Reklama

Reklama

Mulan

  • Čína Hua Mulan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kočovníci zo severu napadli ľudí z Centrálnych plání a cisár vydáva rozkaz, aby muži nastúpili do zbrane. Mladé dievča, Mulan, osedlá koňa a odchádza za úsvitu z domu, aby bojovala v armáde namiesto svojho chorého otca. Prestrojená za muža bojuje dlhých dvanásť rokov a spoznáva, čo je to priateľstvo, smrť na bojisku i láska. Nové filmové spracovanie tradičnej čínskej legendy o dievčati Mulan, ktoré sa stalo slávnym generálom. (badygorila)

(více)

Recenze (58)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když už jsem viděl pojem historický film a Čínu jako zemi, kde film vznikl, očekával jsem, jako již klasicky od téhle země, obrovskou a výpravnou epopej, která se ale nakonec nekonala. Film byl totiž plný příšerných a nezajímavých efektů a akce, kterou zachraňovalo samotné taktizování Hua Mulan. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Další verze čínské balady o hrdinné vojevůdkyni Hua Mulan (žádný hraný film podle disneyovky, proboha!) jest dozajista kvalitním historickým válečným filmem, poměrně realistickým, s přehledně nasnímanými boji a dobrými herci v čele s Vicky Zhao. Jenže také v něm číhá dvojice úskalí, přes které se musí divák přenést, aby si film užil. Jednak se může podivovat, že sympatická Vicky Zhao jen stáhne vlasy, nasadí přilbici a je z ní rázem chlap, až na dvě výjímky po celé roky kolegy ve zbrani neodhalen. Druhak zkratkovitost a skoky v čase, jež dělají kariérní postup Mulan příliš snadným a rychlým, o jedné důležité infiltraci do nepřátelského stanu ani nemluvě. Dále film mohl z nosného tématu vytřískat víc než jen malé skupenství emocí. Osobně přivírám jedno oko, pro Vicky Zhao jsem měl vždy slabost a Hua Mulan bez diskuze patří do čínského žánrového nadprůměru. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Původní Disneyho animák jsem neviděl a ani jsem vlastně nevěděl o čem to je, takže jsem do toho šel absolutně neovlivněnej původní disneyho "téměř oscarovou" pohádkou. Ze začátku to sice nebyla žádná skvělá bomba, ale narukování a trénink rozhodně nenudily a jakmile se příběh přesune na bitevní pole, tak se z toho rázem stala nečekaně skvělá historicko-válečná řež, u který zprvu sice moc nefungovala hudba, ale to se postupem času značně zlepšilo a ke konci už to byl válečnej film se všim všudy, navíc Vicky Zhao super v hlavní roli, dokonce jsem i věřil tomu, že by dokázala bojovat a několik dramatických a hrdinských scén ke konci zafungovalo výborně. Akorát mi pořád nějak nejde do hlavy, jak tohle celkem drsný válečný drama může být podle příběhu, kterej byl použitej v animáku pro děti. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý historický film z čínskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o mladej žene, ktorá vstúpi do armády aj napriek tomu, že pre ženy to je zakázané a trestom za porušenie je smrť. A tak v preoblečení za muža, pričom jej pravá identita je známa iba jednému známemu vojakovi sa postupne prepracováva až na vrchol, kde už velí celej armáde. Spracovaniu ani nemám moc čo vytknúť, vdaka primeranej dĺžke nemá slabé miesta, dá sa povedať, že sa stále niečo deje a ani na okamih nenudí. Jedine postup hlavnej hrdinky mohol byť o niečo lepšie zobrazený, ale aj tak som spokojný. Bojových scén tu nie je až tak moc, čo ale moc nevidím ako zápor, kedže príbeh dokáže aj tak zaujať, ale som s nimi spokojný. Síce to nie sú scény, ktoré by som mal potrebu si viackrát pozrieť, ale sú dobre natočené, pôsobia pomerne veľkolepo a nechýba v nich krv a ani nejaké tie nápady. Na rozdiel od väčšiny podobných filmov sa tento odohráva takmer výhradne na bojisku a v jeho okolí, takže tu chýba tá krásna príroda, pekné kostýmy a príjemné dialógy, ale zase tiež nemôžu byť všetky tieto filmy v rovnakom štýle a kedže tento je vo svojom type veľmi nadpriemerný, tak som aj takto spokojný. Herecké obsadenie je na tom dobre, do hlavnej úlohy by sa asi žiadna herečka nehodila tak ako Wei Zhao a vedľajšie postavy tiež nesklamú. Jedine čínske historické filmy pozerám vždy s radosťou, pretože takmer iba tie mi dokážu ponúknuť to, čo v tomto žánri chcem a to dokázal aj tento film. 73% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Legenda o Mulan má několik zpracování a tohle určitě nebude poslední. Jaké tedy je? Určitě jsem byl mile překvapen, že místo bitevní epiky je film vysloveně protiválečný, soustřeďující se na charaktery postav, které ve válečném prostředí trpí a chtějí válku zastavit, neboť cítí, že ztrácejí sami sebe. V hlavních rolí Vicky Zhao, jako náčelník rabující kmenů Jun Hu, Jaycee Chan jako obyčejný pěšák. Příběh se zaměřuje jak na armádu Wei, tak na nájezdníky, kteří mají ale méně prostoru, což je škoda, mělo to velký potenciál. I na straně útočníků je totiž frakce, která chce mírově vyřešit dlouho trvající válku. Tohle jsou určitě klady, stejně jako bitevní scény, práce kamery. Jenže, jenže přišlo mi to dost schématické, nepovedené přechody mezi časovými rovinami, někdy i žánry. Bylo to spíše chladné, nějak se nedostavily větší emoce, ačkoliv určitě byly v plánu tvůrců, těžko říct, kde se stala chyba, scénář, herci, vedení režiséra? Kdyby jste mě totiž zabili nejsem si z tohoto filmu schopen něco více vybavit, což je myslím docela špatná vizitka pro případnou reprízu. Nebyl jsem prostě uchvácen, ačkoliv náběh tady na to slušný byl. ()

