Reklama

Reklama

Predátoři

  • USA Predators (více)
Trailer 1

V novém pokračování série Predátor se Adrien Brody představuje v roli Royce, žoldáka, jenž se neochotně ujímá vedení skupiny elitních bojovníků, kteří se nedobrovolně ocitají na planetě pokryté džunglí. Když se ale tihle chladnokrevní “predátoři” s lidskou tváří ocitnou ve válce s novým druhem skutečných vesmírných Predátorů, začíná rozhodující utkání mezi lovci a jejich kořistí. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 543)

POMO 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody OK, ale Liam Neeson by bol lepší :) Ostrelovačka Alice Braga najlepšia z tímu. Identifikácia so Silvestriho soundtrackovou klasikou nastáva hneď v prvých sekundách a hudobné motívy, charakterizujúce svet originálu, sú zachované a rozumne použité. Scenáristi ostávajú verní tiež kľúčovým dejovým prvkom a princípom, na ktorých staval originál. Nie je to vykrádanie, je to citovanie, vedené vlastným rozumom, s úctou k originálu a hlavne neskrývanou nadšeneckou láskou k nemu. V rámci nízkeho rozpočtu sa Rodriguezovej tlupe podaril malý zázrak. Asoň teda v prvej, pre mňa paťhviezdičkovej polovici filmu, ktorá ma do tých čias, kedy som podlahýňal filmovým obrázkom, naozaj vrátila. Druhá polovica, začínajúca príchodom Fishburnovej postavy, už v snahe byť „cool & in“ vsádza na (zbytočné) nečakané zvraty a viacej sa pohráva s pôvodnými prvkami, s čím mám možno väčší problém než s tým bude mať nová (morpheusovská) generácia nespätá s originálom a odchovaná i v tomto žánri na sofistikovanejších scenároch. Čistota originálu sa tak vytratí, ale čo narobíme, upgradovať sa muselo a škody nie sú velké, pretože stále ostávame na hony vzdialení przneniu či ľahkomyselnosti, napáchanenej parazitujúcimi crossovermi Alien vs. Predator, ktorých nedobré renomé isto neblaho ovplyvní i zárobky tohto opusu. Čo si Predátori nezaslúžia, pretože hoci nekončia tak efetne ako začínajú a hoci miešajú karty inde než by mali (existenciálnejšie resumé vzdávajúce hold tiež Planete opíc?:), na dlhú dobu ostanú jediným poctivým a vydareným sequelom osemdesiatkového fenoménu. Díky, Roberto! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Rozzuřený Pianista pod taktovkou ugrofinského Revizora rozehrávají Chopinovu sonátu "demol", kterou ovšem kompletně vykradli z Brahmse a to včetně nejslavnějších partů! Panu Brodymu se celý film podlamují jeho rachitické ručičky pod tíhou emšestnáctky a vypadá, že se na roli připravoval spíš v osvětimském wellnesu než v posilovně. Nešťastný casting podtrhují i ostatní "asociální" členové komanda, které místy připomíná homoguerrilu tanečníků samby na útěku před nespokojeným publikem De Janeirského karnevalu. Nezbývá tedy, než nostalgicky zamáčknout slzu a zavzpomínat na staré dobré časy, kdy ty ohyzdné matkojeby ještě proháněl kalifornský guvernér v čele týpku tak hustých, že by jste jim dceru na doprovod z tanečních určitě nesvěřili. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně celé v pořádku a koncepčně to úspěšně kopíruje osmdesátá léta, ale jenom tenhle fakt už dneska neobstojí. Doba pokročila a byť jediný originální nápad by neškodil, stejně jako míň keců a víc pořádné akce, která by z Predátorů udělala ony nezničitelné motherfuckery, na které se pokaždé musí hlavou. Zcela rutinní dobrodružství vyšumí z hlavy už po pár hodinách (sáhněte si do svědomí), což se s původními Predátory (jedničkou i dvojkou) prostě nedá srovnat. Zhruba stejný "upgrade" jako Smrtonosná past 4.0. P.S. Hudba je od prvních vteřin filmu geniální. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než AvsP a AvsPR, ale nebýt tam Fishburne + Trejo, dopadlo by to ještě hůře. Samotný rozjezd však nebyl vůbec špatný. I když těch 7 mužů a jednu d?vku si mohli autoři odpustit. Nejen, že se v dnešní době už nevyhneme multikulturním filmům a snad všude hraje vedle bělocha i černoch s Asiatem, ale do dalšího predátořího snímku byla nasazena i (drsná) žena. Muž zachraňující kamaráda už jaksi není v módě a tak už na začátku tušíte, že bude muž zachraňovat právě ženu, neboť je to přece správně. Ne, vůbec jste si nespletli film, opravdu to má název Predátoři. Hlavní problém mám však s vůdcem, kterého hraje Adrien Brody. Už z traileru mě vůbec nepřesvědčil, že mu budu roli tvrdého vyvražďovače nepřátelských predátorů věřit a i ve filmu na mě nakonec působil jako hrozný anti-hero. Zpět ale k příběhu. Po vysazení na neznámé místo a prozkoumávání prostředí džungle jsme postupně více a více vtahování do děje. Až potud atmosféra a vývoj ok. Poté se Antal tak trochu ztrácí/tápe, a už se ničeho jiného než prosté vyvražďovačky jedné postavy za druhou, která se navíc zvrhne v obyčejnou akční smršť bez špetky napětí, bohužel nedočkáme. Navíc postava Dannyho Treja, která vnášela do scén alespoň trocha toho dobrého exotického koření, byla pramálo využita. Alespoň Debney potěšil, hudba doprovází obraz v podstatě neustále, a i když je většinou zrecyklovaná, dobře se to poslouchá. Predátoři selhávají hlavně v tom, že nedokáží úspěšně navázat a hlavně potvrdit předešlý odkaz včetně zachycení té pravé esence originálu. Jako parodie to funguje sice obstojně, ale jako sequel a pocta kultu již nikoliv. (5/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Uctívači kinga jménem Alan Silvestri se sešli a sehráli to, co se ve filmových poměrech označuje jako "za málo peněz hodně muziky". Samozřejmě to nebylo dokonalé, ale na každém kroku bylo vidět (a slyšet) velké nadšení z toho, co se vytváří. Jistě, samotné nadšení stálo za spoustou opravdu příšerných a nechtěně zábavných snímků, ale Nimród Antal si s mimozemskými (neplést s nizozemskými, ačkoliv ti také lační po trofeji;)) kolegy nimrody dal dost práce, a jelikož je to řízek nadějný a perspektivní, získal i herce, kteří jsou zárukou pokud už ne kvality, tak alespoň diváckého zážitku. Nemůžu ovšem popřít, že Danny Trejo i Laurence Fishburne mi přišli poněkud nevyužití, ale druhý jmenovaný trousí vynikající narážky, a to že jsem už viděl Pandorum (což snížilo právě ten můj zážitek) byla jednoznačně moje "chyba":) No prostě celkově jsem byl s bandou takových či onakých hrdlořezů spokojen, a skoro se mi i dařilo s nimi cítit, i když to byli globálně vzato pořádné kreatury (kombatant ze Sierry Leone, nájemný řezník mexického kartelu,...) Jednoznačným překvapením pro mě byl příběh, který není čistě o akci ve tradičním stylu béčkových týmovek, ale neustále se do něj vplétá lidská nátura se vším, co k ní patří. Nějakým kouzlem to všechno sedí pohromadě a bitka Predátor vs. Yakuza assassin "na meče" je jednak luxusní sama o sobě a druhak je to jeden z nejvýraznějších mrků na fanouška původního Predátora, protože hned poté následuje útěková scéna hlavního bijce, pohledné dívčiny a zraněného spolubojovníka - ovšem zavariovaná trochu jinak než tehdy. Občas můžete mít pocit, že ve filmu něco schází. Pak si ale uvědomíte, že scénka opevňování a lákání do léčky byla vlastně viděna (opět v jiném gardu než v jakém byste ji čekali) nějakých deset minut zpátky, a opakovat ji "správně" by bylo za a) zbytečné a za b) zbytečně drahé;) Mám zkrátka vcelku silný pocit, že líp to udělat nešlo, a hlavně jsem si to výborně užil. Na Debneyho novátorství na soundtracku jsem taky moc zvědavý, takže bez problémů dávám 80%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká návrat! Dokonalé to sice není, ale zase tolik nechybělo. Povedená žánrovka s pevným režijním uchopením, která vzdává celým tělem poct svému předchůdci a je mu naprosto důstojným nástupcem. Doufejme, že to bude mít v kinech úspěch. Letošek těm 80tys návratům zase tolik finančně nepřál a byla by škoda, kdyby se stali Predátoři (podobně jako A-Team) nedoceněným propadákem. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po "Švarcíkově" jedničce rozhodně druhý nejlepší snímek Predátořího universa, přičemž původní film si prvenství drží hlavně léty budovaným kultem. Tím chci říct, že se jedná o takřka stejné filmy, ale Predátoři jsou tak mile osmdesátkově blbí záměrně, kdežto Predátor nechtěně sám od sebe, je tedy lepší (nebo horší, jak se to vezme) svojí upřímností. Nimród Antal dokázal, že bylo zbytečné obávat se výběru jeho osoby na post režiséra. Nějakých zajímavých režijních vychytávek jsem se sice nedočkal, ale Predators jsou filmem, u nichž slušně odvedené řemeslo a smysl pro nadhled a atmosféru bohatě stačí. Malý problém jsem měl s Adrienem Brodym, který je pro tuto roli možná až příliš dobrým "charakterním" hercem. Zkrátka Predators se povedli téměř na výbornou, dostal jsem víceméně přesně to, co jsem chtěl. PS: "Chcípni buzno kosmická" se legendárnímu "Ty máš ale pěknou držku" minimálně vyrovná ... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že snesu ve filmech dost, ale co je moc to je příliš. Jednička tady, jednička tam, jednička všude kam se podívám. Nejen, že scény jsou stejný z jedničky, ale oni i zbraně, prostředí, boj. Pokud někdo nemá na to vymyslet něco novýho a jen kopíruje to, co už to bylo a svým zoufalým neuměním doslova ztrapňuje jednoho mimozemskýho fešáka, nehodlám této neupřimné snaze tleskat. Ten souboj na "meče" co to jako mělo bejt ? Predátor je lovec, ale ne blbec ! Navíc meč z Kill Bill, může být něco trapnějšího ? Nebo scéna, kdy se Brody objeví do půl těla celej pomazanej prošlým pomázankovým máslem. Tohle mě vysloveně uráželo. Vždyt tyhle košťata by Predátor s džungle roku 1987 vyřídil za několik sekund. Už jen ten začátek, jak se pořád muselo zdůrazňovat, jak ostrý chlapce tady máme, prej "tenhle je zabiják, tenhle je z čečny...." V jedničce stačilo, když si frajer ve vrtulníku odflusnul a každej hned věděl že to bude pěkně ostrej kluk. Tady ?? To mohl s Predátory tajtrlíkovat Tom s Jerrym a vyšlo by to na stejno. A finalový souboj ? To už bych spíš věřil tomu že Rumcajs zahnul Mance s Angelinou Jolie než, že....Ne to nemá cenu, kdyby tihle vozembouchové byli v prvním dílu, z Predátora by se nikdy žádnej kult nestal, protože by stačilo aby si Predátor usral a oni by z toho strachy chcípli. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ľahko zabudnuteľné béčko na jedno použitie. Málo hlášok, málo krvi, málo nostalgických narážok a hlavne málo bad-ass feelingu (Brodymu som to neveril ani náhodou). Keby tam nabehol Riddick, urobil by z nich všetkých (koristi, lovcov i "psov") za 10 minút tatarák. Nie je to vyložene nuda, ale hodinu po filme si nespomeniem na jedinú naozaj cool scénu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl použít silné slovo, asi bych jako první vytáhnul ‚zklamání‘, ale ‚mrhání potenciálem‘ se s denním odstupem jeví jako příhodnější. Antal je talent, popřít to nelze, neboť jsem měl dvě hodiny pocit, že se sleduju nefalšovanou ‚osmdesátkovou‘ řežbu. Napomáhá tomu dobrá kamera, potažmo geniální Debneyho soundtrack (ty domorodé bubínky prostě fungují i po třiadvaceti letech). Horší je to s přítomnou partičkou. Pravda, nemůžu čekat psychologické drobnokresby, ale… sakra, to se to nemohlo natáhnout o pár minut navrch a dozvědět se o nich něco víc? Dá se to omluvit všelijak, třeba tím, že v době vzniku prvního dílu se akční filmy netočili jinak, jenže jak se vypořádat s jedním náhodným přeživším a magorem se skalpelem? A co si víc, těžko přijmout za srdcovku film, u něhož se musím hodně tlouct do hlavy, abych z ní vykřesal vzpomínku na nějakou výraznější akci. V tomhle ohledu budu netrpělivě očekávat Director’s cut na DVD. Do té doby váhavých 3 a ½. PS: První půlka za plnou palbu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejslabší predátoři v dějinách filmu si pohrávali s nejhoršími vojáky pod sluncem. Adrien Brody kvůli tomuhle filmu nabral asi 15 kilo svalové hmoty a stejně vypadá jak tyčka. Goggins pro změnu ve filmech všeobecně hraje buziky a tady má předvádět absolutní výkon hodný SAS. Nedokázal to ani jeden. Vypadá to trapně a ještě horší je ten Číňan, co se tam s mečem pere s jedním predátorem. Nevím, jestli tady ti predátoři byli unavení amatérismem těch magorů nebo to byli nejslabší z nejslabších. Oboje ale způsobilo, že i jinak dobré nápady ve filmu byly navždy pohřbeny vším ostatním. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $52,000,688Tržby Celosvetovo $127,234,389Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,789,293 //počet predaných kusov 516,344Tržby za predaj DVD v USA $21,469,557 //počet predaných kusov 1,182,417 ║ Od pocti prvému Predátorovi to ma neskutočne strašne ďaleko, Predátorská hudba Alana Silvestriho sa od obrazu vzďaľuje ako otvárajúce sa nožničky, absolútne ponúknuté obrázky k nej nesadnú(podobné to už bolo aj pri AVP:R), lebo vedieť ako krásne sadla hudba k pôvodnému originálu a ako tá istá teraz nesedí k tejto napodobnenine je len zbytočný prešľap tvorcov vedľa, minimálne v tomto smere mal skladateľ(John Debney??? ako že ten tam aj voľačo nové zložil, fakt som nezachytil) ponúknuť v podobnom štýle niečo nové. K režisérovi Antal-ovi asi len toľko že toto ničím prevratne čisté béčko rieši maximálnym rutinérstvom, kde miestami aspoň baví ako takou akciou ale niekedy skúša pozornosť diváka zbytočne predlžovanými a až zbytočnými akčnými scénkami(Yakuza verzus Predator na meče, predlžované finále filmu), či najväčším kopancom filmu začlenenie postavy hranej Laurence Fishburnom a jej pretavenie v bezvýznamný krvavý flak a to bol jej načrtnutý potenciál na omnoho viac, lebo tých 10sezón prežitých na planéte Predátorov asi bolo málo na to ako rýchlo táto zbehnutá postava vo filme ukončila svoje pôsobenie... ___K filmu toľko: je to o kúšček lepšie než predchádzajúce AVP-čka ale k originálu sa to nepriblíži ani z ďaleka, pokiaľ Dutchovo komando je dokonalosť sama(lepšie fungujúci team vojakov ešte na striebornom plátne nepôsobil), ich kópia u Antal je výber tých najväčších amatérov(fakt pôsobia prevažne smiešne) s veľkou puškou v ruke, lebo chýba im akákoľvek kompaktnosť, zanietenie, bojovnosť, o charaktere nehovoriac, zopár slušných hlášiek to nezachráni, taktiež absencia skutočného napätia je u takýchto filmov až zarážajúca. /videl v kine: 55%/ __po tých pozitívnych ohlasoch som očakával aspoň malý zázrak ale nič také sa nekonalo, opäť sa podával len vývar z toho čo je dnes absolútny kult kultov__ (kto ďalší sa pokúsi niečo dokázať na badateľne neskutočnom obťažnom filmovom sci-fi území Predátorov) ()

imf 

všechny recenze uživatele

Najít ten správný mix nových nápadů a poctivé 80s nostalgie se letos podobá hledání elixíru mládí. Faktem ale je, že nikdo z nás nemládne a tyhle staronové pokusy vždycky budou postrádat onu patinu filmů, které jsme nakoukávali kdysi dávno. Predators jsou jako perfektní domácí úkol - džungle splněno, jednotka borců splněno, vodopády, pasti, bahno a polonahý chlápek s obří kudlou splněno. Na jedničku to přesto není, protože je to zkrátka opsané... Antal režírovat bezesporu umí a komornost vynucenou rozpočtem nelze vnímat jako mínus. Pár postav, co vedou do slepých uliček naopak ano... první Predátor fungoval, protože byl prostý a nezáludný, ten druhý hlavně proto, že byl jiný než první... tenhle levoboček se o inovace nesnaží, ale v postavách Royceho a Isabelle dokazuje, že macho vojáci nemusí nutně mít svaly nebo koule. Škoda, že ostatní postavy tonou v jejich stínu a platí to bohužel i pro klíčové duo predátorů. I tak je ale tahle nesourodá dvojice důvodem, proč znovunakopnutí série stojí za vidění i případné vymodlení dalšího dílu. A klidně to může být direct-to-video, pokud se toho chytí někdo, kdo má nejen odkoukáno, ale i odtočeno. Právě Antalovo ctění řemesla, probleskující i v jinak nudném Armored, totiž Predátory vysekalo z nejhoršího. Tikající průšvih se tak změnil ve spotřební laskominku, která vyjde stejně rychle jako vešla a s trochou štěstí vzbudí zájem o báječné kluky s laserovým zaměřovačem. Myslím, že o víc jsme si ani říct nemohli... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po (praktickém) zabití série Alienů jsem se dočkal pokračování Predátorů a Nimród Antal to zvládl. Počet nenucených odkazů potěší a návrat do džungle rozhodně také. Je s podivem, jak Antal dokázal ukočírovat atraktivní svět a zároveň vytvořit silnou až komorní atmosféru první půlky filmu, aby v druhé přidal plyn a rozjel akce. Přesto rozhodně nejde o žádný jednoduše škatulkovatelný film, protože na horor se tu nebojíte, na akční film je tu docela málo akce... která je v pár okamžicích i trochu zbytečně béčková (páteř sem, krev tam, přitom "potvory" z klecí se skoro neobjevily...). I tak je to zábava, protože svět predátorů je působivý, pro setkání s lidmi ideální, stejně jako casting celé lidské posádky. Tam si někdo opravdu vyhrál, ať Brodym v netypické poloze, krásnou Alicií Bragou nebo šíleným (a obtloustlým) Laurencem Fishburnem. Po obou dílech Aliens vs. Predators rozhodně překvapení. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ale jo, bavilo. Film bol funny a hlavne ten zavan nostalgie si urcite zasluzia o minimalne pol hviezdy navyse. A kedze tu mnohi sofistikovanejsi odbornici napisali uz takmer vsetko, ja len zhodnotim, ze na predatorie dredy a chutny ksichtik som mala vzdy slabost :D ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Kdo má nakoukanou jedničku a odjakživa sní o tom, že někomu v baru řekne "You're one ugly motherfucker", nemůže opouštět kino bez širokého úsměvu na tváři. Antal a Rodriguez trefili přesně ten správný poměr poct a přehledné (!) drsné akce, v jaký se u současných 80's-like akčňáků doufá. A skoro nikdo ho nedokáže namíchat. Soundtrack šikovně variující původního Predátora, obsazení plné adekvátních borců a magorů, kteří přesně plní svoje úlohy, finále podle old-schoolových očekávání... nádhera. Jen ten Fishburne je těžce mimo, ale to je asi daň za to, že se povedlo všechno ostatní. Škoda, že odteď regulérní Predátoří dvojka nezávítá do Varů. Tam by mohla zbořit Velký sál. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

V intenciach "navrat k 80´s" v mojich ociach Predatori na plnej ciare porazaju dychavostou na respiratore zavisly a neduzivy A-team. Ak budu Slyovi Expendables hoc len z polovice tak "cisty", budem spokojny. Prva polovica filmu je bezchybna. Aj napriek tomu, ze vieme viac ako postavy, nijak to v mojich ociach neubralo na atmosfere. S nastupom Fishburnovej postavy pride k niektorym "kompromisom", ktore ma sice dvakrat nepotesili, ale vysledny dojem nijak vyrazne neskazili. Predators nie je pusta vykradacka originalu, ale ide o zmes dostojnej pocty a pohravania sa s jeho motivom i jednotlivymi detailmi. V tomto smere svoju ciel naplnili vrvchovate. K tomu este dva male postrehy:___1) To, ze si tu niektori z nas pamataju original dost podrobne este z dob nasho detstva a pri Predators je velka sanca ze upadne v zabudnutie po par mesiacoch nie je ani tak chyba Predators, ako onoho jednoducheho faktu, ze original sme videli v case, kedy sme celu magiu filmu vnimali inak a bolo pre nas vsetko nove, hlavne i vdaka vtedajsiemu statnemu zriadeniu ovela menej dostupne.___2) V dobe svojho vzniku bol Predator v podstate brany/ocakavany uz ako A-ckovy high-end blokbaster i vzhladom na stredny rozpocet a Arnieho v hlavnej ulohe ako uznavanej hereckej hviezdy svojho zanru (jednym z vyznamnych dovodov preco Predator vznikol bola prave aj skutocnost, ze malo ist o dalsi film so "Schwarzeneggerom", ktory jeho status akcnej hviezdy posilni, zaroven po neuspechu Stalloneho Cobry a Over the top utvrdi a specati suboj "Arnie vs Sly" o tron krala akcneho filmu, navyse v obdobi kedy nielen akcny ale i scifi zaner zazivali svoje velmi plodne mesiace). Rodriguezovy Predators su naopak priznanym B-ckom - tak rozpoctom, hereckym obsadenim i reziserom. V ramci tychto mantinelov sa pohybuju nadmiernu obratne a isto, pricom nie lstivo - vobec nezakryvaju tym cim cheli byt a cim aj nakoniec su. ()

Související novinky

Režisér Ulice Cloverfield chystá Predátora

Režisér Ulice Cloverfield chystá Predátora

21.11.2020

Režisér Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10) je nejnovějším tvůrce, který slavného Predátora vyšle na další lov. Studio 20th Century oznámilo pátý film v populární akční sérii, jenž by měl opět… (více)

Predátora čeká další šance

Predátora čeká další šance

14.08.2015

Legendární scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut) předloni natočil miliardového Iron Mana 3, takže záhy přehazoval mnoho režijních nabídek. Nakonec si vybral sedmdesátkový noir The… (více)

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Rychlý a zběsilý agent 47

Rychlý a zběsilý agent 47

08.02.2013

Populární akční hra Hitman už se jednou na plátna kin podívala. Film Xaviera Gense s rozpočtem 24 milionů dolarů sice utržil téměř stovku, ale recenze byly odmítavé a fanouškům hry se film taky… (více)

Reklama

Reklama