Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, hlavne svojím akčným filmovým spracovaním. Nie je to síce nič extra, pretože sa stále jedná o dokument, ale celkom dobre sa to pozerá a žiadny historici sediaci na stoličke neskáču medzi scény, pretože príbeh rozprávajú hlavné postavy a rozprávač. Je to rozdelené na tri časti, obsahovo nabité a s časti aj dosť akčné. Každý diel ma celkom dobrý strih, nikde sa dlho nestojí na jednom mieste a informácie, vysvetlivky, bojové formácie, mapy útokov, všetko je tu pekne zrozumiteľne. 70% - 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Historie psaná krví je něco na způsob hraného dokumentu, což mi příliš nevadilo. Příběhy sice byly dost jednoduché, ale na druhou stranu vím, že to, co mi tam řekli, byla skutečně pravda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

O OBYČEJNÝCH LIDECH, O HRDINECH A BITVÁCH, KTERÉ SE SKUTEČNĚ STALI...../// Rok 1066 je (prý) nejtemnějším rokem anglické historie. Na podzim se uskutečnily 3 bitvy, ze kterých díky skóre - 1(domácí) : 2 (Vikingové, Normané) dostala Anglie novou podobu.... Hodně mi to připomíná cyklus dokumentů Nesmrtelní válečníci. Citace ze SÁG O SEVERSKÝCH KRÁLÍCH, úryvky z ANGLOSASKÝCH BÁSNÍ nebo pasáže z ANGLOSASKÉ KRONIKY – BBC není HBO! Na druhou stranu – je tu ryze televizní dokument, ze kterýho se tvůrci snaží vymáčknout maximum. A přestože krev občas zasviní kameru, musí si vystačit z dramatizací vyprávění a heroizací účastníků. Předvedení událostí, tak jak byly zaznamenány ocení milovníci historie, té anglické obzvlášť. Ti skromnější si můžou ,,zaskandovat“ při bitvě u Stamford Bridge. (Třeba ho ten tlustej Viking nakonec ubrání!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci si zase po letech před bitvou odříkat válečnou přísahu. 2.) Zjistím, že Stamford Bridge není jen plac pro fotbal. 3.) Chci se naučit zákeřně zabíjet taky ze ,,spodu“. 4.) I když jsem myslivec, tak nevím, co je ,,kančí čenich“. 5.) Z kroniky mi někdo vyrval rok 1066. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Naprosto klasický hraný dokument, který doplácí pouze na přílišnou zdlouhavost díky vlasteneckým potřebám Britů-diváků, respektive BBC. Pro světový trh se ten děj dal srazit minimálně na poloviční stopáž, ne-li rovnou do jediného hodinového dokumentu. Tím ale moje výtky vůči tomuto filmu končí, jelikož stěžovat si u historických skutečností na špatný scénář a vytýkat televiznímu dokumentu špatné herecké výkony, to chce velkou dávku přirozené demence. Zdejší erudovaná smetánka by si měla raději deaktivovat účty, než zaplavovat svými rozumy profily dokumentů a podhodnocovat je díky svým filmařským nárokům. 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument z produkcie BBC sa snaží hodnoverne, dramaticky priblížiť nájazdy vikingských bojovníkov na územie Anglického kráľovstva, ktoré sa odozrali v roku "1066". Nórsky kráľ Harald Hardradi sa rozhodol dobiť Albion. Severania boli mocní, zúriví a na svoju dobu velice kvalitne vycvičení bojovníci. Ich vojnové výpravy mali vždy tragické, krvavé následky. Nedostatočne pripravení anglickí vojaci a na rýchlo zverbovaní roľníci nemali šancu im klásť výraznejší odpor. *** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Historický snímek dokumentární povahy rekonstruující události, které jsou krvavě zapsány do dějin Anglie. Našlo se tu mnoho skvělých okamžiků a pár sympatických postav (např. Odgar, Leofric a zejména Snorri), jejichž působení ve scénách dobře podkreslovala hudba, bez níž by jejich výpověď nebyla zdaleka tak poutavá. Zpracování bitvy u Hastings se mi však po vizuální stránce nelíbilo. Dalším důvodem, proč nemohu dát 4* je fakt, že jsem se nedokázal upnout na žádnou z postav (možná jen trochu na Snorriho). Hodnotím tedy pěknými 3 hvězdami zato, že jsem měl možnost náhlednout do anglických dějin z trochu více autentického úhlu pohledu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No tohle tedy pojmout, to je oříšek. Film není ani historickým filmem, ani dokumentem, ani válečným, ani akčním... Je to mix všeho možného a ještě mnohého dalšího. BBC je mistrem dobových dokumentů a rekonstrukcí slavných dobových momentů nejen dějin Anglie. U BBC si můžete být jisti, že tak jak vám to podávají, tak to prostě bylo. Přestu tu hned od prvopočátku sami tvůrci upozorňují, že ač se v příběhu ocitají jména skutečných lidí, příběh sám mohl být trochu jiný. A co mi bylo milé, neberou si na mušku slavné vojevůdce a vládce (i dkyž těch se to týká samozřejmě také a nelze je nezmínit), ale ty prostší statečné vojáky a lidičky, kteří zanechali za sebou otisk v dějinách. Prakticky celý film je konfrontován s výšivkami na tapiserii z Bayeux, kde vše bylo před dávnými časy zachyceno (vyšito barevnými bavlnkami) rukama dávných žen a dívek. Tu tapiserii znám již dlouho, ale konečně mi ji někdo pořádně dekódoval a to byl tento film. Kdo má binec v jedenáctém stolení a pletou se mu Vikingové s Normany, měl by filmu resp. všem třem dílům ty necelé 3 hodinky věnovat. Vše mu podrobně vylíčeno a pochopí proč od října roku 1066 po bitvě u Hastings už byla Anglie navždy jiná. Co se týče zpracování samotného filmu mám rozporuplné pocity. Někdy jsem měl pocit, že sleduji Tv inscenaci. Kamera si sice snažila z minibitev dělat velké změnou stran záběrů či jejich opakováním, ale bojechtivý divák dobře vnímal, jak za první linií válečníků už žádná druhá není a pokud byla, byl cítit nedostatek lidí na křídlech... To celé trochu napravila závěrečná bitva, ale komparz byl zcela jistě omezen a k digitálním efektům či klonování armád se tu zřejmě vůbec nesahalo. Opravdu mi vadily opakované scény, působilo to velmi lacino. Také válečníci občas tpěli přílišnou čistotou a např. po boji s Viningy po přejití celé Anglie vypadali všichni jako ze škatulky. Vyčerpanou a unavenou armádu sestavenou převážně z rolníků si představuji jinak, ne jen že heká a její mužstvo zvrací vyčerpáním a říká že už nemůže... Co bylo perfektní byly dobové oděvy, zbraně, architektura.. Na tohle je BBC machr. Suma sumárum, ačkoliv obal láká na zážitek typu Královsktví nebeské, nebo Trója, skutečnost je jiná. tenhle film je spíše pro fajnšmekry tohoto období a klasického diváku může dokonce nudit. O to více si fajnšmekři pochutnají. Já osobně ani moc nemusel ty hrané scény znázorňující osudy hlavních hrdinů. I přes mnohá ale, je toto poctivně natočený historický dokumentární film a kdybych dal jen za tři hvězdy, nebylo by to spravedlivé. Takže dávám za 4 mandlové štíty. * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mně se tento počin velmi líbil, sázel na autentičnost, ne bombastičnost. Kdo čekal další srajdu á la Gladiátor, asi byl zklamán, nebo usnul. Já mám tyhle "hrané dokumenty" v oblibě. Nezajímají mě slovutní hrdinové, ale obyčejní lidé - a tento snímek šel správnou cestou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument o jednom roku, ktorý zmenil mnohé... nielen britské dejiny. Mám rád výklad dejín týmto spôsobom a oceňujem aj tých pár výňatkov z anglosaskej kroniky. No tie príbehy mohli byť predsa len zaujímavejšie a herecké výkony presvedčivejšie, aj keď typovo casting nebol robený zle. Lepší priemer. 65/100 ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Rok 1066 byl pro Anglii přelomový. A tento třídílný film BBC nám vypráví příběh anglických farmářů, kterí se postavili proti nepříteli ve třech bitvách. Ve filmu sledujeme osudy několika postav, kteří byli u všech událostí tohoto roku. První díl... Zaměřuje se převážně na první bitvu v září 1066, a to bitvu u Fulfordu, kde se Angličané utkali s Vikingy, kteří připluli od severu. 65%. Druhý díl... Ukazuje nám druhou bitvu, bitvu o Stamfordský most, kde se postavili znovu proti Vikingům. Tentokrát ale vyhráli a poté, co se dozvědí, že na jihu se vylodili Normané, spěchají je zastavit. 65%. Třetí díl... Tady všechno vrcholí. V říjnu se Angličané utkali s Vilémem u Hastings. A tato bitva změnila chod dějin. Angličané prohráli a Vilém dostal legendární přezdívku Dobyvatel. Byl to zároveň nejlepší díl - 75%. Celkově 68%. Dost bylo historie, nyní k samotnému filmu. Tak především, je to klasický pokus historické rekonstrukce v britském provedení. Příběh má jakoustakous historickou hodnotu, což jsem ocenil. Jako hraný film působí ale hůře. Není to úplně špatné, ale vše mi připadlo, jakoby se to natáčelo na prostranství 5x5 metrů a kamera vždy zabírala jen tento kus. Chvílemi příběh trochu nudil. Poslední díl ale vše vynahradil a dočkal jsem se konečně rozmanitosti. Film to není k zahození, ale potěší asi jen příznivce historie. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Dát tomu o něco větší rozpočet, tak je to pecka! Takhle je to hraný dokument, kde jsou vidět bitvy jen zlomku skutečných armád s vojáky, kteří mají občas trošku podivné ošacení. Leč i přesto je chvilkami na co se dívat a hlavně co poslouchat. Poněvadž hudební doprovod je zde opravdu grandiózní a překonává i leckteré historické velkofilmy. A v čem je dále překonává je historická přesnost. Pravda, některé důležité věci zůstali nezmíněny (například skutečný důvod vpádu Vikingů), ale někdo, kdo se zajímá o historii jen z volného času to přehlédne. BTW: Sice je to film o anglických bojovnících, ale nejlepší zdejší postavou je stejně Viking Snnori. ()

Icefist odpad!

všechny recenze uživatele

Čím bych vás tak nejlíp varoval- herci tragičtí, hudba pořád dokola ta samá (občas mi přišlo, že tam běží čtvrtminutová smyčka), nudný příběh, totálně přemrštěná stopáž, nelíbil se mi styl vyprávění a mnoho dalšího... A pozitiva? Přežil jsem. Proto 10 %. Oblíbená část- záběr na bojovníka, který se přidá za stravu ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Udržet pozornost u hraného dokumentu po 2,5 hodiny bylo docela náročné (a taky se mi to moc nedařilo). Ale bitvy byly zrekonstruovány celkem pěkně a asi i věrně, což se cení. Nejvíc se mi líbilo, že byl příběh doplňován úryvky z téměř dobových textů, a že byl vyprávěn na pozadí tapisérie z Bayeux, na níž je celá ta řež důkladně zaznamenána. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický bojovný 3-dielny polo-epos, ktorý pojednáva o legendárnej bitke pri anglickom Hastings. Žáner a téma, ktoré mám rád. Ale asi v inom spracovaní, ako ponúkajú Briti, resp. BBC. Hlavne pri bojových scénach sa kvalitatívné rozdiely oproti americkým filmom/seriálom s podobnou tematikou prejavujú najviac. Ďalej sú to nesympatické postavy, niekedy hlúpe dialógy či miestami chaotická kamera. Kvitujem autorom snahu o autentičnosť a o akýsi edukatívny úmysel, možno až snahu o vyvolanie národnej hrdosti a ukázanie pravdy. Ale predtým zmienené argumenty to nevytlačí, resp. iba čiastočne obrúsi. Hodnotenie: 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Anglosasové byli sami nájezdníci, kteří vytlačili z Anglie kmen Britů (do Walesu a Skotska, takže rozhodně nejsou obětí, ale jen historickou událostí. Měli smůlu, že se na ně hrnul nepřítel ze dvou stran: - z Francie Normané a ze severu Vikingové. Nebylo v jejich silách nepřítele odrazit. Vilém z Normandie se tak stal králem Anglie a běhen tří generací Normané splynuli s místním obyvatelstvem, takže ani o ztrátě svobody Anglosasů se nedá mluvit. Jediný kdo ztratil, byla původní šlechta na úkor nové normanské, a samozřejmě ti, kteří byli zabiti a zmrzačeni. Vilém zavedl západní feudální systém, což přineslo značné daňové zatížení a pracovní povinnosti (možná tak je myšlena ztráta svobody, ale blíže neobjasněna). Vilém jako první inventarizoval pozemky a majetky na ostrově (Doomsday Book), mohl by být brán tedy i jako reformátor. Jako dokument zde tedy snímek naprosto selhává (kromě záležitostí týkajících se přímo bitvy samé), patos z něj přímo teče, po filmařské stránce chybí jakákoli dramatizace, vše působí jako ochotnické představení. Tyhle dokumentární akčňáky se sice Anglánům většinou vydaří, ale tentokrát to krutě nevyšlo. Nejzoufalejší ze všeho je ovšem roubování Pána Prstenů na tento příběh, zřejmě ve snaze snímek zpopularizovat . ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Další zo serialov BBC ,ktorý ma svoju uroven a dobre sa na to vcelku pozera.Spôsob bol ten isty ako v serii nesmrteľný bojovníci.Historicky nic neoklamali bolo to natočené presne tak ako píšu knihy.Čiže uplna spokojnosť.BBC by mohlo natočiť viac takýchto hraných dokumentov! ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane bolo fajn sledovať historický snímok bez akejkoľvek celebrity ( bez akéhokoľvek pátosu a melodrámy). Ale na druhej strane mi prišli postavy podané až príliš chladne, bez emocíí a ja som si takmer k nikomu nevyvinul žiaden vzťah. A to už nehovorím o samotnom podaní a prevedení príbehu, nechávajúci ma v stave bezduchom, miestami nudiacom. Chtiac nechtiac som len čakal na samotný koniec. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zaujimavý projekt. Je to vlastne dokumentárny film o histórií Anglicka a jeho vývoj v roku 1066. Z jednej strany na nich útočili Vikingovia, pričom o tom je aj výborný seriál a z juhu Normani, ktorí si nárokovali na svoje historické aj kráľovské postavenie v tejto oblasti. Film je doplnený o zaujímavé citáty resp. básne z rozhodujúcej bitky pri Hastingse. Hlavne prvá časť bola asi najlepšia, potom začne úroveň upadať. Keby to režíroval napr. Ridley Scott alebo jeho brat známy svojou vášňou o históriu mohol z toho byť jeden úžasný projekt. Takto sa jedná o priemer, ale človek sa na druhej strane dozvie znova niečo nové z histórie. ()

Reklama

Reklama