Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (2)

  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)
  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)

Reklama

Reklama