Reklama

Reklama

Preacher

(seriál)
  • Česko Kazatel (neoficiální název) (více)
Trailer 3
USA, (2016–2019), 33 h 48 min (Minutáž: 40–60 min)

Předloha:

Garth Ennis (komiks)

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Dominic Cooper, W. Earl Brown, Joe Gilgun, Elizabeth Perkins, Ruth Negga, Lucy Griffiths, Tabatha Shaun, Jamie Anne Allman, Brian Huskey, Ricky Mabe (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(43)

Jesse Custer, kazatel v jednom malém městě v Texasu, je dosti složitý případ. Má ho v moci jakási tajuplná entita, která mu propůjčuje nadpřirozenou sílu. Custer se ve společnosti své bývalé přítelkyně jménem Tulip a Ira Cassidyho vydává na cestu, aby - a to je míněno doslova - nalezl Boha. (AMC Czech)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (14)

Preacher (2016) 

První díl mě lehce zklamal. Prozatím se to komiksu moc nedrželo, šlo to vlastní cestou a na geniální předlohu to rozhodně nemá, přesto to není žádný průšvih. Čekal jsem ale víc černého humoru a vlastně tak celkově i víc všeho. Cassidy si krade celou epizodu pro sebe, zkvělé ztvárnění Josepha Gilguna mě nachlo. Dominic Cooper nezklamal, postavu mu věřím a na Kazatele je rozhodně tou nejlepší volbou, jen se ještě musí trochu rozehrát. Zato Tulip je zklamání, jak herecky, tak i tím jak je napsaná. V komiksu byla naprosto skvělá, tady bohužel ne. V Pilotu se vlastně nic nestalo, ale seznámení se s postavami bylo skvělé a opravdu ve velkém stylu. Navíc tato epizoda přinese pravdu o Tomu Cruisovi, takže za ten povedený vtip (?) rozhodně nějaké bodíky navíc. 80%. + Jesse, Cassidy, Quincannon, Pistolník - za celou sérii se tam vůbec nic nestalo, promarněný potenciál a hlavně Tulip Desátý díl: No, nevím, dost se mi to nelíbilo, ale... ale. Na druhou stranu nám tvůrci konečně dali vědět, že se závěrem první série dostali na začátek celého komiksu (takže první série jako prolog zpětně dobrá), takže do budoucna se těším na nějaké pevnější souznění s předlohou, protože závěr nasvěčuje tomu, že se konečně začne něco dít. Poslední epizoda je samostatně pro mě jedna z nejhorších a vlastně skoro nic včetně splaškové dekonstrukce Anville mi absolutně nesedlo a tentokrát ani Dominic Cooper, Gilgun a opravdu extrémně otravná Ruth Negga. Takže 70%. Ale celá první série po tomhle finále působí mnohem lépe, kompaktněji a jako vlastně docela povedený a originální prolog do děje komiksu. Takže uznávám svou chybu a těším se na za rok, kazateli. ACHTUNG: V této sérii má velkou úlohu i Adolf "Fucking" Hitler. První série Preachera byla sice fajn, ale strašně se vlekla a nic zajímavého neukázala, opravdu jsem z ní nebyl příliš nadšený. Její poslední díl ve mně ale probudil naději v to, že by ta druhá mohla být dobrá. A byla. Zatímco na tu první jsem koukal vlastně tak nějak ze zájmu a zvědavosti, ta druhá mě naprosto pohltila už od první minuty a já jsem z ní naprosto nadšen. Scénáře jsou fantastické, postavy, hlášky, všechno funguje (Hitler, Herr Starr, Prdelman), z každého dílu jsem byl naprosto nadšený a z každého také o něco více než z toho předchozího. Druhá řada Preachera je jedním z nejlepších seriálových zážitků, se kterými jsem měl letos tu čest a je to skutečně něco nevídaného. Originální, zábavné, plné nápadů. A já už se strašně moc těším na další řadu - kdyby nebyla, byl by to hřích. Preachera jsem si zamiloval, chvíli to sice trvalo, ale o to víc je ten cit teď silnější. A dokonce i ta Ruth Negga mi přestává vadit, což je taky obrovskej pokrok. Skvělá práce, úžasná zábava. 90% ()

