Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 2

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (444)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Pokračování filmu o Ip Manovi plynule navazuje na první díl a tentokrát sleduje život Ip Mana a jeho rodiny v hongkongu po válce s japonci, kdy si chce Ip Man otevřít vlastní školu kungfu. Tentokrát už to není tak vyhrocené jako v prvním díle a mnohem spíš to odpovídá stylu běžného kungfu filmu se soupeřícími školami a podobně. Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu by nikdo nechtěl jen kopírku prvního dílu a hlavně takováhle změna velmi potěší, protože zaprvé se člověk dočká i pár odkazů ke kungfu klasikám a za druhé to dává prostor velmi akční a zábavné choreografii soubojů, kterých sice ve filmu není tolik, ale když už jsou tak to stojí za to. V první polovině filmu je vidět taková jakoby změna k lepšímu v celém životě hlavního hrdiny a jeho rodiny oproti předchozímu filmu a celé to je spolu se zápletkou se Sammo Hungem takové pohodovější. Druhá polovina ale představuje čínského Rockyho se vším všudy a kvalitou to jde dost dolů, protože nějaké působení na emoce v druhé polovině už ani není a hlavně autoři se zbláznili a dostali prostě dojem, že prostě stůj co stůj z toho bude muset zase být nějaký národně buditelský film tak jako první Ip Man. V prvním dílu to ještě fungovalo a mělo to nějaký opravdový účinek, ale tady je to postavené celé na takovém karikovaném podání zlotřilých britů, kteří jsou největším póvlem lidstva a šikanují a utlačují nebohé mírumilovné číňany. V Ip Manovi 2 je to podané velmi prvoplánově a uměle až to nakonec působí hloupě nemluvě o tom, že všichni ti herci hrající brity příšerně přehrávají a jsou úplně mimo. Japonci v prvním filmu byli vylíčení taky jako jeden velký šmejd, ale jejich generál a hlavní protivník Ip Mana byl očividně zásadový a budil nějaký respekt, což se vůbec nedá říct finálovém střetu ve druhém filmu. Navíc toto téma číny utlačované zlými zápaďany a prohnanými japonci bylo stokrát líp zpracované v Jetově Fearlessovi, který navíc ukázal, že v obou těch "zlých" národech existují i čestní lidé. Každopádně pětku nakonec tohle pouze zábavné pokračování vynikajícího filmu dostane a to především kvůli první polovině a kvůli scénám se Sammo Hungem, kvůli prvnímu hongkongskému žákovi Ip Manovy školy, který se nápadně podobá Bruci Leemu nejen vzhledem a taky související odkazy na kungfu klasiky, navíc na samotného opravdového Bruce Lee se nezapomnělo, což nakonec taky potěší. No a hlavně je tam prostě Donnie Yen :). ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připadlo jako režimu věrná agitka spíchnutá za komunismu. Prvoplánové, až to bolí, scénář zbytečně černobílý (zlý západ vs. hodní východ). Pokud však vynecháme výše zmíněné, jde o jednu z nejlepších bojovek, co byla natočená za poslední léta. Tudíž 79%. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě Rocky 4 po čínsku. Ale mnohem akčnější. Myslel jsem si, že jsem viděl jedničku, proto jsem byl překvapený, že mi tam nesedí tváře a doslova v šoku ze Sammo Hunga, který přece v tom filmu co jsem viděl, zemřel. Až teď koukám, že jsem neviděl jedničku Ip Mana, ale jiné zpracování (paradoxně ze stejného roku, jako tohle) jménem Ip Man: Zrození legendy. Každopádně, tamto mělo vypracovanější příběh, tohle zase lepší rvačky. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Mohl bych zkopírovat svůj komentář z prvního dílu, ale to bych se jenom opakoval. Film je totiž totožný, akorád s jiným hereckým obsazením. Nevadilo mi to a bavil jsem se výborně. ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Tak to už hej. Seagal so svojimi filmami sa môže ísť skryť. Na toto nemá ani zďaleka. Spolu s prvou časťou tvoria jeden parádny celok. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Opatrné nadšení z prvního dílu následuje nečekané zklamání z dílu druhého. Kýčovité, předvídatelné, šablonovité... Škoda. 6/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

5/10. O triedu horsie ako solidna, ale tiez nie zdaleka dokonala jednotka. Najviac ma sklamali bitky. Oproti prvemu dielu su neprehladnejsie natocene a zbytocne viac dratovane. Samotna choreografia je len bezny standard. Pripadala mi malo tvrda a pestra. Miestami mi pripadalo, ze sa superi nebiju ale spolu tancuju. A hlavne mi chybala aspon jedna scena, ktora by mi vyrazila dych (ako Donnieho drtenie desiatich japoncov v jednotke). Samotny pribeh mi pripadal ako kopirak jednotky naviac v ovela menej intenzivnom prevedeni. Asi mi chybala osudovost vojny, lebo tentoraz o nic extra neslo. Dost ma stvalo, ze sa autori snazia dost nefunkcne na klasicku Rockyovsku arenovku nalepit neskutocne vazne pojatu dejovu liniu o tom jak je zivot ucitela bojovych umeni tazky. Na to nemali ani poriadny scenar a Donnie ani herecky um. Celkovo sa u mna jedna o sklamanie, ktore ako tak drzi nad vodou obrovska charizma Samma Hunga. Zo suboja velkolepych mlaticiek u mna jednoznacne vyhrava True Legend, ktory ma ovela lepsie bitky a uprimnejsi pristup k pribehu. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je několik důvodů, proč je Yip Man 1 lepší než jeho pokračování. Oba filmy mají silný ideologický podtext. Z prvního dílu to ale netrčelo tak moc a tvůrcům šlo v prvé řadě o silný příběh. Dokonce k hlavnímu záporákovi v podání japonského generála mohli diváci cítit jakousi úctu, protože se řídil morálním kodexem a své protivníky respektoval. Naopak anglický šampion je ztělesněním všeho špatného, co ve filmu prezentuje britský kolonialismus. Neustále je servírováno, že Číňané mají velkou úctu k tradici a životnímu stylu předchozích generací (mezi něž patří i kung fu). O to truchlivější je, když si uvědomíme, že represe vlády, která nyní podporuje a ovlivňuje natáčení filmů jako Yip Man, měly v padesátých letech největší podíl na zničení tradiční kultury. Ale zpět k filmu samotnému. Už jsem zmínil, že je příběh mnohem plošší než u prvního dílu. Druhá zásadní výtka směřuje k tomu, že scénář kopíruje schéma prvního filmu. Nejprve to vypadá, že hlavními protivníky mistra budou ostatní školy (v předchozím snímku jedna konkrétní), ale od poloviny filmu přebere úlohu hlavního motivu boj proti Britům jakožto národu (analogie v boji s japonskými okupanty). V obou případech se historie silně zkresluje, ale to filmu nevyčítám. Problém spíš vězí v absurditě prezentovaného souboje box vs wing tsun. Není to zdaleka tak zajímavé a už vůbec ne přesvědčivé (stejně jako sumo zápasník v dávném Souboji cti). Ale k čertu s tím vším, když dostanete tak dobrou porci akce! Donnie Yen je vynikající a na tohle wu shu je radost se koukat. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Páni. Mistr IP nám předvedl, co krom MMA umí. Tenhle díl byl o vlas lepší, než první, ovšem oba dva díly jsou perfektní a i když film není dynamický, nemá hluché místo a má zajímavý děj, postavy i jejich vykreslování. Doporučuji si dát finále, to je top všech topů. A samotný konec s malým Bruce Lee je ten nejlepší nápad, který kdo mohl vymyslet. Souboje opět bez konkurence. Yen na to furt má, těším se na další. Doufám, že trojka bude s Bruce Leem. 11/10 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Druhý diel už nemal tú iskru, síce česť a hrdosť zostala, no dialógy už boli miestami trápne, tiež afektovanie a detinskosť mi občas vadila, ale inak opäť dávka bojových umení a tiež troška problémov v kapitalizme, ktoré to urobili zaujímavým, no boj o život proste často je nejak napínavý a inak to nebolo ani tu, akurát, že súbojov, aký je tu na konci už bolo dosť, no myslím, že nie takýmto štýlom, tak možno vyplnili aj túto medzeru. Môj otec pritom povedal, že v skutočnosti by ho porazil ten, ktorý asi tušíte, že vyhrá hneď, lebo by mu rýchlo zlomil ruky. No a tak, keď som pochopil, kto by mal mať navrch, tak mi nebolo ani celkom jasné, prečo to doviedli do takého konca, kde mnohí diváci asi tušili, že to aj tak dobre dopadne. No dej je pestrý a pútavý a navyše s tou sociálnou tematikou a tematikou spájania sa v dobrom, čiže popri akcii to bolo celkom záživné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dá sa povedať, že toto pokračovanie ´´trpí´´ podobnými neduhami ( teda aspoň z môjho pohľadu ), ako predchádzajúci snímok. Má skvelo choreografované bojové scény, ale okolo toho sa toho až tak veľmi nedeje. Lepšie povedané, tá ´´vata´´ nemá potrebnú emočnú konzistenciu, aby zaujala mimo akčné atrakcie. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Je to prostě skvělé. Čekal jsem sice trošku větší odezvu z dílu prvního, ale zklamaný nejsem vůbec. Není to tak emocionální a dramatické jak jednička, ale čert to vem. Pookupační atmosféra, chudoba a nedostatek peněz na každém rohu. Ip se snaží založit vlastní školu, a tak musí do ringu se zdejšími mistry (výborna bitka na stole i když s trošku polemizujícím závěrem) a skončí to až u odplatného souboje v ringu, který je bombový (ale mohl být delší) a opravdu jsem nečekal, že někdo dá Ipovi takovou nakladačku. Mimochodem bitky jsou na vysoké úrovni, bez létání a podobných hovadin. Dívat se na Donnieho Yena a jeho wing chun je prostě slast. Jedno z nejlepších pokračování vůbec a nejlepší i s jedničkou ve svém žánru. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Toto potrebovala moja dušička. Pekné choreografie, konzstentný, premyslený film a ruky DOnnieho Yena.... ešte keby tak stál za mnou a pomáhal mi zapamätať si, že mravec je mayi a žubrienka kedou alebo tak a už som zabudla tú balustrádu.... ale k veci: elegantné nadviazanie na prvý film pracujúce s posunom v čase a teda aj zmenou doby paradoxne návratom k "záporákom" z čias začiatku 20.storočia. Ergo náš zručný tím namixoval ingrediencie Ip Mena a Huo Yuan Jia. Chalani (JFL, imf) to napísali už dávno predo mnou, tak by som len opakovala. Neostala stranou ani ideologická základňa, kde národnobuditeľské motívy boli čiastočne upozadnené ideou, že nie je dobré a lepšie bojové umenie či štýl, ale ide o to, ako ho človek používa a že ho nepoužíva na ponižovanie iných. Co krásne ukázal nielen záverečný, samozrejme neférový, zápas podľa pravidiel, ale aj predchádzajúce mlátičkové scény či už v štýle West Side Story, alebo elegantne v priestoroch uzavrených a uspôsobených s majstrami jeden na jedného.Sprcha a divné slovíčka. Brú noc. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem tu dokonce měla stejně jako u jedničky jen čtyři hvězdy, které vycházely z velké části z toho, že sama chodím na tréninky Wing Chunu (v ČR Wing-Tsunu). Druhého Ip Mana jsem poprvé (a i jako první ze série o Ip Manovi) viděla tuším už v roce 2012 na letním soustředění s Wing-Tsunem , ale trvalo mi víc jak šest let a tak sedm-osm zhlédnutí, než jsem jej plně docenila - podobné to bylo i u jedničky. Je mi jasné, že příběh z jedničky spojený s válkou zaujal/zaujme víc lidí, protože je tam prostě ta válka (tohle téma bylo vždy populární, stačí se podívat na válečné filmy ve zdejších žebříčcích - tím samozřejmě nechci téma války nijak zlehčovat), ale mně je přece jen o něco málo sympatičtější příběh o tom, jak se Ip Man snaží prosadit v Hong-Kongu a založit tam školu Wing Chunu (během čehož dojde k vynikajícímu souboji Ip Mana s mistrem Hung Chun-Namem na stole, jedna z mých nejoblíbenějších scén) a jak nakonec bojuje s britským boxerem Twisterem nejen o svou čest ale i o svou kulturu - upřímně, to bylo napětí jak prase, to jsem u mnoha filmů nezažila, fandila jsem, jako kdybych v té aréně opravdu byla. Ale akce není jenom v těhle dvou částech, tak jako emoce je vlastně všude, druhý Ip Man jej jí až na nutné přestávky neskutečně narvaný. A Vy nestačíte žasnout nad tím, kolik úderů a v jaké rychlosti padá. K tomu ještě hraje výborná hudba, takže co víc si přát? Nic, tohle je dokonalost. P.S.: Dvojka jen potvrzuje, že nikoho lepšího než Donnieho Yena do role Ip Mana vybrat nemohli. Můj nejoblíbenější film o bojovém umění, který již navždy změnil můj pohled na asijskou kinematografii. 10/10 ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračovaní skvělého prvního dílu. Opět spousta dechberoucích bojů a hlavně pokračování životního příběhu mistra IPA. Závěrečný boj v ringu řadím mezi nezapomenutlené scény. Prorokuju, že i druhé pokračování si brzy najde své místo v top 200 stejně jako jednička. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

21.8.2010 ~ Pokračování prvního dílu. Bohužel pokračování nezajímavější, nudnější a pro mě tak naprosto zbytečné. Nejsem ale fandou Bruce Lee ani bojových umění obecně. V opačném případě by mé srdce možná plesalo. Takhle je mu to fuk. ~ V prvním díle jsme poznali Yip Mana, mistra čínského bojového umění Wing Chung. Byl v jedné, bojovým uměním proslavené vesnici. Neučil, nepřijímal žáky. Svoji volbu změnil po příchodu japonských vojáků, kteří zotročili čínský lid a neměli s ním slitování. Yip man se stal brzy místní legendou, protože učil lid se bránit. Odplatou mu za to byla kulka po vyhraném zápase nad místním japonským velícím důstojníkem. Film končil odjezdem vážně zraněného Yip Mana pryč. Já měl za to, že umřel. ~ To mi ale bylo vyvráceno pro mě neznámou existencí druhého dílu. Ne, neznám Yip Manův životopis. Ne, neznám čínské dějiny, přinejmenším zdaleka ne tak dobře, abych bez problémů chápal tento film. Yip Man, člověk, který za několik let učil bojovému umění samotného Bruce Lee (nejznámější asijský herec v asijských třískačkách a mlátičkách, který byl tak dokonalý, až umřel při natáčení), je v tomto filmu najednou zdravý (bez vysvětlení) a žije se svojí rodinou v chudinské části Hong-Kongu. Má zde otevřenou školu, ale ani jednoho žáka. Manželka s jedním děckem a dalším na cestě hladoví a nemají peníze. Yip Manovi se daří konečně sehnat žáky, naráží ale na nevoli ostatních škol bojových umění. Musí zápasit s jejich mistry, aby mohl mít oficiálně svoji školu, po jejich poražení se ale dozvídá, že ještě musí platit poplatky, což odmítá. Škola se mu rozpadá, ale nějak zvláštně je mu umožněno hlavním z hlavounů všech škol tu svoji školu nadále provozovat. ~ Nevím jak, ale kde se vzali tu se vzali Angličané, kteří to tu mají na povel a všechny sdírají z kůže a peněz. Školní hlavoun s nimi má rozepře už déle. Všechno se ale vyhrotí, když je uspořádán boxerský zápas nějakého namyšleného anglického pablba, který školského hlavouna v zápase zabije. Yip Man se naštve a v dalším zápase vyhraje, což všichni vítají s jásotem Asi celá Asie, nebo co. Film končí záběry na malého Bruce Lee. ~ Film je nuda. V prvním díle byl alespoň nějaký příběh, tady se to jen mlátí, pak se to mlátí jako výzva a pak se to mlátí jako odveta. Okoukané, bez nápadu. Možná Číňané teprve nyní viděli Rockyho a řekli si, že by to nebyl špatný námět. Ale on byl špatný. Hong-Kong byl nezajímavý, důvody neobjevné, mlátičky jen odvarem prvního dílu. Vlastně obecně mi byla nějaká "Yip Mana" tady naprosto ukradená. Závěrečný proslov a vykreslení Angličanů trapné. Celé to tak byla nuda a zas jen nuda. A já nechápu, co vedlo Číňany natočit tenhle druhý díl. Zřejmě asi nějaká legenda o Yip Manu. Ta je ale v našich končinách, nebo alespoň těch mých, dost neznámá a tak existenci prvního dílu svého následovníka rozhodně celý film neutáhne. ~ Zbytečnost, slabota a zmar. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

O malej kousíček slabší než jednička, a to hlavně v samotným prostředí, který už nedejchá válkou a místo zlejch Japončíků jsou tu ještě zlejší Britové se svým supr ultra boxerem, kterej dává Donniemu pořádně zabrat. Choreografie soubojů je ještě o kus lepčí a jestli jsem o jedničce psal, že je to óda na pohyb a kung fu, dvojka to všechno ještě násobí. Jasně, jsou tu přehnaný skoky na stůl a židličky, skoky, který tu v jedničce nebyly, ale to vlastně neva. Filozofický hloubky jsou tu taky mělký a film celkově nemá takovej přemýšlivej nádech jako jeho předchůdce. Ale má sympatickýho Donnieho Yena, kterej sice neumí hrát a občas se divně šklebí a rozhodně neumí smutnej a nasranej pohled, ale zase umí špičkově házet rukama a závěrečnej fajt s britským boxerem má určitý kouzlo Rockyho Balboy. Sice o kousíček slabší pokračování, přesto pořád na pět hvězd s tou výtkou, že jaksi by to chtělo uzavření příběhu, ale Donnie prej prohlásil, že do Yip Mana už ho nikdo nikdy nedostane, což je škoda. Vona mu ta flegmatická mentorská póza strašně sluší. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Rocky! Rocky! Rocky! teda vlastně Yip Man Yip Man Yip Man!!! Ne jen kvůli západnímu boxu, ale hlavně kvůli tomu, čím si Pan Ip musel projít, mi připomíná druhý Yip Man trochu Rockyho. I oba charaktery hlavních hrdinů jsou podobné. Dobráci od kosti, co jim život hází klacky a soupeře před ruce a nohy. A oba si vás získají a postaví při závěrečném souboji ze židle. Slabší jedinci upustí slzu a skákajíc budou oslavovat vítěze. Děkuji za krásný emoční zážitek pane Ipe. Sice bez slz, ale fandil jsem kurevsky. 90 procent. Doporučuji neodsoudit po prvních 30ti minutách. Kde kdo by tu chybu mohl udělat. ()

Reklama

Reklama