Reklama

Reklama

Potraviny, a.s.

  • USA Food, Inc.
Trailer 2

Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. [MFDF Jihlava 2009] (oficiální text distributora)

Recenze (133)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mexická rodinka pobavila. Fast food nás zabíjí, ale jíst ho nepřestaneme. Více problémů, z nichž Food, Inc. dělá problémy kdovíjak komplikované, by se dalo vyřešit velice snadno - nebýt líný a nejíst odpad. Pořád to však je dokument, u něhož jsem měl chvílemi ten extrémně idealistický, ale celkově příjemný pocit, že dokáže změnit svět a že by jej měl každý vidět. 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V supermarketu neexistují roční období. Rajčata tu máte celý rok, vypěstovaná na druhé straně světa, sklízená za zelena a dozrávající na ethylenu. Přestože to vypadá jako rajče, je to rajče pouze teoreticky. Je to idea rajčete." Tento dokument rozhodně nenažhaví chuťové buňky na provozní teplotu ani nevyvolá touhu spěchat do fast foodu na dlabanec, ale půst kvůli němu rozhodně držet nebudu. Je příliš rozvleklý na razantní úder do slabých částí mého životního stylu, ale drobnou úpravu jídelníčku přesto nemohu vyloučit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Aktivistický pamflet proti >kukuřičné< mafii? . . . Jojo, lidské stádo zhovadělo, ale dlužno se zamyslet, jakým >elitám< tohle všechno slouží! A komu čemu má sloužit tahle srdceryvná masáž? . . . Takže filmek nosný, jojo, takový ale poněkud sám fastfoodový - ale pět hvězd mu zde dám, protože je dobře, že byl vyroben - stádo potřebuje takové kopance do myslidel (a masáže bachorů - když knihy už jsou demode, že... ;o) - byť se tím nic neovlivní a nevyřeší a kdoví, kdo za tím stojí a komu to slouží a která bije a vocas de... Že... °-] . . . Tak dobrou chuť a hodně štěstí... °-| - - - P.S. A pozor na >sojovou< mafii, o >konopné< či >řepkové< ...atd...etc... raděj ani nemluvě! - - - P.P.S. K "pastorálnímu" namlsání akokotuálně zde: http://www.youtube.com/watch?v=s01ubofkG8s&feature=player_embedded - - - - - (Poprvé viděno kdysi neaktivisticky na jakémsi komerčním televizním kanále, hodnocení po repete 8.3.2012 na YouTube 768., komentář zde s nadhledem jako čtyřiaosmdesátý - 8.3.2012) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

S tímto dokumentem mám problém, že mnoho věcí, které představuje jako špatné, za špatné nepovažuju. Doba se změnila, lidí je moc, většina musí pracovat v průmyslu a službách, a tradiční zemědělství by nás všechny neuživilo. Biopotraviny nechť jsou alternativou pro ty, kdo jsou ochotni si připlatit za kvalitu. Všechny ty velkovýkrmny a hormonálně a geneticky naboostované plodiny a zvířata, proti kterým autoři tak brojí, jsou když ne nezbytné, tak určitě potřebné. Je sice smutné, že to v těch závodech vypadá jak v koncentráku, ale není to zabíjení pro nic za nic, lidé jíst musí (opravdu smutné je zabíjení zvířat pro zábavu). Já jako spotřebitel chci mít široký výběr potravin v obchodě a je na mé vlastní odpovědnosti, zda budu jíst zdravé či nezdravé věci.______ Dokumentu navíc po hodině dojde dech, středometrážní formát by byl vhodnější, ale taková kategorie na Oscarech není, že... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Zajímavé informace i poodhalení fungování nejen potravinového průmyslu v USA. "Vetší, Tlustší, Rychlejší a Levnější" aneb "Jste to, co jíte" takový je dopad Fast-Foodů na kvalitu potravin po celém světě a jsem rád, že jsem měl v "Mekáči" pouze "Ice Cream". Food, Inc. se snaží divákovi představit způsob, zacházení i celkové fungování dnešního potravinářského průmyslu od semínka po supermarket, kde patří téměř každá věc obrovským nadnárodním korporacím, kterým se jen těžko dokáže někdo vzepřít. 80 % ()

whack 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný dokument s množstvom nových šokujúcich informácií. Je veľmi pozitívne, že v posledných rokoch sa zvýšila produkcia takýchto filmov, nech si stále viac a viac ľudí konečne otvorí oči. Ešte nikdy nebola "civilizácia" na tom tak zle vo vzťahu k zvieratám a prírode, ako je tomu dnes. Stále strmo klesáme. Ľudia vedú vojnu proti prírode, genocídu zvierat. Každý deň je pre mäso zabitých 159 miliónov suchozemských zvierat. Tento dokument rozhodne neplače na nesprávnom hrobe, trafil presne do čierneho - nenásilne a prirodzene sa snaží zaujímavými faktami ukázať divákom, ktorým nie je ľahostajné utrpenie živých bytostí, že je jeden účinný spôsob, ako ich zachrániť... NEŽRAŤ ICH! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nářez, nářez a zase nářez.... Taková holá skutečnost naservírovaná na stříbrném podnose se jen tak nevidí... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Prehodnocujem moje už tak sporadické návštevy fast foodov. Veľmi poučný dokument, ktorý sa chvalabohu na naše krajiny nevzťahuje v plnom rozsahu, ale i tak je nad čím sa zamyslieť. 80%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ne nutně špatný (nevýznamný), ale ryze americký dokument. Evropa je tak 10-20 let někde jinde a v globálu zůstane jen mantra o zlých koncernech a všemocném spotřebiteli. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Docela přechází chuť si zajít do mekáče na hamburger. Normální člověk do toho nevidí a neumí si ani představit, co ve skutečnosti jí, natož jak se jakékoliv maso zpracovává. Korporace vytlačují poctivé farmáře a zvířata už nikdy neuvidí zelenou louku a někdy ani svit slunce. Holý fakt nad zkaženým světem, který směřuje jisto jistě k záhubě. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Jen více takových dokumentů, které otevírají oči a ukazují věci, které často nechceme vidět (či o nich vůbec nevíme). ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tak a dobrou chuť, jednou jsem už viděl jak se vyrábí salámy v Jilemnici, takže tohle je dosti podobné. Každopádně se čím dál víc vyhýbám masům v Pennys, Albertu a jiných supermarketech. Radši si zajdu k řezníkovi, něco připlatím, ale mám doma kvalitu. Už se mi několikrát stalo, že jsem přišel ze supermarketu, otevřel maso a myslel, že se pozvracím. Takže jsem se naštěstí odnaučil jíst aspoň z části humusy .. 7/10 = 75% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dokument zavání příliš jednostrannou propagandou, ale pak stále více spoléhá na statistiku a rozumnější argumentaci - a hlavně se drží pryč od extremistických názorů a apokalyptického vidění problémů bez smysluplného umírněného řešení. Hodně zajímavých náhledů na skutečnosti, které jsou mimo hledáček většiny lidí (aneb jsou i větší problémy než jen ty o kterých mluví vegetariáni). Nicméně ocenil bych trochu pozitivnější náhled na výhody průmyslové výroby jídla, které tu prakticky nejsou zmíněny - obzvlášť ty ekonomické, kterým amerika vděčí za to, že se dnes ve světě mluví anglicky, a ne rusky. 8/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemná výprava za původem pochoutek, které většina z nás zbožňuje, a na které téměř nedá dopustit. Dokument se mi docela líbil. Není nijak závratně extrémisticky zaměřen. Ať už ze strachu před soudními tahanicemi s nadnárodními korporacemi, či ze snahy o trošku té objektivity. Nezmění však ve způsobu stravování vůbec nic. Sice se více a více rozmáhá ten životní trend stravování se "zdravě", ale myslím si, že většina populace stále stejně raději sáhne po tom chemicky ošetřeném kousku masa, protože je zkrátka výrazně levnější a jeho opatření mnohem snazší. Já dokument vnímám jako ryze informativní záležitost. Snad kromě té aférky, kdy dítě zabil jeden hamburger, dokument v tomto směru netlačí na pilu prakticky vůbec, což osobně vítám. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Amícky dokument, ktorý sa bohužiaľ netýka len amerického diváka a konzumenta. Je smutné, že drvivá väčšina ľudí neprikladá dostatočnú váhu tomu, čo si vkladá do huby (nemyslím zubnú protézu) a čo je najhoršie, nemá ani záujem vidieť, v akých podmienkach sa ich jedlo pripravuje, čo je jeho súčasťou a pred drsnou realitou len strká hlavu do piesku . Je len logické, že spoločnosti, ktoré jedlo do supermarketov dodávajú len veľmi nerady poodhalia svoje smradľavé metódy - veď predsa, keby ste vedeli, čo jete, asi by ste to ani nejedli. To vám povie každý, kto mal dočinenia pracovať v hociktorom mäsokombináte, alebo hydinárni. Je smutné, že už aj v našich spoločnostiach sa nájdu jedinci, ktorí považujú fast foody za "cool" a "in" a stali sa symbolom ich zvrátene urýchleného životného štýlu. Nehovorím, že vegetariánstvo a priama akcia je jediná cesta (sám tak už bohužial nežijem), ale skúsiť sa správať aspoň trochu ľudsky vo výbere potravín by hádam nikoho nezabilo. Jednu hviezdu ale musím tvorcom ubrať za to, že nepriniesli pohľad a názor aj druhej strany, prinieslo by to určite väčšiu objektivitu a mňa by veľmi zaujímal aj názor veľkých spoločností z druhej strany barikády. Takto len za najzaujímavejšie považujem názory obyčajného farmára z juhu USA a ostávam s pozdravom - Support your local butcher :) ()

teutates 

všechny recenze uživatele

V US. by som sa stravovať ozaj nechcel... inak ma ešte dokáže zaskočiť ako proste americký ľud dokáže optimisticky kecať o všetkom a zároveň o ničom. Potravinový priemysel ako strojárska výroba pripomínajúca závod na automobily. Food a.s, pár vecí tu bolo ozaj fajn... 6/10 ()

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama