Reklama

Reklama

Peep Show

(seriál)
  • Velká Británie Peep Show
Velká Británie, (2003–2015), 22 h 7 min (Minutáž: 23–27 min)

Hrají:

David Mitchell, Robert Webb, Matt King, Olivia Colman, Paterson Joseph, Rachel Blanchard, Sophie Winkleman, Alex MacQueen, Katy Brand, Kevin Bishop (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(54)

Obsahy(1)

Začátek milénia byl v Británii neobyčejně příznivý pro vznik komediálních seriálů, které brzy získaly přídomek kultovní. Stačí připomenout tituly jako Ajťáci, Mighty Boosh či Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa. K této hvězdné sestavě nepochybně patří i Peep Show autorské dvojice Jesse Armstrong a Sam Bain. Seriál, původně odvysílaný v letech 2003–2015 na stanici Channel 4, čítá celkem čtyřiapadesát epizod v devíti řadách a sleduje život Marka Corrigana a Jeremyho Usbornea, dvou sebestředných dvacátníků, kteří sdílejí byt v londýnské čtvrti Croydon. Povědomé aranžmá povyšuje na originální počin tehdy revoluční forma zpracování, kdy svět pozorujeme jakoby očima samotných protagonistů, nasloucháme jejich myšlenkám a dostáváme se jim, coby vědomí voyeuři, tak říkajíc až na tělo – odtud také název seriálu. Ústřední dvojici hrdinů ztvárnili David Mitchell a Robert Webb, kteří se rovněž podíleli na scénáři, ve velké roli se objevuje britská herecká stálice Olivia Colmanová. Herci i celý seriál byli pravidelně nominovaní na prestižní ceny BAFTA, které často i získali, stejně jako řadu dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem první epizodu a ještě několikrát jsem se k seriálu příležitostně vrátil, nikdy jsem ale nenašel odvahu věnovat se mu systematicky. Ne kvůli formě - v tom, čím chce být, je velmi dobrý, skvěle vypointovaný. Umí tnout do živého - a dokážete-li se situacím, do kterých se Mark s Jeremym pravidelně dostávají, zasmát - pak i neobyčejně zábavný. Problém je v přístupu k postavám. Oba hrdinové jsou outsideři, kteří na svém nezáviděníhodném postavení usilovně pracují. Nepotřebují nepřítele ani smolnou náhodu. Za své ukázkovské lúzrovství vděčí výjimečné sebestřednosti, nízké sociální inteligenci, bezohlednosti, sobectví a nedostatku taktu. Díky vnitřním monologům se před vámi odhalí prostí vší přetvářky a nevěřím, že byste s těmi zmetky chtěli sdílet domácnost. Peep Show se podobá formátům televizních soutěží, které zábavu spatřují v odhalování nedostatků soutěžících a jejich ponižování. Seriál je podobně nemilosrdný, cynický a v důsledku toho nakonec i víc smutný než rozjuchaný. Nedokážu se na něj správně naladit a najít empatii k jeho (anti)hrdinům. Celkový dojem: 60 %. ()

Nin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Davida Mitchella jsem si oblíbil z různých "panel shows", a tak jsem rád zhlídl tento seriál, ve kterém hraje a který je v Británii velmi oceňován, i když nikdy nebyl diváckým hitem. Jde o pořádně sprostý seriál o dvou dvacátnících a později třicátnicích, z nichž jeden je intelektuál s oblibou v historii a druhý úplný pitomeček, co má rád taneční hudbu a nějakým způsobem dostat do postele spoustu žen (a někdy i chlapa). Spojuje je to, že jsou pořádní loseři a že jsou často neskutečně bezohlední. Peep Show je plný trapných, ale vždy i vtipných situací, které jsou ještě k tomu dobře nahláškované. K dobrým hláškám přispívá i způsob, jakým je seriál natočen. Vidíme situace z pohledů jednotlivých postav, ale taky slyšíme jejich myšlenky, což je super komediální nástroj. Tenhle seriál si nebere servítky a jeho humor postavený především na trapnosti, přepálených situací a hláškách nabízí pořádnou porci britské zábavy. (8/10) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ze zvědavosti první díl a po něm jsem to dobrovolně rovnou zabalil, protože je mi jasné, že kdybych to neudělal, stejně bych se dostal jen k pár dalším dílům a pak bych to zabalil tak jako tak. Protože přesně tenhle typ sitcomů mně vyloženě nebaví a Peep Show není jiná. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak nic moc. Snad jen ta kamera je zajímavá, hlavní postavy se chovaj jako čuráci a jen David Mitchell mně u toho neudrží, Tohle prostě není pro každého a rozhodně ne pro mně. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Peep Show vypadá tak trochu jako kdyby se Irvine Welsh rozhodl psát scénář k sitcomu, který se neodehrává v prostředí společenské spodiny. Kvůli vysoké míře subjektivity (typické pro jeho knihy), jíž se nám dostává skrze pohledy a hlavně vnitřní monology obou hlavních postav, umí být "Peep Show" opravdu ostré v intimní mezilidské rovině. Přitom ale rozhodně nepostrádá humor a nebojí se vytvářet absurdní situace. Sledovat "Peep Show" je tedy jako dívat se na opravdový život loserů (tedy nikoliv asociálů á la IT Crowd apod.) s patřičnou dávkou sitcomové nadsázky....A konec konců forma té subjektivity je natolik neotřelá, že si zaslouží poklonu za odvahu dělat věci jinak. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Netradičně nasnímaný sitcom z pohledu první osoby titulních postav je bezednou studnicí třeskutého humoru, který někdy vychází z běžných životních situací, jindy se zase postavy dostanou do nemožných, šílených patálií, ale ať už je kontext jakýkoliv, vždy z něho tvůrci vytěží maximální srandu. Jak je již zvykem, v závěrečných sériích kvalita trošku ochabne a ne každý díl je již špička, ale i ve slabších řadách naleznete pár klenotů a ani ty horší epizody rozhodně nelze označit za špatné a působí hůře pouze díky vysoce nastavené laťce předchůdci. Peep Show je sitcom plný bizarních situací i stejně podivných postav, které vám přirostou k srdci a pobaví vás natolik, že se budete na seriál rádi koukat několikrát dokola. ()

Galerie (107)

Reklama

Reklama