Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co bylo úkolem armády? Vést jednu z nejkrvavějších válek v historii, okupovat polovinu Evropy a přesto utrpět totální porážku.
Hitlerova armáda burácela Evropou v letech 1939 až 1945 a přinesla zbytečnou smrt a destrukci na kontinent. Co bylo vlastně úkolem této armády? Vést jednu z nejkrvavějších válek v historii? Okupovat polovinu Evropy a přesto utrpět totální porážku? Těchto pět portrétů nás provede dlouho nezodpovězenými otázkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zatím slabší odvárek tohoto: http://www.csfd.cz/film/253480-hitlerovi-valecnici-hitlers-krieger/ . Jinak dabing byl jak již bylo zmíněno stinou stránkou tohoto dokumentu, opravdu hlas, který denně slýchávám z komerčních televizí a z různých hemerických seriálu, ten se sem moc nehodil..Hitler nebyl vojevůdce, Hitler byl fanatik, měl poslechnout své nejlepší velitelé, kteří mu dobře radili a ne si hrát na pána všeho tvorstva a možná by jednou skutečně ovládl celou Evropu, potažmo pak i celý svět..A stal by se tak největším vojevůdcem všech dob větším než Alexander Veliký nebo Napoleon ! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O druhou světovou válku se zajímám. Výborný seriál. Název by měl být spíš Psychopatové Wehrmachtu. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Docela solidně zrekonstruované záběry, ale nepříjemný dabing a řada nepřesností. Guderian například neporušil, při tažení do Francie žádný rozkaz, ale nesouhlasil s ním a pohrozil rezignací. Následně byl rozkaz odvolán. Hitler neukradl Mansteinovi plán operace, ale měl stejný nápad a byl rád, že ho podpořil profesionál. Sice je pravda, že bezprostředně nehrozilo napadení Německa Stalinem, ale na jaře 42 k němu dojít mělo. ,,Wermacht uvízne v pasti několika sovětských armád,, ...:-)). V pasti uvízly ony sovětské armády ( byly obklíčeny ) a Wermacht jen likvidoval ,,kotel,,.. ,,Ruské Kalašnikovy mohly fungovat,,. Kalašnikov vyvinuli až v roce 47... A to jsem v půlce druhého dílu ... ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem dost v rozpacích nad kvalitou tohoto dokumentu, který podle názvu slibuje zajímavé téma. Německý wehrmacht byl představen hned na začátku války jako méně schopná armáda se špatným technickým vybavením...? Fakt, že Hitler nebyl vojenský stratég, ale pouze kaprál z první světové války, generálové ho nerespektovali a on jim házel klacky pod nohy, je celkem známá věc. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že dokument byl vytvořen aby šokoval a podle toho byl vystavěn (ty dlouhé pohledy na historiky jak jdou do kartotéky, vytáhnou negativ a začnou si ho proti světlu prohlížet, to je minimálně zbytečné). Informace jdou po povrchu, chybí větší uchopení tématu. Nejstrašnější je však dabing, myslím, že by neměl číst komentáře někdo, kdo nedobře intonuje. Snad se to zlepší... ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Výpovědi pamětníků, informace o možná méně známých generálech - velké pozitivum. Dokument přináší zase nové informace. Bohužel ne vždy přesně. Literatura to prostě není. Rád bych viděl více dokumentů, které nebudou výhradně očerňovat Wehrmacht nebo Waffen SS. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mám pouze díl o Hemingu von Trescow. Nesmírně zajímavé a dobře udělané.1.6.13 Nyní jsem viděl Tažení evropou. Profesionální dokument. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

První díl seriálu přináší stokrát ohraný pohled na nástup Hitlera k moci a jeho bleskovou válku v Polsku. Ale... je zde několik zajímavých poznatků a informací, ta pro mně nejzajímavější byla ta proč vlastně Hitler zastavil postup tankových jednotek k přístavu Dunkerk, ve kterém se tísnilo více než 300 000 spojeneckých vojáku a které mohli vojáci wehrmachtu naprosto rozprášit zatlačením do moře. Až doposud jsem si myslel, že toto gesto učinil Hitler proto, aby si Anglii naklonil na svou stranu a to tím, že by požádala o mír nebo dokonce o spojenectví. Ani jedna z variant se však nikdy neuskutečnila a díky tomu se z Dunkerku podařilo evakuovat 338 226 mužů během operace Dynamo, kterou zorganizoval Winston Churchil. Opravdový důvod je takový, že Hitler vedl osobní válku se svými generály od kterých si nikdy nenechával moc radit a i díky tomu prohrál svou válku. Rozkazem zastavení útoku na přístav jen demonstroval svou moc i to, že jenom on velí celému wehrmachtu. Druhý díl se celkově zaměřuje na další bleskovou válku a to s Francii, od rychlého a nečekaného postupu Němců až po úplnou porážku Francie. Ještě zajímavější je pak pohled na následné rozdělení země, na takzvanou Vicistickou (kolaborantskou) vládu ve Francii se sídlem ve Vichy. Také pohled na to jak Francouzi bojovali sami mezi sebou, nebo při bojích proti spojencům kteří ničili Francouzské bojové námořnictvo aby se nedostalo do rukou nepřítele je opravdu zajímavý. Až do této části bych neměl větších výčitku ale od třetího dílu ve kterém už si pouze němečtí generálové v Anglickém zajetí sypou popel na hlavu nad tím jací byli zmrdi a jaká zvěrstva museli za války páchat jde kvalita seriálu pomalu dolů. V dalších dvou dílech je to podobné, konec války se nezadržitelně blíží a seriál se mění spíše na hraný dokument ve kterém chybí více dobových záběrů. I přesto za dva první skvělé díly a celkově nadprůměrný zážitek hodnotím ****. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka mě nikdy nepřestane udivovat. Co všechno se dělo za zvěrstva a jak bezmocní lidé museli trpět. Stále se objevují nové a nové záběry a další nové skutečnosti, co všechno a jaké hrůzy se tenkrát děly. Novinkou pro mě byly odposlouchávací místnosti zajatých německých generálů britskou armádou. O těch jsem se doposud nikde nedočetl ani jsem o nich netušil. Takže pro mě tenhle dokument přinesl spoustu nových poznatků. 75% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

1.díl: Útok na Evropu - aneb jak to všechno začalo, 2.díl: Zvrat - Válka v Rusku, 3.díl: Válečné zločiny - zlo páchané nejen na Židech (dle názvu dokumentu je jasné, že se zapojily i klasické armádní složky, což se dlouho popíralo), 4.díl: Odboj v armádě - ne všichni Němci byli s Hitlerem, 5.díl: Do hořkého konce - od roku 1944 do konce války v Evropě, v tomto díle už je málo rozhovorů od zajatých velitelů. Existuje mnoho dokumentů o druhé světové válce, v tomto jsou obsaženy tajné odposlechy rozhovorů německých generálů v britském zajetí, kterým nosily noviny, aby dostaly informace a prozradili tak více o tom, co si myslí. Jinak jsou vždy vypíchnuty osudy několika německých vojáků a jejich činnost po válce. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá dokumentární minisérie o německém Wehrmachtu a jeho generálech, vznik tohoto dokumentárního cyklu je podložen odposlechy rozhovorů mezi německými generály v britském zajetí, doplněno o rozhovory účastníků (vojáci wehrmachtu nebo přeživších), archivní záběry a taky hrané scénky. I ten dabing mi vůbec nevadí, tady není co řešit, prostě plný počet. Osobně mě nejvíce zaujal příběh vojáku, který měl možnost vidět na vlastní oči jak krutě SS zachází se židy, a proto se rozhodl pro riskantní útěk do Švýcarska. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Kombinací dobových záběrů, hraných scén a výpovědí německých pamětníků přináší tento pětidílný cyklus dokumentů pohled na armádu Třetí říše, wehrmacht, a špičky jeho velení. Dobové záběry nejsou nikterak nové a komentář nepříjemně otravný až bulvární, v českém znění vážně nepříjemný. Síla výpovědní hodnoty seriálu však tkví především v informacích z přepisů odposlechů zajatých německých důstojníků hovořících otevřeně, ne příliš dobře interpretovaných v hraných vložkách. Tajně zaznamenané rozhovory zobrazují charaktery těch, kteří ovládali a rozkazovali z nejvyšších armádních postů, výpovědi pamětníků z řad bežných vojáků pak tvoří protiklad z druhé strany. Jednotlivé díly se věnují postupně budování nové armády ve 30. letech, prvním úspěchům, útoku na Sovětský svaz, obratu ve válce, podílu pravidelné armády na zvěrstvech války, konspiraci proti Hitlerovi a hořkému fanatickému pádu. Rozhodně i přes líbivou formu a dílčí chyby či nepřesnosti to lepší z dokumentární tvorby, především díky zmiňovaným přepisům a výpovědím. ()

Reklama

Reklama