Pilot (2016) (S01E01) 

První díl mě lehce zklamal. Prozatím se to komiksu moc nedrželo, šlo to vlastní cestou a na geniální předlohu to rozhodně nemá, přesto to není žádný průšvih. Čekal jsem ale víc černého humoru a vlastně tak celkově i víc všeho. Cassidy si krade celou epizodu pro sebe, zkvělé ztvárnění Josepha Gilguna mě nachlo. Dominic Cooper nezklamal, postavu mu věřím a na Kazatele je rozhodně tou nejlepší volbou, jen se ještě musí trochu rozehrát. Zato Tulip je zklamání, jak herecky, tak i tím jak je napsaná. V komiksu byla naprosto skvělá, tady bohužel ne. V Pilotu se vlastně nic nestalo, ale seznámení se s postavami bylo skvělé a opravdu ve velkém stylu. Navíc tato epizoda přinese pravdu o Tomu Cruisovi, takže za ten povedený vtip (?) rozhodně nějaké bodíky navíc. 80%. ()

See (2016) (S01E02) 

Nic významného se tam sice stále nekoná, ale druhá epizoda je mnohem vyrovnanější a vlastně i lepší než nejistý Pilot. Tulip je pořád hrozná (což je škoda), ale Kazatel a Cassidy byli opět naprosto luxusní (hlavně upír zase naprosto ovládl celou epizodu). Začíná se objevovat víc prvků z komiksů a navíc to pro mě obsahuje i příjemné překvapení v podobě Svatého zabijáka - rozhodně jsem ho nečekal takhle brzo, a ačkoliv jsem za něj převelice rád, doufám, že se to v budoucnu tvůrcům nevymstí. Dobrý, začíná se to zlepšovat, nicméně pro mě stále za 80%. ()

The Possibilities (2016) (S01E03) 

Začíná se to celkem dobře rozjíždět, ale zároveň se to prakticky skoro vůbec nedrží komiksu, skoro pořád se tam nic neděje a Tulip je naprosto hrozná a nezáživná. I přes to všechno je to ale za mě prozatím nejlepší díl, který jsem si užil. Šance to u mě stále má, koukat budu dál a po tomhle dílu se mé nadšení stále zvyšuje, ale radši budu ještě chvíli velmi opatrný. 85%. ()

Monster Swamp (2016) (S01E04) 

Kvalita rozhodně stále roste, čtvrtý díl zatím nejlepší a nejazjímavější, baví mě to stále více, ale nechat si ještě rezervu rozhodně neuškodí. Dějové nabité flashbacky s Jesseho otcem, skvostná slovní přestřelka mezi Cassem a anděly a konečně pořádný prostor pro jednu z nejzajímavějších postav série, Odina Quincannona. Je vidět, že tvůrci si jsou v kramflecích čím dál jistější, a já to oceňuji, posun k lepšímu je opravdu znatelný, jen ta Tulip mi furt vadí, což je škoda. Ale jinak dobrý. 85%. ()

South Will Rise Again (2016) (S01E05) 

Kdyby náhodou někdo pochyboval, tak na tu druhou sérii se vážně těším a Kazatelovi jsem jí skutečně přál a jsem rád, že to nakonec dopadlo. A to, že se to nedrží předlohy (jakkoliv je naprosto dokonalá) mi taky začíná vadit čím dál méně a mé nadšení opět maličko (a opět s rezervou, které ale asi nebude potřeba) stouplo. Westernový svatozabijácký úvod byl neskutečně parádní a osobně ho zatím považuju za vrchol seriálu, protože to byl fakt obří luxus, těch prvních osm minut. Doufám, že se to nezkazí. Cassidy, Jesse a serafíni tradičně fajn a opět možní o něco lepší, než minule, Quincannon konečně dostává řádný prostor a Tulip mi taky přestává vadit. Nemá to u mě holka snadný, ale snaží se. Tak snad za pár dílů. Jo, tohle půjde. Takhle se mi to líbí. 87%. ()

Sundowner (2016) (S01E06) 

