Reklama

Reklama

Alexej Čepička - Z vojína generálem

(TV film)
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

O vzestupu a pádu Gottwaldova zetě. Životní příběh neblaze proslulého ministra národní obrany z padesátých let.
Se jménem Alexeje Čepičky je spojeno utrpení tisíců mladých mužů nucených sloužit v pomocných technických praporech (PTP), u tzv. "černých baronů". V té době stál Čepička jako ministr národní obrany v čele Československé lidové armády. Během své politické kariéry však zastával celou řadu dalších funkcí. Zásadním způsobem se zasloužil o provedení komunistického převratu v únoru 1948. Patřil k hlavním představitelům československého stalinismu. Jeho politickou kariéru odstartoval zejména sňatek s dcerou Klementa Gottwalda, ovšem ani to mu nepomohlo v jejím nečekaném konci. Po smrti tchána - Gottwalda jeho moc rychle upadala. V roce 1956 byl odvolán ze všech významných stranických funkcí, v roce 1963 byl dokonce vyloučen z KSČ. Dokument přibližuje životní příběh tohoto smutně proslulého komunistického politika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Čepička je historicky celkem známý a doteď jsem o něm nic nevěděl. Tak děkuji tvůrcům za pestré zpracování. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V pořadu jsem postrádal bližší zmínky o krčmaňském případě. Čepičkova kariéra stála a padala s Klementem Gottwaldem a dobou, ve které dozrál do typu kariéry, který ho také posléze zničil. Kusákův výrok o jednookém králi mezi slepci je výstižný. Není však úplný: nevztahuje se jen na blbce, ale i zločince. Bez ohledu na konec jeho kariéry je možné říci, že žil šťastný život, protože z vrcholu mocenské pyramidy vlastně zmizel včas, dříve, než naplno vyhřezly výkaly a další odpady státně organizovaného zločinu padesátých let. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Krátký a celkem výstižný dokument o papírovém armádním generálovi Čepičkovi, věrném nohsledu takových mizerů, jakými byli Gottwald nebo Stalin, strůjcem tzv. PTPáků a narcistickým omezencem, který se domníval, že právě jeho vize jsou ty pravé. Přestože to není běžné, byl nakonec po svém chybném kalkulu vykopnut a nakonec dožil jako bezvýznamný mizera. Lítost však není na místě. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument o člověku, který budí posměch, ale zároveň mrazí z toho, jak někdo takový stál za osudy tolika lidí. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument s zajímavými informacemi. Hlavní nevýhodou je stručnost, jinak těžko co vytknout. Čepička byl kariérista, který dával hodiny tenisu a věřil ve Stalina. Synovec mu taky dobře naložil :) . Smutná kombinace. 74%. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jak bolševický gangster Čepička reagoval na pád komunismu v Československu - zemřel až v r.1990 .... . ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

mám pocit, že to nebylo úplné, slyšel jsem i jinačí věci, no, byl vzdělanec mezi všelijakejma dělníkama, to určitě, potrpěl si na parádu a rozhazoval možná trochu jako Goering..na 3. sv. se ale připravovali všichni, moc nechápu, proč měl být hloupý (v každé své roli se dosti přičinil, takže z jejich hlediska byl schopný...), ti důležití komunisté bohužel hloupí evidentně nebyli, když si vezmete, co se jim "podařilo" v ČSR a to bez boje, jak vynelázaví, podlí byli a co ještě všchno hrozilo...nebylo jisté, jak jsou síly mezi západem a východem vyrovnané, spíš bych nadával na ty naivní až hloupé, co se tomu nesnažili více bránit, ikdyž to asi bylo tehdy stejně beznadějné... ()

Reklama

Reklama