Reklama

Reklama

Nádherná země

  • USA The Wonderful Country (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Přestože v tomto vynikajícím westernu převládá spíše melancholická nálada, je snímek Nádherná země upřímným a energickým pohledem na realistická dobrodružství Martina Bradyho (Robert Mitchum, který snímek také produkoval). Brady ještě za svého mládí uprchl do Mexika, aby se vyhnul vězení v USA za to, že zabil vraha svého otce. Po letech pistolnické služby u bohatého mexického "padrona" nenávidí bílé Američany, ale musí se vydat na sever získat zbraně. Jakmile se octne na špatné straně hranice, dostane se do potíží s americkou armádou, protože jí nepomůže při honu na Apače. Ale lidé, které potká v jednom malém městečku (jedním z nich je evropský přistěhovalec) postupně začnou měnit jeho černobílé vidění světa. Mezitím se začne vzájemně přitahovat s Ellen Coltonovou, která je nešťastně vdaná za armádního důstojníka. Osud tohoto páru pak sice ovlivní několik dalších dobrodružství i pár tragédií, ale milenci nakonec dojdou ke šťastnému konci. Ve filmu si roli Bradyho původního krutého chlebodárce, guvernéra Castra, zahrála hvězda mexického filmu Pedro Armendáriz. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších westernů, které jsem kdy viděl. Lze doporučit jen pro skalní fanoušky Roberta Mitchuma, ostatní u filmu usnou, nebo se ukousají nudou. Děj je prostinký. Pistolník amerického původu Brady (Mitchum) uprchlý v Mexiku přejíždí řeku Rio Grande z Mexika na jih USA, kde si však zlomí nohu. Po uzdravení v sebeobraně zabije muže a prchá zpět do Mexika. Tam se však znelíbí svým mexickým pánům, a sice oběma nezávisle na sobě, a prchá znovu do USA. Jedinou kudrlinkou na ději je políbení cizí ženy, která jej chce i nechce, v lásce stejně nejistá jako Brady. Ta pro potěšení scénáristy provádí paralelně stejnou nepravděpodobnou dalekou cestu jih USA - Mexiko - jih USA se svým manželem důstojníkem. Potěšující bylo vidět Mitchuma v širokém mexickém sombreru, jinak mne bohužel nezaujalo nic..Jde o jeden z tzv. Zapata westernů, zvláštního subžánru westernů, které se odehrávají v Mexiku a okolí a zabývají se politickými a revolučními tématy. Trailer: nenalezen ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v předchozím "Osedlat vítr" dává Parrish i v "Nádherné zemi" přednost povahokresbě a dialogům před (dobře odvedenou) akcí. Prostý melodramatický příběh prolíná jemná melancholie, na níž se vedle scénáře Roberta Ardreyho (o pár let později se sotva náhodou stal z úspěšného dramatika a scénáristy vlivným antropologem a etologem) podílí i nebývale zdrženlivý projev hlavního představitele / vedoucího výroby a způsob, jakým Floyd Crosby (otec čtvrtiny CSN&Y) spolu s Alexem Phillipsem nasnímali Mexiko starobylých měst a obřadů i divočiny zhusta ovíjené cáry mlhy. Nadprůměrná mi připadla i hudba Alexe Northe. V úloze holiče se mihne autor předlohy, prozaik a malíř Tom Lea. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Melodramatický western zklame všechny diváky očekávající hrdinské přestřelky, drsné hlášky a vůbec všechno to, co dělá western westernem. Pistolnický rodokaps se v tomto případě prostě nekoná. Pomalu plynoucí děj má přesto hloubku. Obyčejná lidskost je tu předností. Netypický snímek s typickým příběhem mající své kouzlo jen pro vyvolené. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Přímo jsem se nenudila, i když sofistikovaná a svěží ukázka žánru to rozhodně není, navíc těžce předvídatelná milostná zápletka je také za míň. Půl hvězdičky navíc za Pedra Armendárize a za Mitchuma-mám ráda oba. 65% ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Velmi svěží western z roku 1959, tehdy předznamenávající melancholicko existenciální směřování žánru v následujícíh desetiletích. Zde ještě nad sentimentem vítězí přímočaré dialogy a akce (gesta), hlavním kladem je ale jednoznačně Robert Mitchum v jedné ze svých nejlepších rolí. Mitchuma jsem nikdy moc nemiloval, pokud nehrál ve vynikajících filmech (PRYČ Z MINULOSTI, NOC LOVCE), zde ale vnějškové znaky hrdiny, tj. zarostlá tvář, sombrero a lehký mexický přízvuk, a jeho existenciální schizma [jsem ještě Američan nebo poddajný Mexikán?] přibližují Mitchuma na opačný pól jeho příliš častého a méně sympatického hereckého typu – apatického, odměřeného mača – a propůjčují mu nevídané charakteristiky: nevinnost a zranitelnost. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama