Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poprvé v dějinách kinematografie přichází série, která vypráví pravdivý příběh Stalinova spojenectví nejprve s nacisty, poté s Churchillem a Rooseveltem, jeho značný dopad na průběh 2. světové války a později na osud celé poválečné Evropy. Strhující kombinace vysoké politiky a dramatických životních údělů jednotlivých protagonistů! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nadarmo se neříká, že historie je prodejná děvka. V různých dobách a v různých zemích je vykládána tak, jak se to právě hodí a nosí, fakta jsou překrucována, zatajována či říkána tak, že vznikají lži. Neříkám, že je tomu tak i v případě tohoto dokumentu, jehož kvality jsou nesporné, avšak jako rezervu si ponechávám onu pátou hvězdičku, neboť u jiného počinu bychom zas mohli slyšet něco trochu jiného. Druhá světová válka za zavřenými dveřmi je zdařilý dokument, který se věnuje období od 30. let až po události po konci války v Evropě. Velkou cenu mají autentické záběry a výpovědi lidí, jichž se válka dotkla. Hrané pasáže nestojí za bližší komentář, neboť jsou typické pro tento typ dokumentů. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Geniální dokumentární rekonstrukce. Zjistil jsem spoustu nových faktů. Velká část filmu se navíc zabývá Katyní, což je vzhledem k opomíjenosti této tragédie velký přínos. Jedinou věc, kterou bych si dovolil vytknout, je (především v posledním díle) neustálé opakování a znovupřipomínání již ukázaných událostí, což dokument velmi brzdí. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ unikátny dokument požívajúci aj zákulisné archívne diskusie. Výborný pohľad na Stalina, jeho postoj k vojne a v podstate porovnanie s Hitlerom, ktorý bol vo vykonaných zverstvách zhruba na jeho úrovni. Herec, ktorý zahral Stalina nebol 100%, tie rysy neboli celkom vhodne vybrané. V každom prípade je to vynikajúco spracovaný dokument obohatený o priame svedectvá účastníkov. Najhodnotnejšie sú debaty veľkej trojky Churchilla, Roosevelta a Stalina s odkrytím aj skrytých pohnútok a potom zobrazenie osudu Poľska, to boli pasáže, ktoré divákmi aj pohnú. Na tom si spoluautori- Poliaci- dali záležať. Označiť dokument za propagandu môže len zaslepený militantný komunista, ktorý sa proste narodil v nesprávnej dobe. Prirodzene sa v tomto seriáli sústredia na sovietske zverstvá a nie nacistické, pretože je to dokument o Stalinovi a ZSSR. Užívateľ Crejdl by si preto mal pozrieť aj desiatky iných dokumentov, kde analyzujú nacizmus a o Stalinovi tam často nie je ani zmienka. Spájaš nespojiteľné. Predsa nebudem kritizovať napríklad film Statočné srdce, pretože tam neukázali Marca Pola, ktorý bol v tom čase v Číne... ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Takříkajíc syrově polský pohled na válku. Ani slovo o polském paktu o neútočení s již nacistickým Německem ze třicátých let, o incidentech typu obsazení Těšínska nebo o tom, že předválečné Polsko rozhodně nebyla žádná lidumilná demokracie (třeba např. antisemitismus a celkový profil předválečného polského důstojnictva by mohl být samostatnou a velmi výživnou kapitolou). Zároveň velké rádoby odhalení Stalina jako mýtického bubáka a satana. Žádné slovo o Mnichovu a o tom, že tzv. západní demokraté nechali zlikvidovat jedinou tehdejší výspu skutečné demokracie ve střední Evropě a žádné vyhlášení války se nekonalo a ještě se vychloubali udržením míru. Humorné mytí rukou, když v každém díle zhruba jednou(!) zopakují počty sovětských obětí, aby pak mohli po zbytek času vykládat naopak o krutostech a násilnostech sovětských vojáku a ostatních složek. O znásilňování francouzských a jiných žen americkými vojáky opět ani slovo. Ani slovo o tom, co to byla metoda spálené země, jak probíhal ústup nacistických vojsk z východní fronty, respektive co za sebou zanechávali (jediná zmínka proběhne ústy Stalina, což je samozřejmě okamžitě samo o sobě devalvováno). A o důsledcích, které měly vliv na podobné události, jako např. proč velkou část osvobozujících vojsk tvořily vojáci ze vzdálených částí svazu (Sibiře, Kazachstánu, apod.), z naprosto odlišných kultur a zemí. V jediném díle jenom jednou zazní, jak že se polští účastníci vlastně ohlížejí na Churchilla (je to přeci jen točené za britské peníze). A samozřejmě že ze západních spojenců je Roosevelt ten, kdo má víc másla na hlavě. Ještě že z toho postupně krásně vyplouvá, jak západní spojenci odkládáním otevření druhé fronty vlastně naservírovali Stalinovi východní Evropu jak na zlatém podnose. A mimochodem, polské povstání, Sověti versus nacisti (apod.), stačí prostá aritmetika (ano, jak praví klasik, smrt jedince je tragédie, smrt mnoha je bohužel v prvé řadě statistika). Desetitisíce obětí (likvidace skutečných či domnělých nepřátel) versus 6 milionů (a hrozba naprostého vyhlazení Untermensch, což pro nacisty znamenalo nejen židy, ale také veškeré slovanské obyvatelstvo - vyjma malého procenta, které by prošlo selekcí - a o tom opět padne max. letmá zmínka asi v jednom díle). Kdo žije, má stále možnost volby. Mrtvý nemá už nic. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Brilantní dokument nahlédne a objasní nové skutečnosti z druhé světové války, dále pak ukáže divákovi křehké Stalinové spojenectví nejprve s nacisty po té s Churchillem a Rooseveltem.. a další pravdivé události, které poukáží na zastřenou pravdu nejvyšší politiky a Stalinových zvěrstev.. Závěr = 100% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama