Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Philippe Miller je bezvýznamný podvodníček, který jednoho krásného dne náhodou objeví opuštěné dálniční staveniště. Začne se vydávat za stavbyvedoucího a podaří se mu obnovit stavebí práce a obelstít celý kraj. Jeho lež se mu ale vymkne z rukou, když potká ženu, která mu odhalí jiný svět, než doposud znal, svět citů. Kam až bude Philippe schopen zajít, aby zachránil své oběti i sám sebe před vlastní lží? [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keďže i ja pracujem v oblasti stavebníctva film Diaľnica ma okamžite zaujal nielen názvom ale i dejom. Príbeh malého podvodníčka a zlodejíčka, ktorý sa chytil príležitosti a vydával sa za falošného stavbyvedúceho ma upútal. Peniaze od nedočkavých subdodávateľov sa mu hrnuli a jeho safe sa naplnil veľmi rýchlo. Ako naloží so svojimi ľahko zarobenými peniazmi som tušil, ale najviac som si užíval momenty, keď mu situácia na stavbe začala prerastať cez hlavu. Stojaté vody rozvíril tedy poriadne a to ho zákonite muselo stiahnuť na dno. V menšej roli sa objaví i G. Depardieu. Za posledné roky pribral ako hroch i ten jeho povestný nos o veľkosti baklažána akoby stále narastal...Ale zahral to skvelo ako vždy , navyše jeho kšefty siahajú až na Slovensko...Ten záver s vlajkou si mohli odpustiť, ale i tak dávam 4*. 80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a originální film, jehož zajímavost a originálnost je dána především příběhem, který vypráví, tím spíše, že se údajně jedná o příběh skutečný. Možná je to trochu dlouhé, zejména zpočátku, kdy člověk ještě netuší, proč by ho mělo extra baviti dívat se na lidi a stavební stroje brodící se tunami bláta, ale jak se film láme ke svého konci, vystupuje jeho komičnost a hladivý výsměch byrokratům a zeleným a podobné havěti. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Ne že by ten film byl emocionálně úplně chladný, ale protože nemáme možnost nahlédnout do nitra hlavní postavy a víme, že jeho počínání nemá v reálném světě šanci dopadnou dobře, tak nám může být ukradené, jak to s ním nakonec dopadne. À l'origine navíc postrádá i nějaký dílčí moment překvapení (to že "Philippe" ve městě zůstane je zřejmé už z názvu) a tak nám zbývá poněkud odměřená, ale velmi pěkně nasnímaná etuda o podvodníčkově boji s větrnými mlýny. Ovšem to je nakonec lepší než laciné ždímání diváckých emocí. 7/10. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že spočiatku ma to akosi nezaujalo, ale ako sa to postupne rozbehlo, tak som bol z toho priam nadšený. Prvotný úmysel o kolosálny podvod sa dostáva do "konfliktu" s morálkou, etikou a dokonca aj Láskou - no a dilema môže začať! Postava Philippa mi pripomínala presláveného Franka Abagnalea (známeho z Catch Me If You Can), tiež sa nechtiac až príliš zamotal do svojej role a už sa akosi nedala zaradiť spiatočka. Skvelý príbeh, a čo je ešte lepšie, podľa skutočných udalostí. P.S. Emmanuelle Devos má aj v tomto filme neuveriteľnú charizmu! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Náhoda tomu chtěla, že jsem po sobě viděl Welcome, dojemný příběh kurdského běžence a Na počátku, dojemný příběh francouzského podvodníčka. První mě nedojal, druhý ano, přitom je spojuje podobná dikce, podobně harmonizující tón vyprávění. Proč? Pokud mohu soudit, pak proto, že Na počátku nic nepodsouvá, za nic neagituje. S chutí líčí příběh, který je tak nepravděpodobný, že se mohl stát jen ve skutečnosti. Příběh člověka, který obrovskou vnitřní prázdnotu překonal skrze kus silnice, jež nikam nevedla. Teprve u ní našel smysl a cíl existence. Famózní Cluzetův přerod z uzavřeného a chladného tuláka v entuziastického a rozesmátého hecíře je naprosto uvěřitelný. Gianolli si krásně hraje s protikladem ruční kamery a epickými kompozicemi ze stavby. Závěrečná heroická parafráze mnoha slavných vítězných gest při slunce východu by vlastně měla člověka naštvat. Jenže hrdinovi Gianolliho snímku ten chvilkový triumf nad sebou samým nelze nepřát. I proto, že nakonec je zapotřebí prvotřídního podvodníka, aby dal lidem iluzi naděje. Možná falešnou, ale v důsledku životně důležitou. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v severnom Francúzsku, vrátane vojenskej základne Niergnies a trvalo od 3. decembra 2007 do 14. apríla 2008. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama