Reklama

Reklama

Polibky

(festivalový název)
  • Japonsko Kuchizuke (více)

Obsahy(1)

Chlapec potká dívku: on je poslíček, ona umělecká modelka. Jejich otcové jsou ve vězení: ten jeho je politik obviněný z volebního podvodu, její je státní zaměstnanec obžalovaný ze zpronevěry. Během jednoho dne se mladá dvojice vydá na pláž, pak na dostihy, pokusí se usmířit se svými rodinami a zamilují se do sebe. Masumurova okouzlující prvotina, obraz bezcílné poválečné japonské mládeže překypující vitalitou a soucitem, je nepřekonatelný příklad žánru tajozoku, který vznikl v padesátých letech minulého století a výrazně se odchyloval od dobových zvyklostí tím, že v něm vystupovali neprivilegovaní hrdinové. Polibky jsou prodchnuty bezstarostným optimismem, jenž se v Masumurově pozdější tvorbě objevuje jen zřídka, a téměř postrádají rafinovanost, tolik typickou pro jeho pozdější tvorbu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Artran 

všechny recenze uživatele

Polibky jsou nadmíru zajímavá Masumurova prvotina, která v lecčems předjímá francouzskou novou vlnu. Snímek to byl zlomový (obdivoval ho i Nagisa Óšima) a dodnes působí přirozeně a svěže. Soustředí se na vztah mladíka Kinčiho a dívky Hitomi, které svede dohromady potřeba sehnat 100.000 jenů (on na kauci pro svého otce ve vězení a ona na pojištění pro svou nemocnou matku). Kouzelně je přitom vykresleno jejich počáteční sbližování, protože Kinči je drzou Rjóko doslova sveden. Stylisticky je důležité, že Japonsko je u Masumury již moderní a dynamicky se vyvíjející země, která např. se starosvětskými Ozuovými domácnostmi nemá mnoho společného. To se odráží i na rychlejším střihu a svobodném prostředí ulic, barů a rušné plovárny či sportoviště na kolečkové brusle, kam je příběh zasazen. I mizanscéna není tak viditelně inscenovaná jako například v témže roce natočené Kobajašiho Černé řece a její klasická japonská vycizelovanost je obětována autenticitě. Patrným důkazem odklonu od staršího způsobu natáčení je i motiv "přirozeně" dysfunkční rodiny či větší důraz na výbušnou lidskou emocionalitu. Hodnocení trochu nadsazuji (přeci jen, ono tam nakonec o tolik nejde), ale obecně mne tento film dal více, než pozdější režisérovy žánrovky. Navíc - já to poválečné Japonsko zkrátka miluji :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Japonečka v hlavní roli kouzelná, ale jinak mi to celé přišlo tak strašně časově i kulturně vzdálené, že jsem tu propast překročit nedokázal a nic moc to se mnou nedělalo. Díky sympaticky krátké stopáži se aspoň člověk nestihne nudit a uteče to rychle. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. Přes veškerý naivismus a drobné nedostatky jde o neuvěřitelně svěží a půvabné dílko a já se naprosto shoduji s Artranem, že ve mně tento Masumurův debut zanechal víc, než většina jeho mladších, příznivěji oceňovaných, experimentálnějších a často zlehka šokantních výtvorů. Snad bych dal jen ****, ale žena by mi to neodpustila;))...navíc - jakási čistota, kterou film disponuje, je opravdu fascinující. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Asi chápu proč to bylo v Japonsku svým pojetím převratné, ale jinak průměrný příběh s občas docela nepochopitelnými prvky. Herecky ovšem velmi solidní. Zaujalo mě, že už tehdy byl zdravotnický systém velmi kapitalistický a rodina musela hradit jídlo vězněných. Na tohle nejspíš brzy zapomenu. ( 57. KVIFF ) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Amerikanizace se vším všudy, obřadné japonské chování zde absentuje, rozvrácené rodinné vztahy, odcizení. Ale vše působí svěžím dojmem.(90%) ()

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) Nikdy bych neřekl, že mě tento film tak pobaví a nadchne. Očekával bych od toho klasickou romanťárnu, ale ono ne. Ona to byla parodická romanťárna a to se cení. Ten film si dělal srandu z romanťáren obecně a proto nelituju toho, že jsem na ten film šel. Už od začátku mě to vzalo, hnedka jedna z prvních scén filmu byla prostě vtipná. Já jsem osoba, která humor miluje a romanťárny už moc ne, takže jsem byl ohromen. Ani jedna sekunda filmu nenudila. Ten Masumura to s filmy opravdu umí, to je vidět. Herci jsou velice solidní. Dej je sice dost jednoduchej, ale mě to je v tomhle filmu šumák. Všechno na tomhle filmu je tak nereálný až je to skvělý. Alespoň na tu hodinku a něco jsem mohl vypnout a sledovat tuto komedii a takový zlepšení nálady na konci dne jsem teda nečekal. 10/10 Ano ano, ukamenujte mě, ale tato komedie stojí za to! (Divadlo Husovka - 4.7.2023) ()

Reklama

Reklama