Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Kihači Okamoto oproti dobové tendenci sociálně a politicky kritických samurajských dramat využil žánr filmů se souboji na meče coby prostor pro satiru na téma revoluce požírající své děti. Film začíná jako hurónská hříčka, ale postupem času se od karikovaných postav nenápadně přesouvá do vážnější roviny, aby skončil stejně výmluvně jako režisérova předchozí vážná díla (Zběsilost a Samuraj). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, moderně natočený, historický film o válečných událostech, které zrodily moderní Japonsko a zničily středověký japonský šogunát s jeho samurajskými tradicemi a archaickými zvyky. Je zajímavý svou strukturou, protože začíná jako komediální příběh, kdy se nevzdělaný řadový voják Gonzo jako příslušník císařské armády dostane coby předvoj do své rodné vesnice, aby připravil hladký vstup císařských jednotek, ale pod tlakem událostí a proto, aby na sebe upozornil, převezme roli ochránce utlačovaných a vzbudí naděje na lepší budoucnost, které se zhroutí poté, co noví páni získají moc. Snímek, který začal jako komedie, se postupně mění v krvavý tragický masakr a končí naprostou deziluzí přeživších a pošlapáním ideálů revoluce. Celkový dojem: 80 %. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Toshiro Mifune znova v úlohe, v akej sme si ho zamilovali v Siedmych samurajoch. Pošetilý-no nie hlupák, dobrosrdečný-no nie bez hrdosti. Energia ktorú vysiela z obrazovky na diváka ma priam nútila šaškovať s ním :). No a film je to naozaj nádherným skĺbením komédie a sociálnej kritiky, pričom atmosféra sa postupne prelieva z čisto komediálnej roviny, do roviny dramatickej a celá tá komediálna maškáráda v konečnom dôsledku len umocnuje veľmi pôsobivý a emotívny záver. (10/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Kombinace humorné taškařice a silně přesahového tématu zanechá silné dojmy a přinutí diváka hluboce přemýšlet. Toshiro Mifune exceluje, kamera vyráží dech. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film se rozjíždí pozvolna, ospale a nezáživně. Zatímco první část působí jako mě špatně srozumitelná komedie plná nesrozumitelných vtípků, v polovině, však příběh začne nabírat na dramatičnosti. A tak se z něj stane netradiční hrdinský film, jehož hrdina je padlý na hlavu. Jeho naivita způsobená natvrdlostí nás vede až k dojemnému závěru. Toshiro Mifune opět hraje jak o život a dělá film o něco zajímavější. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Drama jedné zvláštní osobnosti. Koktavý hrdina příběhu se opět shledává za revoluční doby se svými, ve své rodné vesnici, včetně vlastní matky. Herectví pana Mifuneho, velkého herce Japonska, překonává vše a ostatní.!! :-) ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Okamotovi se podarilo satiru a az misty gagovou komiku smisit s drsnou a vaznou lidskosti. Barevna kamera dodava filmu velice zajimavou naladu. Vubec jsem necekal, jak me tento film zaujme a hlavne prekvapi. Japonsti reziseri se k prelomu ery Edo a Meiji radi vraceji. Cisarske emblemy nad taborem zradcu a proradne postavy shogunatnich agentu nenechavaji nikoho na pochybach na jake strane politickeho spektra reziser stoji. Dejovy zlom v zaveru filmu je primo fascinujici. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Když se u moci násilně střídají elity, kdo na to nejvíc doplatí a kdo celou tu hru zaplatí? A jak v téhle situaci dopadne čestný, ale naivní člověk, plný dobrých úmyslů, který se dostane mezi mlýnské kameny znesvářených stran? "Rudá hříva" na to dává jasnou a nadčasovou odpověď, jejíž váha je umocněná kvalitní kamerou a tradičně vynikajícím hereckým výkonem Toshira Mifuneho. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělá, vtipná, obsažná a nadčasová záležitost. Typické téma (zvůle mocných, ať už se nahoru vydrape kdokoli) s neotřelým zpracováním, které se nese spíše v lehčím duchu, s výrazným přituhnutím ke konci. Poměrně stravitelné i pro "nemilovníky" japonské produkce. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Naivný hrdina s veľkými ideálmi sa vracia do rodného mestečka aby priniesol zmenu. To je ale plné skorumpovaných úradníkov a chudobných roľníkov. Takmer bez súbojov a bez reálnych konfliktov je prvá polovica filmu ladená komediálne a udivuje bezprostrednou kreáciou Toširó Mifuneho, ako jednoduchého hrdinu so srdcom na správnom mieste. Ten možno na začiatku pôsobí hlúpo. Každý prečin voči morálke končí len úsmevným napomenutím, čo ma v určitých momentoch vytáčalo. V tej druhej je ale práve tento ideál postavený zoči voči skazenosti sveta a slúži ako príjemný a energický kontrast. Po väčšinu času je to konverzačka. Občas to baví, ale väčšinu času nám film skrze dialógy ukazuje postavy malého mestečka v celej ich kráse - či už sú nositeľmi dobrých alebo zlých vlastností. Finále je následne veľmi akčné a fenomenálne. Či už prevedením ale aj významom. Akage sa tak stáva poctivým zárezom samurajského žánru, ktorý je trochu netradičný, ale jeho presahy rezonujú ( dovolím si tvrdiť) aj v súčasnosti. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Mifune je jako vždycky famózní, ale to je asi tak vše. S výjimkou posledních 10-15 minut se jedná o poměrně nezajímavou záležitost. Japonský humor asi nikdy nepochopím, prostě ty komediální pasáže mi nijak zvlášť vtipný nepřišly, soubojů je tu minimum a přestože rudá hříva vypadala fakt skvěle, nemůžu se zbavit pocitu, že by ten film vypadal líp černobílej. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

okouzlující Toshiro v, ze začátku komicky působícím, dramatu o znovunastolení císařské moci a dopadu toho na prostý lid. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jídlo může být prosté a jednoduché, ale taky složené z mnoha indegriencí. Okamoto je vynikající kuchař, který dokáže vše (fraška, satira, tragédie, historie) namíchat ve správném poměru tak, že vznikne delikatesa. A tak jednoduchý příběh o politickém prozření jednoho chudáka a posléze celé vesnice pozvolně a plynule přechází od typické satiry (správce, obchodník, bordeltáta) k antické tragédii. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tak takýto kvázi komedionálny príbeh absolutne nepasuje do danej doby, a v komedionálnych polohách je film trápny, čiže sa pri komédii nedá zasmiať ani v jednej scéne...vyvreskovanie žien či mužov v žiadnom filme nie je smiešne. O príšernom prehrávaní hercov ani nehovorím. Aj od Mifuneho som očakával viac, nie je to to, čo predvádzal v Siedmych samurajoch. Spracovanie je ok, beriem, i ked v akčných polohách to bol ako na hojdačke. Hodnotenie: 55% ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Chudý a poněkud retardovaný venkovan Gonzo (opět jedna ze skvělých rolí velikána T. M.) si usmyslil, že udělá závratnou kariéru v císařské armádě, ale zatím se jen stará o koně. Situace se však změní v momentě, kdy je Gonzo vyslán do své rodné vesnice, aby vyjednal bezproblémový průchod armády. Gonzo, aby dodal své misi vážnost, si vypůjčí znak velitelské hodnosti - nápadný rudý chochol. Do vesnice pak přijíždí jako hrdina, ale vrchní velení mezitím přehodnotí své taktické cíle a chudák Gonzo se ze dne na den stává politováníhodnou nežádoucí osobou. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Necelé dvě hodiny samurajské komedie. U komedií jsou 2 hodiny vždycky moc, ale zde to funguje skvěle. Mifune předvádí své komediální vlohy a jde mu to skvěle (směle bych ho srovnal s J. Chanem). Scéna, kde brečí, že ho ani maminka nechápe je špičková. P.S, Pokřik rolníků ve vesnici by si jistě zamiloval Vašek Klausů, kdybychom mu ho provolávali pod hradem :)))))))) ()

willis 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se celý film neodehrává v duchu v jakém je udělaná druhá polovina. Přeci jenom crazy komedie a tragické drama to se k sobě hodí hůř než pěst na oko. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

To bylo hustý... Překvapilo mě to. Zlom ze samurajské komedie místy až hongkogského ražení v temnou a hořkou satiru s tragickým koncem je rozhodně neotřelý režisérský záměr. V každém případě film, který vás přímo vybízí k diskuzi. ()

Reklama

Reklama