Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (662)

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1995 som na Hviezdnu bránu zašiel do kina a premietač omylom pustil Andreho (áno, toho tuleňa).  Toľko k vtipným zážitkom z natáčania. Hviezdna brána v tých časoch pre puberťáka predstavovala splnený sen. Teoreticky. Medzihviezdne cestovanie, drsní mariňáci, humor, prísľub sexu s tajuplnou cudzinkou, megahustý Kurt Russell ako vojak, ktorého služobnou búchačkou sa zastrelil jeho vlastný syn (!), samozrejme mimozemšťania a nesmeli chýbať lasery, pretože lasery boli TOP. Prakticky ale už vtedy pre mňa táto snímka predstavovala sklamanie. Začína sa to viac, než len dobre. Skvelá atmosféra, vynikajúci retro úvod z Gizy roku 1928, prekrásna hudba Davida Arnolda, mrazivé pyramídové tajomstvá, vzrušujúca exotika, kvalitné efekty. Vtiahne to do deja. Spader sympaťák, Viveca Lindfors parádna mentorka (herečka žiaľ o rok neskôr zomrela) a chémia medzi Spaderom, Russellom a vojakmi žije. Potom použijú bránu... a stále je to super. Už nie až tak, ako začiatok na Zemi, ale pohoda. Bohužiaľ, má to nad dve hodiny a od chvíle, čo vojaci nadviažu kontakt s pôvodným obyvateľstvom, stáva sa z toho vzťahová klišé telenovela, v ktorej si len budete povinne odškrtávať nutné zvraty typu vzbura alebo vzťah drsného zabijaka a nevinného mladíka, ktorý určite len náhodou pripomína Sedem statočných. Situáciu síce zachraňuje mrazivý zloduch Ra v podaní Jayea Davidsona (ktorý sa bohužiaľ následne zo sveta filmu vyparil), ale už to proste nie je ono a všetko smeruje k nevyhnutnému, ale nudnému akčnému vyvrcholeniu. Posledných 40 minút sa strašne vlečie. Ako fanúšika Votrelcov ma potešila scéna z pyramídy, postihnutej púštnou búrkou, ktorá dosť dýcha atmosférou masakru mariňáckeho oddielu z Cameronovej kultovky (ktorú o 4 roky vykradol aj Predátor 2). Inak dosť bieda. Ale oproti seriálu bomba. Ten prišiel namiesto plnohodnotnej dvojky, o ktorej sa dlho hovorilo, ale nikdy nevznikla napriek tomu, že jednotka pri rozpočte 55 miliónov na celom svete zarobila temer 2OO. Kino Považan NMnV 1994 ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Tento film som už ako 10 ročná videla minimálne 10 krát. Už v takom veku som bola paf s Jamesa Spadera, je to síce asi jediný film, kde nehrá divnú rolu. Daniel Jackson, bol moja vysnívaná postava, všetky tie záhady okolo hviezdnej brány. Ach jaj, ako rada by som sa vrátila aspoň na dve hodiny do tej doby aby som si pozrela tento film. 100% ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

V podstatě se v nejdelší části filmu, a sice na Abydosu, jedná dějově o naprosto standardní díl pozdějších skvělých seriálů, s několika zásadními rozdíly; film byl prostě první, nabízí úvod do problematiky, na svou dobu (i mimo ní) se skvělými triky a vyniká zejména dvěma věcmi, úžasnou hudbou Davida Arnolda, který tak pokračuje v sympatické tradici filmově seriálových hudebních veličin se "Star" v názvu a také snahou o věrohodnost, kterou seriál již neoplývá. Ale až StarGate: SG-1 povýšila a rozvedla tenhle nadějný námět do takřka obludných rozměrů a zákrut a vznikl tak nejdelší sci-fi seriál všech dob, který je ještě navíc rozváděn (a nutno říci i trochu rozmělněn) do dalších a dalších filmů a spin-offů. A za to vděčím původnímu filmu, ačkoliv moje sympatie příliš nemá, snad i kvůli mně nesympatickým hercům. V současnosti si nedovedu představit, že by byl jen film StarGate....a nic víc... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V case premiery v kinach v roku 1994 by som dal urcite 100%, ale dnes po reprize uz to pochopitelne nebol ten isty zazitok, avsak stale to bolo zabavne. Len jedno ma nastvalo, ze cesky dabing na CT 1 akosi zabudol doplnit titulky v scene, v ktorej vypraval tym divnym hrubym hlasom Boh Ra a vysvetloval tie svoje vrazedne plany. Divak sa len dival, ako na cinsky film v povodnom zneni a vobec nechapal, o co tam ide, co velmi uskodilo filmu, pretoze v kine si presne pamätam, ze prave jeho plan, ktoremu som vtedy rozumel robil film omnoho napinavejsim. Reziser Roland Emmerich sa po akcnom UNIVERZALNOM VOJAKOVI (1992) rozhodol natocit dobrodruzny sci-fi film s vyssim rozpoctom a podla mna sa mu tento popcornovy film vydaril... 16.12.2010 ________ Kurt Russell - (Plukovník Jonathan ´Jack´ O´Neil) +++ James Spader - (Dr. Daniel Jackson) +++ Alexis Cruz - (Skaara) +++ Viveca Lindfors - (Catherine Langford) +++ Mili Avital - (Sha´uri) +++ John Diehl - (Poručík Kawalski) +++ Djimon Hounsou - (Horus) +++ Erick Avari - (Kasuf) +++ Jaye Davidson - (Ra) +++ Produkcia: Dean Devlin, Mario Kassar +++ Hudba: David Arnold +++ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Cival si myslím, že Hvězdná brána je Emmerichův nejlepší film (nevidělů jsem Den poté). Sice není ničím zajímavý, ale rozhodně není tak připitoměle debilní, jako jeho některé další filmy (V Godzille to bylo ještě únosné, v Dnu nezávislosti ne, Univerzální voják je někde úplně jinde). Především mě překvapily velmi hmotně vypadající efekty. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Šlo o první film, který měl vlastní webovou stránku. (Carbo)
  • Názov filmu mal byť správne StarGate a nie Stargate – je to distribučná chyba. (Piri)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama