Reklama

Reklama

Enid Blytonová začala svým bratrům vyprávět příběhy, které se staly únikem z bezútěšných vztahů v rodině, kterou následně otec opustil. Během učitelského působení po 1. světové válce začala své povídky rozesílat vydavatelům. Ujal se jí Hugh Pollock, za něhož se také provdala. Měli spolu dvě dcery, ovšem jako matka Enid zklamala. O děti se musela starat chůva, zatímco jí záleželo více na anonymních dětech, které ji zbožňovaly za její příběhy. Její naprostá sebestřednost dohnala Hugha k pití a nakonec i k jiné ženě. Enid své děti využila jako prostředek citového vydírání, aby se domohla rozvodu podle svých představ, a posléze se provdala za Kennetha Waterse, slabocha, který byl do jisté míry kopií jejího otce. Po 2. světové válce se jí dostalo ještě větší popularity, přestože čelila obviněním kvůli autorství knih. Děti ji vzývaly ještě dalších 20 let až do její smrti roku 1968, aniž by znaly její skutečnou povahu. (Filmbox)

(více)

Recenze (60)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mně je celkem u prdele jak je Enid Blyntová populární, kolik prodala knížek a vydělala prachů. Já absolutně netuším kdo to je a jestli je pravda že se ke svýmu frajerovi a svým dětem chovala tak, jak naprosto mistrovsky předvedla moje milovaná Helenka, pak je to neskutečná píča a já bejt její manžel tak po ní od rána do večera házím kozí bobky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Helena Bonham Carter je skvělá herečka a jsem rád, že jsem na tu její postavu nesnesitelné Enid Blytonové musel koukat jenom 82 minut, protože o chvíli později bych té postavě musel vpálit pěstí mezi voči. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je hlavně za Helenku, protože zahrát tuhle postavu jí doufám není vlastní a musela to skutečně jako vždy skvěle zahrát.......... budu si muset nějakou tu knížku přečíst, abych byla víc v obraze....... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Helen B.C. to zahrála tak skvěle, že jsem se několikrát přistihla, jak o ní nahlas říkám: "to je ale svině".... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Uff. To byla síla. Příběh ženy, kterou evidentně velmi poškodilo nešťastné dětství a která našla úlevu ve psaní dobrodružných příběhů pro děti, přičemž zničila život několika lidem z vlastního okolí. Její grafomanii vnímám jako jakousi terapii a způsob jak "přežít". Bohužel takto nevyrovnaný a chladný člověk, který neví, co sám se sebou, by asi neměl mít děti. O psychické poruše asi nemůže být pochyb. A v kombinaci s hnusnou, pokryteckou, arogantní povahou a touhou po slávě to všechno dopadlo pro její blízké děsivě. A vlastně i pro ni samotnou. Helena je v roli Enid vynikající! Z celého filmu je mi blbě. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Britové prostě ty televizní filmy umějí a nějakým záhadným způsobem se jim do nich daří dostat vynikající herecké obsazení. A Enid není výjimkou. Na knihách Enid Blytonové jsem vyrostla a jakkoli ošklivá bytost to byla, tak na mém postoji ke knihám to nic nezmění. Helena Bonham Carter ji hraje skvěle, vystihuje její dvojí tvář ve vztahu k dětem, k manželům a ke světu. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Jak jen ta Helena Bonham Carter ty svině umí, co? No nic, jdu se podívat, kde máme v knihovně knihy Enid Blyton/ové a všechny je vyházím... ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Tak od téhle paní, kterou tak mistrně ztvárnila Helena Bonham Carter, v životě svému dítěti knížku nepřečtu, tzn. ani nikdy nekoupím. Bylo strašně náročné ten film sledovat a mohu jen říct, že jsem paní sice "poznala", ale netěší mě a v mžiku zapomínám. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Příšerná ženská ,slavná spisovatelka ...protipólem je skvělý herecký výkon H.B.Carter.Je pravda, že mrchy se hrají lépe... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Helena je bohyně! Naprosto bezchybný výkon, který mě utvrdil v tom, že patří na špičku ledovce a také se vymyká naprosto všem ostatním herečkám v dnešní době...jakoby se zasekla její duše někde v minulém století a už s tímto ozařujícím charizmatem vyrostla. Enid Blyton je moje knižní hrdinka už od mého dětství a v podstatě mě provedla celým životem aniž bych si to uvědomovala. Bohužel její příběh zas až tak šťastný nebyl. Ztráta otce ji poznamenala natolik, že nejen její myšlení, ale občas i chování se vymykalo jejímu věku. Psala nádherné knihy a poezii a krásně ilustrovala jenže v tom je ten háček - byla tak brilantní až jí to po letech snad nikdo nevěřil ..jenže ona taková byla díky tomu, že mentálně zůstala v takovém vzduchoprázdnu jakoby ve věku třinácti let kdy jí poznamenal odchod otce neexistovala osoba, kterou by si pustila k srdci. Dokonce ani její vlastní děti o které tak stála nikdy v životě nepoznali svoji mámu. Byla to žena mnoha úspěchů ovšem cokoliv chtěla a dostala to, tak jí to jakoby přestalo bavit - přesně tak jak je to s dětmi. Byl tam krásně zobrazen moment, kdy vám došlo, že se ubírá do hlubin své bohaté dětské fantazie a píše knihy ve kterých neexistuje nic temného a ještě krásněji bylo zobrazeno to, jak Enid žila těmi dětmi, které ji měly za hrdinku a mámu století - čtení dopisů od nich, záchvaty smíchu u pochval a úsměvy u malých pozorností a obrázků. Ale tohle všechno byl její svět a nikdo jiný do něj nesměl - ani manžel, ani děti a už vůbec ne rodina, kterou vyškrtla ze svého života už jako mladá a paradoxně právě rodině vděčí za takovou inspiraci. Stařecká demence na konci byla až rozkošná ale jak bych to...spíš tragikomická ; je to takový jemný moment, kdy vám dochází, že každý je jen člověk a na každého jednou dojde...akorát jsou lidé co budou žít navždy.... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Klasicky povedené a herecky brilantně ztvárněné britská televizní dráma, jediný problém mám asi jen s tím, že odteď už pro mě Správná pětka bude jen pokrytecká báchorka sloužící primárně samotné spisovatelce. No, tím pádem možná radím obdivovatelům spisovatelččiných knih, aby se filmu zdaleka vyhnuli, jelikož ty krásné vzpomínky na jejich četbu u nich s velkou pravděpodobností získají dosti hořký přídech. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Uf. Moja apatia voči Helene Bonham Carter sa vrátila. Ako vyniká v zobrazovaní záporáčiek. Kto vie, aká bola spisovateľka v skutočnosti. Na toľké pokrytectvo sa však nedalo pozerať. Spomínam si, že tiež som prečítala nejakú jej knihu... Ale asi už nechcem.___Čo sa týka filmu, všimla som sa, že isté zábery sa aj 4x zopakovali. /podivné i keď sa to robí/ Konkrétne close-up na oči, písací stroj. Inak asi .. klasické priemerné rozprávanie, príliš nezaujalo ale aspoň upozornilo na autorku, na kt. by som si asi už ani nespomenula.. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Helen B. si tuto roli evidentně vychutnala... Možná dobrá spisovatelka, jinak otřesná osoba se skřetími manýry a nulovou empatií. Alespoň malé satisfakce se divákovi dostalo na konci filmu. Kdo ví, jak to bylo ve skutečnosti. Jinak "to tedy byla kráva, jak sviňa". ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem Enid četla pořád. Její knížky byly pro děti opravdu jako dělané - krásné popisy pikniků, nocování v útulných jeskyních, které ani nebyly strašidelné. Ve filmu je nejvíc strašidelná sama Enid. Těžko říct, zda její chování nehraničilo s nějakou duševní poruchou. Minimálně je zarážející, že vřeleji se chovala ke svým fanouškům než kterémukoliv jinému členu rodiny. A myslím, že číst její knížky už teď taky nebude stejné. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Proč se dcery tak často podobají svým matkám ... dokonce i tehdy, pokud jejich vzájemný vztah není z nejvřelejších ? Jakoby nikdy nedospěla ... jakoby zůstala zcela dobrovolně - a nadobro uvězněná ve světě vlastní fantazie, který se stal jejím prvním i posledním útočištěm před skutečným životem. Navenek necitelná a tvrdá jako křemínek - ke všem, kteří ji dostatečně neobdivovali ... ke všem, kteří měli vlastní názor ... ke všem, které nedokázala úplně ovládnout - a kteří ji neustále obtěžovali a odváděli od vysněných příběhů, v nichž se všechno řídilo její vůlí. Snad proto jí byl bližší malý rodinný psík než vlastní děti. Neznám její knížky ... nikdy jsem nečetla žádnou z nich - namísto toho mám před sebou velice výmluvný, leč poněkud neutěšený obrázek jejího života. Měla ho ve svých rukou - a mohla mu dát docela jiný rozměr ... jen kdyby uměla darovat svým blízkým - a především svým dětem alespoň zlomek pozornosti a lásky, kterou věnovala své práci. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete zjistit, že autorka knížek, které jste jako malí četli pořád dokola, byla absolutní kráva, tak směle do toho. Helena Bonham Carter je úžasná ve všem, v čem se objeví, a malá Ramona Marquez v roli Enidiny dcery byla neskutečná, ale to je tak všechno, jinak je to prostě britský televizní standard. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Biografické, hudba, barvy, prostředí × nudné, vyšinuté. Ta paní měla prostě problém. Bohužel, neznám tuto autorku, ani její knihy, ale evidentně byla mezi dětskými čténaři velmi oblébená. O to víc mě zaráží jaký vedla život v soukromí. Co se týče filmového zpracování nebylo špatné. Helena Bonham Carter opět excelovala, ta role jí sedla. Matthew MacFadyen trochu zaostával (a trochu ztloustl), dětské představitelky dcer úžasné. Není to film, který bych ještě někdy chtěla vidět. "..vím kam se děti rádi shovávají, rozumím jim.." ()

Reklama

Reklama