Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chvílemi smutná komedie o rodině, která koupila vilu i s cizím dědečkem... V jedné vile bydlí velká rodina – manželé Květa (A. Kreuzmannová) a Evžen (J. Hálek) se synem (J. Hrušínský), snachou (T. Medvecká), jejich dětmi a dcerou Zdenou (L. Zedníčková). A s jedním úvazkem na dožití v podkrovním pokojíku – starým dědečkem, nikoli vlastním. Děda (R. Hrušínský st.) by už mohl být v ústavu, protože i doktor (P. Pelzer) musel usoudit, že není při smyslech – slaví Vánoce v létě, svými rozmary trápí celou rodinu, jenže ho nakonec všem bylo líto, a tak v domě zůstal. Dům je velký, ale pro tak širokou rodinu je i tahle vila prostě malá. Zvlášť když se Zdena rozhodne vdát a porodit potomka… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Odlesk doby, lidí i tehdejší zábavy. Škoda, že toho Hrušínského není víc a že tam prostě jenom existuje - bez hlubšího významu a bohužel i pointy. Stejně tak by na půdě mohla stát stáj s němým koněm, pro film by to mělo zhruba stejný význam. Jinak ale celkem svižné a na Bočana a tehdejší dobu překvapivě odvázané. Byt za 1500 plus inkaso a tapeta "zvenku" pobavily. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bydlet pod jednou střechou s takovejma šílenejma a hysterickejma lidma, tak bych asi po chvíli musel buď zabít je, nebo sebe. Jinak docela zajímavej pohled do časů tapet, mulletů a všeobecně příšerný módy. Taky v tý době už bylo možný tehdejší režim i trochu kritizovat a ne jenom všechno vychvalovat, takže žádnej socialistickej ráj, kde každej dostane byt zadarmo, se fakt nekonal. Jinak z herců byl tradičně nejlepší Rudolf Hrušínský, přestože moc prostoru nedostal a v podstatě skoro celou dobu jenom leží v posteli. Na druhý straně jsou tam i vyložený antitalenti. Občas nějaký vtipy dobrý, občas vyloženě trapný. Vzhledem k tomu, že film má necelou hodinku, tak to uteklo docela svižně. Suma sumárum - průměr. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Celou dobu zdařile vtipná komedie nabere nečekaně hořký konec... V rámci televizní produkce konce osmdesátých let nicméně velmi velmi povedené. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hynek Bočan rozehrává hru neméně podobnou reality show. 3 páry + 2 děti + 1 dědeček = velká ponorka. Tato pěkná tragikomedie vás přesvědčí o tom, jak to v takových rodinách může chodit. Zároveň se dotýká citlivého tématu - staří - tak mrazivě přesně, že v některých okamžicích jsem žasl. Hádky jak to bude s dědkem, jestli ho dají do ústavu... Tohle můžu doporučit každému, kdo si myslí, že žije ve velké rodině. Možná vám po skončení filmu dojde, že na tom nejste tak špatně. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Aby nevznikl omyl - nemám nic proti smutným komediím, které ukazují nejčernější stránky lidské povahy v tom správně nelichotivém světle. Hoří, má panenko, Ecce Homo Homolka... To jsou dokonalé filmy. Ale v případě Značky: Na dožití mě jiné hodnocení než to nejnižší nenapadá. Natočit film plný zákeřných zmetků, bezcharakterních ksindlů a křivých individuí, kteří dělají to nejhorší, co dělat mohou, a vydávat ho přitom za komedii nebo (alibisticky) za tragikomedii, ačkoliv v něm humoru není ani za nehet, to je vrchol. Líbila se mi scéna s dědou a doktorem (která také nebyla vůbec vtipná, ale aspoň příjemně lidská), jenže všechno ostatní bylo špatně. Vrchol ovšem přišel na konci závěrečných titulků, kdy jsem se dozvěděl, že něco takového vyrobila redakce pro děti a mládež. Smutné fuj. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

retrospona k nedávné minulosti, umě a účinně spojující stránku humornou s tou vážnější... musím přiznat, že šlo o velmi příjemné překvapení v podobě náhodně zachycené hodinky před půlnocí na ČT... oceňuji, že se do poměrně krátké (a v tomto ohledu značně příjemné) stopáže vešlo nemálo dobrých scén, vyzdvihuji zdařilé herecké obsazení a v neposlední řadě též svědectví toho, že tehdejší problémy a podfuky nejsou zdaleka za námi, i když už uběhl od revoluce nějaký ten pátek, aspoň co si tak čárkuju ve svém notesu... 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie s ne pokulhávajícím, ale kulhavým scénářem, je ozdobena takovými hereckými výkony, že hravě sejme kdekterou inscenaci se špičkovým scénářem. Naprosto nemohu souhlasit s kOCOURem, že Rudolfa Hrušínského mohl nahradit kůň. Mohl, to je sice fakt, ale pak by tato inscenace nestála ani za polovinu zlomené domácí obuvi. Hrušínského minimalistické herectví je zde naprosto dokonalé a nám, jeho obdivovatelkám, nezbývá, než při pohledu na toto Umění jen blahem chrochtat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku celkem troufale posazené. Stáří jako zhouba socialistické rodiny, potažmo společnosti, bytový podvodníci a jedna rodinná generace tísnící se v jedné vile s nevlastním dědou. Rudolf Hrušínský, ač v podstatě stráví celou svoji kreaci na lůžku, je excelentní ve své niterné samotě. Zbytek herců, který jej obklopuje, ovšem tvoří důstojný kontrast, takže má scéna zajímavé obsazení. Závěr je hodně krutý, respektive poslední scéna, než naběhnou titulky, je poměrně na uhlazenost a relativní pohodovost tehdejší doby řešena obzvláště cynicky. Najdou se ale také nedotažené podzápletky, takže se divák nedočká dopadení "bytařů", rodina je až moc účelově pospolitá a nikdo z členů není vyloženě zlý. Určitě se jedná ve své kategorii o originální a hořce pojatý tv film. A ani není toliko zatížen naivitou své doby. Hynek Bočan v režijní formě. 7/10 ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Bytová krize vrcholí. Pohled na takovou (ne)normální rodinku z 80. let. Možná kdyby scénárista Miroslav Buberle líp vypointoval konec, tak by ty místy vtipné dialogy "Á, zprávy z domova..." měly větší význam. Lucie Zedníčková víc odříkává text než hraje. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ta inscenace lezla celou dobu na nervy - přišla mi nevěrohodná, včetně postav a výběru herců. Hrušínský vypadá spíše jako Medvecké syn než manžel, plochá Zedníčková těžko může představovat kojící matku, a i ta zápletka s otravným a otravujícím dědkem mi přijde zbytečně přepjatá. A vlastně i to konečné řešení. Hrušínský zde v podstatě chudák nemá co hrát, což je také škoda. Charaktery postav mi rovněž přijdou přepjatě pojaté, až hystericky a jako parodie. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více. Kladem je krátká stopáž. Nemáte čas usnout:-) Hrušínský opravdu uměl, ale nějak se sem nehodil. Nevím čím to bylo. Ten závěrečný skok byl pro mě trochu šokující. Tento snímek nestojí za zhlédnutí a kdo neviděl, tak ať je rád. Ještě bych chtěl podotknout, že film působí trochu depresivně, což přece nemohl být účel. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné, přitom málo známé. Akorát nevím, o jakém špatném konci to tady všichni mluví. Já vycházím ze staré pravdy, že všechno zlé je k něčemu dobré :-) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Příběh k zamyšlení a určitému bilancování. Mohl být ale ještě mnohem víc vyhrocenější. Tady by to k tématu úplně přesně sedlo. Nicméně, v jedné hodině toho stihli poměrně dost. Mám z toho hořkou pachuť v ústech a je mi tak nějak smutno. Škoda, že Rudolf Hrušínský nedostal více prostoru. Celý příběh by to posunulo malinko někam jinam, což by bylo lepší. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Je hodně poznat, že v roce 1989 už cenzura nefungovala jak by měla a tak mohl Rudla Hrušínský utrousit poznámku, že "Rusáci musí vždycky vyhrát." Ono by se v tom našlo víc narážek, ale Hynek Bočan film pojal jako komediální drama s koncem, který jsem rozhodně nečekal. Rudla každopádně kraluje, přestože jeho role není velká. Tady je vidět ten rozdíl mezi ním a jeho synem Janem, který tam hraje postavu Honzy a je v podstatě furt stejnej v každé roli. Tento film je odkazem své doby a hlavně má v sobě poselství o životě, je v něm cítit humor se smutkem zároveň. Život v plné parádě a Hynek Bočan stále ještě v tvůrčím období. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Když se objevil Rudolf Hrušínský, byl to velmi dobré, a to mu stačilo jen ležet v posteli, aby všechny ostatní s přehledem strčil do kapsy. Jinak to byl totiž takový dost nezáživný film o bytové krizi. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Doba se mění. Bytová družstva neměla byty, dnes nemají lidé ani na koupi. Film o rodinných strastech, kdy musí společně bydlet vícegenerační rodina a starat se o bývalého majitele domu k tomu. Přes všechny neshody si ale zachovali lidskost. Byl jsem zvědav, jak příběh dopadne. A doslova dopadl. Konec mě dostal... ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s označením komedie, zasmál jsem se asi dvakrát, ale to spíš absurditě situací. A rozhodně bych to nevysílal v neděli dopoledne. Na to to má dost drsný konec...jinak nemohu souhlasit ani s některými recenzemi...dědky by nemoh nahradit němý kůň, to by fakt ten film neměl středobod. A nikdo netvrdí, že socialistický ráj hned každému dával byt...byly podniky, které měly podnikové byty...stačilo se tam upsat a byt byl okamžitě (vlastní rodinná zkušenost) a pak byly pořadníky, směny a tlačenky. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Lepší průměr...Začátek slibnej, ke konci to ztratilo dech a konec to snad ani nemohli myslet vážně... ()

Reklama

Reklama