Reklama

Reklama

Preacher

(seriál)
  • Česko Kazatel (neoficiální název) (více)
Trailer
USA, (2016–2019), 33 h 48 min (Minutáž: 40–60 min)

Předloha:

Garth Ennis (komiks)

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Dominic Cooper, W. Earl Brown, Joe Gilgun, Elizabeth Perkins, Ruth Negga, Lucy Griffiths, Tabatha Shaun, Jamie Anne Allman, Brian Huskey, Ricky Mabe (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(43)

Jesse Custer, kazatel v jednom malém městě v Texasu, je dosti složitý případ. Má ho v moci jakási tajuplná entita, která mu propůjčuje nadpřirozenou sílu. Custer se ve společnosti své bývalé přítelkyně jménem Tulip a Ira Cassidyho vydává na cestu, aby - a to je míněno doslova - nalezl Boha. (AMC Czech)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (8)

Preacher (2016) 

Preacher je jedna z prvních vlaštovek, která převážně neznalému českému divákovi zvěstuje, že komix není jen o Fifince, Bobíkovi a Myšpulínovi, ale stejně tak nestojí jen na superhrdinech a superpadouších a la Spiderman, Batman... . Ve skutečnosti se totuto formou zabývá nemálo velmi solidních spisovatelů. Dobrý nápad rozvedený do série příběhů na pokračování, většinou zafunguje i v té televizní formě. Mám radost, že došlo i na Preachera. První série byla seznamovací a bylo znát, že tvůrci zkouší, co si mohou dovolit. Nakonec se vcelku odvázali a přes jisté rozpaky, na konci první a začátku druhé série najeli na absurdní humor, který mě baví. Ta krvavá lázeň okolo...co už, asi to k tomu patří. Hledá se Bůh...a hledá ho nepříliš dokonalý kněz, který v sobě má Něco, co mu umožňuje přinutit lidi dělat co chce(třeba nechat policajta nastříkat si slzák na koule). Doprovází ho jeho násilnická přítelkyně a věčně sjetý upír z Anglie. To je námět vskutku montypythonovský. Absurdních scén je dost a kdo má rád nepředvídatelné momenty (a nečetl předlohu), bude příjemně překvapený. Primárně není Preacher seriál pro -náctky, kteří fičí na Fleshovi apod. Není to žádná velká pecka, ale má svůj styl a v době, kdy neběží moje top seriály, určitě příjde vhod. ()

The Light Above (2018) (S03E10) 

Preacher je zvláštní seriálek. Těží z komixu, ale zároveň si jede svou cestou a díky opravdu skvělému panoptiku vedlejších postav, jen málokdy nudí. Bizarní postavičky by samy o sobě nestačily, i když casting se tady taky vyvedl. Co Preachera zdobí nejvíc je především to, že jsou i ty vedlejší role skvěle napsané. Snad v žádném seriálu jsem neviděl tolik různorodých a přitom do příběhu pevně zasazených vedlejších postav, na které se těšíte víc, než na hlavní hrdiny. A ve třetí sérii jich ještě přibylo. A přestože to bylo tak trochu na úkor příběhu, tak postavy Hitlera, Azaela, Satana, Babči a jejich pohůnků, nebo Všeotce, za to rozhodně stály. O Starovi se ani nezmiňuju, to je seriálová perla, zralá na nějakou cenu. Završení třetí řady, bylo uspokojivé a i když se za fanouška Preachera nepovažuju, na další řadu se rád podívám. ()

Masada (2019) (S04E01) 

Preacher je zpět ve stejném stylu, jako byla třetí řada. Což je dobře, protože i když to není vysloveně moje srdcovka, oceňuju jak moc dobře to funguje, originalitu a desrespekt tvůrců ohledně náboženských témat a skvěle napsané i zahrané postavy. Je to nesmírně osvěžující, když vidíte, jak se s tím režiséři nemažou. Je to jeden z mála seriálů, kde mi nevadí občasné smysl nedávající scény; rádi to přejdete, protože dostanete mix černého, jižanského humoru, násilí, náboženských plků a sympaticky absurdního příběhu o chlápkovi, který hledá ztraceného boha a ...nejspíš je to nakonec úplně jinak. ()

Poslední večeře (2019) (S04E02) 

Opět dost skvostných momentů, aby se dala i tato epizoda označit za nadprůměrnou. Co trošku zamrzí je velmi málo interakce mezi postavami...v této epizodě si každý jede tu svou linii. Přitom právě ty dialogy, často dovedené do absurdna, byly ozdobou Preachera už od první epizody vůbec. ()

Deviant (2019) (S04E03) 

V Preacherovi je takové panoptikum skvělých postav, že je vlastně jedno co s nimi tvůrci provedou a jaká setkání naplánují. Společně s nemalou porcí bizáru je to sice zvrhlá, ale dobrá zábava. Navíc jsme se dozvěděli, jak se z Cassidyho stál upír. ()

Strach z Pána (2019) (S04E08) 

Boží plán je odhalen...není nijak překvapivý a kdyby jste chtěli dloubat, napadlo by vás mnoho otázek, proč to neudělal jednodušeji. Odpověď je jen jedna..možná jedna a půl. Za prvé, lusknutí prstu by asi nevydalo na čtyři sezóny a těžko bychom se potkali s Jessiem, jeho příteli a hromadou dalších bizarních postaviček. Za půldruhé...neznáme všechna omezení, ani pravidla, jakými Garth Ennis ty své "zákonoZemědárce" svázal. A je mi to fukéř...nemám potřebu dloubat, bavím se tou nekorektností a užívám si, jak dobře to tvůrcům šlape. Ostatně jako vždy, když dostane někdo talentovaný do rukou brakový žánr s dobrým scénářem a ulítlou pointou. ()

Předehra (2019) (S04E09) 

Tvůrci se s tím vůbec nemažou a hrnou jednu parádní scénu za druhou. Odhadnout co se bude dít a jak to dopadne je nemožné. Zvlášť když každý hraje levou a Bůh je arogantní sadista. Na jednu stranu je ta nepředvídatelnost bezva, ale občas je vykoupena ne úplně logickým jednáním Boha...eee...což zní divně, ale v Preacherovi je to "jen" další postava. Každopádně i přes tyto výhrady je to velká Jízda. ()

Konec světa (2019) (S04E10) 

Posledních pár epizod byla parádní jízda bez zbytečného žvanění, takže přestože to občas nedávalo smysl, bylo to zvrhlým způsobem zábavné. Je velká škoda, že si ty občasné patetické plky šetřili zrovna na závěr. Naštěstí jich zase tak moc nebylo, takže rozlučka je to důstojná. Nevím jak je to v komixu, ale tady nechali tvůrci vcelku pěkný prostor pro případná pokračování...byť s jinými postavami. Ale to se nejspíš nějakou dobu nestane a je to dobře, protože i přes ta vysoká hodnocení...moje srdcovka to není a chybět mi nebude. ()

Související novinky

Constantine definitivně končí

Constantine definitivně končí

08.06.2015

Americké televize zruší každý rok řadu seriálů, které si nenajdou fanouškovskou základnu. Obvykle jde o zcela originální projekty, o to podivnější je tedy osud seriálového Constantinea. Momentálně na… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

10.10.2010

Nakonec to zřejmě všechno bude jen víření mediálních vod před premiérou jeho mysteriózního thrilleru Black Swan, ale momentálně to vypadá, že Darren Aronofsky je na roztrhání. Byla mu nabídnuta režie… (více)

Škrtáme a odsouváme na neurčito

Škrtáme a odsouváme na neurčito

21.04.2010

Začalo to včera Hobitem, dnes to bude horší. Nedávno dal od nové bondovky ruce pryč Sam Mendes, protože už asi věděl, co bude následovat. Než se studio MGM vzpamatuje, agent 007 si může vzít… (více)

Reklama

Reklama