Při masakru vietnamské vesnice se americký voják Luc dostává do konfliktu se šíleným seržantem Scottem. Oba muži se navzájem zabijí... O třiadvacet let později se na scéně objevují znovu jako příslušníci speciálního protiteroristického komanda - univerzální vojáci. Zvláštní oddělení ministerstva obrany z jejich těl vyvinulo nezničitelné stroje na zabíjení. Při záchranné akci v útrobách mamutí přehrady ohrožované teroristy se Lucovi začnou vynořovat vzpomínky na jeho minulý život. Vymkne se kontrole svých tvůrců a dává se na útěk, ve kterém mu pomáhá mladá novinářka Veronika. Nejzuřivějším pronásledovatelem prchající dvojice se stává krví posedlý Scott. Nemilosrdně ničí vše, co se mu postaví do cesty. K rozhodujícímu souboji na život a na smrt se schyluje na farmě Lucových rodičů, kteří nemohou uvěřit tomu, že jejich syn vstal z mrtvých...(oficiální text distributora)
Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů.(Bontonfilm)
Příběh začíná ve Vietnamu v roce 1968. Zde se vzájemně postřílí vojáci Luc Devreaux a Andrew Scott (Jean - Claude Van Damme, Dolph Lundgren ) ve chvíli, kdy se Luc pokusí svému nadřízenému, seržantu Scottovi zabránit ve vyvraždění vietnamské vesnice. Příběh pokračuje o 25 let později. Vláda provádí tajný vojenský experiment, kdy se z těl mrtvých vojáků stávají Univerzální vojáci - elitní zabijáci, kteří jsou nasazováni na velmi přísně utajené mise. Při jedné takové si Luc Devereaux začne vybavovat střípky ze své minulosti. Jak se ovšem později ukáže, není sám. Na svojí minulost si začne vzpomínat také Andrew Scott. A společně si také začnou vzpomínat na svojí nevraživost, kterou k sobě cítili. O tajný vojenský experiment se začne zajímat také novinářka Veronica Roberts (Ally Walker), která se tak dostane do nebezpečí. Jejím ochráncem proti ostatním vojákům se stane Luc Devereaux. Ovšem seržant Scott je oběma na stopě. Rozhodující souboj na život a na smrt se blíží.(videofil)
Počas vojny vo Vietname sa americký vojak Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) a jeho priamy nadriadený Andrew Scott (Dolph Lundgren), ktorý chvíľu predtým zošalel, vzájomne pripravili o život. Tým sa však ich púť na Zemi neskončila, pretože vláda Spojených štátov ich mŕtvoly využíva na armádne pokusy! Ich ľudské pozostatky zakonzervovali, geneticky upravili a opätovne oživili! Stali sa z nich „Univerzálni vojaci“ – bojové stroje bez akýchkoľvek spomienok, ktoré bez mihnutia oka, ľútosti, výčitiek svedomia či súcitu zabíjajú v mene svojej krajiny. Keď sa však tento experiment nečakane vymkne spod kontroly, vojakom GR44 (Luc) a GR13 (Andrew) sa ich pamäť vráti – a opäť sa ocitnú tvárou v tvár, aby dokončili, čo začali už vo Vietname... Tentoraz však dôležitú úlohu v ich strete zohrá i zvedavá reportérka Veronica Robertsová (Ally Walker), ktorá si ako prvá všimla podozrivé správanie členov protiteroristickej jednotky „Univerzálny vojak“...(TV Markíza)
Kdysi jsem četl jednu kritiku v Ikarii (může to být tak deset let zpátky) o filmu s Dolfiem Temný anděl a zároveň od stejnýho autora kritiku na VanDammovku Cyborg. Ten autor se tam potom rozepisoval o tom, že možná když příště dají dohromady nějakou SF zápletku, akčnost a lundgrena s Jeanem dohromady, třeba jim pak konečně vyjde pořádnej koktejl, kterej by mohli divákovi naservírovat. Ten autor to myslel v tom horším smyslu. Ale já si na jeho kritiku vzpomněl o pár let později, když jsem viděl Univerzálního vojáka. A musel jsem mu dát za pravdu, ovšem v tom lepším smyslu. Myslím, že je to druhý nejlepší film Jeana (po Timecopovi a třetí je dvojitý úder) a nejlepší film Lundgrena (s trochou odvahy a zavřenýma očima i u sousedů by se za jeho druhej nejlepší dal považovat Johny Mnemonic). Tady je přesně to vyvážení akce a rychlýho děje. A vsadím se, že na tom má velkou zásluhu i Emmerich, kterej se zatím ještě nenaučil příliš patosu a americkýmu hrdinství. Tenhle filmeček opravdu ujde, navíc když ani jeden z hlavních hrdinů zde nemusí ani předstírat, že hraje už jen proto, že vojáci nemají žádné city ani pocity. A hraní za ně oběhá Ally Walkerová. Takže dobrej film a rozhodně nezkažená šance na kvalitní znovurozjezd kariér, kterej se však nezdařil, i když z tohoto úspěchu oba pánové žijí a točí dodnes.(13.2.2006)
V té době aby člověk pohledal dokonalý akční film a ještě k tomu obstojné sci-fi. Například u filmu Cyborg se to třeba nepovedlo a ani tomu nepomohla účast Van Damma. Proto byl Univerzální voják takový závan svěžího větru nového desetiletí. Škoda, že to šlo potom s celou sérií do zadku, ale pro ten daný okamžik v kině a neskrývaný hněv mezi Van Dammem a Lungrenem to prostě stálo za to.(4.9.2011)
Jeden z nejlepších filmů s Van Dammem a nejlepší film s Lundgrenem. Van Damme tam dělá podobný ksichty jak Švarcik v Terminátorovi ale rozhodně neni ani z poloviny tak cool. Dále tam Van Damme běhá s holou prdelí (což je docela prdel). Dolph Lundgren si roli užívá (dělá držky a tak) a neni to zas takovej loser jako v jeho jinejch filmech. Celkem pohodovej film.(23.8.2005)
Film je sice řadu nechtěně vtipných scén či řadu nelogičnostích, ale jako akční oddychovka je to docela good. Dobrý je i Van Damme, který to jako vždy ze začátku schytává a nakonec se vzchopí a nakope padouchovi prdel. A Lundgren, ten obrovskej Švéd mi přišel ještě lepší, chvíli mi připadal i jako Marlon Brando z Apokalypsy.(29.5.2005)
Nejsem přehnaný nostalgik na Emmericha, ovšem Universal Soldier i z dnešního pohledu funguje na výbornou. Samozřejmě je to takové guilty pleasure, ale když filmy fungují alespoň tímto způsobem, je to v pořádku, Což se asi bohužel nedá říct o dalších pokračování bez Van Damma, které nechci nikdy vidět...81%(3.4.2014)
monolog
Segrestor