Reklama

Reklama

Tajný obřad

  • Velká Británie Secret Ceremony
Trailer 2

Obsahy(1)

Zámožná, mentálně nevyrovnaná dívka vtáhne neznámou ženu do své fantazie, kde představují matku s dcerou. Vzájemná citová pouta, vztahy závislosti a nadřazenosti ovlivní dramaticky chvíle, kdy do hry vstoupí muž. Tuto zápletku používá Losey k odkrývání psychologie postav, které vnímají svou identitu jen prostřednictvím jiné osoby - způsob nazírání pro Loseyho typický. Sám režisér chápe Tajný obřad jako příběh tří lidí ovládaných emocemi v ovzduší individuálních úzkostí, jejichž nesoulad vylučuje možnost i té nejmenší naděje. (NFA)

(více)

Recenze (23)

Faye 

všechny recenze uživatele

Dvě nešťastné ženy. Stárnoucí prostitutka traumatizovaná smrtí své dcery a schizofrenní mentálně zaostalá dívka. Na několik okamžiků se setkají, přimknou se k sobě a opět se samy sobě ztratí. Skvělé herecké výkony, ale strašně depresivní film. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chybělo mi větší experimentování po formální stránce, kamera i hudba příliš konvenční a ani herecké duo Taylor - Farrow mě neuhranulo. Tenhle subžánr ženských subjektivních filmů, kde jsou lehce narušené dámy uzavřeny ve svém vlastním světě mám rád, ale tenhle kouske pro mě nebyl atraktivní. Těm, co se líbilo a mají ještě k tomu rádi Lynche, tak doporučuji Images Roberta Altmana. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Podivné, zneklidňující a působivé drama s výtečnými výkony Taylorky a mladičké Farrow. Nic pro citlivky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu se mi velmi líbil. Dvě ženy, obě zjevně psychicky labilní, starý dům, vše obestřeno tajemnem, cvrnknuté lehce do hororu. Pak se snímek začal měnit na skoro čistokrevné drama, žádné šokující pointy se už divák bohužel nedočkal, a tak se spíš sám se sebou vsázel, jestli Cenci ví jaká je skutečnost, nebo ne (což na druhou stranu bylo pořád zajímavé). Tento film však staví především na výborných hereckých výkonech obou hlavních představitelek, díky kterým je Tajný obřad na slabší, ale stále 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tajný obřad je rozhodně zajímavým filmem, který diváka do svého děje vtáhne a de facto jej do samotného konce nepustí, avšak přiznám se, že po přečtení zdejších komentářů jsem očekával něco víc.. Nepopírám, že Loseyho počin je depresivní, ale že by nebyl pro citlivky? Možná pro hodně, hodně přecitlivělé jedince vskutku není. Nejsem si také jistý tím, že by mi film v době depky ukázal, že na tom ještě nejsem tak špatně. V těchto ohledech zkrátka zůstal Tajný obřad za očekáváním a proto nemohu dát více hvězdiček. Pochválit mohu celkovou atmosféru, herecké výkony a některé provokativní scény. Robert Mitchum je v roli záporňáka, poněkud netypického a snad i nejednoznačného, tradičně skvělý. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Loseyho styl je naprosto nezaměnitelný a ani v Tajném obřadu jej tvůrce neopustil, přesto mi tento snímek připadal o hodně méně kvalitní než předchozí režisérovy filmy. Losey je téměř geniální v převádění jakéhosi bezčasí na plátno, okamžiků kdy se nic neděje a všechno je stojaté jako voda v rybníce. Tady mi ovšem vadilo přílišné tlačení na pilu v otázce mysterióznosti - byla příliš nucená a jak známo, dobré psychologické drama se bez ní obejde. Co mě však nejvíce překvapilo, byla mladičká Mia Farrow, kterou mám v hlavě vizuálně zapsanou jako nepříliš výraznou blondýnu či zrzku - tady mi ovšem docela vyrazila dech jak svým výkonem, tak i vzhledem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ťaživý príbeh dvoch labilných žien, plný provokatívnych scén, depresívnych nálad a skvelých hereckých výkonov. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut bylo tak příšerně hysterických (navíc hrozně zahraných – hlavně Liz Taylorová, když předvádí zlomení žalem na hřbitově), že jsem to málem vypla. Pak ale přichází Mitchum, coby hrozba, před kterou není úniku a začne se ukazovat, že všechno není tak jednoznačné, jak se doposud jevilo. Naivní dívenka v podání Mii Farrow si ráda hraje nejenom s panenkami a medvídky, ale i s temnějšími hračkami a pudy. Liz Taylor není tak chladná a Mitchum zase není úplně jednoznačný záporák. Film je zvláštní hrou, exaltovaným předstíráním a je uzavřený ve světě, který si vytvořily ve svých poněkud ujetých hlavách hlavní postavy. ____ Podivné dílko pro fajnšmekry, které si možná ještě jednou pustím, ale rozhodně až za delší dobu. /5. 6. 