Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři vysokoškoláci, kteří natáčejí dokument o podstatě strachu, jsou vtaženi do světa svých vlastních nočních můr, když proti nim jeden z nich obrací jejich vlastní fóbie. Hledá totiž způsob, jak se zbavit své vlastní posedlosti a udělá pro to takřka cokoliv. (chuckyna)

Recenze (60)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Stejný případ jako Book of Blood. Roztahování Barkerových povídek na celovečerní stopáž jim prostě nesvědčí. Zajímavé momenty utopené v moři nudy a zdlouhavosti. Škoda. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Těch 90 minut se zdály delších, než ve skutečnosti byly. Dobrou hodinu trvalo, než konečně přišlo to, na co divák celou dobu čekal. Tahle část už však nabídla několik pochutin v čele hladomoru a návodu, jak rychle a účinně se zbavit podstatné části své pokožky (tahle scéna mi, bohužel, připomněla jednu podobnou příhodu v mém blízkém okolí). Úplný závěr nečekaně přitvrdí a nabídne "fucked up" scénku alá první Saw. I díky ní vytahuje moje hodnocení z mělkých vod do těch průměrných, i když stále slabších. Potěšili ale The Veils a jejich temná balada Vicious Traditions. P.S. Právě jsem dočetl Barkerovu povídku a je fantastická. O to víc zamrzí její filmová verze. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Konečně!! Nečekané se stalo skutkem. After Dark Horrorfest se dokázal odlepit ode dna průměru. Právě díky předloze C. Barkera.(:)) Anthony DiBlasi vsadil na horkého favorita, nebál se riskovat a vyplatilo se. „Dread“ nechybí britský nadhled, ani maximální příděl šťavnatých nechutností, ale o psycho-teror tu jde především (prostě ukázková sado-maso). Obzvlášť Shaun Evans a Jackson Rathbone, jako VŠ-týpci excelují (na hledáček kamery tutově zabere každý). // „Nedus tu Bestii v sobě, ať se projeví.“ ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Společně s The Graves nejambicióznější produkt letošního After Dark festu a zároveň (po Harrisonově Books of Blood) druhá Matadorská adaptace Barkerových Knih Krve. A rozhodně ne poslední - jak Joe Daley prozradil, plánem je natočit minimálně dvě adaptace ročně, každou s jiným režisérem. DiBlasi se ve svém debutu záměrně odvrací od nadpřirozených povídek a snaží se Dread vtisknout skutečný tvar zla. Jeho představa strachu je v určitých aspektech nelidsky funkční, pomalu plynoucí narativ a postupné budování atmosféry dokonale představí jednotlivé postavy, jejich motivaci i strachy a podtrhnutím britským zázemím částečně dosahuje svého cíle, ale stejně jako u Harrisona i tahleta adaptace zeje určitou prádnotou a pocitem, že tady něco schází. Ovšem co je nejdůležitější, podstata Barkerova minidíla i její potenciál v Dread doopravdy je! ()

petero 

všechny recenze uživatele

AFTER DARK HORRORFEST 4 (Dread, The Final, The Graves, Kill Theory, Lake Mungo, The Reeds, Hidden, ZMD: Zombies of Mass Destruction) Producent posledných filmov na motívoch poviedok Clive Barkera Anthony DiBlasi si po prvýkrát vyskúšal aj réžiu a podľa vlastného scenára natočil Dread. Výsledkom je vcelku zaujímavá psychologická vyvražďovačka s mierne nekonvenčným ukončením. Popravde, bol by som omnoho radšej keby niekedy v budúcnosti natočil čistokrvný slasher, pretože tie gore scénky (na ktorých rozhodne tento film nestavia aj preto, že ich výskyt tu je minimálny) majú poriadne grády a pár krát mnou slušne trhlo len taká spokojnosť. Rozhodne má aj dobrý nos na slušných hercov a výber rockovej hudby som si opravdu pochvaľoval. Béčková verzia Martyrs. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Sjeď níž..".......,,Uááááááá!" Za mě spokojenost. Mysteriozní snímek napínavý od začátku až do konce. Výborná kamera tónuje obraz tu do měděných odstínů, tam do šedavých a nakonec vytryskne rudá. Ač školní práce o strachu vypadá zpočátku neškodně, jakési dřímající zlo čiší z každé minuty. Výborné je prolínání snů a skutečnosti, které si užívá především hlavní pošuk. Gogo tanečnice klečící na stole, na jejímž nahém těle se objevuje jedna hluboká řezná rána za druhou, či porcování rodičů jsou jen špetkou z nočních můr... Samozřejmě zfilmování zvrácených fantazií mistra Barkera (stejně jako S.Kinga) je obtížné, ale mě se tohle krvavé divadlo líbilo. Včetně odpovídajícho konce. Jo, to je život... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrný horor nebo spíše thriller, který vyčnívá ve své myšlence, která je poměrně zajímavá, a také v několika opravdu povedených momentech, které dokáží velmi slušně znechutit. Bavil jsem se solidně, sice to není žádná bomba, úvod je poměrně roztahaný, ale celkové vyznění filmu je dobré. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dosť chaotické a vo výsledku preto nezaujímavé, hlavne zo začiatku snímku. Akoby dejová linka nemala žiadnu koncepciu, ktorá by postupne viedla k nejakému cieľu. Chcelo sa skrátka nad obsahom trochu viac zamyslieť. Ku koncu celkový dojem trochu vylepšili hororové prvky, nečakajte síce žiaden ultra mega masaker, ale aj to málo napätia po tej nude potešilo, konečne tak prišlo aspoň na niečo málo akcie. Vďaka záveru veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Trauma v hlavě díru leptá, psychopat se ze tmy chechtá." Když nebudeš čelit své bestii, příjde si ona pro tebe. Strach tě sežera zaživa, skvrny na duši nevycídíš ani pěti litry Sava a orální sex s mrtvolou (v pase rozpůlenou) bude mít své mouchy. Chudák Quaid, noční můry měl par excellence a ke všemu i ucpané umyvadlo, jak do něj vysypal a spláchnul půl kýble prášků. Místo šikovného instalatéra a lepšího psychiatra však sháněl dobrovolníky pro studentský experiment, balil flekatou příslibem kvalitního sexu a zlomeného srdce a nakonec si hrál s revolverem a nedobrovolným dobrovolníkem na tichou poštu. A kdyby nebyl takový škrt a vegetariánce Cheryl ten trauma steak každý den vyměňoval za čerstvý, rozboural by mě jak řezník kýtu, za 5 hvězd.  Ale červy prolezlé, zelené až rosolovité cosi? To se nepapá. To by neskousli ani kluci z ragbyového týmu v Andách (kamarády žvýkali, ale čerstvé, resp. čerstvě zamražené). Žádné jídlo, žádné dilema. Ten shnilý kus scenáristovy prdele smrděl křečovitou snahou Anthonyho DiBlasi (či Cliva Barkera, nečetl jsem) šokovat co nejvíc, bez ohledu na uvěřitelnost. Tichá pošta a péče o pleť ocelovým rejžákem, ty byly top. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať.  Z Barkerových kníh mám prečítanú zhruba polovicu, a Druhé knihy krvi (z ktorých Dread vzišiel) sú od neho tým bezkonkurenčne najslabším. Ignorujúc jednotlivé detaily, ich hlavný problém má spoločného menovateľa, ktorým je dĺžka. Vždy je tam nápad, do určitého momentu je to fajn, následne by ale mali skončiť, miesto čoho pokračujú nasilu vždy ešte nepotrebnou druhou polovicou. Takže tvorcovia adaptácie sa vlastne pokúsili poviedku, ktorej uškodilo prílišné naťahovanie, ešte predĺžiť. Fungovalo by to v áčku, načrtnuté témy majú potenciál na kvalitnú traumu. Bohužiaľ sa ale písali neskoré roky nulté, kedy fičalo explotation, film dostal opäť trápne nahnedlý (resp. nažltlý) look à la séria Saw, a vo výsledku skončil ako béčko, pretože sa miesto psychológie rozhodol sústrediť na nechutnosti a pseudo-depresívne, lacné pokusy o temnotu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pěkné nicméně až zbytečně dlouhé a roztahující se ale na druhou stranu chápu že režisérovy prostě musejí dojít nápady, takovejhle film není moc dobré natáčet tak aby byl tak dlouhý a tak moc nechápu proč z toho je přes 100 minut dlouhý horor. Nicméně příběh je poměrně zdařilý a celý takový šedivý a ponurý takže atmosféra ujde. A donucení ženské sníst maso bylo božžský a zároven docela bizarně nechutný. Herci jsou ucházející ale film bych zkrátil tak aby trval tak hodinu protože takhle musím dát jen 3*. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný kus hororové filmařiny s nadprůměrným námětem ( jak jinak , Clive Barker je Clive Barker), nadprůměrnými herci ( v rámci hororu samozřejmě), nadprůměrným technickým zpracováním ( prostě to dobře vypadá, nemyslím tím nějaké digitální hrátky) a nadprůměrnou gradací děje ( Quaidovo vyrovnání se se svým strachem opravdu stojí za to). A celou dobu jsem měl pocit, že Rathbone a Evans jsou mladší bráchové Deppa a Dafoea:) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Dread mi připomínal spíše studetský film než profesionální. U snímku jsem nezaznamenal pocit napětí, zábavy a ani strachu. Škoda, potenciál byl vysoký. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Hnusně natočená sračka, co s hororem nemá nic společnýho a příběh asi taky nezná. Scénář někdo napsal řití na hajzl papír a poslal to společnosti Amaterismus S.R.O aby splodil tohohle démona. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je mi docela ukradený, jestli je to dle nějaké povídky nebo ne. Hodnotím film, který se žánrově pohybuje na hranici psychologického dramatu a hororu, a od kterého jsem čekal prachobyčejnou teenagerovskou vyvražďovačku, ale dostalo se mi především milého překvapení, a to v podobě originálního námětu, který řeší myšlenku strachu tedy fóbií z čehokoli a jestli je možné ji překonat. Co mě trochu mrzí, je málo rozvinutý potenciál. Z hororového hlediska je totiž nejzajímavější až poslední půl hodinka. To předtím je bohužel jen průměrná podívaná a leckoho může nudit. Já jsem to vzal v podobě, jaké mi to bylo naservírováno a myslím, že si Dread ty 4 hvězdičky zaslouží - hlavně díky lepšímu konci. (PS: při té scéně s masem sem málem blil, hnus) 70% ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Slušný film podle jedné z nejlepších barkerových povídek, který se sice předlohy drží jen dost volně, ale pořád to dopadlo fajn. Většinu filmu se vlastně nic hororového neděje a jen se řeší školní projekt hlavních hrdinů, z nichž jeden je trošku šílenej a nakonec mu rupne v bedně a projekt vyžene do trochu extrémnějších rovin a to už je tak poslední půlhodina filmu, která vychází z povídkové předlohy nejvíc. Úplný konec je pak zas něco jiného než v povídce a je docela silný. Normálně by to asi bylo na ***, ale protože je to narozdíl od Krále syrohlava slušná barkerovská adaptace tak dáme **** :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Povídka, mnohem více konfrontující s vlastními strachy, je samozřejmě působivější, ale tahle filmová adaptace je vcelku zdařilá. Jen možná mohla být trošku tísnivější a napínavější, občas to působí hodně čajíčkově. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný thriller, jehož první dvě třetiny jsou sice těžkopádně vyprávěné a místy zdlouhavé, ale v poslední třetině pak jeho děj graduje krvavými a krutými scénami až do bezútěšného a působivého finále, což hodnotím pozitivně. Tři hvězdy plus. Postava Quaida je temná a zajímavá. A scéna dívky s drátěnkou a savem ve vaně mě empaticky téměř také bolela. Až zase někdy půjdu do knihovny, určitě mrknu na knihy Clivea Barkera. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Tohle chce hlavně šokovat, ale po psychologické stránce, jak tomu jistě být mělo, se to nedaří vůbec, takže se jede přes explicitnost a hnusotu některých scén. Což je neodpustitelné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každý má z niečoho strach a aj niekto zo superhrdinov z Marvelu, alebo DC. Takže vlastne nieje ťažké pochopiť aj tých ´´obyčajných´´ jedincov. Báchorka, ktorá je predvídateľná, ale nie až tak doslova, ako si niekto bude predstavovať. Graduje to a má to nejaké to atmosférické plus a gore, a to sú tie pozitíva, ktoré by som podčiarkol. ()

Reklama

Reklama