Reklama

Reklama

Machete (Danny Trejo) je bývalý federální agent z Mexika, který hraje podle vlastních pravidel a nikomu se ze svých činů nezodpovídá. Po střetu s drogovým bossem Torrezem (Steven Seagal) se Machete ocitne v Texasu, kde mu tajemný Booth (Jeff Fahey) nabídne možnost vydělat si rychlé peníze za vraždu bezohledného senátora McLaughlina (Robert De Niro). Plán se však příšerně zvrtne a Machete se ocitne v pasti. Naštěstí má několik přátel, kteří mu pomohou – nelítostnou Luz (Michelle Rodriguezová), těžce ozbrojeného svatého otce Padreho (Cheech Marin) a impulzivní April (Lindsay Lohanová). Machete hodlá Boothovi dokázat, že si pro své špinavé intriky vybral špatného Mexičana. V cestě jim ale stojí zvláštní agentka Sartana (Jessica Alba)... (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 634)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hviezdou Machete nie je Danny Trejo – Mačeta, a dokonca ani Danny Trejo – záhradník :-) Ten týpek, hoci naňho čoby skultovnenú hereckú legendu jedného subžánru nedám dopustiť, proste nevie hrať – vie sa iba xichtiť. Hviezdou Machete je početná skupinka prďácky obsadených záporákov, medzi ktorými si každý divák nájde toho „svojho“ bad-ass-mother-fuckera. Pre mňa je ním za veľkými slnečnými okuliarmi sa skrývajúci Don Johnson. Hoci i Seagal si svoj part vychutnáva každým dúškom. Rok 2010 je holt filmovým rokom starých dobrých, dnes už zašlých akčných hrdinov... Rodriguez pojal jeho „flick“ Machete orgasticky štýlovo a pravdepodobne si z neho zapamätáte viacej scénok než z Planéty Teror. Ale chýbajú mu dialógové perly s potenciálom skultovnenia a chýba mu tiež prítomnosť ďalšej pošahanej postavičky s tvárou pána veľkého, Q. T.. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých pěti letech nastal znovu Úsvit ve Městě hříchů a pan Rodriguez je zase chytlavý jako mexická chřipka! Navíc se strýček Danny konečně doasociáloval k hauptce, která mu sedla jako hispánský mukl do San Quentinu a neexistuje snad slušivější doplněk k jeho obvyklému outfitu, než šedesáticentimetrová mačeta. Nezbývá, než doufat, že se v roce 2015 po Spy Shits VI Bobo zase vrátí ke kořenům a pan Trejo nebude zrovna zaneprázdněn šikanováním drogových dealerů v nějakém útulném korekčním zařízení . ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rodriguezovo mexploitation videocvičení, ve kterém je humoru (zjevného i potutelného) i na slabých 96 minut proklatě málo. Kamennými ksichty, obrovskými gejzíry krve nebo otřesnými vizuálními efekty se to zachránit nedá ani když máte Stevena Seagala v evidentně velmi dobré náladě. Rodriguez jen vrší jeden absurdní žánrový obrázek na druhý, a na to, aby mě to dokázalo zabavit a pobavit, jsem příliš malý videogeek. Takže vidím jen naschvál co nejamatérštěji splácanou asi parodii na dementní videofilmy, tentokrát o "jak prdel drsných" Mexikánech. A u téhle někdo přecenil svoje síly. 50% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Machete je svižnou a chytře natočenou žánrovou hříčkou, která baví neutuchajícím tempem, pravidelným přísunem hlášek, nekompromisní akcí a perfektním obsazením všech rolí. Jediné výraznější zaváhání vidím v závěrečném souboji Trejo vs. Seagal, ze kterého šlo filmařsky určitě vytěžit více. Jinak nemám proč remcat a osobně doufám, že ten závěrečný vtip v podobě titulku slibujícího další dvě pokračování dojde naplnění. Tahle mačeta je dostatečně ostrá, aby utáhla vlastní sérii. Ruku na to! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