15./ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mia Farrow, Elizabeth Taylor a Robert Mitchum v psychologickém snímku Josepha Loseyho, jenž vám může způsobit ještě větší deprese, než máte. Uznávám, že filmařsky je snímek na výši - od úvodních záběrů je divák ve vleku zvědavosti, kdo je ta starší dáma (z níž se vyklube ne-dáma, již hraje Elizabeth Taylor), proč si k ní v autobusu přisedla ta neznámá mladá dívka, proč ta starší před ní utíká, jsou spolu nějak spojeny? Postupně pronikáme do života pomatené dívky (Mia Farrow), kam pronikne i ona dáma a začne se zde chovat, jako by jí vše patřilo. Ovšem jen do chvíle, než sem přijede otec či snad otčím dívky (ale to by se asi tak nepitval v rozebírání incestu). A na povrch vyplouvají další temná tajemství, která mohou skončit jedině tragédií... Jenže celkově jde o neředěnou depresi - nic a nikdo není normální, nic a nikdo nemá naději, všichni jsou ve vleku svých nevyřčených problémů a ty vyřčené by stačily na to, dát si oprátku kolem krku. Ačkoliv se zde objeví ještě další postavy, hlavně se hraje mezi třemi. A ty skutečně normální nejsou. Takže berme film jako psychologickou studii a sondu do nitra nenormálních lidí a buďme připraveni, že i přes skvělou kameru a středně dobré herecké výkony dostaneme svou dávku negace. Na úvid disku zdržují protipirát a čtyři trailery, které - ty samé - najdeme znovu v hlavním menu, jinak nic navíc od tohoto DVD nečekejte. Film samotný nemá český dabing, jen anglický zvuk, navíc v mono, obraz je pak v letterboxu, tedy velmi nekvalitní. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Tohle komorní drama stojí především na hereckých výkonech obou ženských představitelek, z nichž zejména Mia Farrow v roli dívky Cenci podala skvostný výkon. // Febiofest 2006 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Pokud máte depku, něco vás nasralo a vy se citíte smutní a odstrčený, podívejte se na tento film a zjistíte, že na tom zase nejste tak špatně........ ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je frapantně okatý - dal bych mu stěží tři hvězdy - polopaticky ukazuje, co kdo kdy jak a do toho nás příliš rychle hází doprostřed situace - kromě drobného Taylorčina zaváhání s ukradenou mincí obě rázem vstupují do rolí - bez zakolísání, bez tajemství... Navíc jsem viděl kopii (špatnou???) s neskutečně špatným střihem facky, která padne během první minuty "hry" - za ten by se nemusel stydět ani Buňuel - hle hranice subverze a nekvality-). Pak se ale vše začne stavět a stavět a i přes můj rezervovaný postoj k žánrovým filmům (tohle je trochu Carrie, trochu horor... nevím - Losey je divnej režisér), prostě mě to dostalo. Příjemné bylo, že si člověk fakt nebyl až do konce jistý ani morálkou, ani povahou osob, natož koncem. A obě báby hrály jak o život. A ten Dior-). 4.6 * - zaokrouhluju... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podivinska drama s pani Elizabeth Krajcirkou /Kleopatra, Vlak s mlekem zde jiz nestoji/ a Miou Farrow- Farrow byva v dome, kde je plno desivych panenek a kadejakych zaludne hrajucich skriniek, a to nie je vsetko, skryva sa tam dalsie tajomstvo, ktore sa behom filmu divak dozvie. Okrem tych dvoch som videl aj slavneho Roberta Mitchuma /Nevada1944, Big Steal, Lovcova Noc, Nepritel pod hladinou/. Rezisersky takmer perfektne, dialogy su masakrozne dobre : suhlas s distributorom - Losey uz natocil Sluhu - film, kde sa naucil ako sa vykresli znepokojujufce prostredie korespondujuce s tazivou atmosferou - tu sa mi zdalo, ze to dovieol do este vacsej dokonalosti, coz je len dobre : 88 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divný film s príbehom, ktorý prešľapuje na mieste a nikam sa nepohýňa. Síce zaujímavo obsadený a s nekonvečnými nastaveniami, nejakými tými provokáciami (incest), ale aj s divnými psychicky labilnými postavami, mdlými dialógmi a takmer nikam nesmerujúcim dejovým vývinom. Chýbala tomu atmosféra a nedostavili sa ani žiadne trilerové prvky. Uspávalo ma to, a to nie je dobrá referencia. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nepravděpodobné setkání dvou hereček, z nichž Mia za svůj konec tahá překvapivěji a přesvědčivěji. Šílenství bez zbytečného překladu do velkých slov. Na Loseyho ale trochu méně přesvědčivý celek ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh narušené dívky, která se nedokázala smířit se smrtí své matky a přivedla si domu cizí ženu, která byla její zesnulé matce podobná. Nic extra až na výkon Farrow. ()

triss 

všechny recenze uživatele

Postava Mii Farrow se nejmenuje Cecil, ale Cenci - z italského "cencio", a to znamená cár, nebo taky cucek, a ještě dál "cencioso", a to je roztrhaný, rozedraný. Taky se teď na ten film díváte jinýma očima?? :) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tajný obřad je jako takový ten pomalý rozjezd před začátkem hororu nebo thrileru, kdy čekáte nějaké psycho nebo vraždy a ono nic. Mladá pomatená dívka si přivede do bohatého domu ženu, o které si myslí že je její máma a žena po váhání začne hrát svoji roli. Vzhledem k Loseyho předchozí tvorbě to nakonec nebylo špatné. Sice trochu nuda, ale výborná psycho a ujetá atmosféra. Navíc herci. Mitchum jako úchylný otčím, nepěkně stárnoucí Taylorová jako žena, která také není úplně normální. A hlavně fantastická Farrowová, která vypadá a chová se jako přerostlá holčička, ale má tělo ženy, které má své potřeby. Pár scén je slušně ujetých - třeba otčímovo ledově klidné popisování incestních praktik či to jak se nadržená "dcera" pokusí svést "matku". Čili to vidím na celkem slušné 3*. ()

Reklama

Reklama