Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 26 (2008) (série)


Lobo - vlk, který změnil Ameriku (S26E10)

(epizoda)
  • Česko Příroda: Vlk Lobo, který změnil Ameriku (více)
Velká Británie, 2008, 49 min

Hrají:

David Attenborough (průvodce)

Obsahy(1)

Ernest Thompson Seton, stopař a lovec vlků, se v roce 1893 vydal do Nového Mexika, aby tamější farmáře zbavil vlků, kteří jim požírali dobytek. Střetnul se tak ale s vůdcem smečky Lobem, kterého se mu dlouho nedařilo chytit. Když se nakonec potkali tváří v tvář, změnilo to celý Setonův život i přístup Američanů k divokým zvířatům... V roce 1983 vyrazil Ernest Thompson Seton do divoké krajiny Nového Mexika zastřelit vlka, který decimoval dobytek a kterému se říkalo Lobo. O svých zážitcích pak napsal knihu, v níž se vůbec poprvé mluvilo o vlcích v pozitivním světle. Lobo se stal Vlkem, který změnil Ameriku. A kniha o něm inspirovala celou generaci přírodovědců – včetně proslulého Davida Attenborougha, který je moderátorem tohoto překrásného filmu z produkce britské BBC. (TV Prima)

(více)

Recenze (18)

tahit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že každý, kdo se zajímá o život vlka, by měl tento opravdu nádherný dokument vidět, vlci jsou velmi zvláštní a podivuhodná zvířata, mají vlastní moudrost a v některých ohledech jsou lidem dokonce do jisté míry podobní, myslím, v těch lepších vlastnostech. Existence démonizování vlka, které stále ještě oživuje v představách pověr a mýtů především v dobrodružných knihách a filmech jsou hlouposti. Mám za to, že tento dokument dobře přiblížil život vlka, který má tajuplné smyslové schopnosti zvířecího světa. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Neviem čo som čakala od tohto dokumentu, ale dokument formou príbehu podľa skutočnej udalosti rozhodne nie. No napriek tomu to bolo niečo úžasné. Niekoľkokrát som uronila aj slzy kvôli Lobovi, ale nie zas moc som bohužiaľ v práci. Ale keby som doma určite ešte teraz soplím. Bolo to krásne, bohužiaľ smutné ale zábery tých vlkov boli neskutočne nádherné, chcem tých všetkých vlkov domov, teraz hneď. Hlavne tých čiernych... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Setonovo dilema při setkání s Lobem: hrdinství, nebo zločin? Výborná rekonstrukce příběhu o lovci a vlkovi je doplněna dobovými fotografiemi i komentáři soudobých histroriků a přírodovědců. Krásné záběry na divokou přírodu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Chladnokrevný zabiják který je ale krásny, pasti vyrobene pro chyceni loba jsou dobře promyšlené a vyprávění je super. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Ak je len 50% pravda z tohto dokumentárneho filmu tak Lobo bol génius. Hneď zo začiatku potešilo, že je to výrobok BBC. S ich dokumentami som bol vždy veľmi spokojný. Ďalšou zaujímavou vecou je prítomnosť Attenboroua. Príbeh je možno až moc farbisto zobrazovaný s istou romantikou divokého západu, ale aj tak je to krása. Jeden vlk a proti nemu jeden lovec, ktorý si uvedomil aká je príroda krehká a treba ju chrániť. Z lovca sa stal ochranca a možno aj vďaka nemu je vlk opäť v Amerike dostupný ku pozorovanie. A nielen tam, aj u nás sa ich počty našťastie zvyšujú. Je to dôležité, lebo príroda vlka potrebuje viac ako nás. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Príbeh o zabijakovi vlkov, z ktorého sa stal najzaujatejší ochranca prírody a o vlkovi, so zlomeným srdcom. Príbeh aj o tom, ako sme stratili kontakt s prírodou a stali sme sa jej ničiteľmi a tým aj svojimi. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Nádherný, krásně nafilmovaný a velice poučný dokument. Vlky mám moc rád. Jsou nádherný, nespoutaný, důstojný. Je dobře že si někteří lidé uvědomili že tihle tvorové mají také právo žít a nejen oni. Vlk pro mě vždycky bude vzorem věrnosti, chytrosti a nespoutanosti. Škoda že je o nich tak málo dokumentů. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Seton je zde vyobrazován jako kruté lidské hovado, zabíjející plaché tvory. Tuto skvrnu na svém svědomí se pak snažil smazat prostřednictvím svých knih, jakož i intervencemi na politické scéně pro ochranu přírody a zakládání národních parků. Snímek se snaží o objektivitu, ale ne úplně se mu to daří - na hloupý argument, že vlci maří úspěch farmářů, lze lehce odpovědět, že to byli právě oni farmáři, kteří vlky vytlačili z jejich původních teritorií a jim nezbylo než živit se tím, co na jejich loveckém území zůstalo. Přesto dobrý dokument, ukazující na nutnost vnímat přírodu jako součást našeho dědictví, které je nutno chránit a uchovat do budoucna. ()

BUBO26 

všechny recenze uživatele

Nevidel som krajší a dojímavejší film o zvieratách. Vlky som vždy miloval a po tomto dokumente ich milujem a vážim si ich ešte viac. Film je spracovaný dokumentaristickým štýlom, zvažuje pre a proti, ponúka viac pohľadov. Možno si to Seton všetko vymyslel, možno len prikrášlil a možno je to všetko pravda. Či tak alebo tak, je to skutočne nádherný príbeh. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Ekologický dokument nebrečící nad tím, jak je to s planetou Zemí špatné, ale ukazující člověka, jenž k tomuto zjištění došel vlastní, specifickou cestou lovce vlků a veškerou svoji následnou popularitu využil v boji za záchranu divočiny. Ernesta Thompsona Setona, biologa, autora zajímavých knih a zakladatele skautingu, by si měli vzít za vzor mnozí západní politici ohánějící se módními ekologickými tématy, málokdy však bez přechodu od tlachání k činům. Tenhle snímek mě nadchl mnohem více než rozpočtově nabušenější audio-vizuální podívaná Earth. Má větší vypovídací hodnotu a příběh Loba a Blanky podává téměř nedokumentární formou, jako filmovou romanci. Klasické „mluvící hlavy“ tentokrát odpouštím. Nádherných 49 minut. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

Dokument si zachovává potřebnou střízlivost a objektivitu v pohledu na Setona, přesto v divákovi vzbuzuje hluboké emoce. Pokud je tím divákem člověk, který přírodu miluje, včetně vlků. Tenhle příběh je jednoduše překrásný a fascinující a zabalený do okouzlujícího dokumentárního kabátku. ()

Alsafi 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument/příběh, který mě chytnul za srdce a donutil na chvíli se zastavit a přemýšlet. A víte co? Dokonce i slzička mi ukápla. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Úchvatný, miestami až ťažšie uveriteľný, za to viac podmanivejší dokument o vskutku nezvyčajnom vlkovi, ktorý nielen zmenil, ale dalo by sa povedať, že aj zachránil Ameriku pred totálnym zdevastovaním jej vlastnej histórie týkajúcej sa divokej prírody. Silné a poučné. ()

Reklama

Reklama