Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Tomáše, 38letého muže, který uvažuje o zásadním zlomu ve svém životě. Tomáš se zaplétá do směšných konfliktů se svou bývalou ženou, musí řešit neřešitelné problémy svého teenagerského syna, pomoc od něj čekají i jeho stárnoucí rodiče, a tak útěk s mladou Angličankou se zdá jediným východiskem… (oficiální text distributora)

Recenze (56)

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Šulíkův film. Kam se hrabe Záhrada... Tenhle snímek si nelze nebrat osobně, a to je dobře, jistě tak byl myšlen. Není ideální, ale je tak dobrý a výjimečný, že nižší hdonocení by bylo krutě nespravedlivé. Podle mého jde o nejsilnější (česko)slovenský film 90. let (tehdy, v roce 92, jsme ještě nebyli rozděleni??). Juraj Nvota byl vynikající -- přesně ten chlápek, co má do ideálu milence-manžela-otce-a já nevím čeho ještě hodně daleko, a přece v něm je nějaký klid a síla, která lidi (hlavně ženské a děti, že) k sobě neodolatelně přitahuje. A on se přitom nežene za kariérou, prostě je a na nic si nehraje. Famózní portrét. Mimochodem -- snímek jsem viděl v ČT začátkem roku 08, do té doby jsem ho neznal. O ČT si opravdu nedělám žádné iluze, připadá mi skoro stejně strašná jako komerční televize, ale tohle mě od ní potěšilo. Zjevně dramaturgický omyl ze strany ČT, ale já z toho vytěžil maximum. Na tenhle film se nedá zapomenout. Za pár let ho chci vidět znova. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Suché a nepříliš zajímavé epizody z života muže středního věku, násilím strháváné do poetična prostřihy kaleidoskopu, či zádumčivou hudbou. Závěr je sice zajímavý, ale jelikož jsem se k němu musel místy pronudit, na vysoké hodnocení to nebude... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď sa vo filme otvorene nadáva, objaví sa náznak bobra a celé to nedáva zmysel, tak je to hneď umelecký film? A so záberom na vychádzajúce Slnko sa akože chceli hrať na Kubricka alebo Tarkovského? Okrem Giny a Studenkovej tam nikto poriadne nezahral. Studenková vo svojej hysterickej úlohe ani veľmi nemala čo hrať, a Angličanka bola jedinou znesiteľnou postavou. To na film nestačí a prvýkrát je mi ľúto paňazí použitých na reštaurovanie filmu. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Jsou různé věci a skutečnosti, co má člověk rád: jsou to většinou maličkosti, z kterých se skládá náš život, drobné maličkosti, jejichž hloubku sami určit nemůžeme, člověk žije a raduje se z drobností a malých věcí, bez kterých by život nebyl životem. Všechno zde popsané zaznamenal Martin Šulík ve svém neuvěřitelně zajímavém a krystalicky průzračném filmu, který svojí poetikou vtáhne do děje každého, kdo má oči otevřené a vstoupí tak do světa, kde čas plyne svým vlastním tempem. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Nuda a pokus o akúsi poetickosť a "kvalitu". Si spomínam, že v danej dobe boli všetci hotoví z toho, ako vo filme padlo zopár sprostých slov, ktorými sa nazývajú pohlavné orgány. No dnes sú z toho hotoví ešte niektorí, ale tieto rozťahané filmy z reality, ktorú aj tak všetci poznáme ma nikdy nebrali. Mimochodom, od roku 1992 sa toho medzi ľudmi veľa nezmenilo - jediný poznatok... ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Nachadzam mnozstvo podobnosti s pre mna urcite lepsim reziserovym filmom Zahrada. Problem tohto filmu (a vlastne mnohych dalsich slovenskych diel) je, ze mu chyba akakolvek pohonna hmota, nieco, cim by si dokazal udrzat divakovu pozornost az do samotneho konca. ()

cure 

všechny recenze uživatele

Nuda..... Apropo, pán Nvota radšej režírujte. Odporúčam komentár od arkie. Podobný film: skoro všetky slovenské citové a psychologické štúdie do duše poeticky zasnených tak netypických Slovákov. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Pouhé 3 hvězdy, neb film mne nikam neposunoval, nic zvláštního se (pro mně) v něm neděje - stejné věci naleznu i ve svém vlastním, každodenním, životě. Stačí se rozhlédnout. Od kinematografie čekám více. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film je trochu o ničom, lebo jeho príbeh začína tam kde i končí. Rozpráva skrz mini epizódy o patáliách človeka, ktorému v štyridsiatke má začať nový život, no sám sa k tomu nemá a nevie čo s tým všetkým. Usmieva sa umelo, je to skrátka ňouma. Šulík však všetko zakrýva nádhernými zábermi a citom pre zachytenie chvíle, pre zachytenie čara dediny. Herecky ju umne vystihol jeho otec Anton, znamenitý výkon. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Film o slovenskej uzavretosti a neschopnosti odist, riesit a byt dosledny v tom, co robim. Par scen je srandovnych a v dosledku to stoji len na trapnosti danej situacie. Okrem toho Nvota je podla mna celkom slaby herec. Moc sa mi to nepacilo ked som to videl v kine, nepaci sa mi to ani po rokoch, ked som uz v zahranici. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Aké by to bolo fajn, keby všetci rozprávali len vtedy, keď majú. A ako radi by sme mali ženy, ktoré rozprávajú len to, čo majú. Ako v tomto filme. Šulíkova predzáhradčina so všetkým, čo k jeho poetike patrí. ()

Kefas21 

všechny recenze uživatele

Typický slovenský film - nuda, žiadny dejový posun, príbeh o ničom, pointa si dala jointa. Nič pútavé, mrhanie peniazmi a časom. Jeden dobrý vtip a dva-tri podarené zábery, ostatok nezmyselná zbytočnosť ako dážďovka v mori. Do kina na domáce filmy opäť dlho nevkročím. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

V porovnání s pozdějším dílem Záhrada mi v tomto snímku vyloženě vadilo to rozkouskování do kapitol. Záhrada byla spíše smyslová, kde děj nehrál až takovou roli. Všetko, co mám rád je film, který má podstatný děj a rušivé elementy do něj příliš nepatří. Šulík Záhradou vyzrál. Kromě toho mi byl hlavní hrdina snímku Tomáš značně nesympatický. Nakonec dávám 45%, což jsou dvě hvězdičky ()

Jimbopepo 

všechny recenze uživatele

Môj najobľúbenejší od Šulíka :-) Len všetkých vystríham, aby nekupovali tento film na DVD od MagicBoxu - ide o otrasnú VHS verziu, v ktorej sú dokonca pevné anglické titulky cez štvrtinu obrazovky :-((( ()

Reklama

Reklama