Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkový příběh o vzniku proslulé vánoční koledy.  Kdo by dnes neznal nejproslulejší Vánoční píseň - Tichou noc! Ale již málokdo ví, že jejím autorem je rakouský venkovský učitel a varhaník Franz Gruber. Zkomponoval ji v roce 1818 a zpočátku se nesetkala s velkým úspěchem. V příběhu Tichá myš se jeho tvůrci inspirovali pověstí o vzniku této líbezné koledy, aby vytvořili působivou hudební pohádku pro děti i dospělé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Natáčení téhle vánoční pohádky bylo tenkrát v Českém Krumlově velkou událostí. Asi bych se měl kvůli možnému střetu zájmů zdržet hodnocení i psaní komentáře, neboť jsem se jako náctiletý jinoch spolupodílel na natáčení tohoto ryze vánočního příběhu tím, že jsem zkřehlý v dobovém kostýmu postával na krumlovském náměstí mezi komparzisty, budu tedy přísný, zvláště na ,,herecké" výkony svých známých. :-) Hereckou hvězdou se nakonec místo mne stal náš soused, vysloužilý ajznboňák, jehož shrbená postava kráčející potemnělým koloritem uzoučké uličky mezi náměstím Svornosti a Kostelní ulicí (které od té doby nikdo neřekne jinak než ,,Myší díra") působila opravdu velmi malebně ...:-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Myšteriosní filmek! Ve vší myší seriosnosti... . . . Byť tedy ryze výrobou po my/škotsko-česku, tak trošku popkulturně formou po emericku, že... ;o) - - - P.S. Pozornému nervosnímu čtenáři závěrečných titulků jistě neušlo, že film byl zpracován ve filmových laboratořích ČST (tedy tehdy Československé televize, žádná Česká televize ještě neexistovala!) a pořad vyrobila Hlavní redakce hudebních pořadů ČST Praha, Barrandovskýho vršíčku se tedy tato matérie ani netkla... Jako lokace při natáčení pak posloužila tato místa: Manětín, Český krumlov, Vyšší Brod, Arnsdorf, Oberndorf, Salzburg a Unken. Tolik fakta ryze faktografická, žádné dědské smyšlenky... ;o) - - - P.P.S. Zvláštní je, čím že si tenhle filmek zasloužil vícero bezmyšlenkovitých nesmyslností v prezentaci na filmových databázích...(?!) Takže zde na ČSFD je uvedeno jako země výroby "USA", zatímco na IMDb zase lokace natáčení "Slovakia"... °-/ . . . Jeden by řekl, že by editoři obou zasloužili vymiškovat... ;o] - - - - - (Poprvé viděno 26.12.2011 na nočním >myšmašním prostoru< /d.m.s.n. želbohu dopatláno českým televizáckým dabingem/, hodnocení 28., komentář zde do třetice myšlenkově blažený - 26.12.2011) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

O existenci tohoto filmu jsem až do letošního roku vůbec nevěděl. To se ovšem změnilo letos v červenci, kdy mi jeden ze zdejších uživatelů, který si na mém profilu všiml mé záliby ve vánočních filmech, poslal přes zdejší poštu nádherný a zároveň velmi smutný a dojemný vzkaz, který souvisel s jeho vzpomínkami na film Tichá myš. Řekl jsem si, že tento film chci určitě vidět, a vida, Česká televize zrovna letos zařadila po dlouhých devíti letech Tichou myš do vysílání a já měl tak možnost svou neznalost týkající se tohoto filmu napravit. Bohužel musím říci, že film zase nepovažuji za nějak extra velký zázrak, vánoční atmosféry zde příliš není a je to spíše pohádka určená dětem. Nicméně se přiznám, že mám rád zvířata, a zde byla hlavní hrdinkou inteligentní a chytrá myška, která dělala co mohla, aby zachránila pro svět exsitenci koledy, jež nese název Tichá noc a jíž je mimo jiné tato myška (alespoň tedy podle tvůrců filmu) spoluautorkou. Nic víc a nic míň tento film nenabízí, ale i to stačí na to, aby mě dokázal v rámci možností zaujmout. Celkově film vnímám jako krásnou pohádku, ale nic víc, a z toho důvodu uděluji průměrné tři hvězdičky, možná kdybych ten film viděl jako dítě, hodnotil bych lépe, ale to už se bohužel nedozvíme. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh o vzniku vánoční písně "Tichá noc". Mohlo by se jmenovat spíše "Varhanní myš". Líbilo se mi, již jen proto, že se odehrává v rakouském prostředí (točeno m.j. též v Českém Krumlově, Manětíně, Salzburgu aj.), ale ta angličtina při zpěvu v kostele se odpustit nedá! (Škodolibá poznámka pro modernisty: kytara v kostele byla svatokrádež). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tichá myš je v podstatě filmem pro děti a mládež. Příběh slavné vánoční písně, kterou kdo ví proč v českém znění všichni nepochopitelně nazývají "koledou", je ve filmu podán relativně přesně a věrně, tedy kromě oněch "myších vsuvek". Na jeho natáčení mám osobní vzpomínky, protože se několik dlouhých týdnů točil i v Českém Krumlově. Někteří mí kamarádi tehdy dokonce účinkovali v komparzu... Celkový dojem: 65% PS: České znění filmu je mimochodem až neuvěřitelně zprasené. Vážně bylo nutné nechávat píseň v anglickém znění? Ostatně, i ty postsynchrony zde padnou hercům do úst ještě o poznání hůře než je v našich luzích a hájích běžné... ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Vánoční pohlazení. Točila to Čtv s Edinburgh film a video , točil se v Č. Krumlově v Manetíně v Rakousku , Zpracoval to Film. studio Barrandov v roce 1988 . V tv běžel cca 1989 a dnes jsem se ho dočkal po druhé. Stačí si pořádně přečíst závěrečné titulky. Amerika je za Atlantikem a hlavní herci jsou skotové . ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sice další z normalizačních koprodukčních paskvilů, tentokráte se skotskou spoluprácí a bez obsahových spojitosti s naší národní kulturou, ale v dobové televizní tvorbě i tak zajímavý počin. Vánoční atmosféra zde funguje, stejně jako správně pohádkového lokace Českého Krumlova naštěstí nenatočené televizní technikou. Příběh je však velmi jednoduchý, vypravěčka dost otravná, celkově dílko dokáže uspokojit jen nejmenší diváky. Smutné je, že dílo částečně spadající do produkce ČST bylo odbyto velmi špatným dabingem a nechat Tichou noc zpívat anglicky je také dost rána pod pás. Ale nepochybuji o tom, že o Vánocích tento počin může fungovat jako rodinná podívaná. ()

Snake.Charmer 

všechny recenze uživatele

Celkem milý, ale veskrze průměrný rodinný televizní film o supermyši a vzniku jedné z nejprofláklejších koled vůbec. Bohužel mě docela zklamala "jazyková nedůslednost". Už v originální verzi je koleda zpívána v angličtině a ne v němčině, ač je na notovém listě jasně nadepsaná jako Heilige nacht. A ti naši experti, co dělali české znění, to podělali ještě o chlup víc, protože zpívané pasáže nechali v angličtině. To bohužel v mých očích film trochu poškozuje. Přesto na jedno vánoční zkouknutí není špatné. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Stille Nacht, heilige, Nacht Alles schläft, einsam wacht...................pohádková krátká pověst o vzniku jedné z nejkrásnějších koled - Tichá noc, mé nejoblíbenější. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Už len za to premiérové zahranie v kostole s gitarou si to zaslúži plný počet. Documentarno-rozprávkový príbeh o vzniku vianočnej koledy Tichá noc ktorý ma nikdy neomrzí. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek, který dříve televize vysílala pravidelně. Sám ho mám nahraný stále na VHS. Je to vánoční věc s příjemným příběhem a bez Santy ;-) ()

Reklama

Reklama