Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

MeaCulpa 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan se po Václavovi podruhé vrátil na moderní českou vesnici. Tentokráte však nehraje blázna, ale televizní hvězdu, která se po 25 letech vrací na vesnici z které ho před lety vyhnali. Herci hrají svůj standart tj. Trojan sympaťák, Dulava s Barešem totální kok.ty, dokonce se mihne i vycházející hvězda Tomáš Klus a Comebacková Marie Doležalová. Film neuchvátí, neurazí a za týden si na něj vůbec nevzpomenete, prostě typický nedělní televizní průměr z dílny ČT. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan nezklamal. Potěšila mě přítomnost Miroslavy Pleštilové. Mohla by se na obrazovce objevovat mnohem častěji. Nepatří totiž k těm příliš okoukaným tvářím, takže působí osvěžujícím dojmem. Postava Jaromíra Dulavy mě docela štvala. V příběhu je plno typických vesnických figurek. Věřím, že v těch filmových se ty skutečné určitě našly.. ()

Reklama

Vodny 

všechny recenze uživatele

Miluju české televizní produkce - jsou jednoduché, hrají v nich často úplně neznámí (o to lepší) herci a nikdo si v nich na nic nehraje. Nikdo nepřehrává a je to jako sledovat nějaký dokumentární film - věrohodné a přirozené. Škoda, že do kin se tyhle filmy nedostanou. Publikum by si určitě našly. Šejdrem je jeden z mála filmů, který mi svým stylem připomíná skvělé předrevoluční komedie. Víc takových. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Televizní film podle scénaře Marka Epsteina vypráví o herci, který se vrací po více než dvaceti letech podívat do vesnice, ze které kdysi utekl do Prahy. Staré rány zůstaly nezaceleny a místní burani ho v lásce nemají a nemůžou mu odpustit, že dokázal něco více než oni. Moc dobrá je hudba Michala Němce, která mě občas připomínala seskupení Clarinet Factory. ()

xladojx 

všechny recenze uživatele

Typický český film poslední doby - nic moc scénář, ani režie není bůhvíjak kvalitní, ale s kvalitními hereckými výkony, v čele samozřejmě s Ivanem Trojanem. Ostatní aspekty snímku vidím v rámci průměru většiny poslední tuzemské tvorby. Navíc je tam cítit taková ta pohodička, ideální pro nedělní večer... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)
  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)

Reklama

Reklama