pm 

všechny recenze uživatele

"Hua Mulan", film, na který jsem se léta těšila, protože v něm měl hrát Chow Yun-Fat. Nehraje. Ani wuxia akce, kterou jsem z nějakého důvodu čekala, se mi nedostalo. Je to vlastně jen lehce nadprůměrné romantické drama s nijak objevnou hudební složkou, s uhlazenými, ale hezky inscenovanými válečnými scénami, které přesto dávají tušit krutost doby i prostředí. Místy jsem nesměla moc přemýšlet nad logikou některých situací. Ale velmi dobře vím, že tento film vyžaduje velké plátno a že v kině by to byl jiný zážitek. A Zhao Whei je kouzelná. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Spíše romantický, než válečný historický snímek, s fádní hudbou, pěknou Čao Wej v hlavní roli a na dnešní dobu, neskutečně zastarale natačenými akčními scénami (velmi osvěžující), kterých moc ani není. Takže, příště si trošku víc pohrát s choreografií akce, najmout lepšího skladatele a jsem dokonale spokojen ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Od Hua Mulan jsem čekal trošku více. Charakteristika postav nebyla moc dobře vykreslena a akční scény byly docela nudné. Snímek zachrání až druhá půlka filmů. Aspo% hlavní představitelka byla sympatická a hudba taky nebyla špatná. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

V porovnání s takovým Red Cliff je to určitě slabší počin. Režisérsky i příběhově. Na druhé straně díky Wei Zhao mám pocit určitého déjà vu. Hlavně kvůli ní 75%. Bez ní bych dal o hvězdičku (a možná, že o 20%) méně. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Další čínský historický epos, tentokráte podle staré básně o Mulan, a další nádherná podívaná s perfektně secvičenými vojenskými střety a příjemně neobtežující dávkou romantiky. A ta zpívající armáda........... . Sice mě stejně jako spoustu jiných iritovalo Mulanino letité působení v armádě plné mužů, aniž by byla odhalena, ale to se vzhledem k osobě Vicky Zhao dalo přehlédnout, protože kdyby jí nalepili vousy, tak bych musel jít chtě nechtě s hodnocením dolů. :D 85% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Mám rád čínske historické filmy. A ak sú z prostredia čínskych vojen moje srdce plesá. Tento film nieje síce ortodoxný vojenský ale nejaké formácie, či vojenská taktika sa nachádza aj tu. Film skôr rozpráva príbeh dievčaťa/ženy ktorá sa už od detstva nevedela zmieriť s postavením v tom období a nakoniec predčila všetko, čo sa dalo. Ako legenda výborný námet. Spracovanie bolo tiež výborné. Kostýmy, hudba, herci či prostredie to všetko sa skĺbilo do takmer ideálneho pŕibehu. Vplyv americkej produkcie je tu až moc citeľný, a preto len 4*. Film bez sexu a happyendu (za to som chcel dať hviezdu navyše, ale budem sa krotiť). ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si nějak spletl film, ale asi jsem dostal to lepší z této trochu ufňukané legendy. Příběh s vojenským duchem vetkaný do historické romantiky možná táhne víc, než hopsavé skotačení od Disneyho. Tohle čínsko - mongolské vzpomínání určitě doporučím svým zasněným kamarádkám. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Že je špatně, že hlavní hrdinka nevypadá jako chlap? Raději se budu dívat 100 minut na pěknou ženskou než na tu, která je k nerozeznání od chlapa... a co, možná stejné uvažování měli i všichni válečníci a proto ji tam tolerují. Jinak celkem se mi líbí nápad, že to bude o ženské generálovi a ne o tom, jak se jím pomalu stává. Začátek je proto dost urychlenej, ale aspoň film nemá 3 hodiny. Ani mě moc nenapadá, jak to mohli udělat jinak. No a jakmile se film po 45ti minutách rozjede, tak už je super. Šikovně organizované jednotky, sympatické postavy a dokonce i jeden vtip :) Jen nevím proč, mi film přišel dost zkrácenej. Některé postavy by si určitě zasloužily víc prostoru. ()

hunty 

všechny recenze uživatele

Čínu mám rád pro její historické válečné velkofilmy, ostatní žánry bohužel nemám tolik nakoukané, ale onen zmíněný prostě mívají na jedničku. Hua Mulan se samozřejmě pyšní krásnými bitvami, rekvizitami a příjemným, částečně i romantickým, příběhem. Mezi dalšími čínskými válečnými filmy se rozhodně neztrácí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V neanimovaném zpracování legendy o dívce, která v přestrojení vstoupí do armády, mi vadilo několik věcí. Mulan vlastně nijak nezmění svoji vizáž a během neuvěřitelných dvanácti let její podvod téměř nikdo neodhalí. Dvanáct let je mimochodem docela dlouhé časové období, které se ale na nikom kromě Mulanina otce (bílé vousy) nepodepíše, hm. A co bych lhala, taky mi chyběl dráček Mushu. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se mi to líbilo svým způsobem více, než jiné čínské velkofilmy (Hrdina, Tygr a Drak, Klan létajících dýk). Narozdíl od nich se film netváří tak velkolepě a křečovitě líbivě, je realističtější a, byť je také plný fajn kostýmů a prostředí, není to jeho hlavní samoúčelnou náplní, jako u výše zmíněných snímků. Podruhé se na to sice nekouknu, na to tomu chybí právě ta vizuální líbivost, celkově si z toho ovšem odnáším lepší pocit. Váhám mezi třemi a čtyřmi, na čisté čtyři tomu přecijenom chybí větší zaujetí, ale já budu hodná. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Melodramatický příběh o dívce, která místo svého otce nastoupila do armády. Během své vojenské kariéry sice neztratila život, ale přesto musela přinést velkou oběť. I když žádnou z bitev vlastně neprohrála, z vítězství se totiž nakonec radovat nemohla. Úplně chápu, že je příběh o Mulan skvělý motiv pro pohádku. Nicméně tato verze příběhu o Mulan je velmi melancholická a poetická, takže asi moc nepotěší nejen děti, ale ani milovníky historických akčńáků. Tvůrci se soustředí na emoce, etiku, resp. na potlačované city, které jsou konfrontovány s povinností a zodpovědností. Vše podmazáno smyčcovým lkaním nad osudy postav. Přesto toho patosu nebylo po většinu filmu nadmíru...s výjimkou konce, kde je to ospravedlnitelné a navíc pro většinu diváků čínských filmů očekávané. Wei Zhao je asi pěkná ženská, ale za celý film se snad ani jednou neusmála (ne že by k tomu její postava měla moc příležitostí), takže i když jsem s Mulan sympatizoval, pod kůži se mi nedostala. Což je společně s jistou plochostí dějové linky důvod, proč se mě celý příběh nedotkl tak, jak by asi mohl. ()

Související novinky

Zhang Ziyi opět ve válce

Zhang Ziyi opět ve válce

07.09.2010

Čínskou legendu o Mulan, jejíž první veršovaný záznam pochází už z 6. století, dobře známe i u nás díky jedné z posledních klasicky animovaných disneyovek. Loni se Mulan vrátila v čínském velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama