Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 1

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (442)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ve dvojce prý IP-Man místo kung-fu bruslí! Ne, nebruslí, ale Brus Lí! Tak, kurva, bruslí nebo nebruslí? Ježiš, ty jsi debil, myslím Brus Lí jako Bruce Lee! Aha, a já myslel, že je to o kung-fu! Ne, je to asi o směrování v sítích, blbče - o čem asi jiném, když Brus Lí?? No asi o bruslení ne?? Ach jo, co se s tebou vůbec vybavuju, ty ignorante. Brus Lí až na konci, ale předtím si to pan Yen rozdá s nějakým boxerem. Aha, takže než začne bruslit, tak šuká čínské povstalce?? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Legendární sensei všech ajťáků, IP Man, verze 2.0. Ačkoliv jsme se na konci Ip Mana ve voiceoveru dověděli ty z pohledu "k Západu přátelského" současného čínského establishmentu podstatné věci o dalším životě Mistra (samozřejmě hlavně to, že byl učitelem Bruce Lee, a samozřejmě hlavně ne to, že Ip Man byl přívrženec Kuomintangu, a proto se v 49. roce dekoval do Hong Kongu), první film vydělal takový ranec, že to nešlo jinak. Takže si ve dvojce názorně rozebereme část těch událostí, a překvapivě budou všechny tak trošku jinak než se skutečně staly:) Bohužel platí totéž co u jedničky, pokud jde o příšerně zpracovaný dabing - tlumočnické scény jsou tu opět, jenom se teď tlumočí z čínštiny do angličtiny. Taktéž (a možná víc než v jedničce) se tu wire-fuuje, což je při přítomném hereckém materiálu naprosto zbytečné až nedůstojné. A i když jsou soubojové scény odvázanější, s přidanou hongkongskou hravostí, příběh je skoro ostudný. Téměř by se dalo říct "Rocky IV po hongkongsku, 1940´s retro style". Nevím co si o tom myslet, ale vím jistě, že na mě to nefungovalo. Takže to bylo nejspíš naposledy, co jsem se na Ip Mana díval. 60% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $205,675Tržby Celosvetovo $49,721,954Tržby za predaj DVD v USA $1,878,945 //počet predaných kusov 126,433║ najväčšia slabina opäť príbeh, ktorý je vystavaný klasicky vo vyvarenej šablónke cválajúci do cieľa bez nejamenších prekvapení, súboje opäť vynikajúce, len priemer /65%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně přirozená návaznost na první díl potvrzuje, že celek je tentokrát víc než součet jeho částí. Dvojka funguje skvěle jako dovětek ostřeji laděné jedničky. Japonskou nevraživost střídá neochota hongkongských mistrů dělit se o svůj píseček, pýchu japonského karateky střídá arogance britského boxera a ve finále tu opravdu máme Rockyho na čínský způsob. Je to však pouhá třešinka na dortu - Donnie si do nástupu Shahlaviho silových exhibic plně vystačí se svými žáky a konkurenčním Sammo Hungem. Jejich vztah, stejně jako Hong Kong samotný, šel možná prodat lépe, ale filmu prospívá i to, že ubral na naléhavosti předchozí kapitoly. Válka skončila a i když je doba zlá, máte pocit, že to Yip Man konečně může pořádně rozbalit. Wilson Yip se naštěstí nikdy neuchýlí k přehnanému drátování nebo akčním ohňostrojům - hraje na city a klasická oldschoolová klišé o zlých Britech, namyšlených učitelích ze sousedních škol a studentských potyčkách. Sedí to báječně i v moderních barvičkách a přepiplaných kulisách. Donnie navíc do role napodruhé zapadnul ještě o sáh hlouběji, takže mu fandíte takřka instinktivně. A máte pocit, že kdyby kluci natočili trojku, bude z toho série, kterou hongkongské kung-fu od dob Once Upon a Time in China nepamatuje. Jen ty matné dialogy, prokreslení postav a občasné kličky zabraňují, abych oba díly hodnotil výše. Dohromady ale působí silně a promyšleně, jako by Yip skutečně počítal s nějakým vyšším plánem, ve kterém všechno zapadne až do třetice. Tak hoši, vytáhněte "dřeváky" z kůlny a hurá znovu na plac! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Japonce vystřídali Britové a jinak je vše celkem při starém. Film získal další výraznou postavu. Kromě Donnieho Yena má ještě velkou roli Sammo Hung a jejich konfrontace byla hodně dobrá. Ip Manovi zase nešlo nefandit, je opět hroznej dobrák a Donnie Yen ho zahrál výborně. Jeho rychlpalný pěsti se mi neokoukaj nikdy. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Snad malinko melodramatické a přímočaré, ale ta idea Ip Manovské dvojky je rovněž velmi jednoduchá – bojová umění nejsou o kopech, nýbrž cestou duševního a duchovního rozvoje člověka. Což může samozřejmě vyústit v to, že vám v hospodě pořádně nabančí, jak se akademičtějším bojovníkům sem tam stává a jak se i zde odráží v konfliktu mezi britským rváčem a slabším Ip Manem coby zpozdile kolonialistickou synekdochou mezi zlými britskými okupátory, násilným zločineckým spolkem, jež po sobě zanechal snad jen dva památníky: hru zvanou fotbal a výraz „fuck off“, a ustrčenými asijskými raby. Karate, kung-fu ad. je a vždycky bylo hlavně o diplomacii (vzpomeňme Seagalovo aikido, kde dokonce nejsou útočné chvaty), o ovládnutí sama sebe a pokorných mistrech, kteří si celý život vyčítali, že zlomili ruku zloději, který je napadl, což vystihuje nejlépe policejní komisař Fatso, ten nejméně bojující, respektive vůbec nebojující, co to hraje na obě strany - dovedl diplomacii na maximum a nebojuje vůbec. Není v tomhle náhodou zakletý základní rozdíl mezi Evropou a Amerikou? V Evropě kdykoliv dojde na generační dialog, končí distancí a bariérami mezi lidmi, zatímco v protestansky smýšlející Americe rázným činem, který tyto bariéry roztíná. Pesimismus a zachmuření, to se v USA opravdu nikdy nenosilo a nosit nebude. O čem je vlastně Van Dammův Dvojitý zásah, jak ten se staví ke generačnímu dialogu? Je o dítěti, kterému zabijí rodiče a které, až vyroste, oba rodiče pomstí. Není tohle náhodou vrcholně etický moment, pomstít smrt vlastních rodičů? A pak že jsou americké filmy násilné a vedou mládež špatným směrem. Evropě náramně vyhovuje ohánět se pacifismem a nechávat špinavou práci s bagdádskými či balkánský řezníky na americkém Rambovi. Z jisté perspektivy násilné americké filmy skrývají ve skutečnosti etické jádro postav, z nichž každá má dobrou povahu, je morálně založená a poslušná zákonů přírodních i lidských, a je tudíž zcela jasné (a taky od nich hezké), že těchto svých schopností používají výlučně ke konání dobra. V tomto ohledu by pedagogické sdělení těchto příběhů, i na úrovni dětské četby, bylo naprosto přijatelné, neboť i jednotlivé epizody, vložené do vyprávění, v nichž se násilí objevuje, se zdají být rovněž zaměřeny k závěrečnému odvržení zla a triumfu poctivosti. Jenže to ti slušní, hodní humanisté nahlížející na filmy přes ideologický a psychoanalytický mustry nikdy nepochopí a radši budou potvrzovat starý známý, že každý Evropan v sobě má malého Adorna a malou Lauru Mulvey. Potrestané zlo a šťastné konce Evropanům zkrátka nevoní, vidí v nich kýče a hladivost, viz známé pošklebky na účet Menzela, který za normalizace namísto ostrých výpadů poetizoval, za což mu nemůže přijít vybraná obec mravokárců dodnes na jméno. Dospěli jsme k důležitému poznatku: dobře končící filmy dostávají špatná hodnocení, špatné končící filmy dobrá hodnocení. Takové jsou zákonitosti - třebaže se dobře končící film může krýt s tím, že bylo spravedlnosti učiněno zadost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Otevřít školu bojových umění v Hong Kongu je složité. Platí tu nepsaná pravidla ..... Doba je zlá. I když byl doma oslavován jako hrdina, zde musí o své místo tvrdě bojovat. Stejně jako v jedničce sledujeme mistrovy útrapy, které mě už tak neberou. Souboje jeden na jednoho, jindy zas ,,cigánská“ férovka, prostě je tu mnoho dobrého Kung-fu, ale i pár pouličních rvaček. A stejně jako dříve, jde hlavně o celý svět čínských bojových umění. Tentokrát jsou na řadě britové a box! MISTŘE, MUSÍTE PORAZIT TOHO ZÁPAĎANA! No a oslavné fráze na závěr už známe z amerických filmů. SLÁVA ČÍNSKÝM BOJOVÝM UMĚNÍM – konečně, proč ne. Jen se mi to zdá spíchnuté dost horkou scénáristickou jehlou. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Pro hrdost bych se nechal utlouct k smrti. 2.) Jsem přesvědčen, že boxer nemá proti kung-fu šanci. 3.) Marně hledám na IP adrese IP Mana. 4.) Nostalgicky vzpomínám na souboj Rockyho a Draga. b>PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Druhý díl ságy glorifikující Ip Mana jako národního hrdinu z lidu využívá stejný koncept jako první část, pouze místo japonských okupantů nyní mistr hájí čínskou národní hrdost proti zástupcům koloniální moci v Hongkongu 50. let. V souladu se zastřešujícím tónem oslavy čínské národní hrdosti jsou britští protivníci vykreslení až karikaturně démonicky. Zatímco první díl teprve budoval persónu Ip Mana, tentokrát se vyprávění cele soustředí na propojení bojových sekvencí s melodramatem po vzoru "Rockyho". Ačkoli je od začátku jasné, jak se bude vše vyvíjet, díky promyšlené dramaturgii vyprávění i jednotlivých sekvencí a výbušné hudbě Kendžiho Kawaie je účinek filmu naprosto ohromující. "Ip Man 2" je v zásadě řemeslně precizní naplnění úspěšného schématu a díky tomu také funguje skvěle. Bojové sekvence výstižně porovnávají rozličné styly kung fu a posléze i čínská bojová umění vůči boxu a opakovaně potvrzují, že tvůrčí tým Wilson Yip - Donnie Yen představuje naprostý vrchol současných hongkongských bojových filmů. Choreografie se jako v prvním díle soustředí na vyjádření efektivity wing chunu, k čemuž využívá sekvence krátkých, převážně blízkých záběrů a kontrasty rychlých výměn úderů se zpomalenými obrazy jejich následků. V hrstce případů tvůrci sáhli k užití speciálních efektů, ale pouze aby tím stupňovali dramatičnost či ustanovili kontrast jako v případě famózní sekvence poměřování sil mezi hongkongskými mistry. ___ PS: Možnost vidět film na velkém plátně s takřka tisícovkou diváků znalých hongkongských filmů, kteří euforicky reagovali na ustanovující záběry každé hvězdy a ve finální bojové sekvenci rykem a potleskem dělali z kina čtvrtou stěnu hlediště boxerského ringu ve filmu, byl nezapomenutelný zážitek. Lze pak jen litovat, že v českém kině se nic takového nikdy nemůže stát, a to ani na festivalu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na druhej dil sem se tesil a nezklamal, i kdyz jsem teda cekal, ze by mohlo dojit i na trenink Bruce Lee, coz se nestane, s "Brucem" tu je jen jedna spis takova zabavna scenka, takze je tu porad jeste puda pro treti dil. Dej zacina pravdepodobne par mesicu po konci udalosti z minulyho dilu, jelikoz Ip uz je zdravej a zacina rozjizdet skolu bojovejch umeni a jestli jsem o prvnim dile rek, ze ma jednoduchej dej, tak me nenapada, jak to pojmenovat tady. Protoze veskerou napln filmu tvori jen v prvni polovine souboje a v ty druhy dohadovani se zlejma amikama, cili taky souboje. Navic jelikoz se dej neodehrava uz za valky, nema to takovou atmosferu jako prvni dil. Nicmene musi se uznat, ze souboje jsou opet spica, navic tentokrat jsou tu i nejaky prijemny ozvlastneni - bitky na stole a souboje s boxerem. Ten sice vypada fakt jako slusnej rizek, ale to zaverecny natahovani ve Van Dammeovskym stylu je trochu zbytecny. No a co se tyce Donnieho, tady plati to, co v minulym dile. Pri soubojich s kamenou tvari je spickovej, ale jeho pokusy o hrani jsou tragicky, jeho smutnej vyraz je spis k smichu, obcas se podivne kreni nebo vypada, ze usne. Souboju je sice vic, nez v prvnim dile, ale celkove precejen lehce slabsi, nicmene porad na 5*. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Absolutně nemám slov ... Před rokem mne naprosto uzemnil první díl a Donnie z Hong Kongu mi dokázal, že dokáže svým vlastním tradičním stylem lehce konkurovat Tonnymu z Thajska. Ve dvojku Ip Mana jsem příliš nevěřil, trailer mne příliš nezaujal a nemyslel jsem si, že by mi mohl podobný film znovu vyrazit dech natolik, jako díl první ... Protože laťka byla neuvěřitelně vysoko nasazená, myslel jsem, že půjde jen o nastavovanou příjemnou kaši ... To jsem se ale pletl!!!! Wilson Yip, Donnie Yen a Sammo Hung neuvařili žádnou kaši, ale obrovský korbel toho nejúžasnějšího, nejžhavějšího guláše, který se snadno vyrovnal dílu prvnímu a v některých ohledech ho i překonal... Film má úúžasnou vizuální a hudební stránku. Je to nádhera pohledět, každý obraz je vypiplaný do nejmenšího detailu. Děj je sice ještě jednodužší než v prvním díle a navíc vykrádá Rockyho 4 (1985) a Fearless (2006) (souboj s Nathanem ...), vycucává si z prstu překrásné báchorky, ale přejme mu to ... Protože rozehřívačka v podobě první poloviny, tedy lehký humor, neustálá akce, sympatický Donnie, potyčky jeho žáků na střechách domů, souboje a obhajoba svého učení před místní kung-fu komunitou, vše, o čem každý nadšenec do martial arts, někdy četl a slyšel, je zde úúchvatně ztvárněno. Člověk si říká ..."Paráda!! Tohle se fakt povedlo!!" Jenže pak příjde část druhá, kdy přijede namyšlená neporazitelná boxerská gorila z USA a začne mlátit čínské mistry hlava nehlava jak hřebíky do latě tím nejtěžším kladivem ...A v tu chvíli se film změní v to nejdrsnější, nejtemnější, nejnapínavější a nejlepší martial arts DRAMA, jaké jsem kdy v životě viděl ... To se nedá prostě popsat, to se musí vidět ... ne to se nedá jen vidět, to se musí slyšet, vidět a hlavně prožít ... Věřte mi, že jsem tam s Ip Manem v tom ringu byl, jak mne ten film vtáhl. Film pořád přidával na intenzitě, brutalitě, tvrdosti a rychlosti ... Už jsem myslel ž jsem viděl všechno, protože jsem viděl všechno, co už bylo v jiných filmech a předchozích dílech, ale těch posledním pár minutek, kdy se Ip Man fakt nasral a poněkolikáté se zvedl ze země, v tu chvíli se se mnou obrátila zeměkoule a jižní pól se vyměnil se severním... Tam teprve jsem viděl to největší možné martial arts peklo a TAKOVOU NAKLÁDAČKU co Ip Man předvedl, si nejde představit ani v nejdivočejčích snech ... Se slzami v očích, s pocitem několika vlastních knockoutů a totálně rozsekán 10 tis. kulometnými Ip Manovými údery za vteřinu, jsem se fakt nadšením rozbrečel a cameo v podání malého klučíka Bruce Leeho, který se příjde učit "mlátit všechny kdo ho naštvou" jsem skončil v absolutní "martail arts extázi" ... TOHLE SE FAKT KUREVSKY POVEDLO!!!!!!!!! Přibylo akce, která je zde na rozdíl od jedničky v podstatě nonstop, ale zas ti Japonci jsou mi holt sympatičtější než Amíci ... Každopádně souboje jedny z nelepších vůbec a je jich strašně moc. A čert vem lana, čert vem výmysly, prostě tohle je nádhera a pro fandy MA úplně to nejlepší, co snad může existovat ... Fakt neskutečná nakládačka ... () (méně) (více)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dvojka Yip Mana se může směle rovnat prvnímu dílu. Ba možná, že je ještě lepší. Každopádně souboje jsou propracovanější a ten závěrečný s britským boxerem je opravdovou lahůdkou. Skoro bych řekl, že je zaděláno na malý kult. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Navázání na první díl proběhlo až nečekaně ladně a přitom film z jedničky skoro vůbec netěží. První polovina se odehrává ve skromných podmínkách, kdy proti sobě svádí neskromné souboje různé školy Kung-Fu. Bitky jsou vynikající, stopáží se na nich rozhodně nešetří a z Ip Mana 2 se pomalu stává excelentní bojový film s moderním hávem, avšak klasickým jádrem Hong-Kongu ze staré školy. Bohužel pak přijde na řadu extrémně klišovité, černobílé vyobrazení evropanů a z Ip Mana se stává hloupé a předvídatelné béčko. Britové vypouštějí z úst lejna hodná znuděného scenáristy Van Dammovek z 80. let a ani z oné konfrontace východního a západního boxu nebylo v žádném případě vytěženo maximum... Stěží 8/10 a paradoxní dodatek, že Undisputed III je lepším filmem! ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Zvěsti o méně přehledných bitkách a rušivém drátování se díkybohu nepotvrdily - souboje se až na pár okatých drátů drží v mantinelech, které nastolila jednička, a i když už žádný fight nebere dech jako Donnieho drcení deseti japonských karatistů, líbivé a efektní jsou všechny, a minimálně bojová exhibice mistrů na stole si říká o častý replay. Filmu prospívá zajímavější dramatický oblouk, přestože linie s britským boxerem až příliš čpí obšlehnutím mustru z čtvrtého Rockyho. Při vší úctě k Shahlaviho boxu, dovedu si představit poutavější bojové styly na poměřování s Donnieho wing chunem. Jinak spokojenost. 8-9/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Gangs of New York meets Rocky 4... Druhý díl je oproti prvnímu po dějové stránce sice výrazně prostší, paradoxně však zábavnější a především lépe rozpracovaný po psychologické stránce. Postavy angličanů jsou sice uchopeny poněkud nešťastně (spíš karikovaně americky, což zase ale platí i o závěrečném patosu), především diky skvěle napsaným i zahraným postavám hongkongských mistrů, vedlejším postavám (žáci, a samozřejmě skvělý Siu- Wong Fan) a nakonec i (v porovnání s prvním dílem nesrovnatelně lépe hrajícícímu) Yenovi se ale druhý Ip Man stává místy naprosto fascinujícím. Kenji Kawai burácí jako o život, Wilson Yip koření bojové scény skvěle volenými úhly a nezvyklými, nicméně dokonale funkčními záběry a já nemohu jinak než chrochtat blahem... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na kalibr filmu jako je Yip Man dvojka mi přišel příběh trošku slabej a s trošku moc naivní zápletkou se zlejma amíkama, ale mně tu bohatě stačily ty perfektní souboje, Donnie Yen zase předvádí neskutečnou palbu úderů, když je potřeba tak zpracuje kohokoliv a závěrečná finální bitva mezi Donniem a největším borcem z ameriky fakt stojí za to, sice je fakt, že se dá těžko věřit, že by amík byl schopnej konkurovat dýl než 10 vteřin a on tu přitom dost čato má navrh, ale je to natolik dobře natočený, že se to v konečným účotvání dá celkem přijmout a hlavně 20 minut lepších než 10 vteřin, takže ještě že z nej Donnie neudělal dárkovej balík hned na začátku. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

V první části to byli Japonci (vs. Čína), jejichž obraz byl tak negativně prezentován, v druhém díle jsou to Britové (vs. Hongkong). Ip Man 2: Legend of the Grandmaster naprosto zjevně čerpá z více než čtvrt století starého filmu podobného ražení - Úderu otevřenou dlaní, kde potulný bojovník Tung-Fang Sü předvádí zvědavcům specifický styl kung-fu, podobně Ip Man snažící se v Hongkongu prorazit se stylem Wing Chun. Dalším spojením obou filmů je paralela mezi mistrem školy bojových umění v Úderu otevřenou dlaní He DaHaiem a Hong Zhen Nanem v Ip Man 2: Legend of the Grandmaster. Počáteční nevraživost obou postav (v obou filmech) přechází v průběhu filmu v přátelství, jež je v mnohém determinováno plánovaným turnajem v boxu (východní vs. západní styl). Ve starším díle jsou posměšně prezentováni Rusové, v tomto Britové (jak politici, tak i boxeři). Příběhová kostra tedy zůstává v podstatě stejná. Co se ale zásadně změnilo, je choreografie soubojů, jež Ip Mana řadí ke špičce současných filmů o bojovém umění. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tak ani ne po týdnu jsem si našel čas i na druhý díl tohoto velmi pěkného wuxia snímku. A i přes počáteční obavy, jak to tentokrát bude všechno znovu fungovat, film nijak nezklamal. Vlastně neponouká nic nového (od prvního dílu), jen se odehrává v jiném prostředí a v trochu jiné době, nicméně zase se tu objevují témata snášenlivosti, postupně rozvinuté úcty k člověku, o kterém bys to zpočátku neřekl a i nadřazování, arogance či dalo by se říct i rasismu. První polovina filmu je ještě o problémech Ip Mana při snaze prosadit svoje umění a svou školu v Hong Kongu, hromadná bitevní scéna není tentokrát nijak super, nicméně duely proti mistrům už jsou zase výborné, a Donnie Yen a špičková choreografie by zachránili cokoliv. Yen jinak definitivně potvrzuje svůj talent, jak herecký, tak i mistrovský talent v bojových uměních. A Wing Chun je prostě úžasná větev kungfu, kterou upřednostnuju před čímkoliv dalším. V druhé polovině ale přichází skoro stejně jako v jedničce (tohle pokračování je opravdu velmi podobné svému předchůdci a ve všem perfektně navazuje a rozvíjí jenom Ip Manův charakter a přízpůsobování dalšímu novému prostředí) přitvrzení a začně jít znovu skoro o krk. Tentokrát ale ne kvůli úctyhodným Japoncům, ale prašivým psům ze západu. A musím říct, že po tomhle filmu nejsem zase příliš pyšný, že sem Evropan. To, jak hnusně nadřazeně se vždycky koloniální mocnosti chovali k jiným rasám, asi nikdy nepochopím. Hlavně postava boxera je neskutečně děsivý příklad toho, jak moc může být charakter člověka prohnilý. Samozřejmě, Číňané tenhle ublížený postoj zaujímají až příliš často, což mi taky nepřijde tak úplně košer, no jsem si jistý, že nějaké důvody pro to určitě měli. A po zkušenostech těch století masakrů a vyvraždování jsem schopen přijmout cokoliv. Na závěr se pak uděje velmi pěkný až Rockym zavánějící box/kung fu zápas a Ip Manův proslov na konec je opravdu všechno, co je třeba na vzájemný respekt a úctu. Snad se lidé jednou poučí. Potěšilo znovu skvělé téma asi od toho Kenji Kawaie :) Při něm prostě nejde číňánům nezávidět jejich staletí kultury a vzdělanosti a jakési duševní hloubky. Což ale rozvíjí mnohem více filmy jako Fearless :) To zase někdy jindy. Nakonec Velmi dobré 4 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edmond Wong | Hudba: Kenji Kawai | Produkcia: Raymond Wong | Distribúcia: Mandarin Films | Rozpočet: 12,902,809 $ | Tržby: 15,060,507 $ || Dôstojné pokračovanie prvého Yip Mana, s trochu slabším začiatkom, s ktorým sa ale divák nesmie nechať odradiť. Grády jak technické tak i emočné to nabere jak predchodca, a ku koncu sa človek pýta, prečo takto nemôže žiť - alespoň čo sa týka hodnôt a dôstojnosti aj na tom našom západe. Wing Chun je jednoducho krásne bojové umenie, a Donnie Yen je naozajstný SIFU, a Darren Shahlavi je skvelé kontra. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie je v porovnaní s pôvodným filmom vo veľkej nevýhode, už sa nemôže oprieť o tak silný a pútavý motív, ako bola japonská invázia a tým kombinácia bojového filmu a historickej drámy, toto je už vlastne návrat ku bežným bojovým filmom v historickom období, ale že by mu to až tak veľmi uškodilo sa rozhodne povedať nedá, lebo medzi bojovými filmami stále patrí medzi to najlepšie, čo sa dá vôbec nájsť. Príbeh je klasika, majster hľadá nových žiakov a tí sa dostávajú do samých problémov so žiakmi iných majstrov, rovnako aj majster sám musí čeliť ostatným majstrom, keď sa chce v tomto konkurenčnom prostredí udomácniť, aby si nakoniec všetci uvedomili, že skutočný nepriateľ je niekde inde, takže nič, čo by sa už nevidelo mnohokrát. Toto je už také uvoľnenejšie, vlastne už o nič veľmi dôležité nejde, ale stále sa tu niečo deje, keďže tých výrazných motívov je pomerne dosť, úroveň filmu ide neustále len hore, opäť nechýba moja obľúbená dávka patriotizmu a stále skvelá chémia medzi postavami, ktoré som si od minulého dielu veľmi obľúbil. Donnie Yen je tu stále mimoriadny sympaťák, toto je jeho životná úloha, v akcii, aj mimo nej je úžasný, manželka Lynn Hung je mu tou pravou oporou, Louis Fan Siu-Wong prešiel veľkou premenou a už je to skutočný priateľ, ktorý vie pomôcť keď treba, len škoda, čo urobili zo Simona Yama. Je to môj obľúbenec a v prvom diely bol výborný, ale tu je úplne zbytočný, ešte že má len minimum priestoru. Ale potešia aj nové postavy, Ip manov prvý žiak je sympaťák, Sammo Hung si tu vie získať rešpekt, páčil sa mi tu aj v tej zápornejšej, ale aj kladnejšej polohe, len ten Darren Shahlavi je trochu rozporuplný, biť sa vie, ale nemá charizmu a už je to až príliš čiernobiely záporák. Na japonského generála sa ani trochu nechytá. Po akčnej stránke môžem vytknúť jedine to, že tu chýba nejaký skutočne nezabudnuteľný súboj, ktorý by až bral dych, ako bol napríklad ten s desiatkou karatistov a tiež sa mi zdali trochu viac predrátované, ale inak si nemám na čo sťažovať. Je ich tu plno, súboje majú stále výbornú choreografiu, sú plne prehľadné a na wing chun je tu stále radosť pozerať. Najviac sa mi páči súboj na stole so Sammom Hungom, tá kadencia výmeny chvatov je neskutočná, ale spomenúť musím aj ten finálny, prípadne hromadnú bitku na rybom trhu. Režijne sa už film nemôže oprieť o silnejšie dramatické motívy, takže tie emócie už nie sú až také silné, ale inak je to stále špičková kvalita. A stále nesklame ani hudba. Takže prvý diel bol samozrejme lepší, to je kult, jeden z mojich najobľúbenejších filmov vôbec, ktorý nastavil úroveň mimoriadne vysoko, ale to neznamená, že toto pokračovanie budem hodnotiť horšie, je to slabšie, ale stále prvotriedny akčný film hodný viacerých pozretí. 86% ()

Reklama

Reklama