Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Bojovat v harmonii“, tak zní překlad čínského výrazu „Gung Ho!“, který si jako motto zvolila americká jednotka válčící o tichomořský ostrov Makin. Japonský útok na Pearl Harbor je už téměř rok minulostí a válka v Tichomoří graduje každým dnem. Souboje na Guadalcanalu a Nové Guinei střídá snaha Američanů o vylodění na Gilbertových ostrovech, jejichž součástí je také atol Makin. Právě sem směřuje malý úderný oddíl americké námořní pěchoty, který má ostrov prozkoumat a připravit k vylodění. Úkol je sice splněn, ale Japoncům se v době amerických příprav na invazi podaří zmobilizovat síly. Vybudují na souostroví nedobytný obranný systém a připraví vyloďujícím se vojákům pekelné přivítání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

zbytečně dlouhý úvod, naprosto zbytečné scény, čekal jsem že vše zachrání vylodění a násladná bojavá akce, ale přišlo další zklamání, hodně nudné a místy až trapné bojové scény, film mě absolutně nevtáhnul do děje , je to prostě ten film, kdy je vám sbsolutně jedno, že zemře nějaká postava, film který nevyvolá žádné emoce, ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Natočeno za války, splňující předem danou úlohu, aby lidem v Americe ukázali jak je válka vlastně zábavná, nebo ne zábavná, to je špatné slovo, oslavující Americký lid. Takový nenápadný náborák, že armáda chce i je, a že to zas takové peklo jak se tvrdí není. Ono je, a tady ho i trošku ukazujou, a to je dobře. Ve filmu se totiž objeví pár výbuchů a celkově to vypadá docela velice. Popravdě na tu akci jsem dost čuměl, na to že se psal rok 1943 a hlavně díky tomu stojí za to ten film vidět, ale nedokáže si upřít jisté scény, které jakoby z oka vypadly ruským propagandistickým sračkám. Američani nebyli jiní... ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z řady malých epizod ve válce v Pacifiku, která byla natočena ještě za války a měla pozvednout morálku amerického člověka. Opět slušně natočený snímek, ale nevybočuje z průměru. Opět je hlavním tématem neobyčejná krutost japonského vojáka, který v boji za císaře neváha položit život a pohrdá spojeneckými vojáky, kteří v bezvýchodních situacích jsou ochotni se vzdát. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně k coveru. Film jsem viděl jako DVD edici Filmagu - Válka od Řiťka video. Tento vydavatel nás ve vrcholné době prodeje ,,stánkových DVD'' hojně zaplavil levnými DVD v pošetkách s leckdy zapomenutými válečnými snímky, za což mu dík. Bohužel, covery jeho grafici zatraktivňovali na obalech technikou či výjevy, o nichž si ve filmu lze nechat jen zdát. Je tedy třeba ke každému DVD od nich přistupovat obezřetně, jinak bude divák a válečný fajnšmekr obzvláště - zklamán. Zde divák neuvidí ani výsadkové čluny, ani Zero a ani ten tank M3 Lee co je na zadní straně... Stejně tak nemá cenu se moc rozepisovat o českém dabingu, kdy šest herců (většinou stále stejných na každém DVD) hravě zvládne namluvit dvě výsadkové čety mariňáků i s osádkou ponorky :-) ! Film je natočen podle skutečných událostí, byť se na ně kupodivu nijak neodvolává. Přikládám to však faktu, že byl točen za války a o bojové situaci byl každý dobře informován, obzvláště když se jednalo o první odvetné údery po hořkém Pearl Harboru. Makin je jedním z ostrovů Gilbertova souostroví. Po obsazení Quadalcanalu přišel rozkaz prozkoumat i tento ostrov. A tak jej v červnu 1942 obsadili průzkumné americké jednotky USMC vysazené z ponorek. Japonci si první den Američanů vůbec nevšimli až další dny došlo k bojům. Po eliminaci většiny osazenstva ostrova se Američané pokusili nalodit na ponorky, což se ale díky množství raněných všem nepodařilo a tak se pokračovalo s naloděním i druhý den za neustávajících bojů s Japíky. Po odjezdu Američanů Japonci ostrov znovu obsadili a tvrdě opevnili. Když byl v roce 1943 ostrov dobýván, čekala na Američany vskutku krvavá lázeň v podobě stovek padlých... Toliko historie. Film se nijak neodlišuje od soudobé tvorby a z dnešního hlediska obsahuje spoustu chyb např. v technice kdy japonské letouny nahradili filmaři americkými Wildcaty a Avengery. Je to pochopitelné, pokud v té době vůbec měli funkční zero či val, určitě se v něm šťourali armádní technici :-). Kamera, hudba, kulisy i humor - to vše nijak nevybočuje z řady podobných snímků. Zaujmou tehdy ,,čerstvé'' záběry na potopené bitevní lodě v Perlové zátoce i množství padlých ve filmu. To je vskutku výjimečná věc. Každý z filmů v té době sloužil i jako propaganda a tady je těch padlých na straně USMC opravdu nevídaně! To velmi kladně hodnotím. Další věcí jsou pyrotechnické efekty kdy jsem např. při náletu na nemocnici opravdu zíral jak se baráky rozlétávají ve smršti třísek a ty padají na muže kolem.... A hodnotím kladně i způsob jakým plukovník na ponorce po skončení mise promlouval k přeživším mužům. Během pochvaly a zhodnocení náhle přesunul zrak přímo do kamery a já jsem věděl, že teď už to není filmový vzkaz, filmovým mariňákům, ale opravdový vzkaz každému Američanovi do dalších let druhé světové války... Možná jsem nebyl jediný, komu přeběhl mráz po zádech. Opravdu promyšlený závěr! Za mne jsou to tři kříže tam pod palmami v Tichomoří.... * * * ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ač pevně přesvědčen, že američané ve většině válek stáli na té správné straně, vnímám tento film pro dnešního diváka jako nepříliš poutavý. Jde prostě o podporu válečného umění celuloidem se všemi pozitivy i negativy, která k tomu patří. Přesněji, skoro všemi - tolik oblíbené očerňování nepřítele tu téměř chybí. Účel chvályhodný a naplněný. Dnes však Gung Ho funguje již jen jako svědek doby. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Americkí vojaci sú vyzbrojení poloautomatickou puškou M1 Garand. Ide o štandardnú pušku americkej armády a námornej pechoty, ktorú používali Američania počas 2. svetovej vojny a vojny v Kórei. (westerns)
  • Film bol veľkým hitom a zarobil 577,460 dolárov. (westerns)
  • Príbeh filmu je do istej miery založený na skutočnom nájazde na ostrov Makin z 2. svetovej vojny. (westerns)

Reklama

Reklama