Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní komedie podle divadelní hry herce a spisovatele Miroslava Horníčka je úsměvným příběhem z dob, kdy ženy byly elegantní, muži galantní a podvodníci roztomilí. Tato spíše „úsměvná hra“ než „bujná veselohra“ obsahuje přesně to, co je vlastní i většině Horníčkových textů – vtipný a lehký dialog, který je dobrým východiskem ke zdařilým a vděčným hereckým kreacím. Odehrává se zhruba ve dvacátých letech minulého století v jedné vile ve Švédsku. Zde se rozvíjí příběh elegantní neprovdané Matyldy (K. Fialová) a její půvabné neteře Kristiny (L. Benešová). Jejich ustálený, ale nákladný život má zanedlouho změnit otevření tajemné závěti starého pana Söderströma, Matyldina otce a Kristinina dědečka. Ve hře, která nepostrádá ani lehkou detektivní zápletku, však sehrají důležitou roli tři Alberti, muži, jejichž služba u slečny Matyldy je jen zastíracím manévrem. V jejich rolích se zaskvěli P. Nárožný, P. Nový a M. Donutil. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dominantním rysem Horníčkova pohledu na svět ve všech jeho uměleckých aktivitách je humor, k jehož nejvytrvalejším a nejdůslednějším interpretům také patří. Také proto základním prvkem jeho komediálního herectví i dramatické tvorby je stálá přítomnost komentujícího autorského subjektu. Cokoliv autor ve svých textech předvádí a vypravuje, je jím dříve či později ironizováno, shozeno a zcizeno. Výchozí situace, již vždy rozvíjí se značným potěšením, je jím znovu a znovu proměňována a obracena naruby, vlastní pointu příběhů vytvářejí ironizující glosy. Na rozdíl od srovnatelné poetiky typu Jana Wericha však Horníček tuto techniku nepoužívá k satirickému demaskování skutečnosti či k jejímu usvědčování z absurdity, nýbrž spíše k laskavé toleranci a zdůraznění relativity pravd o světě, k jejímu novému harmonizování a obohacení o poetizující rozměr. Důsledně tohoto postupu Horníček užívá ve hře o trojici falešných komorníků, kteří netuší, že jimi hledaná závěť zámožného švédského bankéře má dávno svého majitele. Brilantně rozehraná partie je především fenomenální přehlídkou hereckých výkonů; vedle Květy Fialové a Radovana Lukavského tu v první řadě excelují Nárožný, Donutil a Nový v rolích tří zoufalých lupičů - komorníků. Člověk by skoro řekl, že tato na první pohled řadová konverzační komedie nemá šanci blíže zaujmout, ale jak známo, ty největší drahokamy bývají ukryty na nejméně nápadných místech. Lze jen litovat, že jich k mání není víc. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jemná konverzačka z pera Miroslava Horníčka, i když vypráví o samých zlých věcech, jako jsou podvody a krádeže, působí neuvěřitelně mile a lahodně. Excelují tu noblesní Květa Fialová a Radovan Lukavský - s vybroušenými fórky se představí trojice lupičů Donutil+Nový+Nárožný v rolích Albertů. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Parodická konverzačka Miroslava Horníčka. Pánové Nárožný a Donutil jsou jako vždy dokonalí (moc jsem se nasmál) a Květa Fialová opět hraje jako pod vlivem halucinogenů. Já ji zbožňuju. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vtipné to je a to dokonce velmi, ale to herecké obsazení, to obsazení. Všichni přehrávají, aby dodali akci pocitu dvojí zábavnosti, tvoří na obličejích roztodivné škleby a nekoordinovaně se pohybují před kamerou. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušné televizní zpracování skvělé konverzační komedie Miroslava Horníčka. Víc k tomu asi není nutné dodávat, protože jakkoli například Dva muže v Šachu mám radši, i Tři Alberti a Matylda určitě příjemně potěší milovníky inteligentního humoru... Celkový dojem: 80% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Horníčkova vtipná komedie zatížená ochotnickou toporností zúčastnivších se herců (tj. jejich snahou vše, co mohlo být jen naznačené (a tím vtipné) nahradit co nejdoslovnější výrazovou křečí, jež by měla spouštět divácký automat smíchu). Pramen humoru této hry je ovšem jinde: v oné lehkosti, náznaku a eleganci, jež zde chybí. Vyjímám jen Květu Fialovou, jejíž šarm vyváží snad jakýkoliv režijní omyl (a to ne jen páně Faltýnův). Jen na tuto pojistku se však nelze spoléhat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pobavila mně absolutně nesourodá trojice Albertů a to jak byla slečna Matylda za každou cenu nad věcí. To jsem dlouho neviděla. Květa Fialová je fakt jedinečná herečka. Působí jak zjevení z jiného světa. Vpluje v róbě na scénu a celou ji rozzáří jako sluníčko. Tahle komedie je jako dělaná na pošmourné nedělní odpoledne. Hm, nic není takové, jak se nám na první pohled může zdát. Hezky rozehraná šachová partie. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Podivný kříženec veaudevillové hříčky, salónní komedie, woodhousovské frašky a duchaplné konverzačky. 1) Když se umělec Horníčkova formátu dá do služby lidové zábavě, vznikne genetický výsledek jako od Lysenka._____ 2) Přesný koment: vypravěč**. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Jako blbci, jako naprostý blbci. Někde tady leží milion a vy jezdíte na kole 15 kilometrů do krámu. Tam a zpátky, tam a zpátky a někdy i dvakrát denně. Zrovna dnes jsem zapoměl na kvasnice." ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohodová televizní inscenace a koncert pro herecké trio Nárožný - Nový - Donutil v rolích třech Albertů zlodějíčků, kteří sice mají vlastní plány, ty ale brzy vezmou za své. Je zde totiž někdo chytřejší než oni. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Horníčka miluji, zbožňuji, mapuji a velebím. Toto ale není povedené zpracování, prostě vtipné to není, nemůžu si pomoct. Všichni hrají sice skvjele, no tedy jakš takš ale Nárožný přehrává, Donutil též (ale to je herec vždy na hovno, jen se předvést) a potom z toho vznikne ta patlanina, co vidíte na monitoru. Míro takle bych to řekl, ty jsi v hrobečku, já budu tamtéž za pár let, mám tě rád, buď jsi to posral ty, z nedostatku inspirace, nebo scénárista a pak ať je co nejdříve v hrobečku on, vždyť jsi Mirku náš klasik! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Příjemná konverzačka, která nezapře své divadelní určení. Alberti mi přišli poněkud nesourodí, kdežto Květa Fialová je nádherně nad věcí. Dojalo mě, jak potom nakráčela s Radovanem Lukavským a revolvery v ruce - přesně takhle drží prase kost. :-D ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Trio Donutil, Narozny a Novy me donutilo k slzam. Pozorovat ty tri neumetely v akci byl skutecne vynikajici zazitek. Pani Fialova jako vzdy na tripu a jako vzdy kouzelna. A v neposledni rade potesila pritomnost pana Lukavskeho. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná záležitost především díky nesmrtelné a nádherně éterické Květě Fialové. Dáma "míru a lásky" si tady zahrála na vypočítavou osůbku, která doběhne trojici zlodějíčků, kteří se budou vydávat za její sluhy. Po letech jsem viděl znovu a ze svého šarmu neztratil snímek vůbec nic. ()

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama