Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nesmrtelná Gogolova hra o falešné návštěvě „shora" jako tragikomedie s velkou dávkou mystiky v provedení Dejvického divadla v Praze. Česká televize má ve svém archivu řadu záznamů pozoruhodných divadelních inscenací Gogolovy nesmrtelné komedie, počínaje slavným představením z roku 1971 z Divadla Na zábradlí s P. Landovským coby hejtmanem a J. Kodetem jako Chlestakovem. Téma korupce, tupohlavosti úředníků, lehkého života podvodníků i úplatkářů, pochlebování i farizejství ze společnosti nevymizí, a tak je komedie Revizor v každé době aktuální... Dejvické divadlo svou inscenaci připravilo koncem devadesátých let, v době, kdy se na pražské divadelní scéně teprve etablovalo a bylo známé spíše odborníkům a fandům, než široké veřejnosti. Dnes ovšem málokterý divák nezná herecké osobnosti jako jsou Ivan Trojan (hejtman), Martin Myšička (Chlestakov), Klára Melíšková (hejtmanova žena)... Tvůrci si pozvali k režii ruského režiséra S. Fedotova a jeho umělecké vidění vybavilo inscenaci výraznou groteskní stylizací, důrazem na expresivní herectví i typickým ruským koloritem.

Dejvické divadlo bylo založeno v roce 1992 a základ nynějšího souboru tvořili čerství absolventi DAMU, k nimž přibyli L. Hlavica a I. Trojan z Divadla na Vinohradech, M. Myšička z Národního a D. Novotný z Jihočeského divadla a postupně řada dalších. Vznikl soubor, jehož profesionalitu a hereckou originalitu prověřil čas, divadelní scéna, která v letošním roce 2017 slaví čtvrtstoletí od svého vzniku. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Víc Fedotovů schopných ždímat z tuzemských herců pot a krev! Takto soustředěné a dotažené představení se v českých luzích a hájích jen tak nevidí. Na druhou stranu výsledná exprese místy překračuje hranice mezi službou divadelnímu kusu a režisérsko-hereckou exhibicí, hudba je někde vysoce funkční, ale jinde mírně nadužívaná a stopáž lehce přešponovaná. Musím si pro srovnání dát někdy brzo repete Kačerovy verze s Landovským (zajímavé, jak v obou případech svoji příležitost chytil za pačesy víc představitel hejtmana než Chlestakova, i když duo Kodet-Landovský bylo myslím vyrovnanější než Myšička-Trojan). ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný rozjezd, kdy jsem měl opravdu co dělat, abych neusnul. Už jsem začínal mít pocit, že tohle je jedna z těch mnoha divadelních her, které v televizi ztratí veškeré svoje kouzlo. Jakmile se však "revizor" přestěhuje k hejtmanovi, začíná se děj roztáčet a druhá polovina už je nabitá takovými dialogy i monology, že to docela vyzní i v bedně. Věřím, že v divadle to musí být opravdu velkolepý zážitek. Ivan Trojan hraje standartně nadstandartně a Martin Myšička, který si jinde moc mých sympatií nezískal, je v roli Chlestakova jako doma. ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

přišlo mi to strašně zdlouhavé (taky to má 2 hodiny a 25 minut).. děj je totiž velice prostý a vše navíc je prostě jenom taková vata.. občas sice vtipná, ale pořád je to jen vata ()

made1 

všechny recenze uživatele

Hejtmanovi v podání Ivana Trojana by slušelo i větší divadlo, nebo alespoň chvílemi méně lidí okolo. Jinak ten konec Volencové se svíčkami neměl chybu. Melíšková výborná. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama