Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojnový veterán James Allen odmieta návrat do starej továrne. Je nevinne zatiahnutý do prepadnutia a odvedený do nezvyčajne brutálneho "reťazového väzenia" (Chain Gang). Keď utečie, usadí sa v Chicagu a tam sa stáva úspešným v stavebnom priemysle. Dáva sa dokopy s dievčaťom menom Marie, ktorá ho neskôr vydiera, že prezradí jeho minulosť, ak sa s ňou neožení. No James spoznáva Helen, zamiluje sa do nej a veci sa stávajú ešte horšími... (matriosa)

(více)

Recenze (45)

Matty 

všechny recenze uživatele

Další poučná lekce pro ty, kdo považují „klasický Hollywood“ za synonymum pomalých, ukecaných filmů s nadbytkem dějových linií. Dá-li se věřit jeho knize, vydané krátce před filmovou premiérou, prošel si Robert Elliot Burns tímž, čím si ve filmu prochází James Allen. Praděda útěkářských dramat povilo nejsmělejší z velkých hollywoodských studií v krizových 30. letech v rámci vlny sociálně-kritických dramat (Chléb náš vezdejší, Byl jsem lynčován, Bouřlivá dvacátá léta…). LeRoyova úderná – a v zájmu této údernosti některé skutečnosti nutně zplošťující – kritika našla odezvu u diváků a vedla k propuštění několika řetězy spoutaných trestanců, včetně stále sedícího Burnse. Ve filmu nezazní nadbytečná věta, podstatné sděluje výraz Muniho tváře, která od začátku do konce prodělá natolik radikální proměnu, že v závěru už nezbývá, než vyřknout ona dvě proslavená slova. V té chvíli jsem bezezbytku chápal, co všechno je v nich obsaženo. 80% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První půlhodina je svojí třicítkovskou naivitou na ránu, pak se to naštěstí lepší, i když pachuť patosu nemizí. Divím se, že mi to vadí tady, když s takovým Panem Smithem nemám problém - zde je to ale neopodstatněné a nefunkční. Navíc Muni je nesnesitelný. Film důležitý, ale ne moc dobrý. Místy nápaditá režie to bohužel nezachraňuje v plné míře. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku naivní i na třicítky, ale naštěstí je naivita včas rozemleta slušnou režií. Dokonce i příběh přestává být vyměklý a začíná se ubírat vážnějším a zajímavějším směrem. "There are no musts in my life, I'm free, white and 21." ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľká pecka. Vynikajúci , veľmi svižne napísaný (a natočený) scenár a herecký koncert Paula "Scarface" Muniho . Zopár scén( hlavne útek a úplný koniec) ma dostalo do kolien. A ak má človek trochu fantázie dá sa to brať ako pokračovanie Shawshanku. Fantastický film10/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající osobitá filmařina, dějově svižná, myšlenkově dráždivá, formálně velmi naturalistická a dokonce, což u filmů klasického Hollywoodu oceňuji snad nejvíce, emocionálně nesmírně silná! Dynamická režie nemá chybu a vedle profesionálně a rytmicky nasnímaných únikových sekvencí zaujme i chytře promyšlenými dějovými zkratkami (záběry na mapu, kde se zobrazuje putování hlavní postavy, nebo na zaměstnaneckou kartu, kde vidíme její kariérní vzestup a zvyšující se příjem...), Paul Muni je obrovský charakter a získá si veškeré sympatie a scénář funguje jednak coby strhující kriminální drama o vůli vzepřít se nešťastnému osudu, ale také jako útočná společenská a politická satira... Pro mě dost možná nejlepší zvukový snímek třicátých let, nutno tedy dodat z těch, co jsem dosud viděl... 100% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Drsný príbeh podľa skutočných udalostí, ktorého posledná tretina je riadne napínavá a celkový dojem ťahá výrazne nahor. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Jde o velice jednoduchý a naivní příběh se spoustou přehmatů a nedokonalostí. Ale jako správný film-noir nepostrádá tu nezaměnitelnou atmosféru něčeho dokonalého, čímž noir filmy dozajista jsou. Paul Muni (známý ze Scarface), coby James Allen, se vrací z 1. světové války rozhodnut změnit svůj život. Nedělat, co se od něj čeká, ale plnit si sny. Chce stavět mosty, něco nového vybudovat. V místní putice je pozván na hamburgera jedním ze štamgastů, netušíc ale, že jeho nový známý chce s jeho pomocí okrást hospodského. U Allena se najdou peníze a je odsouzen na 10 let do nápravného tábora. Pod tíhou nelidské práce, buzerace a násilí, sebere všechnu odvahu a pokusí se utéct. Velkou náhodou mu útěk vyjde a James Allen může začít nový život jako Allen James. Konečně přišel ten čas, kdy si může splnit své sny. Po pomalých začátcích se vypracuje na vrchního konstruktéra chicagské firmy. A kdyby nebylo žen, mohl by si žít svůj nový život třeba do smrti. Jenže Allenova bytná ví všechno o jeho minulosti a rozhodne se ho vydírat. Pokud si ji nevezme, zajde se vším na policii. Allen se nedobrovolně podvolí a snaží se své manželství nebrat vážně. Ovšem když se zamiluje do Helen, zjistí, že jde o velmi vážnou věc. Nebere v potas vyhrožování manželky, a proto je velice překvapen, když jej přijdou do jeho kanceláře zatknout policisté. Allen se ocitá podruhé ve stejném táboře a pomalu mu dochází, že jen tak nevyvázne. Utíká tedy podruhé, tentokrát s vědomím, že všechno ztratil a nikdy to nebude lepší... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Našlapaný děj oscilující mezi sociálním a vězeňským dramatem nezapře předobraz v Bídnících, jen Valjeanova krádež chleba je více přiblížena americkým reáliím a zločin se točí kolem hamburgeru. Následuje nepřiměřený trest, útěk i honosná kariéra hlavního hrdiny. Na oplátku byl Allen použit jako předobraz Frajera Luka. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Výborný příběh, skvělá režie, špičkové herecké výkony. Jsem ohromen. [8/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Hal B. Wallis /// Scénář: Howard J. Green, Brown Holmes, Sheridan Gibney podle pamětí Roberta E. Burnse /// Kamera: Sol Polito /// Hudba: Leo F. Forbstein, Bernhard Kaun /// Nominace na Oscara: Hal B. Wallis (nejlepší film), Paul Muni (herec), Nathan Levinson (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Galejník má jednu z najsilnejších postáv Hollywoodu 30tych rokov a je na svoju dobu prekvapivo veľmi tvrdý čo sa týka obžaloby všemožných štátnych inštitúcií od právneho systému až po väznice, ako aj sociálneho sytému v štáte, zmietajúceho sa v kríze a plodiaceho kriminálnikov ako svoje nechcené obete. To, že môžu byť aj vojnoví hrdinovia, nehrá v ich odsúdení žiadnu úlohu. V tom tento film predbehol, resp. položil základy klasickým filmom, venujúcim sa ťažkým osudom vojnových veteránov. Ubiehanie času v tvrdých podmienkach väzníc pripomína udieranie kladiva pri odpadávaní listov kalendára a my v nej si spomenieme na klasické, dnešnému divákovi oveľa známejšie kúsky, v ktorých sa od LeRoya režiséri mnohému priučili. James Allen je postava tajomná, ktorá svoj charakter odkrýva až postupom času a najviac by som ju charakterizoval slovom ctižiadosť. Celý jeho život je útek, je na cestách a ako keby mal tento osud vpísaný vo svojej náture, keď chce stavať cesty a mosty. Mnohé scény sú napínavé až na hranu, napríklad v močiari, u holiča, alebo pred vlakom a rovnako si pri nich spomeniete na kúsky ako napríklad Fugitive a uznáte, akým silným inšpiračným zdrojom tento film dodnes je. Allen prišiel do väznice ako tulák, odchádza z nej ako ctižiadostivý muž, ktorý vie, čo chce v živote dosiahnuť. Aj takto dokážu úrady manipulovať s faktami a obhajobou prehnitých štátnych inštitúcií. ()

classic 

všechny recenze uživatele

James Allen je mladý muž,navrátilec z vojny,absolvoval si peklo na Zemi,ale peklu sa nevyhne,lebo bude v nesprávny čas na nesprávnom mieste a miesto kam príde ho vyčerpá do úmoru z brutálnych praktík väzenského strediska,v ktorom väzňov fyzicky týrajú neznesiteľne vyčerpávajúcou intenzívnou ťažkou prácou,ktorá z nich robí novodobých otrokov,a keď odmietajú pracovať,čaká ich fyzicky trest bičovania pekným,veľkým hrubým opaskom,a aby som nezabudol sú priviazaní stále na reťaziach ako dobytok! Takto si Jim nepredstavoval návrat do civilizácie,kde mama s bratom chcú,aby sa vrátil do továrne,no Jim im na to povie,že skúsi šťastie v štátoch,po ktorých pendluje a hľadá si prácu,kde by sa usalašil,vlastne veľmi ho baví stavebníctvo.Áno takto uvažuje ešte pekne na začiatku plný elánu,zápalu po novom živote,že chce robiť niečo prospešné! Odíde od rodičov,pracuje raz tu a raz tam,nemá stály JOB,sakra,stane sa mu incident,v ktorom je nevinne,ale schytá to poriadne,je zatiahnutý do prepadu obchodu,donútený zbraňou,aby vybral kasu s 5 dolármi,polícia ich dostane akonáhle vyskočia z obchodu,spolupáchateľ je zastrelený,Jim odvedený do väzenia CHAIN GANG,kde nebude mať nikdy na ružiach ustlané,a samozrejme vyfasoval 10 rokov natvrdo,že onedlho bude mať chute odtiaľ zdrhnúť! Vstávať ráno o 4 a prichádzať o 20 večer,rozbitý z ťažkej fyzickej práce mu dvakrát nevonia,ešte k tomu dostáva poriadne zabrať od týrania brutálnych dozorcov,že jedného dňa si naplánuje útek,dostane sa do Chicaga,kde sa mu začne dariť,vypracuje sa na stavbe na vysokú funkciu,keď je projektantom,a pritom má priateľku Máriu,ktorá sa dozvie z listu Jimovho brata,že je trestancom a začne ho vydierať,keď nie je po nej,tak ho nabonzuje polícii.ocitá sa na prahu návratu,že ak súhlasí,tak po 90 dňoch bude slobodný,len to bol klam,výsmech,že utečie znovu,a tentokrát bude už na dlhom,neutíchajúcom večnom úteku! Veľmi fyzicky a psychický vehementný excelentný výkon Paula Muniho,ktorý prežíva muky,nevie sa spamätať z nespravodlivého konania súdnictva,čiže ak nechce zhniť vo väzení,tak sa po druhýkrát rozhodne utiecť. Žasol som nad Paulom,alebo nad systémom,ktorí robil z ľudí dobytok bez akéhokoľvek zmierenia sa so situáciou,že tí nad nimi mali z toho dokonalú pasiu,že si vravím,radšej byť vždy čestným človekom,ako sa ocitnúť za mrežami... Snímok odporúčam úplne všetkým,ktorí obdivujú perfektnú filmovú klasiku,áno,tu to nájdu! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výtečný předchůdce Frajera Lukeho a Motýlka. Na rok vzniku je film natočen opravdu skvěle, scénář je propracovaný a má "tah na branku", Paul Muni exceluje a dokonce se nešetří vtipnými hláškami. Nemám co vytknout. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Na staré filmy se dívám rád, i když si čato musím zvykat na rytmus a způsob vyprávění jakým se natáčelo před tolika lety. I Am a fugitive from a chain gang je naprosto odlišný případ. Skvěle napsaný scénář neustále uhání dopředu, hrdinova situace se mění co 15 minut, jsou tu svkělé automobilové honičky, osudové ženy, a celé to stíhá klást i docela zajímavé otázky ohledně morálky a odpovědnosti... A Paul Muni tu podává skvělý výkon! Tenhle film předběhl svou dobu minimálně o 10-15 let než přišly ty nejlepší film-noiry (i když má blíž spíš k Frajeru Lukovi s Paulem Newmanem). I po tolika letech je napínavý a dokáže překvapit. A ta věznice je vážně krutá. ()

Reklama

Reklama