Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 076)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Originálne a veľmi dobre zrežírované! Neprehnané efekty a solídne herecké výkony. Skratka jeden z najlepších sci-fi snímok za posledné roky! Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Silný, doopravdy silný koncept filmu! Hluboce ve vás zakoření úhlavní myšlenka celého projektu -- znechutit, ale nechat chutnat. Začátek ve formě realistického dokumentu více nežli ujde, záběry jsou chaotické, řízení kamery je nepřesné a všechno je uspěchané, ale tohle všechno je vlastně cíl, protože to vypadá jako seriózní dokument, ale vlastně není. V momentě operace v District 9 je všechna pozornost věnována pouze na hlavní, poněkud šlehlou postavu laboratorní krysy, nebo co. Forma dokumentu plynule vyprchává a dostaví se opět ke konci. Děj je skvostný, pohled na lidské dno a myšlenka co nejvíce odpudit jakýmikoliv prostředky stojí za to, tak mi asi nezbývá nic jiného, nežli vřele doporučit! - 9/10 . ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Zlatou medaili zasluhující kreveťácký koncept přeskakující z břehu A (na současné problémy rafinovaně poukazující muckumentary) na břeh B (ultimátní sci-fi akce). Oba břehy jsou dostatečně zpevněné a oba břehy dokážou poskytnout tonoucímu azyl, ale co se týče mé osoby nechal bych skokanskou tyč pečlivě uloženou ve vaku a pokračoval bych v cestě započatá hned ze startu. Úplně to vidím, mustr bych si vzal třeba u skandinávského Lovce trolů (já vím, že to je z důvodu roku vzniku poněkud absurdní, ale jenom hypoteticky).......ironicky vedený fiktivní dokument mapující mimozemskou akci "Kulový blesk", do toho reakce prostého lidu, názory fundovaných odborníků, prázdné plechovky od žrádla pro kočky a konfrontace s realitou života v J.A.R.......dala se z toho vytřískat událost srovnatelná s přistáním mimozemské civilizace na naší matičce Zemi, ale i tak hodně nadstandard. ()

Hell_ena 

všechny recenze uživatele

WOW! Ze začátku mě to až tak moc neoslovilo, ale musím říct, že tohle se fakt povedlo! Super atmosféra, skvělá animace. Celý film proložený "dokumentem" je prostě super nápad, navíc filmu dodává na "skutečnosti". Náramně jsem se bavila a rozhodně tohle sci-fi doporučuju! ()

Filipus Muff 

všechny recenze uživatele

Nápad a vizuální zpracování sou naprosto super. Škoda že film nedostali realištější chování lidu. Prostě fakt, že vláda vypustí dva miliony zvířecích mimozemšťanů mezi normální lid mi totálně trhá mozkový blány... // 91% ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Tak to je hodně krutý film! Líbí se mi. Škoda že nemá ideově vyhraněnější závěr, ale jako pohled na velmi netradiční mimozemskou invazi, a "lidskou" reakci na ni, je to zajímavé. ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Neil Blomkamp si i s relativně malým rozpočtem dokázal poradit a natočil chytré a přímočaré sci-fi, které v mnoha ohledech překonává i své daleko dražší kolegy. Hlavní nápad přitom není kdovíjak originální. Film podle mě spíše táhne samotné jeho zpracování, kdy nejdřív v divákovi vyvolá pocit autentičnosti, aby se nakonec mohla rozjet velkolepá akční podívaná plná nadupaných efektů. Stejně zajímavý vývoj vás může čekat i ve vnímání mimozemských postav ("kreveťáků"). Zprvu k ním cítíte spíše nedůvěru a odpor, nakonec ale s nimi budete sympatizovat a soucítit. Že by nám chtěl Blomkamp něco naznačit? ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Progresívny, inovatívny "metažánrový" guľáš. District 9 prechádza a prechádza od žánra k žánru, uplatňuje aj "dokumentárny" prístup, pričom vtedy občas (naozaj len občas) trochu zlyháva pri snahe navodiť realistickosť (vlastne si spomeniem len na jeden prípad :)). Napriek striedaniu/kombinovaniu žánrov nepôsobí ako nesúrodý, nezmyselný zlepenec a drží si myšlienku. 90% ()

F.explorer 

všechny recenze uživatele

District 9 - Na začiatku slabo vyzerajúci námet, na konci veľmi silný zážitok. Neill Blomkamp dokázal skrze kontakt mimozemskej civilizácie a ľudstva poukázať na súčasný problém spoločnosti. Dielo je založené na autenticite a tú sa Blomkampovi podarilo dosiahnuť hneď viacerými spôsobmi. "Loď sa nezastavila nad New Yorkom, Chicagom ako by každý čakal, ale zastavila sa priamo nad Johannesburgom" Spojením menej známeho mesta, "neznámych" hercov a túlavej dokumentárnej kamery vzniká nenápadný nátlak na pozornosť diváka, ktorý v nás vyvoláva pocit, že to čo vidíme na plátne je skutočnosť. Hudba je v diele používaná opatrne, aby nenarúšala pocit reálnosti, ale krásne dotvára emočný náboj či na konci alebo na začiatku filmu. Aj napriek častému prechádzaniu z "dokumentárnej" kamery na kameru "skutočnosti" nevzniká konflikt, ktorý by mohol diváka obťažovať. Ako sociologický román má tento film schopnosť osloviť terajšieho, ale aj budúceho diváka. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Myslim,ze tento akcny sci-fi film ma zasluzene tak vysoke hodnotenie,vyborne spracovanie,triky na vysokej urovni,herci v pohode,takze si milovnici tohto zanru urcite pridu na chut...:-) ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Originální námětem a úžasné provedením. Z minimálního rozpočtu Blomkamp vytřískal maximum a předvedl oku lahodící podívanou, která mě dokázala strhnout i dojmout. ()

xmy 

všechny recenze uživatele

Zdařilé, celkem inteligentní sci-fi, které má super tempo a děj v podstatě bez hluchých míst. Skvěle zvládnuté je použití formy found footage v některých částech, které dodává divákovi pocit reality a celkově filmu parádní atmosféru. Líbilo se mi též použití prostředí jihoafrického Johannesburgu, což je pro zdejšího diváka poměrně neokoukané prostředí. JOU BLIKSEM! ()

panvasik 

všechny recenze uživatele

Příjemná sci-fi podívaná. Jedná se spíše o takovou komornější zápletku společně s emzáky. Nemám tomu moc co vytknout, já jsem se bavil a určitě to někdy rád uvidím znovu. Co se týče toho přistání mimozemšťanů na naši planetu, tak si myslím , že jako jedna s alternativních možností, jak by to vypadalo, by byla právě tato. 8,5/10 ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Snad nikdy jsem neviděla nic ani zdaleka podobného tomuhle neuvěřitelně dokonalému filmu..!!! District 9 se pro mě stal jedním z nejlepších filmů vůbec a nechápu jak někdo může jít pod 4... film absolutně nenudí a jak už bylo zmíněno, člověk si připadá jako kdyby se to opravdu odehrálo.. Dojemné chvilky se proplétají s dramatickými...a konec vám přinese veliký otazník, protože není zcela jasné jak to valstně dopadlo a co bude dál... takže se pouze modlím, aby se slitovali a přinesli nám pokračování..! ()

maZSlicko 

všechny recenze uživatele

Výborný..Skvělá atmosféra,scénář,Sharlto Copley..Za ten nápad o kreveťácích co chtěj domů,dávám 3*,za to vsšechno ostatní další 2*..Jedno z nejlepčich scífek tohoto roku a kdo ví ne li víc :) ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

District 9 má docela hodně "hodně". Je hodně originální, to především. Je v úvodu hodně ukecaný, což je škoda, ale je po poměrně nudném rozjezdu hodně spádovitý a strhující. Hodně krve, hodně brutality, hodně opravdu dobrých kameramanských špeků, nejen v podobě zajímavého dokumentárního stylu, ale především kamery na zbrani, tak to bylo opravdu skvělé, zejména při palbě (!!!) a záběry hlavy hlavního hrdiny Wikuse v úžasném zbraňovém robotovi. Z filmu je cítit hodně "béčkovosti", ale v takovém smyslu, jako kdyby si autoři všeho byli vědomi, konkrétně patosové kecy mimozemského chytrolína a jeho dítěte, sliby a vyznání lásky Wikuse a jeho ženy po telefonu, nezranitelnost toho hlavního kreveťáka Christophera a tak dál. I přes to všechno, spád a akčnost přestřelek je zarážející, stejně jako kvalitně natočené efekty. Navíc, jako kdybych ve filmu viděl několik málo pomrknutí na další kultovní filmy. Zmíním jen jednu, která mě potěšila - ony již jednou zmíněné záběry Wikusovy hlavy v robotovi mi připomněly 2001: Vesmírná odyssea a taky Sunshine. Možná trochumimomísové přirovnání, ale já je tam viděl. 70% a celková spokojenost. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Hodně originální, ze začátku jsem měl podezření zda se z toho nevyklube komedie. Jenže po půl hodině film nabere na obrátkách a pak už jen čekáte jak to sakra skončí. Děj neustále kličkuje a já si každou chvíli měnil své doměnky o možném konci filmu a nyní čekám, kdy se objeví projekt District 10. ()

Manhattan 

všechny recenze uživatele

Neill Blomkamp ukázal že i s malým rozpočtem se dá sehrát velkolepé divadlo.To to akční super béčko udává tempo kterě je skoro vražedné a proto jak se film blížil k závěru jsem stále doufal že bude ještě aspoň o kousek delší no ale bohužel nebyl.A proto za mě 100% ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama