Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film noir zvolna se měnící v pohádku? Může to fungovat? Robert Mitchum je tak slizký a arogantní padouch, že ho nemůžete nenávidět a milovat zároveň. Je to postava hraná s velikým nadhledem, baví i děsí zároveň. Vizuální stránka je tak vybroušná, že si teď fakt nevzpomenu, který černobílý film se mi obrazově líbil víc. Bude to chtít víc zhlédnutí, ale už teď nemůžu dát méně než pět hvězdiček... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokonale natočený film. Příběhově to už taková velká sláva není. Je to velmi jednoduchá snaha muže, získat schované peníze s odhodláním jít přes mrtvoly kohokoliv ve svém okolí. Velký důraz na vizuální stránku mě však dokázal příjemně okouzlit a například scéna (možný spoiler) nalezení mrtvé matky v řece s jejím autem je fantastický (spoiler konec). Charles Laughton předvedl velký styl a um, který je znát v každém okénku a v každé scéně. Mimo to i herce vede výborně a dlouho jsem neviděl takhle dobře zahraný starý film. Budu se těšit na další setkání a Lovcova noc dostála své reputace velmi kvalitního noir snímku. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Protože jsem právě film zhlédla a protože je tady zatím jen jeden komentář a to Limy, pokusím se pospojovat svoji reakci na něj i na samotný film. Černobílá mě přitahuje, Robert Mitchum je v roli ďábla v rouše beránčím skvělý, příběh podmanivý, ale pocit, že film funguje ve dvou půlkách jsem neměla, i když model LOVE and HATE se nabízí, zlo a dobro tu vnímám jako součást celku, kontinuálního a kompaktního celku. Přesto, že se dětem prchajícím před zlem podaří doplout do dobra, tak jako thriller, který se přehoupne v pohádku (a budoucnost "jako v pohádce" jim přeju), to nevidím. Jeho kultovnost, i když se přiznám, že jsem film neznala, mu ale rozhodně věřím. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nu, člověk by neměl podléhat kultu. Tenhle film trpí neuvěřitelnou nevyvážeností. Snaží se být rozverný (asi jako děti) i dramatický (jako dospělí a jejich problémy, které dětem unikají, ale musí je žít). Dvě roviny, které se zcela potírají. Noir to není ani náhodou. Být to čistokrevný thriller, jistý potenciál to má. Být to komedie, jak z některých scén čiší, muselo by se to postavit celé komplet jinak. Mitchum je tady špatný, protože nemá co hrát. Jeho postava je sice zajímavá, ale pojetí zkrátka hodně přehnané, a nikdo netuší proč. Některé scény jsou výborně nasvíceny i nasnímány, jindy člověk jen žasne nad naivní zjednodušenou technikou. Škoda, že panu režisérovi někdo jeho nápad nerozmluvil a nedonutil ho natočit buď jedno, nebo druhé, tedy buď čistokrevný thriller ve stylu Hitchcocka, nebo z dětského pohledu pojaté drama sklouzávající do komedie. Možná takto svět dospělých vidí děti, okolo kterých se film stále motá a odkazuje na jejich nevinnost a stálost, jako svět plný bláznivých dospělých, kteří dělají divné věci. Ale tady to prostě nikde nefunguje, napětí se nedostavuje, postavy mne štvou, hudba vytáčí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nesuď nebo budeš také souzen. Řeknu vám, takhle originální žánrovku jsem z producke klasického Hollywoodu vážně nečekal. Film jsem si našel v žebříčku nejlepších amerických filmů noir, ale osobně by mě nepřekvapilo, kdyby se Lovcova noc objevila také v pomyslném seznamu nejzajímavějších poválečných filmů pro děti a mládež. Jediný samostatný režijní počin významného herce kolísá na pomezí krimi thrilleru o surovém zločinci a dobrodružné pohádky o dvou statečných dětech a jedné hodné stařence... a překvapivě mu ta temná stylizace velice sluší. Základní pohádkový vzorec věčného boje dobra proti zlu tvůrci přesouvají do specifického moderního prostředí amerického venkova, ale současně ho nechávají provázet přítomností lesní zvěře, pěknými písňovými vložkami a vyladěnými poetickými záběry černobílé kamery (ten během zločincovy projížďky na koni snímané z dálky je ozvlášť podmanivý, stejně jako třeba záběr na pěvecký duet přes okno). Ono skoro všechno zde ve společnosti dětských hrdinů působí nádherně poeticky, ještě i ten pohled na mrtvolu pod vodou. Robert Mitchum je úžasným rafinovaným padouchem, který se proměňuje ze zdánlivě laskavého reverenda s kouzelným pohledem na chladnokrevnou bestii. Celkově jsem z objevu tohoto filmového skvostu nadšen natolik, že dokážu přehlížet i tu tradičně přehrávající Wintersovou v první půli. 90% ()

Galerie (137)

Zajímavosti (22)

  • V rebríčku najobľúbenejších filmov režiséra Williama Friedkina skončila snímka na prvom mieste. Mimo toho spomenul, že postava Harry Powell (Robert Mitchum) je najdesivejším psychopatom, akého na filmovom plátne videl. (MikO_NR_1909)
  • Reverend Harry Powell (Robert Mitchum) byl v roce 2003Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 29. příčku. (TheDude)
  • Charles Laughton původně nabídl roli kněze Carymu Grantovi, ten ji však odmítl, neboť se obával o svou další kariéru. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama