Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý pašerák alkoholu Kristófer se snaží žít poctivým životem. Ale když je ekonomika na dně, práce není a je třeba se postarat o dům a rodinu, není jiné východisko, než se vrátit k riskantnímu způsobu obživy. Jedna cesta z Reykjavíku do Rotterdamu může zaplatit dluhy a vyřešit všechny problémy. Režisér Óskar Jónasson se islandskému podsvětí a organizovanému zločinu věnoval již ve svém debutu Sodoma Reykjavík z roku 1992, ale tehdy je ztvárnil ještě jako směšný odvar opravdové mafie. O šestnáct let po své průlomové komedii se k tématu vrátil s vážnější tváří. Ačkoli se film zaměřuje na fungování pašerácké sítě na Islandu, přináší vedle toho obraz společnosti, která je tváří v tvář finanční krizi a sociální nejistotě nucena vydávat se všanc zločinu. Na rozdíl od klasických žánrových thrillerů ze zločineckého prostředí se Z Reykjavíku do Rotterdamu zaměřuje především na vztahy mezi postavami a jejich motivace. Díky tomu dostávají žánrově typické zvraty a komplikace dramatický podklad a intenzitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak to konečně přišlo. Setkal jsem se s islandským filmem, který mě zklamal. A hotovo. Hezký je ale, jak se v těch islandských filmech pořád dokola točí ti samí herci a oni, aby nebyly pořád tak stejní, každou chvíli mění svojí podobu. Jednou zarostlej, podruhý ostříhanej, potřetí uplně holohlavej. Ale tak jo, co maj dělat jinýho, když jich tam je pár set tisíc. Nicméně tahle kovbojka, která vypráví o jedné mafii, docela dobře šlape, ale taky dokáže vcelku dobře otravovat, a když je film otravný, nevidím jediný důvod ho v klidu dokoukat. Nakonec se to ale docela dalo. Přesto by se Islanďani měli držet spíš nějakejch depresivních dramat, než takovýchto akčních thrillerů. Na ty nepotřebujou tolik peněz a hlavně se točí snáz. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jedna cesta do Rotterdamu. Dvanáct dní, které vyřeší všechny problémy..... No, jak se to vezme. Vlastně ano, protože sympaťák Kris nejen že prožije cestu, na které to smrdí víc než v naší politice, ale získá i dobrou zkušenost, což je k nezaplacení. Co jsem získal já? Islandští ,,gangsteři“ jsou (asi) nejhorší na světě a když už mám čas koukat na tohle, to mě brzo nečeká nic jinýho, než Kobra 11. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Máte kamaráda, který vám ochotně pomáhá (i s manželkou. Vaší.). 2.) Nikdy jsem neviděl v akci islandského ,,osamělého“ mstitele. 3.) Jsem milovník kriminálek na Nově. 4.) Dostal jsem DVD od nejlepšího přítele. 5.) IMDb rating 7/10 je zárukou kvality. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Decentní, lehce nadsazený krimi thriller s funkčním propojením zločinné a vztahové linie. Šedý. S nepoznaným Pollockem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ktorému kreténovi napadlo dať biliard na loď?“ Tento triler by som si za bežných okolností nepozrel. Ale pomýlil som si ho s týmto hororom. Najzábavnejšie teda bolo asi pozorovanie zmien nálady v mojej tvári, keď som si aj po 40. minúte naivne veril, že sa to zmení na avizovanú morskú vyvražďovačku. Nuž... nezmenilo. Zostal len triviálny a napriek výprave sterilný a mdlý triler o smoliarovi, ktorý počas plavby robí kontraband a doma ho čaká mafiou terorizovaná žena. Herecké výkony v lepšom prípade nezaujímavé, scenár naivný... Toto by bolo dostatočné možno tak v Kobre 11, v epizóde, v ktorej by sa Semir Gerkhan vybral na ďaleký Island a tam by na dovolenke nečakane musel bojovať o holý život. Remake s Markom Wahlbegrom je oveľa lepší. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Taškařice na silu, film slabučký... Možná to měla být spíš schizofrenní krimikomedie... °-/ . . . Roztěkaná stavba příběhu - nervácký střih - otravný nehudební podkres - idiotské chování postav - og svo framvegis eimað eimað eimað... . . . Takže ty tři hvězdy se sebezapřením, jen proto, že igitátor má rád všelijaké filmové vypálené okrajoffky a podivnosti, jen tahle moc chtěla a tak se moc nepovedla... Enda. - - - - - (Poprvé viděno /s původní zvukovou stopou s č. titulky a originálním formátem obrazu/ 14.11.2011 na >schislandském prostoru< , hodnocení 190., komentář zde jako dvacátý - 15.11.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Napíšu věc, která je zdánlivě v ostrém rozporu s mým celkovým dojmem vyjádřeným procentuálním hodnocením na konci komentu. Tenhle film je dokladem vysoké úrovně islandské kinematografie a toho, že má až výjimečné postavení v evropském filmu vzhledem ke své velikosti a počtu obyvatel. Podle posledního sčítání má Island nějakých 313 tisíc obyvatel, což je mnohem méně, než se udává pro Brno. Přitom je schopný vyprodukovat víc žánrových snímků, než leckterá země střední velikosti. Na rozdíl od českých podivných žánrových hybridů se islandští filmaři věnují poctivým žánrovkám, jako je právě kriminálka. Tenhle kousek by ale fungoval mnohem líp, kdyby byl natočený ve vážném tónu jako seriózní krimi o partě lodníků, kteří si vedle nic moc placeného zaměstnání chtěli přivydělat pašováním nezdaněného alkoholu, než jako cool se tvářící krimi komedie, která pošilhává po stylu Guye Ritchieho. Na to totiž nemají Islanďané vhodné herecké typy a ani to nesedí k jejich národnímu temperamentu a atmosféře syrové islandské krajiny. Scénář ve stylu ritchiovek obsahuje příliš mnoho motivů a postav, které nejsou ale scénáristicky řádně ošetřené, takže přestože výsledek je koukatelný a obsahuje všechno, co divák od podobné produkce očekává, ani zdaleka nenaplňuje představy o skvělé zábavě. Je to zkrátka průměr tak na úrovni 55 % celkového dojmu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Severské thrillery, to já můžu... kterak nejlepší kamarád dělá do Vaší ženy a je pro to schopen téměř všeho!! PS: Hlavní hrdina mi připomínal o mnoho slavnějšího hollywoodského herce..! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj na Islande sa točí priemerná akčná komercia. R-R je na úrovni pilotného dielu Kobry 11, alebo tvorby Europa corp. Pokiaľ tieto pravidlá hry na začiatku prijmete, môžete sa slušne bezmyšlienkovito zabaviť. R-R je totiž nelogický, rýchlo odsýpa a na konci sa samozrejme všetko mávnutím kúzelného prútika na dobré obráti. Kormakur je islandský Colin Farell, preto sa čudujem, že si ho nevybral do svojho amerického remaku. Možno aj hej, len ten správne vytušil, že takáto látka mu v kariére môže skôr ublížiť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pozerať akčný thriller z krajiny gejzírov je zrejme to isté ako sledovať slovenskú komédiu. Mnoho nápadov a motívov ešte nedokáže zaručiť úspech. Ale snaha sa cení. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Svižná a v poslednej polhodine aj napínavá islandská gangsterka, ktorá by si zaslúžila zo strany tvorcov isté dotiahnutie a lepšiu dramaturgickú náväznosť jednotlivých scén, čo by ju katapultovalo až na plný počet hviezd. A dosť jasne si dokážem predstaviť, že by tento námet ako svoj veľký "cool comeback" zrimejkoval GUY RITCHIE aj s ansámblom svojich dvorných hercov. A v hlavnej úlohe by som pokojne ponechal toho sympatického islanďana. (30.7.2010) ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Mimo vybuchujúcej sopky a nejakého Gudjohnnsena vedia Islanďania točiť aj filmy...a dosť zaujímavé filmy..ako táto kriminálka o mafia na Islande, ktorá rozhodne stojí za pozretie... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tento severský akčný triler funguje vo viacerých rovinách a vyvažuje zážitkovú líniu napätia z pašovania a fungovanie na hrane pašeráka Kristófera a narušený idylický vzťah s jeho ženou a rodinou (kvôli jeho problémom). Viaceré ironické fóriky zľahčujú neprimeranú vážnosť spracovania tématu a je to len a len dobre. Neočakávajte drsnú autentickú kriminálku ale ani áčkovú akčnú komédiu plnú skvelých punchlineov. Film má trochu zo všetkého a zároveň nič na 100%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Spíš zajímavý, než dobrý film nenadchne, ani nezklame. 1) 45letý režisér a spoluscénárista Óskar Jónasson je zkušeným harcovníkem islandské zejm. seriálové televizní tvorby. Hlavní postavu filmu, pašeráka Kristófera, hraje 42letý Baltasar Kormákur, zde i koproducent, jinak také režisér či scénárista. Inu, když je vás na světě jen něco přes 317 tisíc (2010), pak holt musíte zvládat těch profesí povícero. 2) Nějak mi uniká, proč někteří komentátoři mluví o komedii. Když se Jensen potká s Jorundurem a společně zbouchají Arnóra i Elvara za pobaveného přihlížení Ólafura i Runólfura, tak to možná zábavné je. Dobře se baví Lilja i Íris, Brynja i Elsa, o Geiri či Eiríkurovi nemluvě. Jistě se ptáte, co na to vše říkají Egill a Stormur? Co by říkali. Myslí si totéž, co Sigmar s Ragnarem. Miluji islandštinu. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

