Reklama

Reklama

Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny

(TV film)
  • Velká Británie Wuthering Heights

Obsahy(1)

Sirota Heathcliff je vychovávaný bohatou rodinou Earnshawovcov z Yorkshire, no neskôr práve tejto rodine prisahá pomstu.
V prvej časti dvojdielneho snímku prichádza Catherine (Rebecca Night), napriek varovaniam svojho otca Edgara Lintona (Andrew Lincoln), aby neprekročila hranice šľachtického pozemku, do odľahlého sídla, kde sa zoznámi s očarujúcim, ale chorľavým bratrancom a mužným Haretonom (Burn Gorman). Obaja sú opovrhovanými a zneužívanými synmi bohatého Heathcliffa z Earnshawu (Tom Hardy). Heathcliff bol vychovaný ako najlepší priateľ Cathy (Charlotte Riley) jej milým a veľkorysým otcom, pánom Earnshawom (Kevin McNally). Po jeho smrti sa jeho syn a následník vrátil z internátu, oženil a Heathcliffa degradoval na úroveň chlapca zo stajní, len aby mohol zostať so svojou milovanou Cathy. Tá sa však po náhodnom stretnutí s elegantným gavalierom Edgarom Lintonom zamiluje a na Hindleyovo potešenie táto správa zdrveného Heathcliffa vyženie zo sídla.
V druhej časti uplynuli tri roky a Heathcliff sa vracia s dostatočným majetkom na to, aby mohol odkúpiť sídlo, práve deň potom, čo sa Cathy vydá za Edgara. Zaháji svoj plán pomsty, ktorý však namiesto uspokojenia prinesie všetkým iba utrpenie. Po smrti Cathy a neskôr Edgara jeho nenávisť zasiahne ďalšiu generáciu, ktorá sa však spojí za účelom bojovať za ušľachtilejšie a trvalejšie hodnoty. (Incantator)

(více)

Recenze (71)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Před zhlédnutím bych si Hardyho v podobném snímku asi nedovedl představit, a to jsem ho již viděl v nejrozličnějších rolích. Trošku jsem se bál televizní produkce a bál jsem se zbytečně, takže pokud zhlédnutí zvažujete, nenechte se tím odradit. Až na drobné detaily, kdy se třeba mrtvé hlavní hrdince hýbe hrudní koš, či při pohledu na nestárnoucí pokojskou, to není takřka ani postřehnutelné. Knížku jsem nečetl a spisovatelku Emily Brontë jsem velkým nedopatřením považoval za současnou spisovatelku, za což jsem sklidil posměch od spolusledovatelky, která knihu četla, takže jsem byl během sledování obeznamován s mnoha souvislostmi. Dost mi sedl způsob vyprávění děje. Nejsem fanouškem nechronologického děje, ale v tomto případě to bylo přímo žádoucí. Potěšil mě i Rick z Walking Dead v těžce odlišné roli od té jeho seriálové a přitom působil velmi přirozeně. Naopak představitelka hlavní ženské role se mi příliš nelíbila. Mezi dvěma pány herci působila vyloženě směšně. Atmosféra byla vskutku působivá a velmi mě oslovily i osobnosti většiny zúčastněných. Především Hardyho role Heathclifa byla naprosto skvostná. Dialogy rovněž lahodily mým rozmazleným ouškům. Nikdy bych si nepomyslel, že mě takovým způsobem dokáže okouzlit vztahové drama zasazené do počátků 19. století. Takže pánové, navrhne-li vám vaše drahá polovička tento snímek jako večerní plán, neutečte jí do hospody. Nádherná neveselá záležitost o síle pomsty. Takhle má vypadat kvalitní romantické drama, a to tento žánr bytostně nenávidím. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Mrdka v oku zůstává, ale je třeba si nasypat trochu popel na hlavu. :) Po 50. poslechu soundtracku, který je skvělý a trochu přemýšlení poslední dobou musím přiznat, že jsem filmu trochu křivdil. Bouřlivé výšiny jsou plné emocí a tak pokud zrovna nejste empaticky naladěni na vlnu všezničujícího chtíče a "osudové" přitažlivosti, radím vám dobře..nekoukejte na to. :) Zvyšuju hodnocení na 3* jelikož mi stále určité momenty z filmu občas vytanou na mysli a protože film samotný nemůže za to, jak se chovají hlavní postavy příběhu, které...a za tím jediným si stojím, se chovají na přesdržku a bez sympatií to prostě nejde. A Arbiterovi se omlouvám, že teď jeho komentář vlastně nedává smysl. :) A Bářino kuchařské umění nesmí být opomenuto! Vlastně asi stále jedna hvězda je za něj. :) ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Přístup k filmu jako k adaptaci k smrti nenáviděné knihy podle všeho nemůže škodit. Pokud je totiž adaptace povedená, může jenom překvapit, a přesně toto se této verzi Wuthering Heights povedlo. Oproti knize jsem totiž konečně cítil jak zamýšlené napětí, tak i něco málo z té prokleté osudové romantiky mezi Catherine a Heathcliffem. Catherine pro mě sice stále zůstává poblázněnou kravkou v literatuře se nejvíce blížící Belle z Twilightu, ale Heathcliffova pokroucená démonická láska film bez servítek táhne do působivého finále. Ale dost bylo chvály, ještě budu vypadat, jako bych chtěl památce prostřední z Brontëovic sester vzdát hold. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Kterak síla jedné lásky a její nenaplněné ambice a touhy zničí několik lidí najednou. A dobře jim tak. Doba ale bohužel sňatkům z lásky příliš nepřála a teplé hnízdo domova je vždy silnější než představa nocí pod mostem. Tak tyhle věty prosím zarámovat, protože ať tak nebo tak, můžeme tento odkaz přenést s klidným svědomím i do jedenadvacátého století, aneb, lásky se nenažereš. V tomhle možná Cathy zapochybovala, a i když jí to nemůžeme vyčítat, zničilo ji to úplně stejně. A teď tady můžu vyflajznout A4 na téma, jak moc silné to je, jak statečně se tvůrcům zadařilo převést na plátno smrtelný žal, dlouhověkou věrnou lásku až za hrob a nenávist, ve které pomsta hraje hlavní roli. Vskutku bravurně provedená adaptace, jejíž konec budete i po 142 minutách očekávat se zadrženým dechem (kromě Jiřího, ten zadržoval tak akorát čůrání).Nemohu jinak a doufám, že každý další pokus o adaptaci knihy si vezme příklad z těch povedených. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

To co mě neustále nepřestává udivovat je to , že všechna zpracování tohoto příběhu jsou tak rozdílná, jak jen mohou být. Ale tohle zpracování - pojí v sobě poetičnost, emotivnost a atmosféru knihy ( která je i ve zpracování z roku 2011) a překvapivě dobré herecké výkony ( jako ve zpracování z roku 1992) a proto téměř vším vystihuje moje dojmy z knihy. Musím souhlasit s tím, jak už tady bylo řečeno, že to je pravděpodobně nejlepší zpracování vůbec ( z těch co jsem viděla). Sice není dějová linie stejná jako v knize, a některé věci by do sebe podle mě člověku těžko zapadaly, kdyby neznal příběh- ale to jsou jen detaily, kterými by se zase člověk co nezná příběh z knihy vůbec nezabýval. Na začátku jsem se bála, že bude film hodně subjektivně orientovaný- ze strany Heatcliffa, ale ukázalo se, že naprosto zbytečně. Dávám pět hvězdiček (i když tak slabých jak jen pět hvězdiček může být :D) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (9)

  • Alžbetínsky kaštieľ v Birstall, slávny Oakwell Hall vo West Yorkshire v Anglicku, poslúžil tomuto filmu ako sídlo. Sídlo bolo zvečnené aj v literatúre ako "Fieldhead" v slávnom románe Charlotte Brontëovej Shirley, ktorý bol však doteraz sfilmovaný len raz v nemej verzii z roku 1922. (Arsenal83)
  • Peter Bowker o písaní scenára: "Ako pristúpite k najväčšiemu príbehu lásky v literatúre? No, najprv tým, že uznáte, že to nie je len príbeh lásky. Alebo aspoň, že tu mnoho vecí nie o príbehu lásky Je to príbeh o nenávisti, triede, pomste, súrodeneckej rivalite, strate, smútku, rodine, násilí, pôde a peniazoch..." (Arsenal83)
  • Podľa Bowkera je najúspešnejšou filmovou verziou románu tá z roku 1939: Na Větrné hůrce s Laurenceom Olivierom, avšak on sa podobnému spracovaniu chcel vyhnúť, pretože film podľa neho "s klasickou hollywoodskou bezohľadnosťou vytiahol príbeh Cathy/Heathcliffa a zbavil sa zvyšku zápletky., je to skvelý film, ale knihe robí medvediu službu". (Arsenal83)

Reklama

Reklama