Reklama

Reklama

Samurai

  • Česko Samuraj - Musaši Mijamoto (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v období veľkej vojny, na prelome periód Sengoku a Togukava. Mladý Takezo (Mifune) je vo svojej dedine neobľúbený kôli svojej divej a výbušnej povahe. Za účelom získania slávy a prestíže sa spolu zo svojim najlepším priateľom Matahachim vydá do vojny. Nanešťastie, sú na zlej strane a po prehratej bitke sa stávajú utečencami. Ani po návrate domov Takeza neprímajú s otvorenou náručou, naopak, odsúdia ho a snažia sa ho uveznit. Divého Takeza sa ujíma múdry mních Takuan, ktorý sa ho snaží skrotit a zaučit do samuraiského kódexu.

Herec Rentaro Mikumi, ktorý stvárnil Takezovho priateľa Matahachiho, si v tom istom roku zahral aj Miamota Musashiho vo verzii režírovanej Yasuo Kohataom. (kitano)

(více)

Recenze (52)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZKUS POUŽÍT SÍLU PRO DRUHÉ, NEJEN PRO SEBE! DOKÁŽEŠ PAK POHNOUT LIDMI I BOHY, BA CELÝM SVĚTEM. OD NAROZENÍ DISPONUJEŠ VELKOU SILOU, ALE JSI NEVZDĚLANÝ“...... /// Historickej příběh, kterej je možná svojí skladbou podbízivější ,,obyčejnýmu“ divákovi, takže se neutápí se ve zbytečnej kecech vo ničem, řešením píčovin a milionem postav. Solidní rozjezd pro ,,dramatičtější“ dvojku a dobrodružnější trojku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žádnou z knih o skutečném Miyamoto Musashimovi, které napsal Eiji Yoshikawa jsem nečetl. 2.) Kurosawovi filmy se mi zdaj zbytečně ukecaný. 3.) Thx za titule ,,Martin Tirala“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Japonský Jirásek dopadl jako ten náš. Japonci umějí věci dotáhnout do naprostého extrému, takže nacionalistické použití bylo významně drsnější než u nás. Nicméně co se týče filmu, srovnání s Vávrovými husity a podobným socialisticky velerealistickým hnusem je zcela namístě. Podobné jásavě patetické vyznění, hudba, atmosféra, postavy. Z poměrně kvalitně vystavěného románu plytká agitka o středověku, jaký nikdy nebyl. Bohužel, film postrádá narozdíl třeba od Kurosawových děl z té doby jednu zásadní vlastnost, ironicky vzato, připisovanou románem právě Musašimu, a to pokoru. Film notně zachraňují někteří herci v čele se skvělým Mifunem -- i když ve svých 34 letech, omlácený životem, není jako 17 letý naivní mladík zpočátku taky nejpřesvědčivější. Já s překvapením nechápu, čím to vlastně bylo tak špatné, vždyť šlo o velmi doslovné převedení knihy. Zjevně čistě jen pojetím a vyzněním, jak je shrnuji výše. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy diel o legendarnom japonskom samurajovi Miamotovi Musashim. Zacaitok Miiamotovej cesty je putavo odvypravany pribeh o tom ako sa silny, avsak neokresany muz stava velkym telom i duchom. Mnoho skvelych okamihov, krasna kamera (dokonca vo farbe), chytlava ustredna melodia a herecky koncert Toshira Mifuneho. Jeden z tych filmov, ktore keby boli v skorsich rokov vysielane v TV, stala by sa z neho taka klasika ako Vinnetou. (9/10) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jakoby se Japonci sanžili napodobit Hollywood. Film je výpravný, velkolepý a také patetický. I přesto, že film je vlastně o duševní přeměně rabiáta Takeza v ušlechtilého samuraje, není zde žádný duchovní přesah jako tomu bývá v jiných samurajských filmech. Samuraj - Musaši Mijamoto je tak jednoduchý, přímočarý a líbivý, jakoby chtěl na Oscara útočit už od samotného scénáře. Tomu odpovídá i tuctová dobvá hudba, plná podbízivých pasáží. Toshiro Mifune herecky zvládne mnohem komplexnější role a tak tuhle asi sehrál bez většího úsilí. Ale abych jen nekritizoval, ona osacrová snaha, není vždy jen ke škodě věci. Film například nabízí úchvatné výpravné a davové kamerové záběry. Škoda jen, že kavlita přepisu českého vydání je tak tristní. Pro fandy klasických velkých bijáků to podívaná je, pro milovníky samurajské filosofie a tradice již tolik ne. Učitou paralelu bych viděl i kčeské tvorbě padesátých let a to k husitské trilogii Otakara Vávry. V obou případech se jedná o velkolepou ságu, při jejíž tvorbě se nešetřilo a jejímž hlavním účelem možná bylo ozdravení národního vědomí po 2. sv. válce. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1600. Japonsko je uprostřed občanských válek. Takezo se touží stát slavným válečníkem, a proto jde se svým kamarádem bojovat do jedné z mnoha bitev. Po prohrané bitvě u Sekigahary se z obou stanou psanci. Při útěku se vyhladovělí setkají s matkou a dcerou, které se živí okrádáním mrtvých vojáků. U těchto dvou ženštin nachází na chvíli útočiště... Tak tohle je zhruba začátek legendy o japonském hrdinovi Musashi Miyamotovi. Ano, ten divoký a nepoddajný psanec Takezo se jednou stane nejslavnějším japonským válečníkem. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Oskarem oceneny prvni dil serie podle rozsahleho romanu Eijiho Yoshikawy(v cestine vyslo 2007,dale take roman Taiko o Toyotomi Hideyoshim) je pocatkem rozvetveneho vypraveni o nejvetsi postave japonskeho sermirstvi.Musim poznamenat, ze ostatni dily me bavili vic, ale i v tomto je plno zajimavych momentu.Treba celkem vtipne sceny se zenovym mnichem,. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco na co jsem byl zvyklí z filmů na podobná témata, něco velkého, místo toho jsem dostal hodinu nudné nezáživné podívané. To očekávané přišlo v poslední části filmu a hned se jdu vrhnout na druhé a třetí dějství. Ze závěru filmu to má našlápnuté víc než dobře... - 5. 12. 2012 - 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Epická historická dráma sa odohráva na počiatku 17. storočia. V prvej časti popisuje životné osudy divokého Takeza ( výborný Toshirô Mifune ), keď v snahe získať samurajskú slávu sa stane utečencom. Nejde o bojmi nasiaknutý príbeh, skôr o vysporiadanie sa zo svojej divokej povahy a snahou skrotiť ju. Režisér Hiroshi Inagaki ( režíroval celú trilógiu ) dbal na presné vykreslenie vtedajšej doby, jeho príbeh má vysoké tempo a neustále dejové zvraty. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý diel výbornej japonskej epopeje – životopisu Mijamota Musaši, ktorý patrí medzi najznámejších samurajov, kaligrafov a maliarov Japonska v 17 storočí. Eidži Jošikawa napísal výborný a obrovský román, ktorý dopodrobna rozoberá životnú cestu tejto historickej postavy a práve podľa nej spravil Inagaki svoju filmovú trilógiu. Hneď dve pozitíva filmu – Toshiró Mifune a fakt, že je film farebný. Vďaka tomu rôznorodosť lokácií vynikne. Film sleduje prvý časť životných osudov tejto legendy. Mijamoto je vtedy známy ako Takezó a zloduch. Je bitkár, rodina sa od neho dištancuje a on je vďaka tomu emocionálne prázdny a jediné na čomu mu záleží je vojna a príležitosť stať sa samurajom. Máme možnosť sledovať jeho silnú morálku, keď ochráni priateľa a dcéru s matkou, ktorá ich na úteku prichýli, pred zemepánom. Všetky tieto dobré skutky ale vyjdú navnivoč, a jeho dobrota zostane bez odozvy. Zrazu sa zo všetkých strán hrnie nenávisť a nepochopenie a on ešte viacej prepadáva zúfalstvu. Zachráni ho mních a mladé dievča Ocú- pôvodne nastávajúca jeho priateľa, ktorý ju ale opustil. Zmení si meno a rozhodne sa cestovať po Japonsku a praktizovať to čo sa naučil v praxi. Výborne dramaticky vystavané dielo, ktoré je plné pôsobivého herectva, akčných scén a dobových kostýmov. Zaslúžení Oscar za najlepší cudzojazyční film a Mifune vo vrcholnej forme. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Sice se jedná o krásně natočený barevný snímek, ale tempo příběhu bylo dosti pomalé a postrádal jsem tam nějakou výraznější scénu. Doufám, že mě následující dva díly zaujmou více. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Ve fotogalerii je v podstatě shrnut celý příběh...SPOILER Takeza bojuje v bitvě, pak se ukrývá s kámošem u dvou ženských, zažene bandity, pohádá se se starší z žen, uteče, vrací se do vesnice, považují ho rovněž za banditu, tudíž ho honí celá vesnice (což sledujeme strašně dlouho), pak ho chytne budhistický kněz, visí na stromě, uteče do města, přičemž se několikrát důvěřivě nechá stejným způsobem napálit, konkrétně i při druhém chycení knězem už ve městě, pak ho vidíme zavřeného s knihami, střih a je z něj samuraj – uf, co to je, nemohli nám ukázat aspoň kousek té jeho výuky? Prostě, když měli vyprávět podrobněji, neudělali to, když měli naopak zrychlit, neučinili tak rovněž. Nějak mě to nedokázalo úplně vtáhnout do děje, ale třeba to ještě přijde v pokračováních tohoto eposu. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kolorizovaný historicko-samurajský epos s Mifunem je veľmi príjemným osviežením, atmosféru prírody a Ďalekého východu tak dokážem precítiť v inom rozsahu, než predtým. Ale nepripadal som si ako vo východnom westerne, pretože nebyť tých nereálnych súbojov (kedy sa Takezovi podarilo prešpikovať z neuveriteľných patových situácií) sa príbeh sústreďoval na prílišnú emocionálnu stránku. A v nej som sa necítil ako doma, pretože nedokázala dej posunúť pred nejakú serióznejšiu scenáristickú dilemu či umelecký záber, ktorý by redefinoval primárny konflikt občianskych roztržiek do vznešenejšieho zážitku. Kobajašiho vojnová troj či šesťdielna sága mi napriek svojej dĺžke a uzavretosti prišla úprimnejšia, viac alibisticky svojím vývojom podporovaná, hoci tiež som sa párkrát pristihol s takou vrtkavou neistotou a nedôverou. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Japonské dobrodružné drama se věrně drží knižní předlohy od Eidži Jošikawy (i když na několika místech ji pochopitelně trochu osekává) a nabízí poutavý akční děj se sympatickým hlavním hrdinou. Celkově se mi Musaši líbil o něco méně než jiná "samurajská" klasika ze stejného roku a s Toshiro Mifunem v titulní roli (Sedm samurajů), ale i tak se jedná o strhující podívanou. Milovníkům ústředního hrdiny a japonské kinematografie mohu jen doporučit. 90%. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Jošikawova předloha se mi moc líbila, takže těžko se můžu vyhnout vzájemnému srovnání. Prakticky všechny scény, co byly v románu, jsou převedeny do filmu. Obvykle jsem rád, když se film hodně drží své předlohy, ale tady jsem trochu proti. Přijde mi, že na úkor děje byla dost osekána psychologie postav. Že je Takézo jak divoké zvíře nepoznáme z jeho chování, ale jen z toho, že to o sobě tvrdí on a mnich. Proto se mi do filmu nepodařilo dostat. Nicméně scény s Takuanem jsem si užil stejně tak dobře jako v knize. Tam mi trvalo dlouho, než jsem k němu našel cestu, ale tady je boží hned od začátku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak mam u japonskych reziserov uz nejaky prehlad - viem o reziserskej tvorbe Kurosawu, Kitanna, Jasudziro Ozu-a, Kendzi Mizoguci-ho, Hayao Miyazaki-ho, Kaneto Sindo-a, no ale Hyrosy Ynagaky mi fakt nic nehovori a po tomto filme tomu este asi dlho aj tak bude. Priemerny namet o stredovekych bojoch v Japonsku je utopeny v nezazivnom prevedeni, reziser odviedol priserne priemernu pracu za kamerou, herci az na Mifuneho sa teda nijako nepredviedli a samotny Mifune to nemal sancu sam utiahnut : 55 % ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

zajímavý film ze starého japonska, vyprávějící o zrodu samurajské legendy Musashi Miyamota. Vše se drží reality, nečekejte gejzíry krve ani komixovou nadnesenost - a jelikož je film o počátcích legendy, neodehrává se v něm ani moc akce (a když už, tak se Musashi brání dřevěným mečem), spíše odkrýváme hrdinovo povahu a motivace k dalším činům. Konec je ovšem nadmíru stylový - Takezo se vzdá svého jména i lásky a již jako Musashi se při západu slunce vydává vstříc samurajskému řemeslu - těším se na druhý díl. ()

Reklama

Reklama