začátek je trochu vlažný, ale pak se film rozjede a ke konci už šlape jako hodinky. Jako thriller bych to rozhodně nenazvala, spíš mi to přišlo jako komedie s několika prvky thrilleru, fóry byly povedené. A o co ve filmu jde? Kristófer (Baltasar Kormákur) žije spokojeně se svou ženou a dětmi, ale mají dluhy. Kristóferův nejlepší přítel (Ingvar Eggert Sigurðsson) a bývalý milenec Kristóferovy ženy Íris ho naveze do kšeftu pašování alkoholu. Kristófer tyto věci dříve dělal, byl i ve vězení. Své ženě slíbí, že je to jen teď jednou. A pak už se věci začínají zamotávat, více lidí má prsty ve špinavých kšeftech a nikdy nevíte, komu můžete věřit. Režisér Óskar Jónasson pojal příběh s podobnou nadsázkou jako v jeho starší, na Islandu kultovní záležitosti "Sódoma Reykjavík". ( I tam se jedná o alkohol a podsvětní boje) Reykjavík-Rotterdam je o něco drsnější, ale například fór s malbou je typický pro jeho styl humoru. A i zde jsou zločinci pořád jen islandské malé ryby, které můžou být opravdovým mafiánům jen pro smích. Viz. scéna v Rotterdamu. trailer lze najít zde: http://www.blueeyes.is/ ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

PRESNY obrazek Islandu. Ekonomika na nule. Prachy na najem nekde vzit musis a deti musi dostat najist. Co udelas. To co umis. Kristofer vi jak dostat alkohol tam kde jde dobre strelit. Jde do toho znovu, i kdyz vi jaka jsou rizika. A jak to dopadne ... na to uz se musite podivat sami! Paradni a napinavej film ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Sice trochu ohraný téma, ale s poutavým příběhem a dobrou atmosférou. Kdo ví, jestli je na Islandu zas taková bída, ale film se mi rozhodně líbil. Navíc Islanďani jsou docela sympaťáci. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, který není využit co se patří. Trochu slabší obsazení, ale jinak velice příjemné a zajímavé pokoukání. Určitě jsem se pobavil. Seveřani jsou seveřani. ()

Související novinky

Wahlberg, Foster, Ribisi a mafie

Wahlberg, Foster, Ribisi a mafie

06.12.2010

Může se zdát, že Mark Wahlberg teď bude hrát ve všem. Nepochybně se jedná o součást kampaně před uvedením boxerského dramatu The Fighter, ale jeden projekt je tady už dávno a natáčení začne už v… (více)

Mark Wahlberg zůstává drsňákem

Mark Wahlberg zůstává drsňákem

07.10.2009

Momentálně natáčí akční krimikomedii Other Guys po boku Willa Ferrella, pak se přesune do temnějších (a citelně chladnějších) vod. Zahraje si totiž v remaku loňského islandského zázraku režiséra… (více)

Reklama

Reklama