–Kuba? –Mexiko. Jaká škoda, že Rodriguez neměl koule natočit celý svůj mexploitation stejně humpolácky jako natočil übermuthafucka prolog… litoval jsem až do scény se střevem. Povrchová uhlazenost totiž jenom odvádí pozornost od sebevědomého (a sebe-uvědomělého, jak dokazuje zapojení necenzurovatelného internetu) pohrdání zdravým rozumem, dobrým vkusem a všemi myslitelnými druhy korektnosti. Je to taková exploatace pro multikina, což ale neznamená, že by v ní chyběly mačety, kulomety, prsa, gore, sexy sestřičky, vraždící jeptiška, jednooká mstitelka, Steven Seagal, Tom Savini a nasraný Mexikánec se strunovou sekačkou. Buď film ve vší jeho prostotě a namachrovanosti přijměte a užijte si bezohlednou zábavu, nebo se poohlédněte po komplikovanějším pohledu na svět. Ode mne protentokrát silné čtyři hvězdičky a přízemní otázka: proč věci pořád komplikovat? 85% Zajímavé komentáře: Bluntman, FlyBoy, ScarPoul, mcb, Trustme, F.W.Colqhoun ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takže z toho menšího grindhousového béčka, které vznikalo ve stínu Stalloneho Postradatelných, se nakonec vyklubal naprosto nehoráznej nářez, kterej zná míru. Brakovost a sebereflexe jsou dávkovány úplně přesně. Trejo! Seagal! Alba! De Niro! Fahey! Lohan! Rodriguez! Rodriguez! Kam se Expendables hrabou ... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mě líbilo jak tam soudruh Mačeta sklátil každou budovatelku, co mu přešla přes cestu. Na to, jak byl hnusnej fakt slušný skore. Celkově by filmu prospěl hlavně jiný režisér, třeba fight Trejo - Seagal by šel natočit mnohem líp. Vzpomínáte třeba na Kill Bill závěr první části a fight nevěsty a O-Ren Ishii, tak něco podobnýho, kdyby bylo i tady, dlouhý závěry, hudba a vychutnávat si každej pohyb. Jo, Tarantule ten měl udělat mačetu a ne Rodriguez, ten mě v poslední době akorát tak těžce nasírá. Zmínil jsem Seagala. Fakt by stálo za pokus zhubnout a zkusit se spojit s režisérem Andrew Davisem. Ten mu jako akčnímu herci rozuměl asi nejlíp a Seagal tady dokázal že pořád to svoje umí, ale nesmí vypadat jak těhotnej dinosaurus . Zmínil jsem Tréja. Ten báječně navázal na svou postavu z reklamy pro Mountfield a využívá zahradnický potřeby, takovým způsobem, že jeho soupeřům nepomůže ani kolo štěstí. Nezmínil jsem Michellku Rodriguezovou a to si nelaoufnu, protože tuhle holku neskutečně žeru, jak její roli tady, tak to napadení fízlů v realu a to už vůbec nemluvím o její prdelce. Když už jsem zmínil Michelle, bylo by ode mě sprostý nezmínit slečnu Albu. Tahle holčina na to, že není přímo můj typ se mě tady docela líbila, když pominu fakt, že občas působila spíš legračně než charismaticky. S De Nira bylo cítit s jakým nadhledem si svou postavu doslova užívá. Ostatně on se celý film nebere příliš vážně a asi proto mě chutnal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Že ma Machete zaujme príbehom, presvedčivými hereckými výkonmi (absolútne všetkých zúčastnených) a atmosférou v neakčných scénach, to som teda fakt nečakal. Len škoda, že mu chýba svižnejšie tempo a testosterónový dôraz Expendables. Gore výživné, no akčné scény poslabšie a nájdu sa aj otravné zbytočnosti (šaškovanie Nimróda Antala v úlohe bodyguarda). Planéta Teror bola rozhodne zábavnejšia, ale napr. Predators to suverénne zadupáva do zeme. Príjemných 7/10. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mělo se zůstat u fake traileru. Servíruje to nápaditou akci i hlášky v každé druhé scéně, ale celé je to tak nějak… sterilní. A nudné k tomu. Mezi těmi gejzíry stylovosti se ztrácí děj, který by vás víc vtáhnul a dal nahlédnout i více k postavám. Vím, všechno to jede podle trošku jiných žánrových i inteligenčních pravidel, ale i když vám v hlavní roli pobíhá jeden z nejošklivějších typů, kteří se mezi Hollywoodem a Mexikem potloukají, čekáte tu zábavu trošku serióznější, nebo naopak ještě střelenější. Třeba jako Planet Terror. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Uff, bylo toho na mě místy nějak moc. Kečupu tady vyteklo skoro jako v obou Kill Billech dohromady a to už je co říct. Danny Trejo si jako obvykle vystačí s jedním ksichtem po celý film, což ale zrovna v případě Macheteho není nikterak na škodu, navíc tady si našel zdatnou následovnici v podobě Michelle Rodriguez, i když ta to musí ještě dopilovat, protože předvedla hned tři výrazy - drsná, drsnější a nejdrsnější. Jeff Fahey je patřičně slizký, Steven Seagal patřičně vykrmený, Jessica Alba patřičně sexy, Don Johnson patřičně nepoznatelný a Robert DeNiro patřičně vyhraněný. Poslední čtvrthodina filmu mi pak připadala už skoro jako parodie na předešlá Rodriguezova akční dílka. Rejža totiž do finálního koktejlu namíchal všechny myslitelné a nemyslitelné způsoby likvidace protivníků a podával pak výsledný produkt divákovi v podobě hustých krvavých stříkanců, dochucených masitými kousky usekaných končetin, hlav a nevím čeho ještě. Pohlreich by možná z toho ukuchtil něco poživatelnějšího, ale mně se nakonec ten krvavý Machete stejk celkem zamlouval, i když spíše fakt jako komedie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Machete, Machete, Machete, Machete! Pořád si vybavuju tu scénu, jak Machete zbouchá ochranku před barákem, vleze do baráku, a následně v bazéně vojede manželku a dceru jeho nepřítele a do toho hraje naprosto boží muzika. Ono vlastně Machete ojede všecko na co příjde, takže to občas vypadá jako nějakej náběh na porno, nakonec to ale vždycky vyhodí nějakej akční spád a člověk se vůbec nenudí. Já jsem se osobně tohodle filmu dost bál. Nemám rád tyhle rádoby komedie na téma starý osmdesátkový akčňáky. Jenže tenhle je jinej. Je jinej v hlavní roli, ve vedlejších rolích, v muzice, samotných nápadech...Ve všech těhlech ohledech je to bomba. Konečně jsem mohl koukat v klidu na film, který mě bavil, i přesto, že jsem věděl, jaká je to všecko obrovská ptákovina. A ještě mě to bavilo. Bavilo mě to pokaždý, kdy se Danny Trejo objevil na obrazovce, pokaždý, kdy se tam objevil v péřový bundě Steven Seagal (nebo to spíš byl pupek) a taky mě to bavilo, když tam naskočila Jessica Alba a Michelle Rodriguez. Prostě to mělo spád a jako akce to v žádným případě nenudilo. Robert Rodriguez točí bejkoviny, ale tahle má pro mě styl. Věděl jsem přesně, co od toho chci a díky celý várce sympatických herců a dobré muzice tomu ty čtyři hvězdy dám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $26,593,646Tržby Celosvetovo $46,370,970Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,199,709 //počet predaných kusov 189,483Tržby za predaj DVD v USA $17,093,040 //počet predaných kusov 891,731 ║ Užil som si to, aj keď to mohlo mať o niečo lepšiu údernosť a menej tej dejovej vaty, akcia dobrá, zábavné to bolo akurát, Jessica Alba a Michelle Rodriguez potešili oči, takže spokojnosť. /videl v kine: 80%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že doslova Danny nikomu koule za celou stopáž neutrhne, ale co se týče metafory - ani v relativně požehnané stopáži se nikde nezpomaluje. Béda Trávníček by čuměl, jak to jeho kolega z reklamy umí natočit, když Robert Rodriguez zavzpomíná na sladké guerillové začátky z Desperada. Tohle se bere trochu míň vážně, ale ještě pořád to není parodie - jen velká a upřímná zábava, ve které Robert De Niro, Steven Seagal nebo Lindsay Lohan nepůsobí nepatřičně... spíš naopak. Dost možná by se měli sebrat a seknout s kariérou, protože končit se má v nejlepším. Lindsay se konečně svlékla, De Niro si ze sebe udělal větší srandu než v Hvězdném prachu a Seagal to vzal na lehkou váhu... ano, to je taky jenom metafora. Bohužel. Je jasné, že tihle tři už to dál nedotáhnou, ale tahle série přímo kypí fajnovými postavami, hláškami, useknutými hlavami a nadšeneckou energií, kterou by od místních veteránů těžko někdo očekával. Klobouk dolů před touhle tex-mexploitation, která se netopí ve vlastním egu ani nás nemáchá v neohrabaném parodování a pomrkávání. Zlatá střední cesta je zbrocená tělesnými tekutinami a mohla by i mezi mládeží znovu dostat do módy křovinořezy, strunové sekačky nebo hadr na podlahu. To samo o sobě je přece úžasně dobrá zpráva, no ne? Tak popadněte kýbl a hybaj do kina... někdo ten krvavej bordel po Mačetovi uklidit musí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

U podobně laděných retro snímků bývá problém najít rozumnou hranici mezi pietou, parodií a vážností, Budu-li parafrázovat slova jedné z hrdinek: Machete hranici nepřekročil, to hranice překročila jeho. Tenhle film je tou nejzábavnější a nejtupější podívanou, jakou si v mantinelech žánru umím představit. Mít ho v 80. letech na VHS, mám nepochybně dlouhé vlasy, černý knír a nabroušenou mačetu. A holku s jedním okem. [85%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký fanoušek ničeho explo, ale Machete jsem si opravdu užil. A to hlavně ze tří důvodů: 1. Machete válcuje každou kočku i frajera v tomhle vymazleném dítku Roberta Rodrigueze opravdu tvrdě. 2. Machete si bere na paškál hromadu klišé (střeva, vrták, náboje, auta), odkazů (Hard to kill, Scarface) a vtipně se vyžívá v povrchních postavách. 3. polovička herců si dělá srandu ze svých rolí (De Niro, Seagal, v podstatě i Trejo) a jiní zase ze svého reálné života (dvojitá dávka do žily Lindsay Lohan). Díky tomu všemu krásné 4* s pocitem dobře stráveného času plného krve, nahých žen (Alba, Lindsay i její filmová matka!) a šílených nápadů. Machete will be back. Again. And again. PS: úvod s hromadou artefaktů v obraze naladí diváka dokonale. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Los stupidos... Tak třeba scéna s vozíkem a následnými střevy místo lana překonala hranici stupidnosti snad většiny béček, co jsem kdy viděl. Už ,,herecká" účast obézního Stevena Seagala mne měla varovat. Robert Rodriguez zjevně točí po lobotomii mozku...kdeže jsou časy jeho raných sofistikovaných snímků... ()

Související novinky

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

27.05.2015

Robert Rodriguez sice občas vypustí ze řetězu Macheteho a loni natočil dlouho odkládanou dvojku Sin City, jinak se ale s oblibou věnuje hlavně dětským filmům. Spy Kids to dotáhli ke čtyřem dílům a… (více)

Machete zabíjí... ve vesmíru!

Machete zabíjí... ve vesmíru!

04.04.2015

Bývalý elitní agent, který už si to rozdal s Robertem De Nirem, Stevenem Seagalem nebo Melem Gibsonem, se vrátí. Alespoň to tvrdí jeho představitel Danny Trejo, podle kterého se na třetím dílu… (více)

Machete vás opět vykuchá

Machete vás opět vykuchá

08.02.2012

První Machete potěšil. Přímočará řezničina si určitě našla víc fanoušků než infantilní výplachy typu Spy Kids 4D: Stroj času, takže Robert Rodriguez dělá dobře, že pokračuje v načaté trilogii.… (více)

Sin City a Machete pokračují

Sin City a Machete pokračují

10.08.2011

Alespoň podle Roberta Rodrigueze, který se v kategorii „slibotechna“ očividně pokouší trumfnout kámoše Quentina. Na Sin City 2 se čeká už hodně dlouho. Rodriguez pořád tvrdí něco jako „už to bude, už… (více)

Reklama

Reklama