Reklama

Reklama

VOD (1)

Romantická komedie vypráví příběh zajímavého mladého muže, který vždy žil tak trochu schován ve své vlastní ulitě. Jednoho dne se setká s krásnou kosmopolitní mladou ženou, která mu ukáže okolní svět v těch nejkrásnějších barvách... Láska může být riskantní, matoucí a plná nedorozumění, tedy pokud nejste Adam (Hugh Dancy), který žije jaksi skrytý před nástrahami okolního světa. Jenže potom potká svou novou sousedku Beth (Rose Byrneová), která ho vytáhne z bezpečí jeho ulity. Každá akce má však nějaké následky, v tomto případě velmi neočekávané, dojemné a veselé. Jejich neuvěřitelný vztah ukazuje, že i lidé ze dvou naprosto odlišných světů mohou být spojeni mimořádným poutem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (136)

Matty 

všechny recenze uživatele

Aspergerův syndrom je jako diagnóza znám přibližně od poloviny 90. let. Filmaři jej objevují teprve nyní (Ben X, Mary a Max, částečně i Sheldon v The Big Bang Theory). U uvedených titulů jsem měl dojem, že o Aspergerovi pouze mluví, aniž by byl ve filmu skutečně přítomen. Adam v tomto ohledu nepředstavuje výjimku, naopak se v popisu nemoci snaží být ještě důkladnější a trochu tak supluje Wikipedii. Neměl bych mu to ale za zlé, „aspici“ jsou filmařsky ještě méně vděční než třeba autisté a proto cením už samotnou odvahu o nich natočit drama (netuším, kde se mezi žánry vzala komedie). Adam některé věci trochu přehání, ale jen málo jich zlehčuje. I díky výstižným detailům (ucuknutí při pokusu o fyzický kontakt) se mu dá věřit. Navzdory snaze dělat z malých dramat velká, ve filmu opravdové drama chybí, ale díky sympatickým hercům (ač malinko starším, než bych soudil z jejich chování, asperger neasperger) a vcelku realistickému závěru se mi tahle verze příběhu o tom, kterak A(dam) potkalo B(eth) – nebo spíš naopak – zamlouval. 70% Zajímavé komentáře: Subjektiv, sona123 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem nad tím filmem přemýšlel, ta holka si sama vcelku rychle podepsala ortel. A to stačilo skutečně málo. Aneb film o lidech, kteří k sobě patřili od A do Z aniž by si to uvědomovali a také velice příjemná romantická komedie s výborným Hughem Dancym, o kterém jsem předtím jak jsem živ neslyšel a nádherné Rose Byrne, o které už patrně budu slýchávat čím dál častěji :-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Že trpí Aspergerovým syndromem jakýsi Adam, no prosím. Ale proč, proboha, jeho Aspergerovým syndromem musí trpět i stejnojmenný film, mi již jasné není. Skutečnost, že jeho Aspergerovým syndromem musí trpět Subjektiv, je skutečně k uzoufání. Už bez syndromu je Adam přeslazená kýčovitá vyprávěnka, která si však byla tak moc vědoma své nicotnosti, že se rozhodla: "A já budu něčím zvláštní." Zkoumajíc wikipedii zklamaně prohlásila: "Aj, aj, autismus už je pasé - Rain Man, Malaton..." Ale vyprávěnka to nevzdala a proklikala všechny odkazy od autismu směřující, Aspergera nevyjímaje. Spolykala to, natrávila a na diváka vyvrhla, ve vysvětlovacích chvílích i s encyklopedickou dikcí (žel informační hodnota trochu degradovala). A tak teď i Subjektiv ví, že musí být tolerantní, až se zamiluje do dívenky, která tuhle nemoc má, protože je to moc, moc citlivá bytůstka - miluje třebas hvězdičky, mývaly a mě. Jenom neví, jestli jsou citliví lidé hollywoodští filmaři. ()

castor 

všechny recenze uživatele

.. aneb jak krásnou Rose Byrne „sbalí“ pořádný pošuk Hugh Adam Dancy!! Koukatelné ano, nějaké zásadní sdělení nikoliv, i když tvůrci představují další poruchu autistického spektra (Aspergerův syndrom). Ta se u hlavního hrdiny projevuje sníženou kvalitou sociální interakce, naopak enormním zájmem o astrologii. Právě onemocnění ale mnohdy působí jako poměrně zoufalá berlička tvůrců, kteří jinak přichází s tuctovým příběhem, který hned vyprchá s příchodem závěrečné stmívačky. Moc rádi by získali cejch malého velkého dramatu, ale drama Adam postrádá to lákavé kouzlo Forresta Gumpa, Rain Mana a dalších podobných existencí. Jako romance, drama nebo komedie nefunkční, jako jakýsi spletenec všeho zmíněného nakonec jen solidní průměr!! ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Dovedu si živě představit co se ziskuchtivému tvůrci honilo hlavou: "Mohl bych natočit klišovité romantické drama a jeho hlavní postava by mohla trpět něčím zajmavým...třeba Aspergerovým syndromem. Trochu o tom povyprávět, to lidi určitě zaujme. Hlavně to pak celé zabalit tak, aby to vypadalo lehce artově, ale zároveň aby se to líbilo masám. Toho autistu by mohl hrát sexy chlapík, jehož vypracovanou hruď ukážu hned ve 3. scéně. Zašolichám do toho nějaké to "I love you daddy", dramatickou soudní při, kterou ale samozřejmě vyvážím několika záběry na medvídka mývala v Central Parku, zepár životních zvratů, rozkol v rodině, nějaké ty vyšinuté scény, ale hlavně nezměrné množství rozplizlé romance, čímž se mi určitě podaří zakrýt tu naprostou absenci originality děje. Úspěch je jistojistě zaručen! $$$ " Předpokládám, že k DVD budou přidávat papírové kapesníky a letáček o lakrimozitě. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Milý film s fajn námětem, dobře napsanými postavami a sympatickým obsazením. Rose Byrne mě zde vyloženě okouzlila - v době premiéry 30 letá, zde byla zachycena pravděpodobně na vrcholu své krásy, a nevybavuji si film, v němž by se mi líbila víc. Postava Beth je v jejím podání něžně ženská, zranitelná a velmi okouzlující (a evidentně vyhledávající problematické partnery, čímž v podstatě kopíruje cestu své matky - postavy Bethiných rodičů jsou zde hodně důležité, byť mně osobně ta dějová linka s nimi přišla poněkud otravná). Sledovat její sbližování s Benem (herecky velmi přesvědčivý Hugh Dancy) mě neuvěřitelně bavilo a strašně jsem jim držel palce, aby jim to vyšlo. V tomto ohledu mě závěr filmu hluboce rozesmutnil, ačkoli od jistého momentu začalo být evidentní, že to jinak dopadnout nemůže - naposledy jsem byl takto zklamaný snad někdy před 3 lety u La La Landu (a smutnější jsem z toho byl o to víc, že to rozuzlení bylo vlastně optimistické). Když jsem se podíval na Mayerovu filmografii (nepříliš početnou - ten chlapík natočil jen 3 filmy plus pár epizod nějakých seriálů) - nikdy dřív jsem o tom režisérovi neslyšel - došlo mi, že Adam byl s vysokou pravděpodobností ojedinělým tvůrčím vzmachem, který se už asi nebude opakovat - což je škoda. Od člověka, který mě jedním filmem dokázal tak nadchnout, bych s chutí rád viděl i něco dalšího. (Stejně tak Rose Byrne, dnes již o 10 let starší, si takovou roli už nezopakuje - v takových chvílích si nelze nepovzdechnout, jak je život efemérní). ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborné... nemať vatu na hypotéku, ale zato krásné kotě ! Jediné, čo mi tak prekážalo, tak ten sladko priteplený soundtrack. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Dvojka Hugh-Rose na mě působila velice milým dojmem. Zdá se, jakoby byli stvořeji jeden pro druhého, ale jejich duševní a mentální rozdílnost je od sebe odlučuje. Až potud všechno ladí, ale v závěru už příběhu docházely síly. No a opět nás čeká závěr, který rozdělí publikum na dva tábory... ;-) 70% ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Upřímné drama s velmi dobrou hudbou a výbornými hereckými výkony. Romantická komedie, která si na nic nehraje. "The story about two strangers. One a little stranger than the other..." ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Originální a netypická romantická komedie podpořena fantastickým hereckým výkonem Dancyho a krásné Rose Byrne. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pěkné a trefné. (soužití Hugha a Claire Danes může být zajímavé... oba si střihli ve stejné době roli autisty, zajímalo by mě, o čem se bavili večer doma. :-) ) ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Váhala som a stále váham medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. Samotný dej a celkové vyznenie príbehu na mňa dá sa povedať nijako nezapôsobili. Zdal sa mi napriek citom chladný, čo sa v prípade aspargara, asi aj dá očakávať, ale mne sa práve tie city zo strany Adama zdali oveľa skutočnejšie ako tie zo strany Beth, tam som o láske nebola presvedčená skôr mi to pripomýnalo zvedavosť..Čo sa týka, ale samotnej tématiky bola skutočne zaujímavá a Aspargarov syndróm asi zatial najlepšie vystihnutý s tých málo filmov čo na túto tému poznám. Nakoniec sa teda prikláňam k tej štvorke, nakoľko si predsa len myslím, že táto téma vzhľadom k jej komplikovanosti, bola v tomto filme zvládnutá nadmieru dobre. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět - jaký život by člověk měl, kdyby vůbec nedokázal lhát? Ani v malém. Neschopný říct třeba i společenskou lež typu: "Ty šaty vám opravdu sluší". ___ Chyběl mi ale aspoň náznak jiskření mezi hlavní dvojicí - působili spíš jako kamarádi než jako milenci. /5. 11. 12./ ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

"My favorite children's book is about a little prince who came to earth from a distant asteroid. He meets a pilot whose plane crashed in a desert. A little prince teaches the pilot many things but mainly about love. My father always told I was like little prince but after I met Adam I realized I was the pilot all along." Slibný začátek, sympatický konec. To mezitím je jen další z průměrných příběhů o lidech s autistickou poruchou, který ale bohužel nedosahuje kvalit Rain Mana nebo Forresta Gumpa. Přesto je to ale milý film o složitém hledání lásky a přátelství se sympatickými herci v hlavních rolích, podkreslený hodně povedeným písničkovým soundtrackem. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Obyčejně neuznávám argumenty "odeber tuhle zvláštnost a máš tuctový drama", ale tady se prostě nedá svítit... respektive konkrétně v případě Adama platí rovnou "odeber Aspergera a máš velký kulový". Veškerej konfliktní potenciál snímku totiž nutně musel vycházet buď z oný (znásilňovaný) choroby, nebo z (nechtěný) demence příšerně napsaný postavy Beth. Jinak to zkrátka nešlo. A já se tudíž hodně divim, že velká část ČSFD tvůrcum celou tuhletu habaďůru sežrala jako šunku v aspiku. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Wau. Zaujalo mě to hned od první minuty. Hodně zajímavý příběh jednoho introverta, který je tak trochu uzavřený do sebe. Herecké výkony byly fakt skvělý. A navíc miluju klavírní hudbu ve filmu. Takže pokaždý, když zazněla, šel z toho vážně mráz pozádech. Malinko jsem čekala jiný konec. Skutečný konec mě trochu překvapil, ale asi to měla tak dopadnout. ()

Reklama

Reklama