Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román H. de Balzaka zpracovaný do podoby televizní inscenace si uchoval svou základní myšlenku, že všechno bohatství světa je k ničemu, pokud člověku schází láska... Bohatý vesnický vinař Grandet (O. Sklenčka) má dceru Evženii (B. Bohdanová), která právě slaví své 23. narozeniny, když z Paříže přijíždí její bratránek Karel (R. Jelínek). Okouzlující mladý muž dívku okamžitě zaujme. Karel přináší Grandetovi dopis svého otce, z něhož vysvítá, že jeho otec spáchal kvůli bankrotu sebevraždu. Jeho posledním přáním bylo, aby se strýc Karla ujal. Grandet je bohatý a mohl by Karlovi finančně pomoci, ale je lakomý a odmítá. Evženie tajně z lásky věnuje Karlovi všechny své ušetřené peníze, aby mohl odjet do Indie. Karel jí slíbí, že se vrátí a ožení se s ní. Léta ubíhají, z Evženie se po smrti otce stává bohatá dědička, a Karel se nevrací… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Problém - koho obsadit do role (naivní) dívky která slaví na začátku 23. narozeniny a na konci děje 30.? Myslím, že v tomto případě se výběr příliš nepovedl - 36 let B.B. je opravdu příliš... Zpracování skromné, komorní jak bylo v dávných dobách "zvykem", příběh ovšem neobyčejně silný... Ovšem to se to štká a pláče se zlatou lžičkou v puse. Velký romanopisec by pochopitelně neztrácel čas s ženskou citovou rozervaností se kterou jsou spojeny i bída a každodenní starost, co dát dětem jíst... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace jednoho z nejznámějších románů slavné Balzacovy Lidské komedie se pod režijním vedením Věry Jordánové opírá především o zdařilý scénář, který zachovává podstatné rysy původní předlohy, přiléhavý hudební doprovod, a také o výborné herecké výkony – za všechny snad stačí připomenout skvělého Otu Sklenčku v roli starého Grandeta, necitelného člověka, jehož hamižnost a touha po bohatství je až příznačně molièrovská. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Evženie Grandetová v úvodu filmu slaví své 23. narozeniny. Avšak její představitelce Blance Bohdanové bylo v době natáčení již 36 let. (bomber7)

Reklama

Reklama