Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krvavé obléhání strategického přístavu v Tichomoří posloužilo japonským tvůrcům k vytvoření velkolepého tříhodinového válečného eposu. Přístav Port Arthur byl v době rusko-japonské války hlavní ruskou námořní základnou na Dálném východě a stal se tak logicky jedním z válečných cílů japonského císařství. Celá rozsáhlá operace začala 5. května 1904, kdy se japonská 2. armáda generála Ókua vylodila u Pi-c-wo. Po těžkých bojích přešli japonští vojáci k dlouhodobému obléhání Port Arthuru. Závěrečný drtivý úder uštědřili Japonci na začátku prosince a Rusové se z něj již nevzpamatovali. Výsledkem kruté války bylo obsazení námořní základny Japonskem a potopení téměř celé ruské Tichomořské flotily. A bohužel také bezmála 150 tisíc padlých na obou stranách. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Když Japonci přístav obsadili, objevili velké množství proviantu. Vojáci v obranných liniích trpěli kurdějemi, které byly způsobeny nekvalitním jídlem a také jeho nedostatkem. (deLaFere)
  • Generálové Stessel a Fok byli původem Němci, přístav padl díky jejich neschopnosti a zřejmě i zradě. (deLaFere)
  • Obležení Port Arthuru trvalo od 5. května 1904 do 2. ledna 1905. Při obléhání zahynulo 57 780 Japonců a 31 306 Rusů. (bejkovec)

Reklama

Reklama