Reklama

Reklama

Divné století

(pořad)
  • Česko J. Nohavica: Divné století

Obsahy(1)

Jaromír Nohavica a televizní ztvárnění jeho Desky roku 1996 nazvané Divné století. Spoluúčinkují: R. Pastrňák, K. Plíhal, Z. Vřešťál, V. Sázavský, M. Nytra a další. Divné století – tak se jmenuje jeden z nejslavnějších a současně nejzajímavějších projektů, ve kterém se před devíti lety spojilo hned několik osobností naší folkové scény. Tou první – a bezesporu hlavní – byl písničkář a básník Jaromír Nohavica, který je autorem a současně i hlavní hvězdou celého projektu. Tou zastřenější – a jakoby skrytou – byl dlouholetý člen kultovní kapely Nerez Vít Sázavský, který většinu písniček, které na Nohavicově albu Divné století najdete, aranžoval a působil i jako hudební režisér. A konečně tím snad ještě skrytějším byl producent – a také zakládající člen Nerezu a také písničkář – Zdeněk Vřeštál. Ten to tenkrát byl, kdo přesvědčil vydavatelskou firmu, aby do tohoto unikátního projektu investovala. Ten to byl, kdo dokázal smluvně zajistit takové další osobnosti, které na CD Divné století spoluúčinkují, jako jsou například písničkář Karel Plíhal či kapelník rockové kapely Buty Radek Pasterňák. Tehdy – v době svého vzniku – tedy v roce 1996 – Divné století „neuniklo" ani dramaturgii brněnského studia České televize, a tak vznikl stejnojmenný pořad. Ten pořad, jehož reprízu na četná přání opět uvádíme. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Divné století je mé nejoblíbenější album od mého nejoblíbenějšího českého zpěváka, takže nemůžu jinak než za plný počet. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

S Nohavicou se nedá polemizovat, připomínkovat ho, vyčítat. Buď ho lze mít rád nebo odmítat. Jste-li ti první, dáte zřejmě za *****, jako já. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie som žiadný vyznavač folku, ale projekt "Divné století" od speváka a básnika Jaromíra Nohavicu je veľmi dobrý. V tomto dokumente sa spojil so svojimi priateľmi a vytvorili pre diváka ( i poslucháča ) príjemnú atmosféru. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Písničky a prostředí jsou super, hudební um pánů Vřešťála, Plíhala, Pastrňáka a dalších je nediskutovatelný, ale Jarek zrovna dobrým řečníkem v tomto pořadu není. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Jarkovo nejlepší a nejkonzistnější album, které odněkud někam jde a ví přesně, co chce říct. Ostatně o tom přesně sám Jarek v pořadu mluví. Navíc je zde i obrazově dobře podané, jako takové jam session v baru, kde je kouzelné sledovat Karla Plíhala, jak hraje na kytaru, pana Nohavicu staršího na housle. Radka Pastrnáka a mého oblíbence Zdenka Vřeštála jako "ruské mužiky" a tak. No a navíc mám k tomuto dílku nostalgický vztah, bo jsem tehdy dělal v ČT a natáčení nám pouštěli na monitor a já si v kanclu falešně, ale nadšeně zpíval s sebou, až na mne sekretářka odvedle musela bušit na stěnu. ... A pokud vím, žádná 77minutová verze neexistuje, jen 28minutová, to na youtube taky po 28 minutách končí a je tam pak jen sestřih už odehraných písní. ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Jeho nejlepší album, které díky tátovi znám již od útlého dětství. Tady pro mne začala celoživotní úcta tohoto úžasného zpěváka a básníře. Navíc v tomto ztvárnění s přáteli má šmrnc a duši. Děkuji, že jste pane Nohavico a doufám, že ještě dlouho budete :-) ()

Reklama

Reklama