Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román H. de Balzaka zpracovaný do podoby televizní inscenace si uchoval svou základní myšlenku, že všechno bohatství světa je k ničemu, pokud člověku schází láska... Bohatý vesnický vinař Grandet (O. Sklenčka) má dceru Evženii (B. Bohdanová), která právě slaví své 23. narozeniny, když z Paříže přijíždí její bratránek Karel (R. Jelínek). Okouzlující mladý muž dívku okamžitě zaujme. Karel přináší Grandetovi dopis svého otce, z něhož vysvítá, že jeho otec spáchal kvůli bankrotu sebevraždu. Jeho posledním přáním bylo, aby se strýc Karla ujal. Grandet je bohatý a mohl by Karlovi finančně pomoci, ale je lakomý a odmítá. Evženie tajně z lásky věnuje Karlovi všechny své ušetřené peníze, aby mohl odjet do Indie. Karel jí slíbí, že se vrátí a ožení se s ní. Léta ubíhají, z Evženie se po smrti otce stává bohatá dědička, a Karel se nevrací… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace jednoho z nejznámějších románů slavné Balzacovy Lidské komedie se pod režijním vedením Věry Jordánové opírá především o zdařilý scénář, který zachovává podstatné rysy původní předlohy, přiléhavý hudební doprovod, a také o výborné herecké výkony – za všechny snad stačí připomenout skvělého Otu Sklenčku v roli starého Grandeta, necitelného člověka, jehož hamižnost a touha po bohatství je až příznačně molièrovská. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Sice  se skromnými prostředky, ale na svou dobu kvalitně natočená TV inscenace, Jelínek sice poněkud přehrával, ale jinak docela příjemná klasika. Až překvapivě přesvědčivý Sklenčka. Balzac si na happyendy zkrátka nepotrpěl a líčil život ve vší jeho nepřikrášlené surovosti. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Kniha se mi líbila, ale už si ji vůbec nepamatuji, takže nedokáži posoudit, nakolik věrně se jí tato televizní inscenace drží. Nevadí, film se mi líbil též. Uvedeno na ČT3 dnes jako vzpomínka na Věru Jordánovou, která zemřela před dvěma dny. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Lakota , lakotnost ,setrivost, posedlost majetkem. A k cemu to , vsichni jsme smrtelni.Dedek ktery pocita kazde zrnko cukru za prepych jen aby byl vazenym bohatym obcanem .Knizka byla vyborna , filmove zpracovani vyborne zahrane. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Popravdě, čekal jsem poněkud nápaditější příběh. Tady snad jen ono poselství - muži peníze vydělávají, ženy je bezmyšlenkovitě rozhazují. Aspoň tedy u debilů. Znovu se potvrzuje zoufalá nudnost "klasiků". Poměrně vysoké hodnocení je proto dáno jen výkony herců. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Problém - koho obsadit do role (naivní) dívky která slaví na začátku 23. narozeniny a na konci děje 30.? Myslím, že v tomto případě se výběr příliš nepovedl - 36 let B.B. je opravdu příliš... Zpracování skromné, komorní jak bylo v dávných dobách "zvykem", příběh ovšem neobyčejně silný... Ovšem to se to štká a pláče se zlatou lžičkou v puse. Velký romanopisec by pochopitelně neztrácel čas s ženskou citovou rozervaností se kterou jsou spojeny i bída a každodenní starost, co dát dětem jíst... ()

Reklama

Reklama