Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 074)

emma53 

všechny recenze uživatele

Vážně se mě nikdo neptejte jak jsem to přežila, protože to sama nevím, ale já to fakt dala celý i za cenu, že budu mít například ke gumovým medvídkům asi zvláštní antipatii a nechuť i když mě do dnešního dne docela chutnali. Kdo zná můj postoj ke sci-fi žánru, tak to pochopí, tohle bylo moc silný kafe. Bezpochyby byl Sharlto Copley skvělý, ale uznejte, že když jsem nezvládla ani jeho sekerkovou atrakci s rukou, tak jak jsem měla zvládnout ty ostatní "lahůdkové" momentky? Možná ten způsob předložení dokumentární formou byl dobrý nápad, ale ve mně zanechal stejně zvláštní pachuť hořkosti nad tím, co všechno jsme v reálu schopni spolknout i s navijákem, co se různých zaručeně ověřených zpráv týká. Ale jó, kreveťáci se jim povedli :-) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekaně úžasné!! Neuvěřitelný spád filmu, jízda jako prase ... Velice zajímavá myšlenka, která mi připadala naprosto logická .. "vždyť takhle by to asi přibližně mohlo být ...", říkal jsem si. Excelentní zpracování, úžasné triky, fantastická akce a navrch pořádná porce brutality, která se držela na hranici "tak akorát" a nedělala z filmu samoúčelnou řezničinu, ale spíše "fantazijní dramatickou výpověď". Ten film se musí vidět, těžko popisovat ... Zatím naprosto nejlepší film s použitím "1sth person view"/všudypřítomná dokumentární kamera... Opravdu úžasné!! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Za 30 mega by u Baye Optimus Prime ani nevyjel z garáže. Blomkamp za uvedené peníze vyšvihne naprosto strhující fyzickou i psychickou proměnu, okořeněnou našlapanou akcí a parádními efekty. Žádnej Bílej dům, ani Golden Gate, ale Johannesburg, nad kterým visí jako lustr obří loď. Špinavé prostředí slumu, kamera, popisky, všechno působí jako kdybych se díval odpoledne na CNN a fakt jsem se musel několikrát utvrdit, že sedím v řadě E a sleduju plátno a nejsem doma před bednou u televizního zpravodajství. Příběh Wikuse jsem intezivně prožíval. A pak nastupuje mimozemská technologie plná zbraní s omračujícími účinky. Tlakové, elektrické a další smrtící bambitky plynule přicházejí pod kódovými označeními a z té invence tvůrců jde až hlava kolem. A nakonec se režisér vytasí z hyperaktivním mechabotem, který by nakladači Ripleyové utekl na stovce o 95 metrů a který brázdí labyrintem slumu jako Minotaur a zanechává za sebou jen cákance krve o obláčky dýmu ze sežehnutých těl vojáků. Masakr! A do toho pořád sleduju vývoj, emoce, myšlenky ústředního hrdiny a všechno to je tak pohlcující, že přibývající nelogičnosti snadno přejdu. Chci pokračování a chci ho hned! 30 miliónů dolarů(rozpočet, nad kterým zůstává rozum stát)/183 miliónů dolarů(výdělek celosvětově, který mě neskutečně těší) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Nesympatický Wikus je v první půli polointeligentní úředník mající na krku politicky korektní stěhování kreveťáckých emzáků z Okrsku 9, aby se z něj ve druhé půli stal akční fiškus typu Ramba unikající sledování a kulkám pronásledovatelů. Od půlky filmu kromě Wikuse už na kreveťácích evidentně nikomu z lidstva nezáleží, však nám k tomu taky hraje filmová muzika dost podobná té Zimmerově, která hrála černým vychrtlíkům z filmu Černý jestřáb sestřelen. Trailer: http://www.csfd.cz/film/257869-district-9/videa/ ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

S přiškrceným rozpočtem si Neill Blomkamp pohrál na výbornou a efekty byli k pokoukání. Film výhradně s Dolby Digital na maximum, kde vám snímek prostřelí přes obrazovku s velmi akčními scénami. Hlavní role Copleyovi pasovala a filmaři si nedělali servítky s propracování a vyplatilo se. Velmi odlišný sci-fi řemeslo např. se Spielbergovým (War of the Worlds), kde jsem zvedal hodnocení jak za zvuk, tak pro propracovanost, ale mohl jsem se přesvědčit, že rozpočet a ruka umělce přidána do práce udělá jiný filmařský sousto. ALE i přesto musím tleskat Blomkampovi, který vyždímal každý dolar a přinesl velmi dobrý sci-fi nálož, který jde zaslouženě hodnocením dopředu a nestojí v průměru. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Wikus van de Merwe byl nedávno zadržen v souvislosti s dlouhodobými sexuálními aktivitami s mimozemšťany v Districtu 9." A je to venku. Veřejnoprávní média lžou na celým světě úplně stejně. Znáte přeci Wikuse. Ten je tak divnej, že by s ním žádnej Kreveťák závislej na kočičím žrádle nechtěl mít sex. Ale zpět k filmu. Ta jeho dokumentární část spojená s podepisováním formuláře I27 mě extrémně nebavila. Ta druhá akčnější polovina byla o dost zábavnější. A taky jsem si odnesl poučení, že když mi naroste chapadlo, tak si ho nemám sekat. Prej to bojí. Zatím nemohu potvrdit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Možná kdybych čekal dobře natočenou béčkovou podívanou, bavil bych se lépe. Takhle jen nechápavé zívnutí. Tak nějak bych si představoval Den nezávislosti od nezávislého, ale řemeslně zručného režiséra. K emocionalitě Greengrassových kousků to má zatraceně daleko. U Bourna jsem přeci jen neusínal. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

District ve mně vyvolal v první řadě silný pocit nezadostiučinění. Pověst ho předchází až moc. I tak docela pěkný snímek, který má co nabídnout. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Odvážný a originální námět a excelentní realizace, District 9 v akčně dokumentárním stylu rozprostírá před divákem kompletní nový svět v jeho vlastním světě a jako sociologická sonda se spouští do povrchního nitra společnosti, na němž naprosto uvěřitelně demonstruje naši krutost a nespolečenskost, co se týče přístupu k jiným rasám/národům/živočišným druhům a nebo i komukoliv, kdo nápadně vyčnívá z řady (viz přerod hlavního hrdiny). District 9 však zde nekončí, ladně přechází z dokumentu na emocionálně prožité, úzkostné (avšak o poznání "jednodušší") drama o boji o lidství a neustále zrychluje, až vrcholí v klasickou sci-fi akci, která sice intelektuálnímu prožitku lehce podráží nohy díky několika klišé, menším bugům v logice a zkrátka přesunu z originality do klasické akce, ovšem i tak je fajn, že se film neustále mění a vyvíjí. Divácky prožitek se nestačí stabilizovat, stále vidíme nové nápady, v hektickém tempu není čas si ani vydechout a právě v tom spatřuji filmařsky opojnou práci s publikem. 9/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dopředu říkám, že jsou to lepší 4*, protože ještě teď mám trochu vytřeštěné oči. Bylo tam, jací lidé jsou. Byla tam akce. Byly tam efektní zbraně. Byli tam zajímaví mimozemšťané. Bylo to hustý X-D Jsem z toho taková celá vyjevená. Rozhodně to stojí za lístek do kina. Opravdu to bylo nakrásno uvěřitelné, dokumentární styl tomu neublížil, vůbec. A dá si to znovu? Proč ne. No, stejně nejlepší bylo použití té "rozprašovací" zbraně. Asi jsem ujetá, že se mi to líbilo... Ve zkratce: Takovej těžko popsatelnej pocit z toho filmu mám, ale hoří mi tváře, což znamená, že to bylo dobrý a že jsem tomu věnovala maximální pozornost. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Film s naprosto neuvěřitelným tempem a nasazením od první minuty až do konce. Mimozemská jizda se vším všudy. 100% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Silně znepokojivý a až nepříjemně nekorektní a naturalistický film, jemuž ale k dokonalosti něco chybí. Triky si svoje slabší chvilky vybírají až nepříjemně často a dějová překombinovanost a nonstop akce také není vyloženě ku prospěchu věci. Rozum zůstává stát především nad neuvěřitelným výkonem hlavního (ne)herce a nad v pravdě zničujícícm finále a ještě geniálnějším úvodem. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Neskutočné! Kam sa hrabe Transformers 2 a Terminátor 4? Investovalo sa do nich zhruba 6-krát viac a ten rozdiel ani nie je tak viditeľný. Čo je však podstatné - District 9 je od nich kvalitatívne lepší asi tak ako zbrane emzákov od tých ľudských. Najlepšie akčné sci-fi posledných rokov a kráľ letných blockbustrov roku 2009. 85% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Absolutní genialita a revoluce v natáčení sci-fi snímků stále pokračuje, takovejhle nástup neměl snad žádnej režisér v historii a Neill Blomkamp může jít v klidu do důchodu, protože už má splněno na 20 let dopředu. Sice je fakt, že ze začátku ten dokumentární styl působí hodně nudně a já si řikal, co to je za kravinu, ale to sem netušil, jak se to dokáže během půl hodiny proměnit v naprosto strhující záležitost a já už pak jen držel hubu, krok a koule a v úžasu sledoval, jak se na mě z každýho dalšího momentu řítí geniální dílo ve všech směrech, ať už se jedná o příběh, styl snímání a natočení nebo perfektní triky, který v kontrastu, jak je to točený vlastně realistickodokumentárně působí dokonale a možná že i takový opravdu jsou.To co začalo u Monstrum se tady dovedlo k naprostý dokonalosti a mě nezbývá nic jinýho než smeknout před tim, co, pod křídly Jacksona, Blomkamp natočil za 30 miliónů dolarů. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla přece jen příliš velká a možná nesplnitelná. Ale pěkně od začátku. 1) Avizovaný dokumentární styl velmi dobře funguje jako netradiční vypravěč. Zpovídaní účastníci popisovaných událostí svižně uvádějí diváka do souvislostí a děje, pomáhají dokreslovat Wikusův příběh. Místy je však patrná určitá snaha o autentičnost za každou cenu (vystřižené scény, neposlušné mikrofony apod.), která ne vždy funguje a působí spíše protikladně - tedy jako důkaz, že se přece jen díváme na pečlivě zkonstruovaný produkt a nikoli alternativní část našich dějin. Je ale snadné přistoupit na tuto hru tvůrců, nechat se informovat fiktivními televizními zprávami a bavit se nad trefnými narážkami na fungování současného mediálního světa. 2) Téma rasismu je pouze nakousnuto a není nosnou myšlenkou filmu. Problém je bez jakýchkoli komentářů představen ve své holé existenci a spíše slouží jen jako doplněk (a odůvodnění) všudypřítomné akce. 3) Postava Wikuse je, jak první nadšené recenze slibovaly, jednou z nejzajímavějších filmových figur poslední doby a jeho přerod z úslužného úředníčka v mutantního zabijáka hladký a plný legendárních momentů. Těžko zapomenout na testovací scénu v laboratoři a následný úprk - zde se snad nejlépe protíná akční a dokumentární složka, což přináší unikátní divácký zážitek. Komplikace nastávají v momentě, kdy se na scéně postupně začínají objevovat klišé, velmi dobře známá z klasických hollywoodských akčňáků, včetně na city hrající linky s Wikusovou manželkou. Možná si vzpomenete i na Armageddon nebo E.T.ho. 4) Snímek je zjevně inspirován počítačovými hrami a umně posouvá diváka do centra dění. Např. Half-Life si zcela jistě vybavíte hned několikrát, ať už v souvislosti s použitými zbraněmi, nebo typickým radioaktivním zvukem, který vydává mimozemské palivo. A když Wikus nakonec osedlá i emzáckého Mecha a začne se zuřivě přehrabovat v nabízené munici, leckdo si vzpomene na frenetické pojíždění kolečkem u myši, ve snaze najít vprostřed brutální přestřelky tu správnou bouchačku. Pokud jste hráli i Fallout nebo Abe's Odyssey připočtěte další body k dobru, protože tohle prostředí vás pohltí. /// Přestože se nekoná žádná kafkovská Proměna, ale "jen" luxusní scifárna, přivírám oči nad všemi drobnými nedostatky, zdvihám všech pět prstů vzhůru a hlásím se o přídavek, jehož existence nám byla v závěru sebevědomě naznačena.________ Po přečtení komentáře od JFL mi došlo, že jsem se zpětně pokoušel film hloupě analyzovat optikou tradičních filmových žánrů a postupů, a to přestože jsem jej v kině vnímal jako jednotný, unikátní celek. Vždyť v jakém filmu se před vámi během několika vteřin vystřídá černobílý záběr ze security kamery s přímým pohledem do kukadel (a tykadel) digitálního mimozemšťana? Jsme navyklí, že po sociálně kritickém úvodu následuje doslovné, moralizující poučení na závěr, že finální robotické bitvě předchází dlouhé vyprávění o historii znepřátelených stran (klasické rozdělení dobro x zlo) a máme problém přijmout něco, co nezapadá do našich zažitých představ. Naše očekávání nemohla být nikdy plně naplněna, protože jsme se v minulosti s ničím podobným nesetkali. () (méně) (více)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší film tohoto roku. Atmosféra je absolutně nepopsatelná, režijní a filmařský styl je vyjímečný a natočit tento snímek napolovic jako dokument je bravurní, opravdu smekám. Tak neuvěřitelné, až se člověku tají dech a ani sem nedoufal, že by byl někdo schopen natočit něco tak skvělého. Všechny prvky od technologií až po mutaci jsou do poslední kapky promyšlené a ke všemu dějová linie vsazena na předměstí Jihoafrického Johanesburgu, což jen zpestřuje celkové kvality filmu. Nic nebylo zpestřováno a díky tomu není film přemrštěn a všeho je dostatek, lidská povaha zde byla znovu zviditelněna ve své pravé podobě, což je další plus. Ovšem největší přednost District 9 je filmařský styl a děj odehrávající se 20 let po příletu Kreveťáků . 95% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Na dokumentárnu formu si nepotrpím ale v prvej časti Blomkampovho celovečerného debutu je jej použitie veľmi vhodným prostriedkom na realistickejšie podanie témy rasizmu so satirickým podtónom. V druhej časti sa však tento klad vytráca a ustupuje akčnému žánru, ktorý až na pár nápadov nemá čím prekvapiť. A ani tá akcia vlastne nestojí za veľa. V týchto chvíľach však District 9 najviac zráža scenár, ktorý sa z relatívne inteligentnej záležitosti plynulo presunie do výplachových vôd so silne haprujúcou logikou. Blomkampov talent síce nepopieram, ale skutočne kvalitný blockbuster si predstavujem trochu inak. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Až do chvíle, kdy se Wikus ocitne v bojovém robotovi, jsem skoro uvažoval o pěti. Je vidět, že film vznikal mimo USA, taková porce syrové nekorektnosti v jednání a mluvě by ve studiovém systému asi nevznikla. Bohužel na konci přichází náhlé hrdinné rozhodnutí a z dosud sympatického účelově jednajícího hajzlíka se stane deus ex machina (takřka doslova). Takže emzák může naložit syna na dětskou sedačku ve své zánovní kosmické lodi a zamířit pryč. Naštěstí to zachraňuje otevřený konec, jak to shrnuje jeden z mluvčích v "dokumentu" paralelním k ději filmu. Po technické stránce naprosto parádní věc s perfekně natočenými akčními scénami v real stylu (cokoli od Manna, Childern of Men, Blood Diamond, Baader Meinhof). P. S. Po filmu jsem si dal krevetovou polévku. Malé zamyšlení vyvolané filmem: Hodně mě potěšil poukaz na to, jak se podobně citlivých věcí ve světě neujímají armády, ale soukromé společnosti kontraktované mocenskými strukturami. Už v dnešní době rozhodně nejde o několik žoldáků jako z časů koloniálních válek, ale o mocné organizace disponující většími silami než řada zemí (např. skupina organizací TADS, ITTC a AeroGroup vlastnila v roce 2008 přes 40 bojových letounů včetně F-16, Su-27 a Mig-29). Jak přitom tyto společnosti v praxi jednají, dokumentuje např. nechvalně proslulý případ Executive Outcomes (ve filmu to pak bylo docela hezky ukázáno v Krvavém diamantu). Takže mě vždycky pobavilo, když jsem např. slyšel z našich "informovaných" médií, že třeba v Iráku zahynul v přestřelce bezpečnostní pracovník soukromé společnosti. Takto řečeno si člověk představí nějakého chudáka ochrankáře u brány, jenže v takových případech šlo vždycky o příslušníky nějaké podobné žoldnéřské armády. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hm, tak se mi od 3. 10. 2009, kdy jsem tento film viděla poprvé, vážně změnil pohled. Měla jsem takové podezření. Nápovědou mi byl původní komentář, nejenže obsahující slova zakončená nespisovnými koncovkami, ale i spojení jako "slibný námět zprasit", "absolutně nepřesvědčivý", "proč je civilní náhled zakončen bezhlavou střílečkou" a "ne, prostě ne". Dnes mi stačí podívat se na krevetího tatínka, který miluje svého krevetího synka, a hned mé kamenné srdce pookřeje a jsem schopna zamyslet se nad tím, o čem film chce vyprávět a jak toho dosahuje. Na to, aby se mi doopravdy zapsal do srdíčka, se mi film i nyní zdá dost hlasitý, ukřičený a výbuchovitý, ale kdo já jsem, abych někomu vyčítala postmoderní křížení žánrů a bezhlavé střílečky, pokud je používá k objektivně posouditelnému filmovému dobru, a dost možná dokonce i chytrému a chytře? Velký posun nastal také v tom, že jsem právě omylem místo posun napsala psoun a že se mi nyní Sharlto Copley zdá roztomilý a respektuji ho jako protagonistu, i když by se mi přece jenom víc líbilo, kdyby dospěl k nějakému charakternímu posunu dřív než na úplně možnou poslední chvíli. Závěrem se tedy omlouvám za svou dřívější předpojatost a jestli někdy natočíte to pokračování, děcka, tak nevyvádějte blbosti. ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama