Reklama

Reklama

Rikša

  • Japonsko Muhómacu no iššó (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonské císařství na přelomu dvacátého století. Matsugoro (Toširó Mifune) je ve vesnici známou postavičkou. Nevzdělaný, přesto šťastný a bezstarostný člověk se živí jako řidič rikši. Má pověst potížisty a všem je pro smích. Jednou najde zraněného chlapce a přivede ho domů. Zde potkává chlapcovu matku Yoshiko Yoshioka (Hideko Takamine) a postupně je vtažen do rodiny, která osudově změní celý jeho život. (ilclassico)

(více)

Recenze (5)

kinej 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poměrně nazajímavý film se v jeho průběhu stává koukatelným zejména díky aboslutní herecké metamorfóze Toshira Mifune. Jeho prostý avšak velmi dobrosrdečný Matsu se určitě řadí k jeho velkým rolím, které ztvránil pod Kurosawou. Všestranný talent tohote velikána vynikne především v závěru při scéně rituálního bubnování na tradiční japonské bubny. Jinak je film zdlouhavý sled příhod z japonského maloměsta a teprve ke konci se začíná zjevovat zamýšlený smutný osud hlavního hrdiny. Teprve v těchto chvílích mě film vzal za srdce a i přes výhrady mě upřímně v závěru dojal. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu Inagakiho tvůrčí vrchol a zároveň jedna z nejlepších Mifuneho rolí. Silný snímek plný hořkosladké životní pravdy a esence obyčejného života se všemi jeho paradoxy. Příběh rikšy s velkým srdcem, který hodně dává a málo bere se samozřejmostí dítěte - přirozenost a přesvědčivost Mifuneho postavy je neskutečná, skvělá je i Hideko Takamine (známá např. z filmů Mikia Naruseho). Tleskám příběhu skromně se tvářícímu a přitom překypujícímu obsahem, tleskám bravurní psychologii postav, tleskám nádherné kameře a citlivému vypravěčskému umění. Pro mě jeden z těch až nadpřirozených filmových zážitků, dómo arigató gozaimašta za něj... ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh ze života prostého člověka nízké kasty, no velkého srdce, ve kterém plane nenaplněná láska k ženě z vyšší společenské vrstvy. Vrcholný výkon Tošira Mifune. Bez rozdílu žánrů za 5. ()

Reklama

Reklama