Reklama

Reklama

Mulan

  • Čína Hua Mulan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kočovníci zo severu napadli ľudí z Centrálnych plání a cisár vydáva rozkaz, aby muži nastúpili do zbrane. Mladé dievča, Mulan, osedlá koňa a odchádza za úsvitu z domu, aby bojovala v armáde namiesto svojho chorého otca. Prestrojená za muža bojuje dlhých dvanásť rokov a spoznáva, čo je to priateľstvo, smrť na bojisku i láska. Nové filmové spracovanie tradičnej čínskej legendy o dievčati Mulan, ktoré sa stalo slávnym generálom. (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Nautila 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se mi to líbilo svým způsobem více, než jiné čínské velkofilmy (Hrdina, Tygr a Drak, Klan létajících dýk). Narozdíl od nich se film netváří tak velkolepě a křečovitě líbivě, je realističtější a, byť je také plný fajn kostýmů a prostředí, není to jeho hlavní samoúčelnou náplní, jako u výše zmíněných snímků. Podruhé se na to sice nekouknu, na to tomu chybí právě ta vizuální líbivost, celkově si z toho ovšem odnáším lepší pocit. Váhám mezi třemi a čtyřmi, na čisté čtyři tomu přecijenom chybí větší zaujetí, ale já budu hodná. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Melodramatický příběh o dívce, která místo svého otce nastoupila do armády. Během své vojenské kariéry sice neztratila život, ale přesto musela přinést velkou oběť. I když žádnou z bitev vlastně neprohrála, z vítězství se totiž nakonec radovat nemohla. Úplně chápu, že je příběh o Mulan skvělý motiv pro pohádku. Nicméně tato verze příběhu o Mulan je velmi melancholická a poetická, takže asi moc nepotěší nejen děti, ale ani milovníky historických akčńáků. Tvůrci se soustředí na emoce, etiku, resp. na potlačované city, které jsou konfrontovány s povinností a zodpovědností. Vše podmazáno smyčcovým lkaním nad osudy postav. Přesto toho patosu nebylo po většinu filmu nadmíru...s výjimkou konce, kde je to ospravedlnitelné a navíc pro většinu diváků čínských filmů očekávané. Wei Zhao je asi pěkná ženská, ale za celý film se snad ani jednou neusmála (ne že by k tomu její postava měla moc příležitostí), takže i když jsem s Mulan sympatizoval, pod kůži se mi nedostala. Což je společně s jistou plochostí dějové linky důvod, proč se mě celý příběh nedotkl tak, jak by asi mohl. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Další verze čínské balady o hrdinné vojevůdkyni Hua Mulan (žádný hraný film podle disneyovky, proboha!) jest dozajista kvalitním historickým válečným filmem, poměrně realistickým, s přehledně nasnímanými boji a dobrými herci v čele s Vicky Zhao. Jenže také v něm číhá dvojice úskalí, přes které se musí divák přenést, aby si film užil. Jednak se může podivovat, že sympatická Vicky Zhao jen stáhne vlasy, nasadí přilbici a je z ní rázem chlap, až na dvě výjímky po celé roky kolegy ve zbrani neodhalen. Druhak zkratkovitost a skoky v čase, jež dělají kariérní postup Mulan příliš snadným a rychlým, o jedné důležité infiltraci do nepřátelského stanu ani nemluvě. Dále film mohl z nosného tématu vytřískat víc než jen malé skupenství emocí. Osobně přivírám jedno oko, pro Vicky Zhao jsem měl vždy slabost a Hua Mulan bez diskuze patří do čínského žánrového nadprůměru. ()

Týnkaa 

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si: Hraný film podle mého oblíbeného animáku, jo? No to jsem teda zvědavá... A výsledek? Víc než mile překvapující... Ale pokud čekáte, že se tu objeví dráček Mushu nebo jemu podobní, tak na to můžete rovnou zapomenout... Je to... prostě jiné, dočista jiné, stejné je snad jen to, že Mulan je holka co jde do války místo nemocného táty... ale teda FAKT dobrýýýýý!!!!! ()

pm 

všechny recenze uživatele

"Hua Mulan", film, na který jsem se léta těšila, protože v něm měl hrát Chow Yun-Fat. Nehraje. Ani wuxia akce, kterou jsem z nějakého důvodu čekala, se mi nedostalo. Je to vlastně jen lehce nadprůměrné romantické drama s nijak objevnou hudební složkou, s uhlazenými, ale hezky inscenovanými válečnými scénami, které přesto dávají tušit krutost doby i prostředí. Místy jsem nesměla moc přemýšlet nad logikou některých situací. Ale velmi dobře vím, že tento film vyžaduje velké plátno a že v kině by to byl jiný zážitek. A Zhao Whei je kouzelná. ()

Galerie (52)

Související novinky

Zhang Ziyi opět ve válce

Zhang Ziyi opět ve válce

07.09.2010

Čínskou legendu o Mulan, jejíž první veršovaný záznam pochází už z 6. století, dobře známe i u nás díky jedné z posledních klasicky animovaných disneyovek. Loni se Mulan vrátila v čínském velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama