Reklama

Reklama

Světová náboženství

(seriál)
  • Německo Spurensuche - Die Weltreligionen auf dem Weg
Německo / Švýcarsko, 1999, 420 min

...Lidstvo nepřežije bez míru mezi národy, ale není míru mezi národy bez míru mezi náboženstvími a není míru mezi náboženstvími bez dialogu, porozumění a tolerance mezi náboženstvími...

Náboženství kmenů  Slovo odborného poradce Prof. PhDr. Tomáše Halíka, Th.D. V první části sedmidílného dokumentárního seriálu o světových náboženstvích nazvané „Náboženství kmenů" se diváci vydají se známým spisovatelem a katolickým teologem Hansem Küngem do nitra Austrálie a do Afriky - kolébky lidstva.

Hinduismus  Slovo odborného poradce Mgr. Jakuba Maršálka, Ph.D. S odhadovaným počtem 750 milionů věřících představuje hinduismus třetí největší náboženské společenství na světě. Přesto je v rámci mezináboženského dialogu zmiňován jen zřídka, neboť nemá pevné církevní uspořádání, ani obecně závazné doktríny. Rozmanitosti náboženských tradic i přesvědčení tohoto světa víry, jež přetrvala celá tisíciletí, divákům odhalí známý spisovatel a katolický teolog Hans Küng.

Čínská náboženství 
Slovo odborného poradce PhDr. Dušana Zbavitele, DrSc. Hans Küng zavede v tomto díle diváky do Říše středu, která je v současné době oficiálně „zónou bez náboženství". Hledání elixíru věčného života ve starověké Číně přineslo řadu objevů v oblasti lékařství a chemie, jež nyní po mnoha staletích triumfálně dobývají západní svět.

Budhismus  Slovo odborného poradce PhDr. Jiřího Holby, Ph.D. Hans Küng přivádí ve čtvrtém díle cyklu Světová náboženství diváky do světa Buddhy, ke Stromu probuzení v Indii i do zenových klášterů v Japonsku. Buddhismus je v současné době čtvrté největší náboženské společenství na světě, které stále láká mnoho nových stoupenců.

Židovství  Slovo odborné poradkyně Mgr. Kateřiny Weberové. Z hlediska počtu je judaismus poměrně malým náboženstvím s přibližně 13 miliony věřících. Avšak z duchovního hlediska je podle mínění známého spisovatele a katolického teologa Hanse Künga světem moci, v němž se jako v zrcadle odrážejí všechny náboženské problémy dneška i naší doby. Hans Küng se proto vydává po stopách jednoho z nejstarších prorockých náboženství od Spojených států přes Izrael až po Berlín.

Křesťanství  Slovo odborného poradce Mgr. Vladimíra Kelnara. S cílem odhalit skutečnou podstatu křesťanství Hans Küng přivádí diváky v šestém dílu seriálu nejprve do San Salvadoru, kde v chudinské čtvrti La Chacra nalézá dva základní prvky křesťanství: oslavu víry a oddanost společnosti. Nicméně právě tuto oddanost zaplatil biskup Oskar Romero, ale i mnoho dalších křesťanů v Salvadoru, vlastním životem. Je snad největší náboženské společenství světa, čítající takřka dvě miliardy křesťanů, otřásáno vážnou krizí?

Islám 
Slovo odborného poradce Prof. PhDr. Luboše Kropáčka, CSc. V sedmé části tohoto dokumentárního seriálu věnovaného světovým náboženstvím se známý spisovatel a katolický teolog Hans Küng vydává po stopách islámu od jeho kořenů až do současnosti. Poukazuje na to, že zájem o islám trvá odedávna – stejně tak i obavy z něj. Na DVD najdete také příspěvek našeho předního českého odborníka, který doplňuje informace a seznamuje nás přehledně s historií a základy tohoto náboženství. (Filmexport)

(více)

Recenze (13)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Seriál světová náboženství relativně nezaujatě popisuje původ i historii jednotlivých světových náboženství, základní prvky jejich víry, smysl rituálů, jejich představy o posmrtném životě, původu světa apod. Trochu mě mrzí, že obsah víry je mnohdy zastíněn vnějšími projevy víry. Rituály mají přednost před obsahem. Chyba to však není kritická. +++++ Dokument má i složku zaujatou. Hans Küng se snaží všechna náboženství vnímat pozitivně, jako velké rezervoáry síly, jež může působit negativně, ale i pozitivně, podle toho, jak je nasměrována. Budiž. Snaží se ve všech náboženstvích nalézt společné etické normy, jež by bylo možno sdílet všeobecně. Z jeho výkladu mám občas pocit, že vnímá ony základní etické normy jako veskrze náboženské, ačkoliv já sám bych je viděl jako veskrze lidské, vlastní tedy i ateistům. Při svém pátrání po společném, co může spojovat, jakoby zapomínal na rozdílné, co rozděluje. Rozdělující se ale nakonec přihlásí o slovo. Slabé ****. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Já si omylem místo samostatných epizod stáhl i nějaké přednášky, které předpokládám nepatří k tomuto dokumentárnímu seriálu. Ale jelikož zejména v první přednášce byly velmi zajímavé informace, musím je sem zakomponovat. Epizoda první/přednáška Islám: Jistý velmi schopný profesor, se ve výkladu zaměřuje především na kořeny Islámu, tedy Tóru i avestánské spisy. Nebylo vůbec uvedeno jeho jméno, takže se mi ani nepodařilo zjistit, kdo to je. Tento výklad hodnotím 4*. Epizody tohohle seriálu nejsou vůbec zajímavé (ve srovnání s přednáškou výše uvedenou). Epizoda Buddhismus a čínská náboženství mě jen z části zaujaly. Judaismus jsem přeskočil. Hinduismus byl špatně stravitelný v téhle podobě. Náboženství australských kmenů se mi relativně zalíbily, ale moc opět nezaujaly. Výklady dalších „učenců“ jsou nezdařilé přednesy. Závěrečná epizoda o šíření církevního étosu je na přes-držku, protože tohle slyšet od člověka, který je členem náboženství, které oslavuje sionistickou vraždu (ukřižování) enlilistického proroka Isá, Ezaua, falešně přejmenovaného na Pána Ježíše Krista, je opravdu silný level. On totiž neví, na rozdíl od profesora přednášejícího první přednášku, že slovo Islám znamená Ezauův mír (mír od Isá - Isá salám - Islám). Pan Hans Küng je tedy amatér. ❌ ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Videla som časť o čínskych náboženstvách a vidno, že Hans Küng nie je dokumentarista. Vsúva svoje vlastné názory a emotívne slová, a to ešte bez vysvetlenia či názoru druhej strany. Ako to, že povedal, že čínske náboženské rituály a feng šuej sú povery a že v Číne prednášal o tom, aby sa rozlišovalo medzi poverami a náboženstvom, a tým táto jeho vsuvka skončila. Žiadne vysvetlenie, žiadna diskusia. Prišlo mi, že nemá veľmi kladný postoj, ani nevedel predstierať neutralitu voči tomu, čo prednáša, a potom som si našla, že je katolícky teológ, tak už mi je to jasné prečo. Dokument je dobrý jedine na pozeranie obrázkov než na výklad. ()

daEmoNickY

všechny recenze uživatele

Každý díl je rozdělen na Hansův pokus o dokument a komentář českého odborníka. __ To co říká Hans nemá cenu ani pouštěť, komentáře od našich odborníků jsou lepší. Dokument to ani být nemůže vzhledem ke všem superlativům co Hans vypustí z pusy. __ Z českých komentářů stojí za to Náboženství Kmenů (vyjimečně dobrý), O židovství (Tóra příp. Starý Zákon ve zkratce) a O číně (vyprávěno pohodovým nadšencem). Ostatní jsou záplava cizých pojmů, nepotřebných informací, citátu a nepodložených / těžko podložitelných tvrzení. _____ K porovnání. Slušný film o holce, která věděla co si druzí lidé myslí http://www.csfd.cz/film/264031-dakota-skye/ . ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nevím nic o konfuciasmu, to jsem věděl, ale myslel jsem si, že vím mnoho o budhismu. Díky tomuto řekněměž populárnímu dokumentu jsem zjistil, že vím prd. Pro mmě velmi zajímavé, včetně přednášek, i když právě ty vyžadují soustředění a jsou velice dlouhé. Proč jsme tohle nebrali ve škole, vždyť je to tak poučné a mající mnoho prvků společných se křesťanstvím. Velmi zajímavé zjištění ze shlédnutí pouze 2 dílů: Všechna náboženství, včetně toho v Evropě nejznámějšího se zrodila v rozmezí +-500 let kolem roku nula. Všechna jednotně odsuzují modlu materialismu a všechna se věnují nějakým způsobem zvládání života pro ty nejobyčejnější lidi. Je evidentní, že naši politici vedení Nečasem se ani o jedno nezajímali.---Po shlédnutí všeho: Výborný projekt s komentářem našich vědců. Nelíbil se pouze díl o křesťanství, skákal mezi tématy i lokacemi a nepřinesl žádné nové informace. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokumentární cyklus, v české DVD edici spíše spojení dvou svébytných dokumentů. Švýcarský katolický teolog Hans Küng představuje světová náboženství zajímavě, avšak místy také povrchně (spíše rituály a praktické projevy náboženství než hlubší teologie) či kýčovitě (například romantická stylizace vyznavačů kmenových náboženství do lidí, kteří žijí spokojené životy v souznění s přírodou a v pohádkově fungujících společenstvích...). Zajímavým závěrem seriálu je to, že všechna velká náboženství jsou monoteistická s dominantní pramyšlenkou na vrcholu náboženské hierarchie, a to, že tato náboženství jsou si v podstatných ohledech hodně podobná. Myšlenka světového etosu představovaná Hansem Küngem tak působí zajímavě a určitě nikoli nerealisticky. Na hlubší a inspirativnější úrovni než samotný dokument je podán český doplněk v podobě přednášek českých vědců ze souvisejících oborů. Například sociologicko-filozofický pohled Tomáše Halíka na křesťanství i jiná velká náboženství (včetně ateismu), jejich vývoj v posledních letech a poselství do budoucna (na DVD Kmenová náboženství), výborný rozbor hinduismu od Dušana Zbavitele, judaismu od Kateřiny Weberové nebo islámu od Luboše Kropáčka. V přednášce o křesťanství mě zaskočila nepřesnost Vladimíra Kelnara, podle kterého Ježíš na otázku Piláta "Ty jsi král?" odpovídá "Ano, já jsem král.", čímž mění vyznění posledních okamžiků života Ježíše (a vlastně v určitém ohledu i celého Nového zákona). Ale jinak to bylo dobré. ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem díl o Číně, je to spíše cestopisný dokument, Hans Küng popisuje čínská náboženství dost výběrově, o Knize proměn nebo kosmologii tao tam není mnoho informací. Následný český komentář je popisně vědecký a nezajímavý, nicméně ta první část má díky obrázkům z Číny dobrou atmosféru. Celkově průměr. ()

NGP 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to očima Hanse Künga, ale o to víc je to ubohý. Subjektivita ve filmu se mi nelíbí, doufala jsem, že bych to třeba mohla porovnat aspoň s mým pohledem na věc. Ale nelíbí se mi jak to Hans začíná popisovat. Podstatu náboženství vidí v něčem jiném. O víře jako takové nemluvil vůbec. Pro mě je tento film chabým pokusem o komentování čehosi, čemuž ani nerozumí. Zajímalo by mě, jestli je Hans věřící. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Nějak si nevybavuji jiný dokument na téma vzniků a obsahů těch nejčetnějších náboženství. Zpracování po skoro 20i letech už je trochu omšelé a ve formátu 4:3, ale obsahově je velmi zajímavé a celkem i nestranné, možná ještě frčku přihodím. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství nebo zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o světových náboženstvích. Doporučuji. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Některé díly víc než dobré, náboženství nás učí, že v životě přikládáme přemrštěný význam věcem, o kterých v krematoriu nepadne ani zmínka :-) 70% ()

Mirešák

všechny recenze uživatele

Již při pohledu na obal DVD je jasná mizivá snaha o nezaujatost. Křesťanství: "... dva základní prvky křesťanství: oslavu víry a oddanost společnosti. Nicméně právě za tuto oddanost zaplatil biskup Oskar Romero, ale i mnoho dalších křesťanů v Salvadoru vlastním životem ...", oproti tomu Islám: "... zájem o Islám trvá odedávna -- stejně tak i obavy z něj. V celé řadě evropských velkoměst ze zvyšuje napětí mezi muslimy a nemuslimy ..." ()

Reklama

Reklama