Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V polovině 16. století je Japonsko zmítáno již desítky let trvajícími válkami jednotlivých šlechticů. Ve středním Japonsku si stále silnější pozici získává „Tygr z Kai“ Šingen Takeda (Kinnosuke Jorozuja), proslavený svou bojovou zástavou „Fúrinkazan“, odrážející jeho válečnou taktiku (doslova „rychlý jako vítr, tichý jako les, divoký jako oheň a stálý jako hora“). Do Takedových služeb vstupuje chromý Kansuke Jamamoto (Toširó Mifune) a rychle se stává jeho hlavním stratégem. Jamamoto je hnán vizí získat pro svého pána panství „od moře k moři“, což však neodvratně vede ke střetu s jiným mocným daimjóem, Kenšinem Uesugim. (Ertai)

(více)

Recenze (7)

diodoros 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film, ktorý s dokumentárnou presnosťou spracováva vzostup klanu Takeda počas rokov 1543-1561, za ktorým stál stratég Jamamoto Kansuke. Film zobrazuje jeho vstup do klanu, pôsobenie, ktoré klan vynieslo medzi najsilnejšie v Japonsku, nemilosrdnú cestu, ktorej sa pri tomto vzostupe Jamamoto držal a záver jeho pôsobenia v klane. Film je významný jednak z informačného hľadiska, vďaka svojmu vernému zobrazeniu historických udalostí a vojenskej stratégie tej doby a jednak aj zo zobrazenia pozadia úspechov tejto stratégie - intríg, zrád, podvodov a vrážd, na ktorých film stojí a ktoré ho posúvajú na úroveň inteligentnej vysokej politickej hry - žiadna samurajská česť a domnelá rytierskosť, ale realita obdobia Sengoku. Vadou filmu sú bojové scény, v ktorých nevystupuje veľký počet komparzistov a ani súboje nie je sú natočené práve najlepšie (aj keď nie všetky), keďže je ale film založený hlavne na stratégii a plánovaní a bitky tvoria minimum stopáže, tak to veľmi nevadí, druhou vadou je mierna idealizácia a nereálnosť v závere (ten šíp v oku bol predsa len príliš) a poslednou vadou bola dĺžka filmu, ktorá pri tom množstve deja a informácií nakoniec začne uspávať. Napriek neduhom ale ide o perfektný samurajský film výborne vykresľujúci stratégiu a praktiky mocných počas obdobia Sengoku. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočený film o japonském taktikovi a vojevůdci, který asi potěší lidi co se zajímají fanoušky historie vojenství, ale pobaví i milovníky samurajských filmů (mně). Vlastně se jedná o hutný životopis vojenského stratéga, který informacemi rozhodně nešetří, až je někdy nelehké se v přívalu událostí (navíc v japonských reáliích) neztratit. Na druhou stranu, při troše aktivního soustředění se linie sledovat dá, a lze ocenit práci scénáristy, který skloubil vojenské události s osudy několika postav tak, že to nikdy nepůsobí nepatřičně a že hercům zůstává prostor pro jejich umění. Ohledně režie bitev jsem byl mírně zklamán, umím si představit velkorysejší pojetí. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělé samurajské válečné drama ze 16.stol. v tradičně profesionálním podání Hiroshiho Inagakiho. Epický příběh o vzestupu Takedy Shingena a především o jeho generálovi a vchním stratégovi Yamamotovi Kansukem. Skvostné zpracování a plejáda vynikajících herců (fenomenální Mifune jako Kansuke, překonávající se Kinnosuke Nakamura v roli Shingena, v menších rolích např. Ken Ogata známý z Balady o Narajamě, či geniální Takashi Shimura) dávají zapomenout na téměř tříhodinovou délku snímku. Pro fanoušky žánru téměř povinnost. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Samozrejme skvele zrezirovane a zahrane samurajske drama ktere milovnika zanru u srdce nemuze nezahrat. Jenom mi nekdy prislo, ze nektere dejove milniky v tomto tak velkoryse pojatem pocinu nejsou dostatecne vygradovane. Doporucuji stejnojmeny serial (Fuurin Kazan) z roku 2007 od televizni stanice NHK, to je jezte vetsi lahudka. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Začiatok filmu je skvelý, ale potom zapadne kamsi do priemeru a zdvihne sa až pri záverečnej bitke. Mifune je štandartne skvelý, bohužial ostatní herci sú skôr do počtu. Film pôsobi trochu naivne a je slabší v bojových scénach. Ale zábery v exteriéri a vôbec celý exteriér je spolu s kamerou zvládnutý velmi dobre. Škoda, že filmu chýba väčšia iskra. Hodnotenie: 70% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama