Reklama

Reklama

Hledá se Eric

  • Velká Británie Looking for Eric (více)
Trailer

Obsahy(1)

Eric Bishop je pošťák a velký fotbalový fanoušek, jehož život se dostává do krize. Starosti mu způsobují dva nevlastní synové i dcera. Eric dokonce uvažuje o sebevraždě. V tom ho ale přijde v halucinacích navštívit fotbalová legenda a bývalý hráč Manchesteru United Eric Cantona, který mu má v životních problémech poradit. Podaří se mu to? (Ruud36)

(více)

Recenze (58)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Filmy Kena Loache jsou pro mě vždycky hrozně těžká písemka. Témata, která jsou mi hodně blízká, ale s postavami, kterým vůbec nerozumím. V případě tohoto filmu mě opět naprosto absolutně nalákal Eric Cantona, jenže když se na scéně objevil sociální případ Eric, kterého žije totálně civilní Steve Evets, nestíhal jsem kroutit hlavou. Žánr sociální drama je tu zvládnuto možná na jedničku, ale kdyby nebylo závěrečné lehce neuvěřitelné scény, která je jak z jiného filmu, asi bych to ustálil na tradiční režisérovo tříhvězdičkové ocenění. Nejlepší scény filmu jdou nicméně do té místní nálevny a za fanoušky dvou různých Manchesterů. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, co mi na tom chlápkovi s brežněvovským porostem nad očima a se zvednutým límcem tak imponuje. Teď už to chápu. Ken Loach natočil nevyvážený mix sociálního dramatu, komedie i love story a celé to šéfuje chodící charisma jménem Eric Cantona. Pro mě 116 minut neobyčejně zábavné podívané s neobyčejně pozitivním podtextem a neobyčejně jemným rastrem pohledu na anglický "proletariát". Vášnivá apoteóza fotbalu, kamarádství i beznadějných loserů, jimž vévodí bůh-člověk Cantona v nádherně sebe-parodické kreaci. I když jsem si v některých chvílích říkal, že tohle prostě Loachovi nemůže držet pohromadě, vždycky si to nějak zázračně sedlo a z kina jsem vycházel s pocitem obyvatele docela normální planety a docela normální společnosti. Dokud se pošťákům zjevují přízraky fotbalových géniů a radí jim, jak na lásku, nejsme ještě v prdeli. Hřejivý film plný formálních děr, ale s perfektním tahem na branku a koncovkou hodnou Erica. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak naozaj ešte dnes, v 21. storočí sníva o sociálnom a kultúrnom prebudení proletariátu či dnes skôr dočasného prekariátu, tak nech si pozrie filmy Kena Loacha a skúsi sa podľa nich aspoň trochu správať. Aspoň čo sa týka solidárnej pomoci medzi chudobnými. Pretože len tak sa môže dať na riťl mafiánskym zmrdom. Tak ako to vidieť vo filme doslova pumpujúcom optimizmus do žíl. Ak by som si vopred prečítal scenár, tak si poviem, že tohto nejdem, lebo tak či onak to musí byť poriadna hlúposť. No a vidíte, veru nebola. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Úsmevne podaná dráma, ktorá sa neberie nijak vážne, okorenená o "postavu", ktorá v "Man U.T.D." zanechala obrovskú stopu. Snímok je ideálnou voľbou pred spaním, z ktorého žiadna "ťažoba" na srdci nehrozí. Sála z toho absurdná pohodička :) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zážitek z LFŠ byl negativně ovlivněný předfilmovým trapně vtíravým vystoupením Karola Poláka (a ještě tapnější reakcí publika), ale zase to vyvážila (a možná víc než to) rozkošně se smějící okatá slečna, která seděla za mnou. Takže můj verdikt, že Hledá se Eric je docela příjemným a v dobrém slova smyslu průměrným komediálním melodramatem stojícím hlavně na charismatu Steva Evetse, je snad jakž takž objektivní. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

V kontextu Loachovy filmografie je Eric docela odbočka. Nejen pro poměrně nevýznamnou sociálně-politickou reflexi anglické společnosti, ale také pro velmi neobvyklý mix žánrů s až "mystickým" přesahem. Film se zpočátku jeví jako sociální drama (životem zklamaný a nespokojený pošťák uvažující o sebevraždě), jež je okořeněno pohádkovým zjevením filosofujícího Erica Cantony. Poté se však děj zamotá v kriminální smyčce (klíčový prvek = nechtěná pistole), aby nakonec vyústil do ztřeštěné komedie (velkolepé Cantonovské finále inspirované existencí YouTube). Je otázkou, nakolik divák přijme toto míchání žánrů a nakolik přijme (sebe)ironizující roli Erica Cantony - aniž by v tom viděl glorifikaci této někdejší fotbalové star. Cantonova přítomnost je však nosným prvkem celého děje - ne naopak. Cantona je důležitý pro děj, ne film pro Cantonovu slávu. S vymyšlenou postavou by účinek byl nulový a na využití již existujícího mýtu není nic špatného (ostatně ani na případné mýtotvornosti...). Hlavní postava je typický anglický chlapík ze střední třídy, pro něhož fotbal je jedinou vášní života. A po všech životních ztrátách a strastech je fotbal opět vhodnou berličkou pro udržení se při smyslech. Filosofující Cantona, fotbal jako filosofie, filosofie fotbalu aplikovaná na život. Člověk nemusí být fanouškem tohoto sportu (jako já), aby ocenil určitou přitažlivost tohoto fenoménu. Hledá se Eric není nejlepší Loachův film; působí občas až příliš vykonstruovaně a žánrové skoky mi trošku drhly. Nicméně jako "odpočinkový" film je ideální: Vtipný, nenáročný, dobře natočený, dobře zahraný... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byl hodně nadšený.. i když vlastně nevím z čeho přesně. Prostě jsem si oblíbil losera Erica a bavilo mě, jak mu druhý Eric udílí rady, ideálně ve francouzštině. Pak se hořkosladcekomediální nádech přehoupl do temnějšího, vážnějšího, naléhavějšího... jen ke konci ten "twist" v náladě a stylu už mi tolik nesedl. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

WTF? Jako koukat na lacině psychologizující flashbacky, které o desítky let později motivují hlavní postavy k jejich iracionálnímu chování mi jako psina moc nepříjde. Ken Loach si hlavně vystřelil z dramaturgie v Cannes, která jak je známo nejdříve kouká na to od koho ten film je a až poté na to jaký ten film vlastně je - a tenhle je (s prominutím) strašná sračka. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Celý film je onanií nad fotbalovou karierou Cantony. Sorry ale tak okatě stavět "děj" na tom, že na plátně je TEN mega super borec Cantona, je opravdu zoufalé. Žádná prosvětlená komedie. Spíše šedivý (paleta barev) existenciální film. Tak to dopadá, když ve Varech na festivalu pouštějí divákům samé temné drama .. pak jsou vděční i za drobky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý strieda dve polohy, jednu vážnu a jednu odľahčenejšiu a je iba majstrovstvom Lavertyho a Loacha, že nevznikol nesúrodý guláš, ale fungujúci celok. Eric Bishop je atypický hrdina, ku ktorému si možno budete hľadať dlhšie cestu, ale prítomnosť druhého Erica ako mentora tomu výrazne napomôže. No a nečakané a vtipné akčné finále je asi tým najlepším záverečným aktom, aký kedy Loach nakrútil. I keď pochopím, že napríklad zatknutie v dome môže byť pre mnohých vzhľadom na nie až tak vážny tón filmu až príliš silné kafe. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

A ta premisa byla tak slibná. Hledá se Eric je fajn film, jenže jsem si od nástřelu nasliboval do kapsy svižnou a čerstvou bombu, kterou jsem dostat ani nemohl. Ale netvrďte mi, že z mluvícího imaginárního Cantony nešlo vytřískat více. A teď rozhodně nevolám po třaskavé komedii. O tu nestojím. Bral bych sequel i remake, ale pošlete za kameru někoho trochu odvážnějšího. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - SPEKTRUM - Fotbalová horečka (Looking for Eric / LOOKING FOR ERIC / Hledá se Eric) - 28. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 75% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Sociální drama mixnuté s gangsterkou a love story spolu sice zvláštně, ale přesto ladí. Herci jsou vybraní tak, aby přesně odpovídali typům spíš z okraje společnosti a jejich výkony jsou surové a věrohodné. Eric Cantona jako strážný anděl, který vytáhne z totálních exkrementů chlapíka, co už úplně všechno vzdal. Pár jednoduchých rad, které mohl dostat od kámoše v hospodě, změní rázem zoufalému looserovi život – je ale také třeba říct, že hlavně proto, že konečně začne něco dělat. (Cantonovi tahle role musela pořádně zdvihnout ego). Jenom jakože vrcholná scéna, kdy jdou pošťáci dát na frak místnímu mafiánovi, byla až příliš z říše pohádek. /5. 6. 15./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

looKING for ERIC aneb největší hvězda Manchesteru United jako filozofický poradce pro tak trochu životem odepsaného fotbalového fanouška Erica Bishopa (btw příjmení Bishop nebylo vybráno náhodně, zasvěcení vědí své). Nekonvenční snímek, který svou atmosférou připomene spíše francouzskou filmovou tvorbu, než tu britskou, překvapí dramatickou linkou (především problémy synů hlavního hrdiny) a který vsází na charisma Erica Cantony, v sobě mísí mix komedie, dramatu i romantiky a jehož závěrečná scénka „Operace Cantona“ ve mně zůstane ještě na hodně dlouho. A konečně k sobě dostal Cantona rovnocennějšího partnera, než jakým byl mluvící šimpanz… ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Ken Loach a jeho opäť raz geniálny cit pre prácu s hercami s navyše milo vyfabulovanou bublinou o EC, ktorá funguje do chvíle, kým scenárista nedoplní príbeh o lacnú kriminálnu zápletku, čím dej melodramaticky posunie niekam úplne inam...posledných 20minút je pre mňa päsť na oko. ()

Reklama

Reklama