Pořád stejný a do konce série se to pravděpodobně nezmění. Sem tam pár dobrých scén (úvodní o původu Genesis (ha), poslání Prdelmana do pekel) a jinak zase nic moc posunutí v ději, ani ve vývoji postav. Tulip pořád stejně zvláštní a její scény s tou servírkou taky nejsou úplně špatné, ale opět se žádný zázrak nekonal. Vtipy celkem fungují, jen by to chtělo trochu přitvrdit a víc to přizpůsobit komiksu. Stále trvám na tom, že to rozhodně NENÍ špatný seriál, baví mě to sledovat a rozhodně s tím nechci končit, ale ten neskutečně promrhanej potenciál mě na tom pořád hrozně štve. 80%. ()

He Gone (2016) (S01E07) 

Něco, co by seriál vykoplo do naprostých výšin stále nepřichází, ale sedmá epizoda je na velmi dobré úrovní epizod předešlých a pořád není na co si stěžovat. Už jsem si zvykl, že seriál jde vlastní cestou a předlohou se inspiruje tu více, tu méně, takže už vlastně nic neřeším a přicházím tomu na čím dál větší chuť, včetně Tulip. Cassidy byl ale opět skvělý, jeho scény tradičně nejlepší, další scény z dětství Jesseho a Tulip byly povedené (a skutečně skvělé) a ani linka v současnosti už není úplně k zahození, i když je pořád co zlešpovat. Znělka je ale fajn a Dominic Cooper čím dál lepší. Baví mě to. 80%. ()

El Valero (2016) (S01E08) 

Rozhodně nejslabší epizoda první série. Odin Quincannon je sice řízek jak v komiksu, ale obléhání kostela mě spíše nudilo. Tulip mě nudí taky, Cassidy má pauzu a zápletka kolem Eugena se tvůrcům nějak rozpadla pod rukama. Dominic Cooper fajn, pár dobrých momentů to opět mělo a serafíni tradičně nejlepší. 70%. ()

Finish the Song (2016) (S01E09) 

Poslední díl před finále a já víc než kdy dřív mám pocit, že se v tom seriálu vůbec nic nestalo. A vlastně je to smutná pravda, nic se tam nestalo, až na jednu výjimku - na flashbacky s Pistolníkem, který byl opět tím nejlepším elementem a celou epizodu si ukradl pro sebe, je vážně skvělej a hrozně mě baví. Pocitíl jsem vývoj postav (u někoho větší, u někoho menší), ale jinak se nic nezměnilo. Baví mě serafíni a Jesse Custer, zbytek nic moc, škoda Cassidyho. Opět to asi zní tak, že se mi to strašně nelíbí a nudí mě to, jenže právě opak je pravdou. A tak stále za nevysvětlitelné čtyři hvězdy, protože ten seriál je fakt vážně docela dobrej. Těším se na finále. Hodně. 75%. ()

Call and Response (2016) (S01E10) 

No, nevím, dost se mi to nelíbilo, ale... ale. Na druhou stranu nám tvůrci konečně dali vědět, že se závěrem první série dostali na začátek celého komiksu (takže první série jako prolog zpětně dobrá), takže do budoucna se těším na nějaké pevnější souznění s předlohou, protože závěr nasvěčuje tomu, že se konečně začne něco dít. Poslední epizoda je samostatně pro mě jedna z nejhorších a vlastně skoro nic včetně splaškové dekonstrukce Anville mi absolutně nesedlo a tentokrát ani Dominic Cooper, Gilgun a opravdu extrémně otravná Ruth Negga. Takže 70%. Ale celá první série po tomhle finále působí mnohem lépe, kompaktněji a jako vlastně docela povedený a originální prolog do děje komiksu. Takže uznávám svou chybu a těším se na za rok, kazateli. ()

Série 2 (2017) (S02) 

ACHTUNG: V této sérii má velkou úlohu i Adolf "Fucking" Hitler. První série Preachera byla sice fajn, ale strašně se vlekla a nic zajímavého neukázala, opravdu jsem z ní nebyl příliš nadšený. Její poslední díl ve mně ale probudil naději v to, že by ta druhá mohla být dobrá. A byla. Zatímco na tu první jsem koukal vlastně tak nějak ze zájmu a zvědavosti, ta druhá mě naprosto pohltila už od první minuty a já jsem z ní naprosto nadšen. Scénáře jsou fantastické, postavy, hlášky, všechno funguje (Hitler, Herr Starr, Prdelman), z každého dílu jsem byl naprosto nadšený a z každého také o něco více než z toho předchozího. Druhá řada Preachera je jedním z nejlepších seriálových zážitků, se kterými jsem měl letos tu čest a je to skutečně něco nevídaného. Originální, zábavné, plné nápadů. A já už se strašně moc těším na další řadu - kdyby nebyla, byl by to hřích. Preachera jsem si zamiloval, chvíli to sice trvalo, ale o to víc je ten cit teď silnější. A dokonce i ta Ruth Negga mi přestává vadit, což je taky obrovskej pokrok. Skvělá práce, úžasná zábava. 90%. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Třetí řada pokračuje v krasojízdě započáté sérií druhou a já musím říct, že to je pořád strašně cool. Hlavní herecká trojice je perfektní (už i tu Ruth Negga jsem vzal definitivně na milost), hudební doprovod absolutně nemá konkurenci a bojové scény jsou krásně krvavé, nehorázně zábavné, luxusně natočené a patřící k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděl nejen v televizi. Nápaditost tohoto seriálu je prostě báječná a není tam snad jediná minuta, která by mě nudila. Krásné propojení černého humoru a krásně krvavé řezničiny, skvělá linka z Angelville, opět naprosto perfektní flashbacky a král všehomíra v tomhle seriálu, fantastický a úžasný Pip Torrens jako Herr Starr. A navíc se vrátil i Hitler, takže prostě paráda, snad jen absence Prdelmana trochu zamrzí. Je to neotřelé, je to originální a je to prostě skvělé. Komiksovou sérii miluju a tenhle seriál mám radši s každou sérií víc a víc. A už se nemůžu dočkat další série - doufám, že bude, protože by to byla škoda. Je toho ještě tolik co říct a takhle zábavný seriál v televizi ani nepamatuju, takže prostě parádní záležitost nejen pro fandy komiksu. Johnywalker to popsal naprosto skvěle a já se pod jeho komentář podepisuji. Prostě luxus. 95%. ()

Série 4 (2019) (S04) 

Opět hlásím naprostou spokojenost. Neskutečná jízda plná bláznivých situací, absurdních věcí a ujetých zápletek a opět naprosto na jedničku i se skvělým finále celého seriálu navrch. Tak dobré jako série 2 a 3 to sice už nebylo, ale to je jen nepodstatný detail. Humor byl totiž pořád perfektní, děj jedinou chvíli nenudil a celé vyprávěcí tempo bylo opět doslova vražedné. A to obsazení, které se tady sešlo, to je prostě nevídaně podařený casting a Graham McTavish a Pip Torrens prostě pořád vládnou celému seriálu. Byla to prostě veliká jízda plná úžasných momentů a já jsem rád, že ani v poslední štaci nepolevila, ba právě naopak. Teď už mi zbývá jen opět si připomenout celou geniální komiksovou sérii. Tenhle seriál je geniální taky, ale úplně jiným způsobem. Díky za něj. A díky za Dominica Coopera, pro kterého je tohle zcela jistě a zcela po právu životní role. ()

Související novinky

Constantine definitivně končí

Constantine definitivně končí

08.06.2015

Americké televize zruší každý rok řadu seriálů, které si nenajdou fanouškovskou základnu. Obvykle jde o zcela originální projekty, o to podivnější je tedy osud seriálového Constantinea. Momentálně na… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

10.10.2010

Nakonec to zřejmě všechno bude jen víření mediálních vod před premiérou jeho mysteriózního thrilleru Black Swan, ale momentálně to vypadá, že Darren Aronofsky je na roztrhání. Byla mu nabídnuta režie… (více)

Škrtáme a odsouváme na neurčito

Škrtáme a odsouváme na neurčito

21.04.2010

Začalo to včera Hobitem, dnes to bude horší. Nedávno dal od nové bondovky ruce pryč Sam Mendes, protože už asi věděl, co bude následovat. Než se studio MGM vzpamatuje, agent 007 si může vzít… (více)

Reklama

Reklama