Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Arx 

všechny recenze uživatele

Poctivé 3 hvězdičky za dobře natočený a zahraný film. Svojí roli TV filmu tento film nadmíru splňuje. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle vybrané herecké obsazení (Dulava, Bareš, aj.) v čele s Trojanem, výborně k sobě padnoucí, excelentně hrající a správně vesnicky vypadající. Taktéž mě překvapila Marie Doležalová, kterou jsem od dob Pusinek, s ofinkou, brýlemi a pár kily navíc, vůbec nepoznala. Snad jsem jen podle hlasu a rysů obličeje tušila, že ji odněkud znám. Atmosféra venkova je velmi přesvědčivá, stejně tak i vtipné dialogy a celý scénář. Nápaditá hudba proplouvajíc celým filmem, mu dodává ten správně jarní, venkovský nádech. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Na českou televizní zábavu to vlastně docela ujde a když do toho jdete s trochou (anebo rovnou hromadou) cynismu, tak to i mile překvapí. Jen doufám, že nehrozí, že by se to vysílalo v zahraničí, protože to by nás museli už definitivně mít za blbce :) Pěkné vyobrazení buranů (a teď nemyslím buranů jako vesničanů, ale spíše lidí co se povahy týče) a české závisti. Jedna z lepších českých "komedií". ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není ničím jiným než sondou do života současné vesnice a hlavně sondou do mužských myšlenek a pohnutek. Ve filmu jde vlastně o to, že do vesnice přijíždí po mnoha letech zdejší rodák, který je slavným televizním hercem a chlapi z jeho rodné vesnice se mu rozhodnou dokázat, že jsou lepší než on. Ivan Trojan svou roli zvládl jako vždycky perfektně, stejně tak i další herci své role zahráli uvěřitelně a se ctí. Například takový Tomáš Klus jako namakaný hezounek bez mozku byl naprosto perfektní. Dokonce i nějaká ta vtipná hláška zde zazněla, a to z úst Igora Bareše, když se ho Ivan Trojan ptá: "To se ještě na vesnici drží zvyk pálení čarodějnic?" "Samozřejmě, jak jinak by se lidi zbavili bordelu, když nám Evropská unie zatrhla skládku?" Tahle hláška mě docela rozesmála a myslím si, že se tvůrcům povedla. Celkově se mi tenhle film tedy líbil, ovšem neřadím ho rozhodně k nějakým velkým filmovým zážitkům a je vysoce pravděpodobné, ža až si za rok přečtu název filmu, tak už ani nebudu vědět, o čem to bylo. Z toho důvodu tedy hodnotím průměrně v podobě tří hvězd. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +Ivan Trojan, Marie Doležalová a Ladislav Trojan, melodická hudba, jemné popichování a vztahy mezi postavama -mohlo být klidně i vtipnější a romantičtější/// Jako ze života, by vám řekl nejeden čech žijící na vesnici. Bylo to melancholické, ale dobře zahrané. Líbila se mi i animace a poetické vyznění celého snímku. Je to taková oddechovka./// Celkem 65%/// ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jasně, bylo to ve čtvrtek večer na ČT1, ale v době, kdy se nehraje žádný kloudný sport, jsme u toho s chlapama v hospodě neskutečně chcípali. Je to variace na mluvící hlavy, navíc venkovany urážející(opěvující) reklama na chlast. Víte, kdyby chlast byl taková nuda jak v tom filmu, tak tolik lidí nechlastá. Jedna hvězda za naši odvahu, že jsme to chrabře nevypli a dokoukali to. BTW. dvoutísícej komentář mi nevyšel moc pěkně... :D 25% ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Na to, jak už se mi zdá všude "přetrojanováno," tak v kombinaci s nejlepším současným scénáristou Markem Epsteinem se mi na něj opět dobře koukalo. Taková velmi příjemná nedělní jednohubka. Ovšem více mi toto spojení vyhovovalo v Brainstormu... A Klus by měl skutečně raději hrát, než zpívat. Jeho "debílka" jsem mu věřil... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Už v úvodu bych chtěl opravit slova z textu oficiálního distributora. Rozhodně nejde o "příjemnou jarní komedii o vesnici a městských zvycích". Je to spíš psychologické drama o šikaně, závisti a buranství v pravém slova smyslu. Že ani na vesnici, kdy to k sobě mají všichni dál, ale přece tak nějak blíž, to nemusí být vždy růžové a i zde se najdou případy, kdy jeden dělá druhému ze života peklo, možná ještě víc, než ve velkém městě, kde jeden na druhého spíše zvysoka sere. Komedie je to proto jen místy a pouze hořko sladká, na kterou máme my Češi, zarytí cynici, zřejmě patent, jelikož snad posledních dvacet let netočíme nic jiného. Asi jsme to ostatní zapomněli, nebo se příliš soustředili na lízání ran po komunistech. Bohužel je scénář celkem děravý a to "hořko" a "sladko" vlastně vyplňuje celý film bez toho, abychom se něco kloudného nebo nového dozvěděli. Cikánský synek, kterého ztvárňuje Trojan (ten snad hraje už úplně všude), po letech přijede na návsí, aby očíhnul, jak dopadli všichni ti, co ho z jeho rodné vísky vyhnali. A jak se přesvědčí, staré rány se nikdy nezahojí. Ve zkratce celý film. Příjemnou hořko sladkou jarní zábavu přeji. 50% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaná i zahraná lehce komediální historka o jednom návratu, starých křivdách a vesnických tradicích. Výborná dvojice Ivan Trojan a Igor Bareš, pěkná kamera a dobrá hudba. Efekty byly tochu slabší, to už byla lepší jednoduchá (ale stylová) animace (70%). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, aby nebylo už přetrojanováno, ale když Ivan Trojan opravdu umí. Navíc mu zdařile sekunduje Mirka Pleštilová a hlavně nahazuje Marie Doležalová. A Tomáš Klus zase obstojně zvládá křoví. Epsteinův scénář je i přes svou obyčejnost vyšperkovaný a plyne nevtíravě, přirozeně. Vesnická stylizace v podobě májky, čarodejnic, hasičů je lehce uvěřitelná. Pestrost v podobě kreslených pasáží a retrovzpomínek příběh oživila. Zařazení na nedělní večer v týdnu před čarodejnicemi se jeví jako optimální. Týno (Trojan) hraje v seriálu Mléčná dráha, který podle titulků režírovalů Tomáš Cyt. Nechcete to taky hodit na csfd? :-) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10 ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Krutě realistický, ty postavy venkovských balíků jako kdyby vypadly z mojí rodné vísky. O to víc jsem celou dobu držel palce Trojanovi. Na to, že je to jen televizní film, vysoce nadprůměrný. A i toho Kluse jsem tvůrcům odpustil. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Filmaři z Prahy dostaly dotace na film o tom, jak si přestavují zaostalé lidi mimo metropoli. Takové obvykle dílko svého druhu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Návštěva slavného rodáka po letech v zapadlé vísce plné buranů, kde se připomínají staré viny a je tam i trocha naděje do budoucna. Slušně zahrané i natočené, jen jsem čekala nějaký větší zvrat. SHRNUTÍ: Když už nikdo neví, jak po staru postavit májku, a přesto si na stavění májek trváme. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nejsem příliš nadšený, slabší tři hvězdičky za tradičně výborného Trojana a částečně povedené vykreslení klasického konfliktu město versus venkov. Jako největší slabinu spatřuji scénář, což mě vzhledem k autorovi dost překvapuje. Zapomenutelná televizní záležitost. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně jsem narazila na tenhle polozapomenutý český TV film a byla to trefa do černého, moc se mi to líbilo, jedná se o takový ten malý-velký film pro mě. Asi jsem měla zrovna naladěno na vlnovou délku tvůrců, určitě je to i Ivanem Trojanem, jehož herecký projev mi sedí a zřejmě ho i zcela nekriticky obdivuji, v neposlední řadě je to způsobeno scénářem, tak krásně napsaným, že nedokážu hodnotit jinak... Moc pěkný komentář uživatelka pakobylka. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddychový film na úterní večer. Otec Trojan a syn Trojan opět skvělí, role mladších herců slabší ale celkově film splnil mé očekávání ()

Reklama

Reklama