Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Továrna na prachy sleduje tok našich peněz v celosvětovém finančním systému. A režisér Erwin Wagenhofer tento svůj nepokrytě kritický „adrenalinový esej“ nemohl představit divákům ve vhodnější době, než je nynější globální hospodářská krize. Wagenhofer nahlíží za nablýskané kulisy bank a pojišťovacích společností a předestírá provokativní otázky jako: Co má společného naše penzijní pojištění se splasknutím realitní bubliny ve Španělsku? A přichází zároveň s odpovědí: Aniž bychom tam vlastnili nějakou nemovitost, může se nás to dotknout. Jakmile si otevřeme konto, staneme se, ať chceme či ne, součástí celosvětového finančního trhu. Banka vtáhne naše konto do globálního koloběhu peněz. Je možné, že banky nebo penzijní fondy půjčují naše peníze dále spekulantům. My, běžní klienti, nemáme ani ponětí, kde žije náš dlužník a co dělá pro to, aby nám mohl splatit úroky. Většina z nás se o to ani nezajímá a s radostí následujeme výzvu banky: „Nechte své peníze pracovat za sebe.“ To je ale absurdní, dodávají tvůrci Továrny na prachy, peníze nemohou „pracovat“. Pracovat mohou jen lidé, zvířata nebo stroje. [Der Film 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve světe, kde je vše postaveno na hlavu, ve světě kde vaše peníze nejsou ve skutečnosti vašimi penězi. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Peníze. Metla lidstva. Jsem znechucen z toho, jak to chodí. Bohatí si žijí v přepychu a nechávají za sebe pracovat levnou pracovní sílu, která celý den maká za pár šlupek, protože nemá na výběr. My si pak užíváme přepychu ve srovnání s tím, jak žijí lidé v těchto zemích. Máme dost jídla, oblečení, základních potřeb. Strachujeme se o svou výplatu a přitom si žijeme relativně jako boháči. Jak může tenhle systém dopadnout? A to, že většina peněz je jen virtuálních, není dnes žádná novinka. ()

Greny 

všechny recenze uživatele

S tímto dokumentem jsem moc spokojen nebyl, protože má podle mě neúměrně dlouhou stopáž a jednotlivé záběry v kombinaci s dlouhosáhlými monology jsou pro diváka únavné a někdy až nudné. Často bezúčelné záběry ruší divákovu pozornost. Agitační záměr je cítit s každého slova a záběru. Na druhou stranu ve filmu najdeme i silné okamžiky ... 3* , ale ta třetí kulhá na obě nohy ()

Anatar 

všechny recenze uživatele

Kazdy takovy dokument at uz ma chyby ve zpracovani (zbytecne dlouhe zabery, vynechani nekterych podstatnych veci apod.) je nesmirne dulezity, protoze vzdy se to alespon nekolika jedincu dotkne a zacnou se vice zajimat o tento "svet za oponou" ()

Uradnik

všechny recenze uživatele

Hodne tvrdá kritika "kapitalizmu" - na jednej strane dosť agitačná, na druhej strane dosť presvedčivo natočená. Na poctivé zhodnotenie tohto druhu filmov je podľa mňa potrebné prejsť dokumentáciu k jednotlivým scénam (teda či filmová skratka jednotlivých udalostí je robená poctivo atď.), na čo ako bežný divák ambíciu nemám. Preto aj hodnotenie ponechávam na iných. ()

Reklama

Reklama